Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, szymon1977 napisał:

A co ma słuchanie wtyków do wykazania błędu w czyimś teoretyzowaniu? W sumie to nawet lepiej, że nie słucham, bo mogę podejść do sprawy obiektywnie, bez ukierunkowania wynikającego z własnych obserwacji.

Ty zdajesz sobie sprawę z tego co piszesz i jakie świadectwo sobie tym wystawiasz?

16 minut temu, szymon1977 napisał:
33 minuty temu, Wito76 napisał:

To zmień co innego.

A co zmienić, forum? Zmieniałem, na każdym głowa trafia w betonowy mur.

I nie dało Ci to do myślenia, ze to nie koniecznie z tymi forami jest coś nie tak?
A konkretnej odpowiedzi odnośnie "zmiany" raczej tu nie uzyskasz, ponieważ mogłaby nie wytrzymać konfrontacji z moderacją. Kąsasz intrygę? 😉 

Edytowane przez Krzysiek Gda
32 minuty temu, Krzysiek Gda napisał:

A konkretnej odpowiedzi odnośnie "zmiany" raczej tu nie uzyskasz, ponieważ mogłaby nie wytrzymać konfrontacji z moderacją. Kąsasz intrygę? 😉 

Jak chcesz to możesz na priv.

34 minuty temu, Krzysiek Gda napisał:

Ty zdajesz sobie sprawę z tego co piszesz i jakie świadectwo sobie tym wystawiasz?

Co dzień z rana patrząc z okna w morze widzę płaskość Ziemii, a jednak rozumiem, że jest okrągła. Nie musiałem jej okrążać ani lecieć w kosmos by się o tym osobiście przekonać. 

47 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

nie dało Ci to do myślenia, ze to nie koniecznie z tymi forami jest coś nie tak?

Nie, fora są odzwierciedleniem rzeczywistości, więc jest ok.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Odpalcie swoje sprzęty i posłuchajcie muzyki 🙂

Dobrze Wam radze 🙂

Nieważne czy z tanimi/drogimi kablami zasilającymi czy z tymi dołączonymi do zestawu .

Odpreżcie się trochę:)

Miłego słuchania

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie musiałem jej okrążać ani lecieć w kosmos by się o tym osobiście przekonać.

Konkretnie w jaki sposób osobiście się przekonałeś? 

5 minut temu, pancerek napisał:

Powtórzę to, co Ci umknęło:

26 minut temu, szymon1977 napisał:

rozumiem

Nie zmieniam wtyczek i kabli, ale lubię zerknąć w jaki sposób się koledzy przekonujecie do swoich racji.

Najciekawsze jest, że wątek nie jest na temat wtyczek, tylko szymona1977. 
Szymon brylujesz w tym temacie. Wszyscy z Tobą dyskutują 🤩

Teraz, pancerek napisał:

Gdyby pisali na temat zamiast o mnie, to byłoby ok.

3 minuty temu, pancerek napisał:

Nie zmieniam wtyczek i kabli, ale lubię zerknąć w jaki sposób się koledzy przekonujecie do swoich racji.

Dobrze, że nie o kablu od Szymona

Wiecie dlaczego?

Dlatego bo brzmi to dwuznacznie 😅

1 minutę temu, pancerek napisał:

Co Ty Szymonie właściwie chcesz tu ugrać. Jakąś misję masz do wykonania?

Lubię gdy komuś mogę odpowiedzieć "masz rację".

3 minuty temu, pancerek napisał:

Nie masz nic do roboty?

Piszecie do mnie to kultura nakazuje odpowiedzieć.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

co zmienić, forum? Zmieniałem, na każdym głowa trafia w betonowy mur.

Zmień głowę jedzenie bedzi Ci lepiej smakować,  chociaż to.

