Skocz do zawartości
IGNORED

dCS Debussy vs. 2023 Balanced MARK 4x PCM63P DAC vs. Audio Note DAC4 (2x PCM63K)

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Anzelm napisał:

Gdyby ktoś był zainteresowany, to mój Balanced Mark jest na sprzedaż.

Na co wymieniłeś ?

2 minuty temu, Anzelm napisał:

Tez chińczyk i też R2R 😉

Holo Spring

możesz opisać różnice i czy warto było dopłacać ?

ja jak będę wymieniał to myślę o Wandla Goldensound ale muszę to najpierw osłuchać na AVS

13 godzin temu, Przemos1980 napisał:

Masz konkretnie identyczną wersje jak z ta z linku ?  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z zakupem samej płyty nie było problemu tylko wersji z wlutowanymi już kośćmi PCM1701, choc chinole maja wszystko na magazynie. 

Ukryta Zawartość

Mam drugi kompletny zestaw; chcesz kupić ?

->choc chinole maja wszystko na magazynie. 

nie, nie mają tylko są specjalistami od wciskania kitu

pisałem do tego typa co dałeś linka i on tego nie ma;

na szczęście znalazłem innego który też na wstępie nie miał ale domęczyłem go i załatwił

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pewno bardziej rozdzielczy i szczegółowy, większa kontrola nad basem, no i ładniej wygląda 🙂 Aczkolwiek sam nie wiem czy wokale jednak nie brzmią lepiej na PCM63P, takie bardziej żywe.

W każdym razie Balanced Mark nie ma się czego wstydzić i w kategorii cena/jakość raczej ciężko będzie go przebić.

Zmiana była głównie podyktowana ciekawością oversamplingiem po DSD przez HQPlayera, ale początkowy zapał jakoś ostygł.

12 godzin temu, Przemos1980 napisał:

Moim zdaniem po USB gra lepiej niz po coaxialu , moze nie tak analogowo, ale bardziej "audiofilsko" , wiecej szczegółów , większy wgląd w nagranie, lepsza faktura, dzwiek bardziej 3D . Ale co kto lubi i jak mu pasuje. 
Do daca na szybko musiałem dokupic jakis streamer, ponieważ granie z laptopa nie jest dobrym pomysłem. Wybór padł na Auralica Ariesa G2.2,  dobrze sie to zgrywa. 
Chinskie USB Amanero jest ok, ale wystepują lekkie trzaski przy zmianie utworów. Warto wymienic płytke USB (lub nie kupować chinskiego amanero tylko odrazu cos lepszego) na  tą

Ukryta Zawartość

Poprawa rozdzielczości , szczegółowości , sceny , obrazowania, wszystkiego po trochu. Brak zakłóceń przy zmianie utworów. Naprawdę warto.

Udało mi się kupić za ok 200zł. Chinczyk za dopłatą 5 dolarów przylutuje gniazdo, tak aby nie trzeba było się bawić , wkładamy i gra.

USB.jpg

USB2.jpg

rozważę choć powiem Ci że różnicy nie widzę za dużej jak chodzi o coax, sam używam SA9123 i jest bardzo dobrze (te chipy stosuje Ibasso w swoich produktach) - kupiłem za 7 USD zamiast 20 USD ale to było po kosztach mi sprzedane

co do otwarzania z kompa przez jakościowy USB a dedykowany streamer to podasz źródła które uzasadniają czemu jest lepiej ? czy jeśli na przykład z płyty głównej PC wyjdę toslinkiem na wejście TOS mojego DAC to i tak będzie gorzej jak z dedykowanego streamera po I2S bezpośrednio na płytę DAC ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, telemach napisał:

czy jeśli na przykład z płyty głównej PC wyjdę toslinkiem na wejście TOS mojego DAC to i tak będzie gorzej jak z dedykowanego streamera po I2S bezpośrednio na płytę DAC ?

Jasne, że będzie gorzej. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Anzelm napisał:

Na pewno bardziej rozdzielczy i szczegółowy, większa kontrola nad basem, no i ładniej wygląda 🙂 Aczkolwiek sam nie wiem czy wokale jednak nie brzmią lepiej na PCM63P, takie bardziej żywe.

