Skocz do zawartości
IGNORED

MF 5si/6si vs Caspian M2 do Focal Aria 926?

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, muda44 napisał:

Nie chodziło mi nigdy o nadmiar basu ale o jego jakość. Skalę, rozciągnięcie, zejście, zróżnicowanie, dynamikę i to teraz mam w stereo a w kinie bas wspomagają dwa suby Rel HT-1205 i na filmach czy koncertach to jest dopiero BAS 😉

Dysponujesz pomiarowym wodospadem basu generowanego przez stereo ze swojego miejsca odsłuchowego? Jestem bardzo ciekawy jak wygląda ta jakość na obrazku.

17 minut temu, muda44 napisał:

Te Arie mają tą górę wręcz przygłuszoną. Nie wiem co tam Kisiel zmierzył. Może jakaś stara ich wersja?

Skoro miałeś kilka par z przygłuszoną górą, wychodzi, że krążą 2 różne wersje po ludziach (bo przecież pojawili się użytkownicy, którzy je słuchali i potwierdzili, że Arie jazgoczą). Być może istnieje tylko jedna para właśnie dłubniętych jazgotów, która trafiła do Kisiela na pomiary, a później krążyła po ludziach siejąc niezadowolenie.

48 minut temu, pit80 napisał:

Dysponujesz pomiarowym wodospadem basu generowanego przez stereo ze swojego miejsca odsłuchowego? Jestem bardzo ciekawy jak wygląda ta jakość na obrazku.

Nie

Zdarza się Tobie, po pytaniach o wymiary pomieszczenia, że podajesz użytkownikom najbardziej korzystną opcję ustawienia przestrzennego kolumn i miejsca odsłuchowego na podstawie symulacji pokoju z REW. Sam zauważasz jakie koszmarne ludzie potrafią mieć ustawienia wejściowe i jak wiele potrafi dać korzyści optymalne ustawienie przestrzenne i jak bardzo to zmienia brzmienie.

Odnaleźć zagubiony bas, miałem na myśli,  że bez wysiłku ustawieniami znajdzie się ten wycinek pasma, którego brakuje komuś w pozycji startowej. Niestety, bez walki z modami czy dodatkiem subów, przy innym ustawieniu osłabią/wzmocnią się inne wycinki pasma i teraz kwestia odnalezienia najmniejszego zła lub dopasowania do wycinka pasma basu, które użytkownik preferuje ponad inne.

Teraz rozumiem co masz na mysli.
Tak, ja tez nie pojmuje, ze wiekszosc Kowalskich woli wydawac mnostwo kasy na podstawki i kabelki itp., ktorymi „odzyskuje“ utracony bas (i bedzie do upadlego dyskutowac o cudownym dzialaniu tych srodkow), zamiast wystartowac darmowy REW i przy pomocy kilku klikniec mysza probowac znalezc dobry punkt wyjsciowy do dalszej optymalizacji ustawienia sprzetu z zredukowanymi peakami i dziurami
Godzinę temu, xajas napisał:

Teraz rozumiem co masz na mysli.
Tak, ja tez nie pojmuje, ze wiekszosc Kowalskich woli wydawac mnostwo kasy na podstawki i kabelki itp., ktorymi „odzyskuje“ utracony bas (i bedzie do upadlego dyskutowac o cudownym dzialaniu tych srodkow), zamiast wystartowac darmowy REW i przy pomocy kilku klikniec mysza probowac znalezc dobry punkt wyjsciowy do dalszej optymalizacji ustawienia sprzetu z zredukowanymi peakami i dziurami

To tez do konca tak nie dziala, bo o ile REW da jakies wytyczne, to to gdzie on zaleca ustawiac kolumny i miejsce odsluchowe moze byc dla niektorych niewykonalne. Nie kazdy ma dedykowane pomieszczenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Test 936 z wykresami. Redaktor John Atkinson dobrze opisuje, jak ważne jest prawidłowe ustawienie tych kolumn względem słuchacza.

Ukryta Zawartość

Co nie zmienia faktu że na jego wykresie także góra jest podbita.

I mało tego już niejednokrotnie widziałem na wykresach podbitych w górę ale przy realnym odsłuchu w fotelach jest ona po prostu jazgotliwa jak to zostało wspomniane w którymś poście wcześniej.

Nie chcę mi się wierzyć aby w obiegu były różne wersje. No chyba że mówimy o tej z pomarańczowymi membranami K2.

Ale szczerze pierwszy raz w życiu czytam opinię że krew z serii q ma bardziej podbitą górę niż arie. 