Poczytalem sobie Wasze wpisy w tym wątku... i tak własnie na Was patrzę. 
Bo to tak często, patrząc z boku, wygląda . Niestety. W tym swoim zaangażowaniu często tracimy tę perspektywę.
10 minut temu, Andrzej100 napisał:

Poczytalem sobie Wasze wpisy w tym wątku... i tak własnie na Was patrzę. 🤣

W końcu głos rozsądku.

-----

13 minut temu, lemo napisał:

Zmień głowę jedzenie bedzi Ci lepiej smakować,  chociaż to.

A sieciówkę do mikrofali jaką?

-----

3 minuty temu, Wito76 napisał:

Bo to tak często, patrząc z boku, wygląda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Niestety. Tylko w tym swoim zaangażowaniu często tracimy tę perspektywę.

Na forum znamy się głównie z wątków, w których się sprzeczamy - na żywo byłoby miło: walnęlibyśmy po kielichu, każdy przyniósłby swoje ulubione płyty...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Nie gotuj w mikrofali to nie zdrowe, myślę że się o tym już naczytales w naukowych książkach

Ale wiesz że daleko do Ciebie może przyjedziesz do nas.

Dziękuję za odpowiedź,  zazwyczaj używam funkcji crisp w mikrofali . Odpowiedź była do Szymona , On to zbada , pomierzy i będzie wiedział lepiej .

3 godziny temu, pancerek napisał:

Przyśniło mu się 🙂 

Jak mówiłeś trzeba "umić" to używać,  jak wszystko zresztą.

Acha i kabel koniecznie Oyaide  , bo chyba pytałeś jaki najlepiej. Jak nie gra u mnie pod pre tam się grzeje żeby nie straci  parametrów. 

13 minut temu, Andrzej100 napisał:

Nie dość, ze mikrofala, to jeszcze dodatkowo przypala, to dopiero niezdrowe. 🙂

Brak naukowych dowodów,  błąd. 

Polecam ciekawy test kabli zasilających, jak i b. ciekawą dyskusję pod tekstem: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

7 godzin temu, lemo napisał:

Dziękuję za odpowiedź,  zazwyczaj używam funkcji crisp w mikrofali . Odpowiedź była do Szymona , On to zbada , pomierzy i będzie wiedział lepiej .

Ale on nic nie musi mierzyć, on po prostu wie 🙂 

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

To po co zacząłeś?

-----

A teraz się Piotrze skoncentruj: masz dwa zwroty "słuchanie kabli jest bez sensu" oraz "po zmianie kabla wykluczona jest zmiana brzmienia" - widzisz różnicę?

Nie nabierzesz mnie na swoja grę słów. 

Ja widzę twój błąd.

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

A co zmienić, forum? Zmieniałem, na każdym głowa trafia w betonowy mur.

Tak! Proszę!

Bo ja czekam na dzień w którym przeczytam jeden , na prawdę jeden post na tym forum który będzie pomocny dla innych. I nic. 

Po prostu piszesz żeby pisać. Ale nikomu nigdy nic nie sprawdziłeś. Ani sprzętu ani ustawienia, ani podłączenia ani serwisu. 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

widzę twój błąd.

Bez komentarza.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

czekam na dzień w którym przeczytam jeden , na prawdę jeden post na tym forum który będzie pomocny dla innych. I nic. 

Bez komentarza.

Mam tylko prośbę: przestań pisać o mnie w kolejnym wątku, w którym nic nie piszesz na temat. Dalsze publicznie przypisywanie mi czegoś, czego ja nie napisałem potraktuję tak jak powinienem, a nie będzie to moja odpowiedź.