W każdym razie Balanced Mark nie ma się czego wstydzić i w kategorii cena/jakość raczej ciężko będzie go przebić.

Zmiana była głównie podyktowana ciekawością oversamplingiem po DSD przez HQPlayera, ale początkowy zapał jakoś ostygł.

dzięki, ja mam takie wrażenie że różnice w DAC obecnie coraz bardziej się minimalizują i jak nie masz super rozdzielczego zestawu to mózg się szybko przyzwyczaja; przypuszczam że dopiero takie wynalazki jak Metrum na kościach DAC3 wnoszą coś więcej

2 minuty temu, Piopio napisał:

Jasne, że będzie gorzej. 

a jakieś źródła które to potwierdzają ? bo czysto optyczny tor nie ma zakłóceń elektromagnetycznych

uważasz że ten sam utwór puszczony z Tidal będzie od razu słyszalnie lepszy ?

36 minut temu, telemach napisał:

a jakieś źródła które to potwierdzają ? bo czysto optyczny tor nie ma zakłóceń elektromagnetycznych

uważasz że ten sam utwór puszczony z Tidal będzie od razu słyszalnie lepszy ?

Za to jest zależny od zegara nadajnika. Sądzisz, że PC ma dobry zegar na pokładzie ? 

Najlepsze połączenie to USB z izolacją galwaniczną. Nie ma zakłóceń i sygnał nie jest zależny od zegara. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Za to jest zależny od zegara nadajnika. Sądzisz, że PC ma dobry zegar na pokładzie ? 

Najlepsze połączenie to USB z izolacją galwaniczną. Nie ma zakłóceń i sygnał nie jest zależny od zegara. 

mam w domu Toppinga HS02 czyli w twoim przekonaniu tak będzie lepiej podłączyć zamiast optycznie ?

1 minutę temu, telemach napisał:

mam w domu Toppinga HS02 czyli w twoim przekonaniu tak będzie lepiej podłączyć zamiast optycznie ?

Oczywiście ! 

Jakby ktoś potrzebował chipy do Balanced MARK: AK4118 i DF1704 to oddam tanio. Kupiłem jako upgrade do Parasound DAC 1500, ale okazało się że ten ma inny układ pinów niż Balanced MARK.  Ostatecznie zrobiłem upgrade Parasound zestawem chipów z Niemiec i jest super. 

Zainteresowanych proszę o info na priv. 

4 godziny temu, telemach napisał:

Mam drugi kompletny zestaw; chcesz kupić ?

->choc chinole maja wszystko na magazynie. 

nie, nie mają tylko są specjalistami od wciskania kitu

pisałem do tego typa co dałeś linka i on tego nie ma;

na szczęście znalazłem innego który też na wstępie nie miał ale domęczyłem go i załatwił

Ale masz z wlutowanymi kośćmi PCM1701 ?

Porównywałeś brzmienie do Balanced MARK ?

1 minutę temu, Przemos1980 napisał:

Ale masz z wlutowanymi kośćmi PCM1701 ?

Porównywałeś brzmienie do Balanced MARK ?

bez wlutów, mam to na podstawkach/adapterach

oczywiście że porównywałem bo mam w domu taki setup że jednym przełącznikiem w czasie rzeczywistym mogę porównywać i jak dla mnie nie ma zauważalnych różnic przy moim odsłuchu słuchawkowym ale być może na lepszym zestawie głośnikowym takowe wyjdą

Mnie korci spróbować ten DAC na TDA1541A, ale tak mi dobrze gra obecny że nie mam ciśnienia żadnego, najważniejsza jest przyjemność słuchania, średnica, nie super rozdzielczość, czy ekstra zwarty sprężysty bas, Balanced Mark na pcm63 gra wybitnie na średnicy i to jest jego super zaleta. 

• 4 tygodnie później...

Mam ten DAC - wymienione PCM63P na wersje Y. Opampy wymienione na Muses 03 (I/V) i Muses 02 (LPF). Odbiornik AK4118. Jak to gra? W miarę poprawnie, choć dość płasko. DF1704/1706 mocno technicznie z uwydatnionym wyższym basem. Lepiej sprawuje się SM5843, SM5847 i PMD100. A najlepiej NOS i pogonienie kostek do 192 kHz. Szkoda jednak, ze RCA nie jest zbuforowane z dwóch kostek PCM63, tylko korzysta z jednej. Tutaj jednak lepiej gra dac Abbas 2xPCM63 z konwersja na tranzystorach germanowych PNP i wyjściu lampowym. Mi jednak lepiej gra bliźniaczy dac od Chińczyka na TDA1541. Ale tutaj upgradowalem 4x TDA1541 na S1, SAA7220 na bułgarski NOS, WO na Muses 03 (I/V), LME49710HA i na buforze Staccato OSH. Odbiornik DIR9001, bo i tak TDA1541 nie przyjmie więcej niż 92 kHz w ramce większej niż FS32.

Edytowane przez Delirium77
  • 2 miesiące później...

Wybawię was. Najlepiej gra żaden filtr tylko upsampling u źródła i dalej NOS. A jeśli już filtr to SM5847 lub w ostateczności PMD100. Co do odbiornika to każdy poniżej 200 gra dobrze. Ważny jest zegar.

3 minuty temu, RCD napisał:

Myślę że to rzecz gustu co gra komu najlepiej 

A oczywiście. Teraz właśnie testuję Abbasa na PCM63, lampy na prostownikach, diody i tranzystory germanowe, konwersja na germanowym pnp i dalej lampa. Wszystko w NOS. każdemu co innemu gra lepiej. Kable też grają inaczej i to potwierdzam organoleptycznie.

W dniu 5.11.2024 o 13:40, Delirium77 napisał:

Ważny jest zegar.

A jeszcze ważniejsze zasilanie jego.

• 2 tygodnie później...

A do mnie leci już DAC TDA1541A w wersji NOS z zewnętrznym zegarem femtosecond, z opinii chińczyka TDA z zegarem ma znacznie lepszą średnicę od PCM63, ale o tym niebawem i nie w tym wątku.

A do mnie leci już DAC TDA1541A w wersji NOS z zewnętrznym zegarem femtosecond, z opinii chińczyka TDA z zegarem ma znacznie lepszą średnicę od PCM63, ale o tym niebawem i nie w tym wątku.
w tej samej topologii co pcm63?

Wysłane z mojego SM-F946B przy użyciu Tapatalka

Mam wersję 4xTDA1541S1 bez zegara. Porównując wersje NOS, bo jedynie może być to miarodajne, z takimi samymi WO I/V i podobną resztą, muszę stwierdzić, że gra to podobnie. Faktycznie, jedynie TDA1541 ma bardziej wypchnięte wokale do przodu. W PCM63 dodatkowo, aby nie tracić na wyjściu RCA (korzysta tylko z jednego PCM63, nie ma na wyjściu bufora łączącego jak w TDA1541) użyłem wyjścia XLR i połączyłem +- poorzez INA134.

Nie wiem czy zegar zewnętrzny przy dobrym źródle na zegarze femtosekundowym coś daje, wątpię. W stosunku do mojego daka widzę jeszcze następujące różnice: 2x TDA1541 zamiast 4, brak możliwości wymiany odbiornika, te same słabe WO jak przy 4xPCM63. Neutralne rzeczy: kondensatory elektrolityczne na odsprzedaniu - nie wiem czy to plus czy minus. Na plus: stabilizatory LT zaraz przy części analogowej, solidniejszy a przynajmniej tak się wydaje kondensator od zegara wewnętrznego TDA1541. 

Mógłbyś wrzucić zdjęcie same części analogowej tam gdzie płytka i to co jest pod nią? Ciekawe jak tutaj to rozwiązali.

Co do 4xTDA1541 to chińczyk od którego kupiłem DAC twierdzi że nie ma różnicy po między 2x a 4x więc już nie robią 4x, a co do zegara to pytałem kilku sprzedawców i każdy twierdzi że różnica z zegarem jest nie duża a bardzo duża, to się okaże bo zegar będę miał później, chińczyk wprowadza jakieś udoskonalenia i zalecono mi poczekać 2tyg

A zdjęcia wrzucę jak DAC będzie u mnie w domu, dopiero został wysłany w piątek 

To zdjęcie powyżej dostałem od sprzedawcy i jest to mój DAC

Rozumiem. Różnica pomiędzy 2x a 4x jest. Wyciągałem stoliczki z dodatkowymi układami. Może poszli w udoskonalenie wersji podwójnej i po prostu dostawienie dodatkowych dwóch układów podrożyłoby mocno koszt całości. Pomiary nie kłamią, dołożenie dodatkowych układów polepsza liniowość i SNR.

