Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dobre brzmienie to pojęcie względne. Dobry słuch? Jakie wyniki badań trzeba mieć żeby móc określić czy ktoś ma dobry słuch?

Edytowane przez GhostR1
Godzinę temu, GhostR1 napisał:

Do tej pory nie padła odpowiedź na jakże proste pytanie: jaki system jest odpowiedni do tego aby usłyszeć różnicę po wymianie np. kabli zasilających? Pytam całkiem serio.

Posłuchaj Lyngdorfa TDAI-1120  na zwykłym kablu i Ricable Invictus.

Accuphase E-270 i AZ Gargantua albo Invictus

Cambridge CXN i Oyaide GPX RE V2

Albo inne źródło cyfrowe dobrej klasy i Cardasa wyższej klasy. Ja np używam Clear Power Cord ale czasem za około 1600 da się kupić Golden Reference ze starej serii na org wtyczkach.

Możesz też w temacie wątku wypożyczyć Oyaide GPX V2 i GPX RE V2. To tylko inne wtyczki a cenne doświadczenie.

Ogólnie źródła cyfrowe są wg mnie bardziej podatne na ten kabel zasilający.

Edytowane przez muda44
8 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Tego, że może mieć to znaczenie; jak nie masz świadomości, że coś sinieje, nie zwracasz na to uwagi 🙂 

🤣

Ale ja mam świadomość a jednak nie słyszę, zresztą jak i wielu ludzi którzy w temacie audio siedzą od lat. 

28 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Tego, że może mieć to znaczenie; jak nie masz świadomości, że coś sinieje, nie zwracasz na to uwagi 🙂 

🤣

W sumie to właśnie nieświadomość powinna wyolbrzymić rzekome różnice. Przecież jak jesteś świadomy, że coś się może wydarzyć, a jeszcze dodatkowo wpinasz kabel, który "dociąża dół", to skupiasz się głównie na tym szukając różnic. Możesz nieświadomie pominąć te "różnice" na średnicy czy górze pasma...Nie wiedząc co się może zmienić zwracasz uwagę na całość.

Godzinę temu, Krzysiek Gda napisał:
1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Nie ma wątpliwości, że optyk jest lepszy od coxiala

Nie żartuj, bo ktoś pomyśli, ze to prawda? 🙂 

Dobry (nie plastikowy) optyk nie jest gorszy od coaxiala, takie mam własne doświadczenia.

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

@pancerek

@Szymon1977

Z tego, co pisze Szymon1977, w mojej sytuacji najlepszy byłby wariant: USB - coaxial.

Sprzęt:

Kolumny:  trójdrożne B&W DM 604

Wzmacniacz: Vincent SV-228

Vincent SV-228 - w przetworniku c/a jest Burr Brown PCM5102, pracujący z sygnałem PCM o granicznych parametrach 32 bity/ 384 kHz. Na potrzeby SV-228 jego możliwości ograniczono jednak do 24 bitów/192 kHz.

Jeśli chodzi o budżet, to nie szukam czegoś drogiego, gdyż muzyki słucham głównie z płyt CD. Słuchanie przy użyciu komputera połączonego ze wzmacniaczem ma być tylko dodatkiem. Czy coś sensownego, co bezstratnie lub prawie bezstratnie odtworzy płytę CD, pliki FLAC lub wave, można kupić za circa 100 zł?

Ten poniżej kosztuje 99 zł. Parametry ma następujące:

32 kHz, 44,1 kHz, 48 kHz, 88,2 kHz, 96 kHz, 176,4 kHz, 192 kHz

Głębia bitowa dźwięku

2 b, 4 b, 8 b, 11 b, 12 b, 16 b, 18 b, 20 b, 24 b, 32 b

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przy okazji, ciekaw jestem Waszej opinii. W którym z dwóch poniższych wariantów możemy liczyć na lepszą jakość odtwarzania muzyki:

- pierwszy to ten, o który Was pytałem, czyli odpowiednio połączony laptop ze wzmacniaczem (DAC, konwerter), choćby powyżej wskazanym ustrojstwem

- Telewizor Samsung QE65Q77CAT 65" QLED 4K 120Hz Tizen HDMI - połączony ze wzmacniaczem kablem optycznym. Plusem tego drugiego wariantu jest optyk, natomiast minusem takie sobie źródło w postaci telewizora

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, pancerek napisał:

Więc po co się udzielasz, skoro Proxima wyraźnie napisał, że optyk odpada. 

Żeby Proxima kliknął mi pucharek za usystematyzowanie zamieszania, które robicie.

-----

16 minut temu, Proxima1971 napisał:

Vincent SV-228 - w przetworniku c/a jest Burr Brown PCM5102, pracujący z sygnałem PCM o granicznych parametrach 32 bity/ 384 kHz. Na potrzeby SV-228 jego możliwości ograniczono jednak do 24 bitów/192 kHz.

Czyli tak jak podejrzewałem, we wzmacniaczu masz lepszy DAC niż pcm2704, więc tego się trzymaj:

w mojej sytuacji najlepszy byłby wariant: USB - coaxial.

Przy okazji, ciekaw jestem Waszej opinii. W którym z dwóch poniższych wariantów możemy liczyć na lepszą jakość odtwarzania muzyki:

- pierwszy to ten, o który Was pytałem, czyli odpowiednio połączony laptop ze wzmacniaczem (DAC, konwerter), choćby powyżej wskazanym ustrojstwem

- Telewizor Samsung QE65Q77CAT 65" QLED 4K 120Hz Tizen HDMI - połączony ze wzmacniaczem kablem optycznym. Plusem tego drugiego wariantu jest optyk, natomiast minusem takie sobie źródło w postaci telewizora

A chodzi o muzykę czy filmy? Jeśli o muzykę to stawiam na pierwszy. Przy czym na PC do muzyki możesz użyć innego OS niż Windows, np Daphile czy Volumio. Co istotne nie musisz usuwać Windows, bo możesz te systemy mieć na pendrive, a gdy potrzebujesz użyć Windows to pendrive wysuwasz, restart i po temacie.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 godziny temu, GhostR1 napisał:

co to znaczy "ogarnięty system"? Skoro zmiana kabla przynosi ogromne różnice to system właśnie jest kiepski. Zawsze jest stwierdzenie jak ktoś nie słyszy, że ma kiepski system albo jest głuchy...

Przesunięcie kolumny o kilka cm potrafi przynieść dużo większe różnice. Już nie wspomnę, że Ci którzy wymieniają kable do testu wracając na miejsce niekoniecznie siedzą dokładnie w tym samym miejscu 😉 

Tutaj nie chodzi o ciągłe spieranie się o subiektywne odczucia tylko o fakty. To czy różnica zachodzi i czy jest w zakresie słyszalności przez ludzkie ucho można zbadać. Subiektywne odczucia i późniejsze stwierdzenia na ich podstawie są niepodważalne ale również bez pokrycia naukowego.

Do tej pory nie padła odpowiedź na jakże proste pytanie: jaki system jest odpowiedni do tego aby usłyszeć różnicę po wymianie np. kabli zasilających? Pytam całkiem serio. Przerobiłem w życiu wiele zestawów a z wieloma mam do czynienia na co dzień. Mogę testować do woli...czasami to robię w obecności klienta. Niestety ale człowiek, który kupuje sprzęt do codziennego słuchania muzyki czy oglądania TV różnic nie słyszy.  To znaczy, że są głusi?

Może też być to, że człowiek wiekowy i ma gorzej ze słuchem...

3 godziny temu, GhostR1 napisał:

W sumie to właśnie nieświadomość powinna wyolbrzymić rzekome różnice. Przecież jak jesteś świadomy, że coś się może wydarzyć, a jeszcze dodatkowo wpinasz kabel, który "dociąża dół", to skupiasz się głównie na tym szukając różnic. Możesz nieświadomie pominąć te "różnice" na średnicy czy górze pasma...Nie wiedząc co się może zmienić zwracasz uwagę na całość.

Jak już jestem świadomy, że kabel może coś zmienić to właśnie całościowo patrzę na te zmiany. Ilość basu to jest pikuś, najłatwiejszy do zaobserwowania. W tej chwili testuję kabel (za 7 stów), który w porównaniu do "zwykłego" zmienia tez inne aspekty - większa rozdzielczość, bardziej przestrzenne granie, więcej detali. Jak chcesz to możemy się umówić na ślepy test ale przegrany stawia łychę 🙂 

3 godziny temu, (nie)przecietniak napisał:

Dobry (nie plastikowy) optyk nie jest gorszy od coaxiala, takie mam własne doświadczenia.

To dlaczego w lepszych/najlepszych transportach jest stosowana cyfra a nie optyki?

2 minuty temu, Krzysiek Gda napisał:

Jak już jestem świadomy, że kabel może coś zmienić to właśnie całościowo patrzę na te zmiany. Ilość basu to jest pikuś, najłatwiejszy do zaobserwowania. W tej chwili testuję kabel (za 7 stów), który w porównaniu do "zwykłego" zmienia tez inne aspekty - większa rozdzielczość, bardziej przestrzenne granie, więcej detali. Jak chcesz to możemy się umówić na ślepy test ale przegrany stawia łychę 🙂 

Jak bym miał bliżej do Gd to bym się pisał. 😁

7 minut temu, trueman napisał:

Jak bym miał bliżej do Gd to bym się pisał

Jedź, jak przegrasz, to zwrócę ci koszty Chivasa 😀

4 minuty temu, NRK napisał:

Jedź, jak przegrasz, to zwrócę ci koszty Chivasa 😀

Nie bo to ślepy test mówisz że zmieniłeś a faktycznie nie zmieniłeś a różnice słychać? 

Edytowane przez trueman
22 minuty temu, Krzysiek Gda napisał:

Jak chcesz to możemy się umówić na ślepy test ale przegrany stawia łychę 🙂 

jakbyś to widział? chodzi mi o kwestię przeprowadzenia takiego testu 🤔

40 minut temu, Krzysiek Gda napisał:
3 godziny temu, (nie)przecietniak napisał:

To dlaczego w lepszych/najlepszych transportach jest stosowana cyfra a nie optyki?

W wielu jest w innych nie ma (kaprys konstruktora?). W takim np. za kilkadziesiąt tysięcy zł. - jest wyjście optyczne (i w wielu innych): 

Ukryta Zawartość

McIntosh MCT80 też ma: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

3 godziny temu, Proxima1971 napisał:

choćby powyżej wskazanym ustrojstwem

To ustrojstwo powyżej nie ma wejścia USB.

Kup sobie to i sprawdź. 

Ukryta Zawartość

Nie będzie dobrze działało, jakieś szumy czy coś, wymienisz lub zwrócisz.

Czy minus to źródło w postaci telewizora? Przecież nie słuchasz z niego płyt. Ja czasami słucham coś z YT przez optyk lub z tabletu przez AirPlay i jestem zadowolony. W końcu największą frajdę daje nam muzyka jako muzyka, a lepsza jakość dźwięku tylko potęguje tę przyjemność.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Krzysiek Gda napisał:

Jak już jestem świadomy, że kabel może coś zmienić

Świadomość to zrozumienie, że biorąc pod uwagę funkcję w systemie, kabel nie powinien w dźwięki zmienić nic.

3 godziny temu, Krzysiek Gda napisał:

Ilość basu to jest pikuś, najłatwiejszy do zaobserwowania.

Niejeden pisał, że po zmianie kabla ma bas jak z subwoofera, ale bas od zaobserwowania jest jeszcze łatwiejszy do zmierzenia.

4 godziny temu, GhostR1 napisał:

jakbyś to widział? chodzi mi o kwestię przeprowadzenia takiego testu 🤔

Normalnie 🙂 Daje Ci dwa kable, np zwykłą Suprę i powiedzmy Isoteka Premier i wpinasz wedle własnego uznania. Włączamy jakiś kawałek i 10/10 rozpoznam który gra. Tak to widzę 🙂 

4 godziny temu, (nie)przecietniak napisał:

W wielu jest w innych nie ma (kaprys konstruktora?).

W jakim, poważnym transporcie nie widziałeś cyfry a widziałeś optyka?

W tych dwóch, które zalinkowałeś jest i cyfra, i optyk. Optyk zapewne po to, żeby do jakieś kina domowego podłączyć czy coś w tym stylu.

Widzisz gdzieś tutaj optyka?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:
5 godzin temu, Krzysiek Gda napisał:

Ilość basu to jest pikuś, najłatwiejszy do zaobserwowania.

Niejeden pisał, że po zmianie kabla ma bas jak z subwoofera, ale bas od zaobserwowania jest jeszcze łatwiejszy do zmierzenia.

Oczywiście i mogę się założyć, że w dokładnym pomiarze to wyjdzie jak na tacy.

22410-max_kef_reference_lab.jpg

2 godziny temu, pancerek napisał:

To ustrojstwo powyżej nie ma wejścia USB.

Kup sobie to i sprawdź. 

Ukryta Zawartość

Nie będzie dobrze działało, jakieś szumy czy coś, wymienisz lub zwrócisz.

Czy minus to źródło w postaci telewizora? Przecież nie słuchasz z niego płyt. Ja czasami słucham coś z YT przez optyk lub z tabletu przez AirPlay i jestem zadowolony. W końcu największą frajdę daje nam muzyka jako muzyka, a lepsza jakość dźwięku tylko potęguje tę przyjemność.

Ja bym do tego zestawu (Vicek + BW) kupił lepszy, zewnętrzny DAC, z którym zagrałby dużo lepiej ale nie każdy ma na to ciśnienie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Krzysiek Gda napisał:

W jakim, poważnym transporcie nie widziałeś cyfry a widziałeś optyka?

Są takie co nie posiadają optyka a posiadają coax i nie ma takich co posiadają tylko optyka - zgoda. Tylko moim zdaniem z tego nie wynika wyższość coax nad optykiem w zastosowaniach audio. Ale jak podasz mi link do jakiegoś poważnego (miarodajnego)  źródła, które będzie tak twierdzić, to i w tym się z Tobą zgodzę.

20 minut temu, Tokina napisał:

Co jeszcze mozna uslyszeć jak się juz tak baaaaaaaaardzo mocno  skupi i wysili?

Pytam, bo pewnie warto być "świadomym". 🙂

Teoretycznie wszystko, w zakresie 20 - 20K Hz 🙂 

11 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Są takie co nie posiadają optyka a posiadają coax i nie ma takich co posiadają tylko optyka - zgoda. Tylko moim zdaniem z tego nie wynika wyższość coax nad optykiem w zastosowaniach audio. Ale jak podasz mi link do jakiegoś poważnego (miarodajnego)  źródła, które będzie tak twierdzić, to i w tym się z Tobą zgodzę.

Nie podam ale logika (najbardziej zaawansowane technicznie urządzenia audio stosują cyfrę a nie optyka) wskazuje, że tak właśnie jest.

Godzinę temu, Krzysiek Gda napisał:

Ja bym do tego zestawu (Vicek + BW) kupił lepszy, zewnętrzny DAC, z którym zagrałby dużo lepiej ale nie każdy ma na to ciśnienie.

Proxima nie ma ciśnienia. Napisał, że komputer ma być tylko dodatkiem do głównego źródła, transportu, magazynu, czy jak tam kto woli, którym są płyty CD. Nie zrozumiałam tylko, czy z odtwarzacza CD, czy komputera. 

38 minut temu, przmor napisał:

Optyk to też cyfra.

Miałem już wcześniej zwrócić głośno na to uwagę, ale wziąłem na wstrzymanie.

2 godziny temu, Krzysiek Gda napisał:

Co Twoim zdaniem ten wykres wnosi do tematu dodawania basu kablami?

Godzinę temu, przmor napisał:

Optyk to też cyfra.

No nie, zera i jedynki to biegają po kablach elektrycznych, a w optyku miga światełko.

8 godzin temu, Proxima1971 napisał:

Zaraz, może źle zrozumiałem. Czy chodziło Ci o to, że wolałbyś wejście optyczne wykorzystać do połączenia z komputerem?

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

No nie, zera i jedynki to biegają po kablach elektrycznych, a w optyku miga światełko.

Ale służy do przesyłania sygnału cyfrowego, więc nie drąż.

6 godzin temu, Tokina napisał:
7 godzin temu, Krzysiek Gda napisał:

Teoretycznie wszystko, w zakresie 20 - 20K Hz 🙂 

Do tego to nie potrzeba cudownych kabli ani wtykow.

Zgadza się, w obecnych czasach technologia pozwala już na przesyłanie dźwięku bezprzewodowo 🙂 

5 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:
6 godzin temu, przmor napisał:

Optyk to też cyfra.

Miałem już wcześniej zwrócić głośno na to uwagę, ale wziąłem na wstrzymanie.

Miałem na myśli połączenie elektryczne a nie cyfrowe rzecz jasna - często mnie się to myli 🙂 

4 godziny temu, szymon1977 napisał:
7 godzin temu, Krzysiek Gda napisał:

Zamieściłem jako ilustracje poglądową - pasi? 🙂 

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Światełko, które w zależności jak miga pokazuje zero lub jedynkę 🙂 
W każdym kablu idą zera i jedynki (optyk/coax/USB) tylko w inny sposób przekazywane.

5 godzin temu, pancerek napisał:

Proxima nie ma ciśnienia.

Każdy kiedyś nie miał... 😉 

Edytowane przez Krzysiek Gda
  • Pokaż nowe odpowiedzi