-----

4 godziny temu, (nie)przecietniak napisał:

Polecam ciekawy test kabli zasilających, jak i b. ciekawą dyskusję pod tekstem: 

Ukryta Zawartość

Poza baśniowym wstępem testu nie czytałem, ale dyskusja ciekawa choć dość standardowa: dziesięciu gdyba co może się stać tam gdzie kończy się ich wiedza, a jeden co tę wiedzę posiada prosto i jasno wyjaśnia, dlaczego to stać się nie może. Niestety nieporadność arguemntacyjna jednej ze stron zamieniła dyskusję w typowà przepychankę, odpuściłem sobie czytanie gdy wpływ sieciówki porównany został do sub-a.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

jeden co tę wiedzę posiada prosto i jasno wyjaśnia,

Niestety nieprzekonująco. Nauka, moim zdaniem, choć bardzo rozwinięta w dzisiejszych czasach, nie zna odpowiedzi na wiele pytań i tak jest z kablami sieciowymi. Trzeba się na ten moment z tym pogodzić i raczej słuchać niż podważać ich wpływ na dźwięk. Ale każdy na szczęście ma wybór jaką przyjąć postawę.

1 godzinę temu, (nie)przecietniak napisał:

Nauka, moim zdaniem, choć bardzo rozwinięta w dzisiejszych czasach, nie zna odpowiedzi na wiele pytań i tak jest z kablami sieciowymi.

Poważna nauka nie zajmuje się czymś co nie istnieje lub nie ma żadnego wpływu na badany podmiot (tu brzmienie audio). Za takie "badania" można się co najwyżej dorobić Ignobla. Dlatego brakuje "słyszacym" odpowiedzi naukowej.

3 minuty temu, iro III napisał:

Poważna nauka

Każda "nauka" jest poważna - jak czegoś nie wie, to nie wie, jak nie zna odpowiedzi - to nie zna, teorie mogą być za to różne - trzeba je jednak udowodnić. Kategoryczne zaprzeczanie wpływowi kabli zasilających na dźwięk (stawianie takiej tezy) tak samo wymagałoby  naukowego udowodnienia, a takiego nie ma.

33 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

Niestety nieprzekonująco. Nauka, moim zdaniem, choć bardzo rozwinięta w dzisiejszych czasach, nie zna odpowiedzi na wiele pytań i tak jest z kablami sieciowymi. Trzeba się na ten moment z tym pogodzić i raczej słuchać niż podważać ich wpływ na dźwięk. Ale każdy na szczęście ma wybór jaką przyjąć postawę.

A jak się odnieść do mojej postawy? Nie zmieniam, nie testuję, nie odsłuchuję, ponieważ zwyczajnie kieruję się zdrowym rozsądkiem. Kiedyś miałam okazję wypróbować na własnych uszach kilka przewodów głośnikowych. Wydawało mi się, że słyszę różnicę, ale miałam świadomość, że po pierwsze zmiany mogą wynikać z tego samego, jak to, że muzyka z tej samej płyty czasami brzmi jakby blado, płytko, jasno, a innym razem dźwięk jest pełny, szczegółowy, głęboki. Na drugi dzień te same przewody (brzmiały), bo pewnie nie „brzmiały”, inaczej. 
Po drugie, jeśli nawet mają inne parametry, są inaczej wykonane to niby na litość boską koledzy (proszę mnie nie glanować), w jaki sposób mogą wpływać na barwę, szczegóły, scenę.

Wzmacniacz, który będzie otrzymywał 230V/50Hz AC, czy kolumny, to nie są jakieś części elektroniczne, które są czułe na zmiany różnych parametrów o bardzo niskich wartościach. 
Proszę nie traktować mnie wrogo. Nie mam misji wyprowadzania kogoś z błędu, jak jeden żywo się tu udzielający, gorliwie oddany nauce i taktom faktycznym, bo nie potrafię i nie próbuje tego nawet.

2 godziny temu, (nie)przecietniak napisał:

Opowiem Ci historię: jak wrócę do domu je.nę się na kanapę i wcisnę 'play' to muzyka gra. Ale jak najpierw zetrę kurz (bardzo mnie wkurza kurz na wzmacniaczu) i zrobię earl grey, to w muzyce dostrzegam głębię vitary badowej, bezpośredniość wokalu, precyzję sceny, krystaliczną czystość talerzy... czy to wszystko faktycznie w moim low-end jest? Rzecz względna, bez wątpienia są systemy, w których jest tego mniej. Ale czy było przed starciem kurzu i zrobieniem earl grey?

