Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, Mikelas76 napisał:

Lata temu kolego testowalem glosnikowe z tego badziewia 🤭, takze podziekuje. 

A ja mam do dzisiaj i nie planuje żadnych zmian. Świetne druty!

2 minuty temu, Bukaj napisał:

A ja mam do dzisiaj i nie planuje żadnych zmian. Świetne druty!

A nie są nawet kierunkowe to nie najlepiej, nawet nie wiadomo w którą strone drut był ciągniony 😁 Izolacja kierunkowa? 😁 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

To wynika z kontekstu

Sory Piotrze, ale przypisuj mi autorstwa czegoś, co sam po przeczytaniu mojego wpisu wymyśliłeś.

38 minut temu, szpakowski napisał:

Tobie nie da się wykazać błędu ponieważ wszystkie argumenty automatycznie odrzucasz lub ignorujesz

Niczego nie odrzucam automatycznie ani nie ignoruję - wprost przeciwnie, wszystko traktuję poważnie i zastanawiam się nad własną pomyłką. Ale pewnych rzeczy nie komentuję, po raz setny mi się nie chce.

Mam prośbę: przestańcie pisać o mnie a zacznijcie na temat. Mieliście moj błąd wykazać, albo pisać, że to zrobiliście albo, że się nie da.

-----

1 godzinę temu, trueman napisał:

Ale słychać zmiany chyba jest to zależne od nastroju.. 🙂

Bez wątpienia. Po zmianie sieciówki bez wątpienia zmienia się też nastrój - czy zmienia się dźwięk?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, trueman napisał:

Ja tak całkiem poważnie też nie. Ale słychać zmiany chyba jest to zależne od nastroju.. 🙂

Ja słuchałem na głodnego przed obiadem i po obiedzie. To drugie słuchanie zdecydowanie lepiej mi się podobało, chyba prąd się poprawił. Albo mój nastrój, bo obiad tak naprawdę był śniadaniem, odsypiałem noc do południa.

4 minuty temu, Wito76 napisał:

Ja słuchałem na głodnego przed obiadem i po obiedzie. To drugie słuchanie zdecydowanie lepiej mi się podobało, chyba prąd się poprawił. Albo mój nastrój, bo obiad tak naprawdę był śniadaniem, odsypiałem noc do południa.

Na pewno Może byłeś po jakimś slepym teście 😁 stąd to wyczerpanie 😜 albo zmień wtyczki i wszystko się poprawi 😜

Edytowane przez trueman
1 godzinę temu, trueman napisał:

A nie są nawet kierunkowe to nie najlepiej, nawet nie wiadomo w którą strone drut był ciągniony 😁 Izolacja kierunkowa? 😁 

Nie ważne jak ciągniony, ważne, że spełnia swoją rolę:)

• Moderatorzy
1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Po zmianie sieciówki bez wątpienia zmienia się też nastrój - czy zmienia się dźwięk?

Zapraszam na odsłuch osobę, która nie jest audiofilem, zasadniczo nie bardzo się orientuje co stoi na stoliku i do czego te kable z tyłu służą. Zmieniam kable, różniące się tylko wtykami, bez większych problemów rozpoznaje po brzmieniu który wpięty. No normalnie cud...

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Polecam poczytać, takie rzeczy dzieją się bez cudu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A człowiek jest zdecydowanie od konia mądrzejszy. Paradoksalnie brak znajomości tematu pomaga w udzieleniu tej odpowiedzi, której oczekuje zadający pytanie. Wątpię, żeby Twoje doświadczenie ze mną się udało, bo posiadanie poglądów na temat przeszkodziło by podświadomości w działaniu, ale Hans mógłby dać radę. Nie udałoby się też gdybym ja zadawał pytanie, bo oczekując odpowiedzi błędnej, podświadomie taką bym zasugerował podświadomości pytanego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

16 minut temu, Tokina napisał:

Napisać i powiedzieć można wszystko.

A jakieś namacalne, rzeczowe dowody na ta różnicę w dźwięku masz?

Jakies pomiary, wiarygodne nagrania  czy tylko swoje przekonanie?

Chciałbym zwrócić uwagę, że bycie moderatorem nie oznacza posiadania  jakiejkolwiek  racji.

Porównaj sobie Tokinę z Tamronem - np. ta sama ogniskowa - ale zdjęcia inne, jednak nie dla każdego, jeden wychwyci różnicę, a inny (inni) nie.