Powiem tak To musiały być uszkodzone sztuki

Na wykresie jednak widać, że góra zaczyna być wysoko dopiero powyżej 15kHz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez farti

Z innej beczki. 

Bo o tym pisałem wczoraj także z innym użytkownikiem zupełnie na inny temat.

Ale trzeba mieć też na uwadze że podbicie i ostrość czy też szorstkość góry nie zawsze muszą iść w parze. To się faktycznie często zdarza. 

Ale wykres jedno a odsłuch drugie.

Pamiętajmy jak są robione te pomiary.

Ale wykres jedno a odsłuch drugie.
Pamiętajmy jak są robione te pomiary.

Tak, jesli jestes 60+, to tego podbicia na pewno nie slyszysz

BTW. Mlodsi tez nie (bo jest ostre powyzej 20kHz)
14 godzin temu, xajas napisał:

Tak, jesli jestes 60+, to tego podbicia na pewno nie slyszysz

Ukryta Zawartość

BTW. Mlodsi tez nie (bo jest ostre powyzej 20kHz)

Jestem poniżej 🙂

dlatego mówiłem że ostro to nie zawsze wyeksponowanie. To nie zawsze chodź często idzie w parze.

Ukryta Zawartość

W dniu 26.02.2024 o 15:47, Piotr Sonido napisał:

Co nie zmienia faktu że na jego wykresie także góra jest podbita.

I mało tego już niejednokrotnie widziałem na wykresach podbitych w górę ale przy realnym odsłuchu w fotelach jest ona po prostu jazgotliwa jak to zostało wspomniane w którymś poście wcześniej.

Nie chcę mi się wierzyć aby w obiegu były różne wersje. No chyba że mówimy o tej z pomarańczowymi membranami K2.

Ale szczerze pierwszy raz w życiu czytam opinię że krew z serii q ma bardziej podbitą górę niż arie. 

Powiem tak To musiały być uszkodzone sztuki

A ja wiele razy słuchałem kolumn w różnych pomieszczeniach gdzie pomiary nie zgadzały się z tym co było słychać bo to grają kolumny wraz z " pomieszczeniem " i elektroniką spiętą kablami. A są takie kable, nawet same RCA które potrafią mocno ściąć górę czy bas.

Nie napisałem że Q Kefa mają podbitą górę ale że było jej subiektywnie więcej. Tu też kłania się charakter tej góry. Inaczej odbiera się tweeter który gra ostro czy/i z wyraźnymi niższymi w paśmie rezonansami a inaczej tweeter grający łagodniej.

3 minuty temu, muda44 napisał:

A ja wiele razy słuchałem kolumn w różnych pomieszczeniach gdzie pomiary nie zgadzały się z tym co było słychać bo to grają kolumny wraz z " pomieszczeniem " i elektroniką spiętą kablami. A są takie kable, nawet same RCA które potrafią mocno ściąć górę czy bas.

Nie napisałem że Q Kefa mają podbitą górę ale że było jej subiektywnie więcej. Tu też kłania się charakter tej góry. Inaczej odbiera się tweeter który gra ostro czy/i z wyraźnymi niższymi w paśmie rezonansami a inaczej tweeter grający łagodniej.

No ja się z tobą całkowicie zgadzam bo ja tak samo ja akurat nie jestem zwolennikiem wybierania kolumn po oglądaniu laboratorium bo to się mija po prostu z celem.

Kolumny które wybierałem dla siebie oczywiście wstępnie odsłuchiwałem w różnych salonach ale starałem się je wypożyczać do domu

15 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Ale trzeba mieć też na uwadze że podbicie i ostrość czy też szorstkość góry nie zawsze muszą iść w parze. To się faktycznie często zdarza. 

Dany zakres pasma (w tym przypadku mowa o górze) może mieć:
- wyższy lub niższy SPL względem osi głównej,
- zwiększony poziom zakłóceń względem pozostałych (w tym rezonanse wewn, jak muda44 słusznie zauważył).
Teraz kwestia co kto nazwie ostrością. Szorstkość na pewno będzie epitetem na zniekształcenia.

7 minut temu, pit80 napisał:

Dany zakres pasma (w tym przypadku mowa o górze) może mieć:
- wyższy lub niższy SPL względem osi głównej,
- zwiększony poziom zakłóceń względem pozostałych (w tym rezonanse wewn, jak muda44 słusznie zauważył).
Teraz kwestia co kto nazwie ostrością. Szorstkość na pewno będzie epitetem na zniekształcenia.

Zainteresowało mnie to

Czy 

-zwiekszony poziom zakłóceń ....

Jest jakoś mierzony ? Gdzie kolwiek?

9 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Zainteresowało mnie to

Czy 

-zwiekszony poziom zakłóceń ....

Jest jakoś mierzony ? Gdzie kolwiek?

Oczywiście że są mierzone, tylko nie wszyscy redaktorzy je publikują.
Trudniejsze do zdławienia są zniekształcenia nieliniowe, wśród których mamy popularne zniekształcenia harmoniczne (thd) oraz mniej znane, ale równie ważne, to zniekształcenia intermodulacyjne (imd). Dla jednych i drugich można wygenerować i badać wykres w funkcji częstotliwości.
Zniekształcenia liniowe tłumione (częstotliwościowe) obserwujemy na wykresach SPL w funkcji częstotliwości (takim jak tu wcześniej wklejone dot. Arii). Niemniej Istotne są też zniekształcenia liniowe fazowe, które decydują jak spójnie odbieramy przekaz, poukładanie sceny i źródeł pozornych, jak i efekty przestrzenne. Tutaj również można analizować wykresy w funkcji częstotliwości.

W dniu 28.02.2024 o 09:19, pit80 napisał:

Oczywiście że są mierzone, tylko nie wszyscy redaktorzy je publikują.
Trudniejsze do zdławienia są zniekształcenia nieliniowe, wśród których mamy popularne zniekształcenia harmoniczne (thd) oraz mniej znane, ale równie ważne, to zniekształcenia intermodulacyjne (imd). Dla jednych i drugich można wygenerować i badać wykres w funkcji częstotliwości.
Zniekształcenia liniowe tłumione (częstotliwościowe) obserwujemy na wykresach SPL w funkcji częstotliwości (takim jak tu wcześniej wklejone dot. Arii). Niemniej Istotne są też zniekształcenia liniowe fazowe, które decydują jak spójnie odbieramy przekaz, poukładanie sceny i źródeł pozornych, jak i efekty przestrzenne. Tutaj również można analizować wykresy w funkcji częstotliwości.

Okażesz mi kto udostępnia i jak wyglądają zniekształcenia w zależności od pasma. Albo opis. 

Co kolwiek żebym zobaczył że to jest to 

10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Okażesz mi kto udostępnia i jak wyglądają zniekształcenia w zależności od pasma. Albo opis. 

Co kolwiek żebym zobaczył że to jest to 

Na szybko poniżej masz wynik pomiaru thd mojego pomieszczenia:

Ukryta Zawartość

Żeby bardziej w temacie, to dużych Arii pod ręką nie widzę, ale znalazłem pomiar zniekształceń małych Aria 906:

FocalAria906BookshelfStandmountspeakerRelativeTHDdistortionmeasurements.thumb.png.6dda34f0b32a49b30ff4806c5fe06c5c.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odnoszę wrażenie, że o Ariach 926 najwięcej mają do powiedzenia ludzie, którzy ich nie słuchali, ale mają wyrobioną opinię, bo się znają na rzeczy, no i oczywiście czytali recenzje i widzieli wykresy z pomiarów. Jako użytkownik, twierdzę, że się jednak nie znacie, a pomiary....no cóż. Kiedyś w studiu nagraniowym słuchałem monitorów studyjnych Dynaudio za marne ok. 30 tysi. I powiem wam, że tak płaskiego, wypranego ze wszystkiego dźwięku ciężko uświadczyć w kolumnach komercyjnych. Było oczywiście bardzo liniowo, bez przestrzeni. W studiu tak musi być. Dlatego kolumny dla ludzi są strojone tak, żeby przyjemnie słuchało się muzyki. A Aria 926.... to świetne kolumny. Ktoś napisał, że tanie - cena > 10 tyś to tanio? Góra nie jest natarczywa. Nie ma tej gładkości, co w Dali, ale też nie świdruje jak Bowersy 603. Jak na swoją wielkość zapewniają przyzwoity bas. Nie może się oczywiście równać z Oberon 9, bo to po prostu niemożliwe. Ale za to jest bardziej uporządkowany. To też jakiś plus. Brakuje najniższego zejścia, tyle, że nie mają go absolutnie żadne kolumny z wooferami <20cm.

1 godzinę temu, Bu1 napisał:

Dlatego kolumny dla ludzi są strojone tak, żeby przyjemnie słuchało się muzyki. A Aria 926.... to świetne kolumny.