Wpływu na akustykę kubka z herbatą (używam wielkiego a maleńkie piegi Harmonix niektórzy słyszeli) można spróbować wykazać, z kurzem na wzmacniaczu byłoby gorzej. Natomiast zakładanie, że różnica, którą bez wątpienia odczułem nie wynikła z poprawy mojego nastroju, a fizycznej zmiany fali dźwiękowej wydobywającej się z kolumn, jest po prostu bezpodstawne. Więc dopóki swoich obserwacji nie zweryfikujemy za pomocą ślepego testu, to nie są one dowodem a tylko poszlaką do szukania dowodów.

35 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Kategoryczne zaprzeczanie wpływowi kabli zasilających na dźwięk (stawianie takiej tezy) tak samo wymagałoby  naukowego udowodnienia, a takiego nie ma.

Tu się kolego mylisz, bo nie da się udowodnić nieistnienia - można natomiast udowodnić, że obserwacje rzekomo dowodzące istnienia są niewiarygodny, a teorie rzekomo tłumaczące istnienie są błędne, to wystarczy by istnienie z teorii naukowej przekwalifikować na bajkę.

-----

5 minut temu, przmor napisał:

Teoria jest tylko należałoby przeanalizować czy i jaki może mieć wpływ na dźwięk ZESTAWU audio.

To wielokrotnie było robione, tylko analiza jest odrzucana przez tych, co im wynik nie pasuje.

Edytowane przez szymon1977

14 minut temu, pancerek napisał:

A jak się odnieść do mojej postawy?

Sceptyczna

Wydawało mi się, że słyszę różnicę

To mogło nie być "wydawanie się" tylko realna zmiana.

Nie mam misji wyprowadzania kogoś z błędu

I słusznie moim zdaniem. Gdyż nie masz pewności, ze masz do czynienia z czyimś "błędem".

"Popracowanie" i dłuższe poeksperymentowanie z nowymi komponentami w swoim systemie myślę, że pozwoliłoby Ci na wyklarowanie jasnego własnego stanowiska: zmiany realnie słychać albo nie słychać.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Więc dopóki swoich obserwacji nie zweryfikujemy za pomocą ślepego testu, to nie są one dowodem a tylko poszlaką do szukania dowodów.

Nie planuję robić ślepych testów ani brać w takowych udział. Mam zaufanie do swojego zmysłu słuchu.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Tu się kolego mylisz, bo nie da się udowodnić nieistnienia

Skoro się nie da, to po co ciągle próbujesz to udowadniać, koleżko 😉 

Edytowane przez (nie)przecietniak

W dniu 5.03.2024 o 22:18, MariuszZ. napisał:

Zachęcam do zapoznania się z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak docisk zmieni spadek napięcia na rezystancji zestykowej. Nawet czterokrotnie. Oczywiście to inna skala napięć ale może utworzyć płaszczyzną do dalszej dyskusji 😉 

Zrzut ekranu 2024-03-05 231410.png

Zapoznałem się, chyba jako jedyny. Rysunki wyglądają atrakcyjnie, ale pokazano na nich spadek napięcia a nie napięcie. Zakładając, że do testu użyto napięcie 220,000V to napicie spaść może do 199,950V, oznacza to spadek głośności odtwarzanej muzyki przykładowo z 80,0dB na 80,0dB, czyli dla ucha brak spadku. Artykuł to kolejna przesłanka przeciwko graniu wtyków sieciówki.

-----

6 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Nie planuję robić ślepych testów ani brać w takowych udział. Mam zaufanie do swojego zmysłu słuchu.

Ale w dyskusji dowodem to nie jest.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi