Skocz do zawartości
IGNORED

Kable z Aliexpress

Rekomendowane odpowiedzi

Ten Grey Knight wpięty i fajny ułożony taki. Nie są to duże zmiany ale jakąś tam jest..prędzej był Wireword Stratus 7

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Z większością tych tanich wynalazków z aliexpress jest niestety tak, że najczęściej potem lądują w szafie albo na OLX. Z dobrych i sprawdzonych (nie wszystko oczywiście) to Monosaudio, Viborg, niektóre rzeczy Xangsane i mój ulubiony MPS. Te cuda szare rycerze, Ataaudio i reszta im podobnych szmelcem zajeżdża. Bez urazy. Jaka tam miedź occ za takie pieniądze i czym te kable są srebrzone jak metr kosztuje sto czy dwieście złotych, ja Was proszę. 🙂

16 minut temu, venom200 napisał:

Ten Grey Knight wpięty i fajny ułożony taki. Nie są to duże zmiany ale jakąś tam jest..prędzej był Wireword Stratus 7

Kręcenie się w kółko. Ty już masz fajne graty, to w zasilające też parę groszy(więcej) trzeba zainwestować. 🙂

No i te wtyki na tych kablach udające FI-50 Furutecha a w środku zwykły mosiądz. 😜

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Z większością tych tanich wynalazków z aliexpress jest niestety tak, że najczęściej potem lądują w szafie albo na OLX. Z dobrych i sprawdzonych (nie wszystko oczywiście) to Monosaudio, Viborg, niektóre rzeczy Xangsane i mój ulubiony MPS. Te cuda szare rycerze, Ataaudio i reszta im podobnych szmelcem zajeżdża. Bez urazy. Jaka tam miedź occ za takie pieniądze i czym te kable są srebrzone jak metr kosztuje sto czy dwieście złotych, ja Was proszę.
Kręcenie się w kółko. Ty już masz fajne graty, to w zasilające też parę groszy(więcej) trzeba zainwestować.
No i te wtyki na tych kablach udające FI-50 Furutecha a w środku zwykły mosiądz.
Mam oryginalnego Furutecha i są to podobne kable, na pewno Wireword Stratus jest gorszym kablem.

Który Furutech i na jakich wtykach?

Stratus to akurat najtańszy z możliwych, tych markowych.

Gość

(Konto usunięte)

Nie ma w zadnych normach Polskich czy kabel fazowy jest z prawej czy z lewej strony gniazdka 230V.
Zwyczajowo elektrycy przjmuja jakas strone z ktorej sobie podlaczaja kabel fazowy.
Zreszta widac to po podwojnych sciennych gniazdach jednopuszkowychjak to dziala 😉 

Typowa gownoburza z niczego.

Który Furutech i na jakich wtykach?
Stratus to akurat najtańszy z możliwych, tych markowych.
Empire

I teraz hit zrobilem konfigurację Grey Knight do Laiv a Furutech Empire do Holo Red i to jak na razie najlepsza konfiguracja. Czyżby Empire przegrał z Grey Knight, tak to na ten moment wygląda, lub może bardziej " się polubiła" ta konfiguracja

2 godziny temu, Mr.Jones napisał:

Nie ma w zadnych normach Polskich czy kabel fazowy jest z prawej czy z lewej strony gniazdka 230V.

Była taka norma, a teraz nie ma. Jest jedynie dobry zwyczaj, że faza ma być z lewej (kiedy bolec na górze) - i tak radzę robić, bo wiele listw nie będzie zabezpieczać jak podłączysz inaczej (bo jest tylko jeden warystor, tak umieszczony, że jak faza z drugiej, to zabezpieczenie warystorowe praktycznie nie działa). Z piecem też miałem przypadek, że jak faza byłą z drugiej strony, to nie działał.

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, Kyle napisał:

Była taka norma, a teraz nie ma. Jest jedynie dobry zwyczaj, że faza ma być z lewej (kiedy bolec na górze) - i tak radzę robić, bo wiele listw nie będzie zabezpieczać jak podłączysz inaczej (bo jest tylko jeden warystor, tak umieszczony, że jak faza z drugiej, to zabezpieczenie warystorowe praktycznie nie działa). Z piecem też miałem przypadek, że jak faza byłą z drugiej strony, to nie działał.

