Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

rezystorek, kiedyś wpięty w klapę, miał znaczenie 😉

są kolumny, które mają z tyłu kilka wejść aby właśnie dostroić (rezystorkami pewnie) charakterystykę brzmienia do swojego, hmm gustu, czy elektroniki towarzyszącej.

są kolumny, które mają rezystorki fabrycznie w zwrotnicy (znawcy tematu mogą mówić że to aby dostroić sparowanie kolumn), dedykowane mocowania przy wysokotonówce dla pierścieni gąbczastych (znawcy tematu mówią że to po to by korygować kiepską akustykę pomieszczenia), dedykowane zatyczki aby zamykać poszczególne otwory bassrefleksu (to działa, i zauważalnie zmienia najniższe częstotliwości, w zależności od ustawienia i wielkości pomieszczenia). np. elac fs247 w wersjach pierwszych. nie takie aż drogie. byłem użytkownikiem i jestem zachwycony zmysłem inżynierskim projektantów. i dźwiękiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale żeby mieć komplet rezystorków i grzebać sobie w kablach w zależności od tego jakiego utworu się słucha ??? 😉 tu już wolałbym korzystać z odpowiedniego urządzenia, np. takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, ro35 napisał:

ale żeby mieć komplet rezystorków i grzebać sobie w kablach w zależności od tego jakiego utworu się słucha ??? 😉

A ktoś poza Tobą wpadł na taki pomysł?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Bez rezystorka niektóre płyty brzmią zbyt ostro - z rezystorkiem inne zbyt mulasto, szukam złotego środka a rezystorki mam trzy różne to przetestowania

39 minut temu, szymon1977 napisał:

A ktoś poza Tobą wpadł na taki pomysł?

tak to zinterpretowałem. być może źle...

to oczywiste, że jest różna realizacja nagrań, jak stwierdzisz, że to "Jedno" jest wzorcowe i pod "To" dobierzesz właściwy? po prostu, jeżeli komuś to przeszkadza niech korzysta z regulacji barwy dźwięku, korektorów parametrycznych. np. popularny streamer eversolo taki ma, a nawet znacznie tańszy wiim pro.

22 minuty temu, ro35 napisał:

tak to zinterpretowałem

Znalezienie złotego środka jest przeciwieństwem żonglerki rezystorkami 🙂

23 minuty temu, ro35 napisał:

to oczywiste, że jest różna realizacja nagrań, jak stwierdzisz, że to "Jedno" jest wzorcowe i pod "To" dobierzesz właściwy?

Nie stwierdzę. Każda płyta jest nagrana inaczej, więc wszystkie nie mogą brzmieć tak samo, ale też każdy ma jakąś tolerancję na odstępstwo od ideału. Będę mieć czas to założę rezystorek nieco "mniejszy": płyty mulaste nieco się odmulą i tu poprawa gwarantowana, jeśli płyty ostre nie staną się zbyt ostre, to zmianę uznam za poprawę zostawię.

28 minut temu, ro35 napisał:

po prostu, jeżeli komuś to przeszkadza niech korzysta z regulacji barwy dźwięku, korektorów parametrycznych. np. popularny streamer eversolo taki ma, a nawet znacznie tańszy wiim pro.

Każdy ma różne wymagania, są też różne sposoby dążenia celu.

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

Tak.

Nie, ja tylko na postawie wykresu stwierdziłem, że zaryzykuję zakup w ciemno, a oceny brzmienia dokonam po zakupie.

Nie, po podłączeniu w domu okazało się, że są najbliższe ideału ze wszystkich, które miałem więc je zostawię, choć idealne nie są.

Nie, nie miażdżą. Bez rezystorka niektóre płyty brzmią zbyt ostro - z rezystorkiem inne zbyt mulasto, szukam złotego środka a rezystorki mam trzy różne to przetestowania.

Przede wszystkim to Ty nie bardzo świat rozumiesz i mylisz własne fantazje z moimi wpisami. A najlepsze, że gdybym tego samego dokonał, wymieniając fabryczną blaszkę na audiofilski kabel zamiast rezystorka, kierując się audiofilskimi opisami brzmienia zamiast wykresem, to zyskałbym w Twoich oczach uznanie.

Nie chcę mi się z tobą gadać

Masz reakcje które tak zbierasz

👎

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie chcę mi się z tobą gadać

Całe Forum będzie Ci za to wdzięczne. Być może medytując w ciszy dotrze do Ciebie, że nie każdy jest kolekcjonerem wrażeń po wymianie elementu hifi, a niektórzy świadomie ldążą celu, którym jest system życia. A ja rezystorkiem nie zrobiłem nic innego, niż zamiana fabrycznych blaszek na ll5cm audiofilskiego kabla.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Masz reakcje które tak zbierasz

👎

Temat Cię przerósł Kolego.

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

A ja rezystorkiem nie zrobiłem nic innego, niż zamiana fabrycznych blaszek na ll5cm audiofilskiego kabla.

Bzdura. To dlaczego to jest rezystorek a nie wyprostowany kawałek wieszaka?

Przecież to nie robi dla ciebie wrażenia.

Dopiero co w innym temacie właśnie o bowersach wpisałeś komu innemu że w ten sposób można uspokoić górę. 

A teraz tu mówisz że to nic.

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Tłumaczenie tobie mnie przerasta bo łatwiej wykładać fizykę kwantowa 6latce

A mi Szymon zaimponował tym rezystorem. Zawsze systemowo wszystko neguje a tu jednak zaufał elektronice. Rzadko ale chwali się.

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Całe Forum będzie Ci za to wdzięczne. Być może medytując w ciszy dotrze do Ciebie, że nie każdy jest kolekcjonerem wrażeń po wymianie elementu hifi, a niektórzy świadomie ldążą celu, którym jest system życia. A ja rezystorkiem nie zrobiłem nic innego, niż zamiana fabrycznych blaszek na ll5cm audiofilskiego kabla.

Całe forum to kolego tobie by było wdzięczne ,byś trochę zwolnił 🤣

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Tłumaczenie tobie

Na prawdę myślisz, że jest w audio coś takiego, co Ty mógłbyś Mi tłumaczyć? Poniosła Cię fantazja Piotrze.

To dlaczego to jest rezystorek a nie wyprostowany kawałek wieszaka?

Bo rezystorek kosztuje aż funta, za to ma określone parametry, a to pozwala przewidzieć efekt zastosowania. 

mówisz że to nic.

Nie kłam, powiedziałem:

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

nic innego, niż

-----

2 godziny temu, Wito76 napisał:

mi Szymon zaimponował tym rezystorem. Zawsze systemowo wszystko neguje

Bez przesady, gdy nie neguję tego, co zgodne z rozumem, ale ze z a tury nie lubię marnować czasu na poklepywanie się po ramieniu, to raczej nie znajdziesz moich wpisów w wątkach, w których ma takie samo zdanie.

Edytowane przez szymon1977

Kurczę, każdy ma jakieś swoje zdanie i to często przewrotne w stosunku do innej opinii 🙂

Chcę kupić trzy kable zasilające 1 m. Mają być porządne. Wtyki, kabel itd ... Bez audiofilskiego bullshitu. Czym się zainteresować ? 

59 minut temu, chcheckitout napisał:

Mają być porządne. Wtyki, kabel itd ... Bez audiofilskiego bullshitu. Czym się zainteresować ? 

Idź na róg do sklepu komputerowego i poproś o lepsze... ciekawe, czy w języku komputerowym takie pojęcie jak "lepszy kabel zasilający" w ogóle istnieje,  a jest to elektronika o wiele bardziej skomplikowana i wymagająca niż hi-fi.

No i sprawdziłem na stronie sklepu, w którym zaopatruje się komponenty PC: są do wyboru dwa, 5A no name za £4 i 16A markowy za £12, to wszystko. Czyżby overclocerzy jeszcze wpływu sieciówki nie "odkryli"?

Edytowane przez szymon1977

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Idź na róg do sklepu komputerowego i poproś o lepsze... ciekawe, czy w języku komputerowym takie pojęcie jak "lepszy kabel zasilający" w ogóle istnieje,  a jest to elektronika o wiele bardziej skomplikowana i wymagająca niż hi-fi.

No i sprawdziłem na stronie sklepu, w którym zaopatruje się komponenty PC: są do wyboru dwa, 5A no name za £4 i 16A markowy za £12, to wszystko. Czyżby overclocerzy jeszcze wpływu sieciówki nie "odkryli"?

Mądre wpisy doświadczonego  człowieka ,aż się miło czyta 🤣 Mentor 👍

Sorry ale sam se "idź"

7 godzin temu, chcheckitout napisał:

Kurczę, każdy ma jakieś swoje zdanie i to często przewrotne w stosunku do innej opinii 🙂

Chcę kupić trzy kable zasilające 1 m. Mają być porządne. Wtyki, kabel itd ... Bez audiofilskiego bullshitu. Czym się zainteresować ? 

Glownie tym, by byly dluzsze.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

W dniu 21.03.2024 o 20:46, szymon1977 napisał:

Na prawdę myślisz, że jest w audio coś takiego, co Ty mógłbyś Mi tłumaczyć? Poniosła Cię fantazja Piotrze

Z moich obserwacji wynika że bardzo wiele jeszcze musisz się nauczyć ale bardzo słabo chwytasz wiedzę. Więc niestety twoim mistrzem musi być kto inny.

W dniu 21.03.2024 o 20:46, szymon1977 napisał:

rezystorek kosztuje aż funta, za to ma określone

A kawałek druta pół. 

Słabo wyszło.

Jak zwykle

W dniu 23.03.2024 o 11:50, chcheckitout napisał:

Wireworld, albo chińczyka. 

Szkoda że w większości przypadków zapewne kupisz z jakimś kradzionym logo ale za taki kabel dasz mało i będzie naprawdę solidnie wykonany.

Warto jednak pamiętać że te chińskie kable przynajmniej nie wszystkie Nie mają certyfikatu CE.

16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Z moich obserwacji wynika że bardzo wiele jeszcze musisz się nauczyć ale bardzo słabo chwytasz wiedzę. Więc niestety twoim mistrzem musi być kto inny.

A kawałek druta pół. 

Słabo wyszło.

Jak zwykle

Wireworld, albo chińczyka. 

Szkoda że w większości przypadków zapewne kupisz z jakimś kradzionym logo ale za taki kabel dasz mało i będzie naprawdę solidnie wykonany.

Warto jednak pamiętać że te chińskie kable przynajmniej nie wszystkie Nie mają certyfikatu CE.

Dzięki za normalną odpowiedź. 

15 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A kawałek druta pół. 

Warto dopłacić pół funta za znane parametry i przewidywalny efekt.

16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Słabo wyszło.

Jak zwykle

Jak zwykle to słabo wyszło Twoje czepialstwo.

10 minut temu, chcheckitout napisał:

Dzięki za normalną odpowiedź. 

Nie ma sprawy.

To forum ludzi o dość specyficznym sprzęcie więc no niestety ale musisz tutaj cedzić informacje.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Warto dopłacić pół funta za znane parametry i przewidywalny efekt.

Jak zwykle to słabo wyszło Twoje czepialstwo.

Haha no właśnie! Stemperowanie góry:p

Powiem Ci Szymon że na prawdę ręce opadają. Trafiasz znowu na listę zablokowanych. Co jakiś czas daje ci szansę ale to nie ma większego sensu

31 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Trafiasz znowu na listę zablokowanych.

Dziękuję Ci imieniu całego Forum.

32 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Co jakiś czas daje ci szansę

Doceniam, że chcesz mnie podciągnąć na Swój poziom, ale ja nie dam rady przestać wiedzieć to, czego Ty nie wiesz.

Gdzie nie spojrze Szymon.

Chlopie, mam juz za duzo Szymona w Szymonie. Weź zniknij choć na tydzień, proszę... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Dziękuję Ci imieniu całego Forum.

Doceniam, że chcesz mnie podciągnąć na Swój poziom, ale ja nie dam rady przestać wiedzieć to, czego Ty nie wiesz.

Te koleś , nie zezwoliłem ci byś za mnie dziękował , nie zauważyłeś że ciebie mają już dość ? Zapomniałeś już jak dałeś popisy w wątku o Sabaju ? Szlochales w kącie ,że wszyscy na ciebie się uwzięli 😭

Proponuje by z Szymonem zrobić tak jak z BUM 1234 ,czyli ignorować jego wpisy , po co schodzić do jego poziomu .

50 minut temu, tedi02 napisał:

Proponuje by z Szymonem zrobić tak jak z BUM 1234 ,czyli ignorować jego wpisy

Jestem za!

2 hours ago, tedi02 said:

Proponuje by z Szymonem zrobić tak jak z BUM 1234 ,czyli ignorować jego wpisy , po co schodzić do jego poziomu .

Problem  w tym, że te deklaracje są bez pokrycia, bo moich wpisów nie ignorujesz. Natomiast zwykłeś je opatrywać pozbawionymi treści personalnymi atakami.

P.S,

Do moderatora.

Bądźmy precyzyjni. Nie "słyszą", tylko "mają wrażenie, że słyszą". Jest to bardzo istotna różnica - nikt nie neguje osobistych i subiektywnych wrażeń, to sprawa indywidualna. Natomiast problem przyczyny powstawania tych wrażeń to zupełnie inna sprawa. Ignorowanie tych różnic prowadzi do bezsensownych sporów, a po drugie - wprowadza w błąd.

Nie jestem moderatorem, ale osobiście dawałbym min. tydzień "odpoczynku" za takie obrażające innych wpisy, twierdzące, że komuś się coś "wydaje" albo, że "ma wrażenie" (czyli co? sugestia, że ktoś jest nienormalny?). Skandaliczne i bez szacunku.

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

• Pokaż nowe odpowiedzi