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

• Moderatorzy
14 minut temu, szymon1977 napisał:

Wątpię, żeby Twoje doświadczenie ze mną się udało, bo posiadanie poglądów na temat przeszkodziło by podświadomości w działaniu

Nie powiedziałbym Ci co testujemy 😉 już robiłem takie testy z kilkoma sceptykami, słyszeć słyszeli ale czy "uwierzyli" ?  A może to wszystko dookoła to tylko wytwór naszej wyobraźni i tak naprawdę Cię nie ma? To takie rozważania, które nie wiadomo dokąd zaprowadzą.

10 minut temu, Tokina napisał:

Jakies pomiary, wiarygodne nagrania  czy tylko swoje przekonanie?

Kiedyś robiłem pliki różnicowe przy innym podobnym temacie - niestety dla większości niewiele wniosły bo duża część dyskutujących nie wiedziała nawet co to plik różnicowy. 

Kolejna sprawa nie jest do końca jasne jakie różnice przy np. plikach na poziomie -35 dB mogą być słyszalne a jakie nie. Ludzkie ucho na pewne różnice wydające się małe będzie bardziej wyczulone a na inne znaczenie większe mniej. Chyba ten temat był tu już poruszony.

No i nie jest to tylko moje przekonanie ale kogoś kto słuchał.

A swoją drogą zamiast siedzieć w domu trzeba czasem pojeździć po ludziach, posłuchać różnych systemów to można poszerzyć horyzonty. Zauważyć, że część systemów jest całkowicie niewrażliwa na kable nie mówiąc o wtykach a część będzie je różnicować. Oczywiście nie są to zmiany spektakularne ale zauważalne.

10 minut temu, Seyv napisał:

Nie powiedziałbym Ci co testujemy 😉 już robiłem takie testy z kilkoma sceptykami, słyszeć słyszeli ale czy "uwierzyli" ?  A może to wszystko dookoła to tylko wytwór naszej wyobraźni i tak naprawdę Cię nie ma? To takie rozważania, które nie wiadomo dokąd zaprowadzą.

Rozumiem, że masz jakieś swoje zdanie, i jakieś ku temu podstawy. Przystąpiłeś do dyskusji, przedstawiłeś jakiś argument - wypadałoby przeczytać, dlaczego nie mogę uznać go za dowód. Dowcipkowanie to faktycznie droga do nikąd.

10 minut temu, Seyv napisał:

część systemów jest całkowicie niewrażliwa na kable nie mówiąc o wtykach a część będzie je różnicować. Oczywiście nie są to zmiany spektakularne ale zauważalne.

Nie jest to takie oczywiste, wystarczy zajrzeć do działu Start i poczytać kto, co i na czym słyszy.

Edytowane przez szymon1977

13 minut temu, Seyv napisał:

Kiedyś robiłem pliki różnicowe przy innym podobnym temacie - niestety dla większości niewiele wniosły bo duża część dyskutujących nie wiedziała nawet co to plik różnicowy. 

Procedurę i jakość tych plików omówiliśmy 😉

nagrywamy.com

3 minuty temu, Tokina napisał:

rafiłeś jak kulą w płot!  W przypadku obiektywów fotograficznych  (to dla tych co nie wiedzą czym są Tokina i Tamron) wszystko można bez problemu pomierzyć i udokumentować w sposób nie dający się podważyć, wie to niemal każdy, kto ma jakieś pojęcie  w dziedzinie fotografii, kompletny laik napisze tak jak Ty. 

Pofolguj Bracie 😉 W kabelkach też można pomierzyć ich parametry, których nie da się podważyć.

3 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

W kabelkach też można pomierzyć ich parametry, których nie da się podważyć.

Ale można też usłyszeć coś, czego nie da się zmierzyć! 😉

nagrywamy.com

• Moderatorzy
2 minuty temu, przemak napisał:

Procedurę i jakość tych plików omówiliśmy 😉

Dlatego były zestawione z plikami pomiaru różnic których o dziwo nikt nie podważa - jeśli były błędy to w obu a różnice między nimi nie wydawały się aż tak wielkie by powodowały, że zmiany brzmienia po wymianie lamp nikt nie podważa a interconectory już tak. Zresztą możesz odwiedzić kogoś kto twierdzi, że w jego systemie są zauważalne przez wiele osób różnice i je pomierzyć po swojemu. 

16 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie jest to takie oczywiste, wystarczy zajrzeć do działu Start i poczytać kto, co i na czym słyszy.

Ale po co mam czytać? Przez lata byłem na setkach odsłuchów dziesiątek systemów i wiem co, kto i kiedy słyszy.

1 minutę temu, Seyv napisał:

Dlatego

Jeżeli pomiar dwa razy tego samego pokazuje błąd 1%, to dywagowanie na podstawie takiej metody o różnicach rzędu 2% jest niepoważne.

nagrywamy.com

7 minut temu, Seyv napisał:

Ale po co mam czytać?

Żebym nie czytał po raz kolejny, że trzeba mieć słuch, doświadczenie i przejrzysty system - w dziale Start "słyszenie" kabli jest niezależne od tych czynników.

Edytowane przez szymon1977

7 minut temu, Tokina napisał:

To pomierz i pokaż wiarygodne wyniki tychże pomiarów, zamiast kolejny raz pisać brednie!

Twój wpis nie świadczy dobrze o Twojej kulturze osobistej i zrównoważeniu, moim zdaniem 🙂 

9 minut temu, przemak napisał:

Ale można też usłyszeć coś, czego nie da się zmierzyć! 😉

Proste? Proste.

• Moderatorzy
1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Żebym nie czytał po raz kolejny

Przepraszam za małą osobistą uwagę ale to forum nie jest wyłącznie dla Ciebie - nie chcesz czegoś czytać to nie czytaj. Gdybym chciał Cię przekonać to bym Ci pisał na PW. 

5 minut temu, przemak napisał:

Jeżeli pomiar dwa razy tego samego pokazuje błąd 1%, to dywagowanie na podstawie takiej metody o różnicach rzędu 2% jest niepoważne.

Wychodzi na to, że zostają tylko uszy 😉

Dużo teorii a może trochę praktyki. Czy miał ktoś do czynienia na poważnie z wtykami Bals 73 i czego się można po nich spodziewać? Są to chyba jakieś wtyki "budowlane" ale spotykane w dość drogich konstrukcjach. Niby jest jakieś porównanie/test w necie ale takie, trochę nie do końca przekonujące z pewnych względów.

2 minuty temu, Seyv napisał:

Przepraszam za małą osobistą uwagę ale to forum nie jest wyłącznie dla Ciebie - nie chcesz czegoś czytać to nie czytaj. Gdybym chciał Cię przekonać to bym Ci pisał na PW. 

Wychodzi na to, że zostają tylko uszy 😉

I klawiatura!

nagrywamy.com

• Moderatorzy
1 minutę temu, przemak napisał:

I klawiatura!

I tak sobie we dwóch klepiemy 😉

10 minut temu, Tokina napisał:

Gdybys napisał cokolwiek sensownego na pewno nie nazwałbym tego bredniami, ale niestety nie napisałeś nic sensownego, a chciałeś się tylko "pomądrzyć".

Z czym masz problem? System Ci "nie gra"? Bo po Twoich wpisach wnioskuję, że Ci coś nie gra?

9 minut temu, Seyv napisał:

I tak sobie we dwóch klepiemy 😉

Gdyby tak było, to w porządku. Jednak Twoja klawiatura ma większą moc, o czym dobrze wiesz. Dyskusja z Tobą przypomina leczenie kanałowe.

nagrywamy.com

39 minut temu, Tokina napisał:

W przypadku obiektywów fotograficznych  (to dla tych co nie wiedzą czym są Tokina i Tamron) wszystko można bez problemu pomierzyć i udokumentować w sposób nie dający się podważyć, wie to niemal każdy, kto ma jakieś pojęcie  w dziedzinie fotografii, kompletny laik napisze tak jak Ty. 

Kolejny temat na długą dyskusję i spieranie się o pomiary. A tutaj też są pewne takie słowa-wytrychy jak "plastyka", ładny "bokeh" i dla jednego zdjęcie to zdjęcie a drugi widzi na zdjęciu więcej. Fotka "kitem" a fotka jakimś starym Takumarem, Zeissem czy choćby Heliosem to zupełnie dwa inne światy przecież. W audio pewnie jest podobnie, mamy barwę, muzykalności, rzeczy które ciężko zmierzyć i podać pyskatemu na tacy w postaci cyferek.

15 minut temu, Seyv napisał:

Dobrze, że przepraszasz, bo mnie kultura osobista zobowiązuje przeczytać to, co piszesz po zacytowaniu fragmentu mojej odpowiedzi i się do tego ustosunkować. Chcę czy nie chcę - muszę to zrobić. Szkoda, że na tym Forum nie ma po prostu łapki w górę/w dół, co zamiast jednego kliknięcia myszką, wymusza klepanie w klawiaturę, celem przekazania tej samej treści.

15 minut temu, Seyv napisał:

Gdybym chciał Cię przekonać to bym Ci pisał na PW.

Nie chcesz mnie przekonać, to w jakim celu komentujesz moje wpisy na forum publicznym, w formie skierowanej do mnie a nie ogólnej? Poważnie pytam.

• Pokaż nowe odpowiedzi