Bajki, pokaz ta byla norme jej numer kiedy obowiazywala i jak sie do tego maja stare podwojene gniazdka jednopuszkowe ktore nijak mialy by sie do tej normy z powodu bolca centrujacego na jednym gniezdzie masz faze z lewej a na drugim z prawej.  Moze w innej czesci Europy jest wymog fazy w prawej stronie gniazda 230V bo z tym wlasnie jest problem z wszelkiego rodzaju testerami chinskimi gniazdek bo uwzgledniaja faze po prawej stronie ale juz np. niemieckie schuco ktore umozliwia obracanie wtyczki o 180stopni i ono jest standardem w Niemczech.

Wynika z tego ze TE listwy (produkty) sa zle zaprojektowane do norm Polskich, a nie gniazdka zle podlaczone przez elektrykow. Produkt ma byc dostosowany do lokalnego rynku i norm obowiazujacych na nim. Patrz Norwegia i ich fazy (110V) na obu bolcach.

7 godzin temu, Mr.Jones napisał:

Wynika z tego ze TE listwy (produkty) sa zle zaprojektowane do norm Polskich,

... czyli większość.

7 godzin temu, Mr.Jones napisał:

jak sie do tego maja stare podwojene gniazdka jednopuszkowe

"Są źle zaprojektowane" 😊

10 godzin temu, Mr.Jones napisał:

np. niemieckie schuco ktore umozliwia obracanie wtyczki o 180stopni i ono jest standardem w Niemczech.

Shuko jest standardem w wiekszosci Europy (kolor niebieski)

image.png.1e653875f49812551617d4730e389dcb.png

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Mam ten kabel i jest naprawdę fajny. Bałem się ostrości ale nic takiego w nim nie ma
Dzięki audioburak za polecenie

Ukryta Zawartość

Z tacji tego iz wleciały kody na alli może bym coś zamówił 🙂 kody zaraz znikną, wątek sobie czytam powoli ale czas nagli 😄 i ogólnie BF na ali 🙂  coś taniej moze sie kupi

Ktoś poleci jakieś kable lub wtyk + kabel aby zarobić godne polecenia? 

viborg VE512G na ali w oficjalnym sklepie 40$ a u nas 350zł także jest spora różnica (oficjalny sklep 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  )

Na razie wziąłem listwę za 750 ~~ pln z tego sklepu, nieoficjalny ale w oficjalnym 100$ więcej, najwyżej odeślę i tyle, sklep jest od 11 lat na ali więc moze nie podróbka ...  

Ukryta Zawartość

Jakieś kable ktoś poleci + oficjalne sklepy dobrych komponentow z chin? 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ghotti
Godzinę temu, Ghotti napisał:

Na razie wziąłem listwę za 750

Dobra listwa, tylko że wszystkie gniazda są w niej filtrowane, podłączanie do niej wzmacniacza zamuli Ci brzmienie. Ze źródłami też trzeba sprawdzić. Ja mam taką, ale z usuniętym filtrem, odpiętym włącznikiem i bezpiecznikiem. 

viborg VE512G na

Te wtyki tylko ładnie wyglądają. Miałem i się pozbyłem. Rozejrzyj się za Monosaudio, zdecydowanie bardziej otwarte brzmienie na nich uzyskasz.

czyli masz po prostu ładniej wyglądającą listwę? 🙂

np? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 18.11.2024 o 21:20, venom200 napisał:

I teraz hit zrobilem konfigurację Grey Knight do Laiv a Furutech Empire do Holo Red i to jak na razie najlepsza konfiguracja. Czyżby Empire przegrał z Grey Knight, tak to na ten moment wygląda, lub może bardziej " się polubiła" ta konfiguracja

ten zamówiełeś?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

37 minut temu, Ghotti napisał:

czyli masz po prostu ładniej wyglądającą listwę?

Na czym ta ładność ma polegać, jeżeli zmiany zostały poczynione w środku? 🙂 

Tak, te wtyki są ok, tylko cena bardzo wysoka. Najtaniej kupowałem je po 220zl za komplet. Niedawno kupiłem dwie wtyczki schuko za 280zl.

Edytowane przez staropolanka2000

ten zamówiełeś?

Ukryta Zawartość

Tak

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, staropolanka2000 napisał:

mam na myśli iż kupiłeś tą liste i wywaliłeś ze srodka praktycznie wszystko? 🙂

7 minut temu, venom200 napisał:

Tak

dzięki. Wziąłem 3x 1m do listwy i 2x do jakiś urządzeń. Wyszło 237$ netto, zobaczymy ile dowalą cła i vat, ale raczej nie dużo 

12 minut temu, Ghotti napisał:

No nie wszystko, tylko to co zbędne. Obudowa, gniazda i okablowanie zostało oryginalne. Z resztą, sobie spróbuj każdy komponent podłączać do listwy, a potem bezpośrednio do gniazdka w ścianie i porównaj sobie co się zmieni.

1 minutę temu, staropolanka2000 napisał:

No nie wszystko, tylko to co zbędne. Obudowa, gniazda i okablowanie zostało oryginalne. Z resztą, sobie spróbuj każdy komponent podłączać do listwy, a potem bezpośrednio do gniazdka w ścianie i porównaj sobie co się zmieni.

oczywiście tak zrobię 🙂 

16 minut temu, Ghotti napisał:

dzięki. Wziąłem 3x 1m do listwy i 2x do jakiś urządzeń. Wyszło 237$ netto, zobaczymy ile dowalą cła i vat, ale raczej nie dużo 

i wypozyczye furutecha za te 2k empire 😉 i porownam jeszcze z drogimi kablami PC po 15zł sztuka i sam spróbuje usłyszeć różnice czy raczej jest to jedno wielkie audio voodoo 😉 

19 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Tak, te wtyki są ok, tylko cena bardzo wysoka. Najtaniej kupowałem je po 220zl za komplet. Niedawno kupiłem dwie wtyczki schuko za 280zl.

własnie gdzies widziałem iż było po 280zł komplet ktoś wcześniej pisał,a teraz 400 pln ... 

2 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

teraz mysle to moze jedak lepiej wybrac jakis model, ktory ma chociaz 2 niefiltrowane, a tego viborga anulowac 

teraz mysle to moze jedak lepiej wybrac jakis model, ktory ma chociaz 2 niefiltrowane, a tego viborga anulowac 

Jest wersja tej listwy o oznaczeniu VE81, ma 4 gniazda filtrowane i 4 direct.

2 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Jest wersja tej listwy o oznaczeniu VE81, ma 4 gniazda filtrowane i 4 direct.

dzieki nie wiedziałem, ciekawe ze jej na ali nie ma 😄

Edytowane przez Ghotti
4 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

gniazda są w niej filtrowane, podłączanie do niej wzmacniacza zamuli Ci brzmienie.

Zamuli. Uwielbiam to określenie. Szkoda, że to nic nie znaczy.

Kolejny audiofilski stereotyp, taki z gatunku małego voodoo 😄

W dniu 18.11.2024 o 21:32, Kyle napisał:

bo jest tylko jeden warystor, tak umieszczony, że jak faza z drugiej, to zabezpieczenie warystorowe praktycznie nie działa

Warystor jest podłączony między N a L i ma chronić przed wzrostem napięcia np. gdy upali się neutralny ( w rozdzielni z bezpiecznikami, na słupie, etc ). Może się wtedy pojawić napięcie między fazowe ( u nas 400V ) które może uszkodzić odbiorniki. 

Koledzy pomóżcie 🙂 jakieś to dla mnie starego nie przejrzyste to ali...

Co ja powinienem dostać za wtyki?

Zamawiając to co załączam z zamówienia myślałem, że dostanę zestaw wtyków do gniazdka i do wzmacniacza. Dostałem, dwie sztuki do wzmacniacza. F109 G

Ukryta Zawartość

wtyki china 2.jpg

china wtyki.jpg

wtyki china 2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

42 minuty temu, obcymars napisał:

Co ja powinienem dostać za wtyki?

Niestety zamówiłeś dwie schuko. Jak się wejdzie w aukcję, to trzeba klikać po tych zdjęciach i tam powinno być w podsumowaniu F109G i E109G. F to jest wtyk IEC czyli ten do wzmacniacza.

Nic straconego, zamów teraz dwie E109G i będziesz miał dwa komplety, chyba że wolisz zrobić sobie mixy z rodem, to zamów dwie rodowane. 🙂 

Sorki jest odwrotnie, E to schuko a F to iec, sprawdziłem teraz.

Edytowane przez staropolanka2000

• Pokaż nowe odpowiedzi