A dźwięku na żywo to się przyjemnie ludziom słucha? Czy lepiej, tudzież przyjemniej będzie, gdy ten dźwięk zniekształcą nieliniowo strojone kolumny, a pomieszczenie jeszcze dorzuci swoje?🙈

No tak, to kwestia gustu. Niektórzy przecież wolą patrzeć np. na Wielki Kanion przez koloryzowane okulary, bo sam w sobie jest jest płaski, denny i wyprany z przyjemnych barw, jak odsłuch w studio. Albo jeszcze przyjemniejszy ten kanion będzie, gdy się go obejrzy na tv z przekręconym na maksa wysyceniem barw.😁

Albo to jak z naprawdę ładnymi dziewczynami, które uważają, że nigdy nie będą ładne, póki nie zniekształcą swoich ust botoksem czy innym shit'em.

Można i tak.🤷🏻‍♂️

Panowie! wątek jest o wzmacniaczach do Arii a nie o nich samych czytam czytam i jak zawsze od któregoś postu robi się zwykła gównoburza i sie czytac dalej nie da. Gośc kupił Arie i chce pod nie dobrać wzmacniacz... jednak chyba jeśli by mu się nie podobały to by się zapytał o ich porównanie do innych kolumn. Więc po co to? Na pewno są lepsze kolumny ale nie każdego stać na wymianę co 2 tygodnie.

Wracając już do kwestii wzmacniaczy to słuchałem MF5si i 6si z Dynaudio Evoke 20 i w tamtej akustyce było dość dużo basu jak dla mnie. choć ogólnie granie całkiem przyjemne to wydawało się dość takie powolne, przynajmniej na początku. Fajną rytmikę miał. Caspiana mam z evokami 20 i też basu nie jest mało ale na pewno mniej. Na duży plus Caspiana M2 jest ciche trafo. Ogólnie choć nie wygląda zbyt nowocześnie to moim zdaniem jest technicznie dużo lepiej wykonany niż MF (w MFnajwiększe jego minusy to brak opcji standby w pilocie czy przesłuchy między wejściami, natomiast jest raczej mocniejszy od Caspiana jak ktoś lubi mieć większy power) ale brzemieniowo to już kwesta gustu i każdy powinien dobierać pod swój własny, swoje kolumny i pomieszczenie. Cała reszta tych brzmieniowych dywagacji to często jest bez sensu. NO i do tego dochodzi sprzedawca w salonie który być może  będzie chciał wcisnąć coś co mu pasuje. Trzeba mieć dużo charakteru żeby się oprzec opiniom i krytyce publicznej jakiegoś sprzętu, a potem jeszcze sprzedawcy. 

Edytowane przez Svawo
5 godzin temu, Svawo napisał:

Panowie! wątek jest o wzmacniaczach do Arii a nie o nich samych czytam czytam i jak zawsze od któregoś postu robi się zwykła gównoburza i sie czytac dalej nie da. Gośc kupił Arie i chce pod nie dobrać wzmacniacz... jednak chyba jeśli by mu się nie podobały to by się zapytał o ich porównanie do innych kolumn. Więc po co to? Na pewno są lepsze kolumny ale nie każdego stać na wymianę co 2 tygodnie.

Wracając już do kwestii wzmacniaczy to słuchałem MF5si i 6si z Dynaudio Evoke 20 i w tamtej akustyce było dość dużo basu jak dla mnie. choć ogólnie granie całkiem przyjemne to wydawało się dość takie powolne, przynajmniej na początku. Fajną rytmikę miał. Caspiana mam z evokami 20 i też basu nie jest mało ale na pewno mniej. Na duży plus Caspiana M2 jest ciche trafo. Ogólnie choć nie wygląda zbyt nowocześnie to moim zdaniem jest technicznie dużo lepiej wykonany niż MF (w MFnajwiększe jego minusy to brak opcji standby w pilocie czy przesłuchy między wejściami, natomiast jest raczej mocniejszy od Caspiana jak ktoś lubi mieć większy power) ale brzemieniowo to już kwesta gustu i każdy powinien dobierać pod swój własny, swoje kolumny i pomieszczenie. Cała reszta tych brzmieniowych dywagacji to często jest bez sensu. NO i do tego dochodzi sprzedawca w salonie który być może  będzie chciał wcisnąć coś co mu pasuje. Trzeba mieć dużo charakteru żeby się oprzec opiniom i krytyce publicznej jakiegoś sprzętu, a potem jeszcze sprzedawcy. 

Byłbyś w stanie powiedzieć jaka była różnica między M5si i M6si?

musi być dwie wersje zwrotnic w tych kolumnach,bo takie różnice w profesjonalnych pomiarach nie są możliwe,kolega muda44 widać ma tę lepszą wersję,bardziej równą,ja słuchałem tej cykającej🙂były podpięte pod nht power i preamp feliks audio,nasycone barwne granie...

do tej równej wersji polecałbym jakiś dobry koniec mocy,nawet w d klasie,pascal,purifi,hypex,

do tego dobre barwne pre i mamy i barwę i wydajność prądową z d klasy

6 godzin temu, Bacziwo napisał:

Byłbyś w stanie powiedzieć jaka była różnica między M5si i M6si?

Jasne ale sluchalem tylko około 2 godzin...m6 było jak na takie krótki odsłuch bardziej precyzyjne i jakby jaśniejsze przez co było troszeczkę więcej szczegółów co jak przy tym odsłuchu gorzej się sprawdziło bo zle realizację gorzej nagrane utwory były mniej przyjemne być może bas był ciutke jakby mniej rzucający się w uszu ale się tak nie przysłuchiwałem, poprosiłem o przełączenie na m5 po krótkiej chwili i subiektywnie wydawał się przyjemniejszy milszy ...melodyjnieszy... ogólnie w 5 jest dużo spokoju i wydaje się taki niezbyt szybki ale po chwili zauważyłem że ma całkiem fajną rytmikę... 6stka jest chyba bardziej audiofilska i gorsza do słuchania "wszystkiego"... gdyby nie to że nie mam czasu/ kasy na zmiany i to że mam caspiana z dynkami... to bym się nad 5si zastanawiał, pewnie by mi wystarczyło w jakiejś spoko cenie, może ten brak standby jakoś bym przeżył

Edytowane przez Svawo
On 2/28/2024 at 8:08 AM, muda44 said:

A ja wiele razy słuchałem kolumn w różnych pomieszczeniach gdzie pomiary nie zgadzały się z tym co było słychać

Ciekawa teoria. A może te pomiary były niepoprawnie wykonane?

A, przepraszam, zapomniałem, że ty nic nie mierzysz, kolumny i inne rzeczy modyfikujesz na słuch ........

Nie to że caspian jest zły potrafi zagrać bardzo bardzo ładnie... no ale po 5 latach trochę mi się osluchal i myślę że przydałoby się czasem coś bardziej czadowego co jednocześnie nie pokaleczy uszu ... być może MF też by mi się po czasie przejadł ... pewnie ma swoje wady ale kurcze ciężko jest znaleźć coś idealnego, jak dla mnie trzeba by pewnie przesłuchać wszystko co jest na rynku w tym przedziale😏

13 hours ago, Svawo said:

Caspiana M2 jest ciche trafo

To rzeczywiście duży plus.

Do czego to doszło. Rzeczy, które powinny być oczywiste traktowane są jako zaleta 😄

1 minutę temu, bum1234 napisał:

To rzeczywiście duży plus.

Do czego to doszło. Rzeczy, które powinny być oczywiste traktowane są jako zaleta 😄

To jest też trochę kwestia zasyfionej sieci ...u mnie buczal i naim 5si i chyba nad 375 oba głośno... czym większe trafo tym gorzej ... pożyczałem też kiedyś mf3si ale szczerze nie pamiętam już...caspian jest wyjątkowo spokojny chociaż jak się przyłoży ucho to coś se tam cicho szumi xd

1 godzinę temu, Svawo napisał:

no ale po 5 latach trochę mi się osluchal i myślę że przydałoby się czasem coś bardziej czadowego co jednocześnie nie pokaleczy uszu

Najprawdopodobniej maj - czerwiec premiera Caspiana M3. Ciekawe czy całkowicie zmienią charakter brzmienia czy tylko zmiana obudowy/dodanie przetwornika itp.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

W dniu 27.02.2024 o 16:43, Piotr Sonido napisał:

Zgadzam się z tym, mam np. Vife BC25TG (obecnie sobie odpoczywa) w AP Evolution pod nazwą Logic, czasami potrafiła pokazać delikatną ostrość w wyższych partiach wokali żeńskich, czy trąbce, pomimo dosyć linowego zestrojenia pasma całej kolumny. Podmianka na SB29RDC o podobnej charakterystyce, wyrównanie SPL do oryginalnego poziomu i już zero ostrości, a dodatkowo poprawiła się przestrzeń i jej precyzja. Pomiary pomiarami, a i tak wszystko słuch weryfikuje🙂 To akurat pasuje mi, a komuś taka góra może być za spokojna i taka Aria to będzie strzał w 10.

W dniu 26.02.2024 o 20:00, farti napisał:

Na wykresie jednak widać, że góra zaczyna być wysoko dopiero powyżej 15kHz.

Powyżej 15kHz to pobicie co najwyżej wpływa na napowietrzenie przestrzeni, a dodatkowej wyrazistości wokali i  instrumentów nie wniesie.

• Pokaż nowe odpowiedzi