Ile dałeś za swoją wersję?

I jeszcze pytanie, czy chińczyk prawdę ci powie?

Kupowałem w USD bez VAT więc ostatecznie okaże się ile dałem jak dojdzie i co mi tam naliczą 

A ile wyszło netto z wysyłką?

Kusila mnie ta wersja ale na razie za dużo dacow: 4xTDA1541S1, 4xPCM63, Abbas PCM63, TDA1540 i dodatkowo SMSL SU-1 (zmodowany opa627 i zasilany liniowo) a ostatnio doszedł jeszcze Fosi ZD3 na ESS9039Q2M i zasilany liniowo z wymienionym WO na opa627 też ciekawie gra, muzykalnie i nawet nie natarczywie. Jako wzmacniacz robi dynamiczny HK990 a wszystko zasilane cyfrowo po coaxial z Gustard u18.

Najgorsze są te celno VATowskie tematy.

Nawiązując do tematu wątku od tygodnia porównuję Parasound DAC 1500 na  4 x PCM63P-K po upgrade ( m.in filtr DF1704) z dcs Debussy. Myślę,  że granie Parasound jest raczej bardzo zbliżone do Mark Balanced, chociaż np.  zasilanie jest jeszcze lepiej zrobione.

W mojej ocenie Debussy jest zdecydowanie bardziej nutralnym, niesamowicie przejrzystym,  precyzyjnym ...nie mylić z sucho lub chłodno,  czy skrajnie analitycznie brzmiącym DAC. To brzmienie pełne, ale fakt bliżej mu do precyzji niż wielkiej muzykalności. Mam wrażenie że jest w stanie pokazać wszystko co bardzo szczegółowy Esoteric P-03 wydobywa z płyty. I tu właśnie,  w zestawieniu z bardzo dobrym źródłem świetnie słychać różnice z Parasound, który też buduje piękną scenę z mnóstwem przyjaźnie podanych detali, ale delikatnie " nasyca" dźwięk od siebie gubiąc nieco z tych detali, powietrza,  planktonu między instrumentami. Jest to takie bardziej zawoalowane brzmienie. Nie mniej jednak uważam, że Parasound na PCM63 to bardzo udany DAC. Dcs Debussy gra bardziej wyrafinowanym przekazem i potrafi pokazać elementy których w Parasound nie słychać albo są słabo zaznaczone. Z jednym i z drugim DAC mógłbym zostać na stałe, ale po tym jak się usłyszy, że można "zajrzeć w nagranie" glebiej nie tracąc przyjemności ze sluchania muzyki , to już chyba od dcs Debussy nie będzie u mnie odwrotu. Nie jest prosty do okiełznania, bo jest bardzo " przezroczysty" więc wymaga rozważnie dobranego towarzystwa i nie wiem, czy finalnie CEC CD3 3.0, który jest bardziej muzykalnym cd/transportem nie okaże się lepszym połączeniem w tworzeniu końcowego efektu. @pmcomp założyciel wątku porównywał tutułowe DAC używając CD na Philips Pro-2. Do niedawna przez kilka lat korzystałem z CD na Phillips i uważam,  że ma sygnaturę promieniową pomiędzy precyzyjnym Esoteric,  a bardziej mużywalnym CEC.

Osobiście uważam,  że klimat grania DAC z epoki na PCM63 i dcs Debussy to 80% wspólnych cech , pozostałe 20% to różnice z których najważniejszą jest wg mnie lepsza prcyzja i doskonalszy ostateczny szlif brzmienia w DCS. Z dobrą lampą ( niektórzy pewnie dodadzą...I z zegarem do DAC i źrodła) powinno być blisko nirwany.

• Pokaż nowe odpowiedzi