Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie źródło Tidal do Marantz NA8005

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, rafal735r napisał:

I pasuje ci ten Bubble?

Jeżeli działa to tak. Interface mógłby być bardziej przejrzysty i ładniejszy, ale moim zdaniem nie jest to powód do kupowania nowego źródła z Tidal Connect.

W dniu 9.03.2024 o 09:20, Arthorn napisał:

Wiim mini tak, jak pisałem ma wyjscie optyczne na DAC tylko, a to dodatkowa zbędna konwersja sygnału (prąd-światło-prąd).

I co z tego? Dziwne założenie, że konwersja medium transmisji miałaby być problemem. 

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Czyli generalnie skończyło się de facto na twoich oczekiwaniach w bardzo małym budżecie 🙂

Tak trzeba umieć!

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Czyli generalnie skończyło się de facto na twoich oczekiwaniach w bardzo małym budżecie 🙂

Tak trzeba umieć!

W kwotach 1000-2000 zł widzę jeszcze coś takiego jak Wiim Pro Plus (wersja Plus ma ponoć jakiś przyzwoity DAC) z Tidal Connect... czy macie jakieś doświadczenia z tym jak to gra? W środku sekcja analogowa wygląda biednie, czy zagra na poziomie NA8005 czy będzie wymagało lepszego DAC?

4 godziny temu, Arthorn napisał:

W kwotach 1000-2000 zł widzę jeszcze coś takiego jak Wiim Pro Plus (wersja Plus ma ponoć jakiś przyzwoity DAC) z Tidal Connect... czy macie jakieś doświadczenia z tym jak to gra? W środku sekcja analogowa wygląda biednie, czy zagra na poziomie NA8005 czy będzie wymagało lepszego DAC?

Gra dobrze. Ale nie zagra na poziomie na8005. 

To co pisałem wcześniej 

Wiim mini po optyki którego nie chciałeś do chord mojo 2 zagra na wyższym poziomie.

• 5 miesięcy później...

Po kilku miesiącach użytkowania męczy mnie, że Tidal, który jest moim jedynym źródłem muzyki działa przez DNLA (buble) na Marantz NA8005 bardzo niestabilnie. Zwykle każde podejście wymaga resetu sieci, a przy gęstszych plikach często się zawiesza..

Myślałem nad podłączeniem do NA8005 jakiegoś Wiim, ale tu pojawia się problem:

1. Ponoć Wiim, Taga Harmony 10B, itp. owszem, czytają gęste pliki Tidala, ale przesyłają cyfrowo tylko do 24/48.

Czy da się to jakoś obejść?

Czy możecie polecić jakieś urządzenie z Tidal Connect, które bez problemu prześle mi wszystkie formaty Tidala bezstratnie do Marantza?

2. Natrafiłem na opinie, że przesył cyfrowy po coaxialu jest lepszy niż optyczny. Wydaje mi się to nielogiczne. Dlaczego przesłanie zer i jedynek za pomocą impulsów elektrycznych miałoby być lepsze niż za pośrednictwem światłowodu? Ilość konwersji sygnału i format są takie same. W pierwszym przypadku konwersja pliku na impulsy elektryczne, w drugim na świetlne. Miałbym prośbę o logiczne wytłumaczenie 🙂

Edytowane przez Arthorn
36 minut temu, Arthorn napisał:

W pierwszym przypadku konwersja pliku na impulsy elektryczne, w drugim na świetlne. Miałbym prośbę o logiczne wytłumaczenie 🙂

W drugim przypadku wpierw masz konwersję na impuls elektryczny a potem na świetlny. Dlatego moim zdaniem dźwięk się pogarsza. 

38 minut temu, Arthorn napisał:

1. Ponoć Wiim, Taga Harmony 10B, itp. owszem, czytają gęste pliki Tidala, ale przesyłają cyfrowo tylko do 24/48.

Skąd takie info ? Raczej jak już to 24/96 😉 

Kup Wiim Pro Plus i po temacie. DAC jest lepszy niż w Marantz. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zmień go na Cambridge cxn. 

Świetne urządzenie oo wejściu modelu 100 model V2 można kupić na prawdę bardzo tanio. Nie gra gorzej a działa lepiej. Może się uda że dopłacisz symbolicznie 

7 godzin temu, Piopio napisał:

W drugim przypadku wpierw masz konwersję na impuls elektryczny a potem na świetlny. Dlatego moim zdaniem dźwięk się pogarsza. 

Skąd takie info ? Raczej jak już to 24/96 😉 

Kup Wiim Pro Plus i po temacie. DAC jest lepszy niż w Marantz. 

Takie info znalazłem na stronie Wiim.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy udało się wam wysłać przez Tidal Connect sygnał 24/192 z Wiim do zewnętrznego DAC po coaxialu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Kupić używany... NA8005 na OLX chodzą po ok. 1300. NA6006 mający TIDAL parę stówek drożej, ale nie wiem jak to wyglada jeśli chodzi o jakość.
WiiM Mini nie spelnia wymagań bo nie ma wyjścia Coaxial, a nie chce po optycznym. Wracamy do punktu wyjścia.

Nie daj sie „oglupic“ propozycjami pojedynczym troche lepszych elementow, ktore moze indywidualnie maja lepsze parametry, ale powoduja chaos/problemy w polaczeniu, w roznych koncepcjach sterowania, roznych appkach i pilotach.
Jesli mial bym mozliwosc/wybor zakupu jednego ustrojstwa, ktore polaczy wszystlie te funkcje, na pewno byl bym gotow dobrze doplacic do wyzszej ceny i miec wygodne, funkcjonalne i dobrze grajace rozwiazanie
57 minut temu, Arthorn napisał:

Czy udało się wam wysłać przez Tidal Connect sygnał 24/192 z Wiim do zewnętrznego DAC po coaxialu?

Bez najmniejszego problemu. Po zakupie nowego Wiima musisz tylko zmienić w ustawieniach na 24/192, domyślnie jest 24/48.

6 minut temu, robo27 napisał:

Bez najmniejszego problemu. Po zakupie nowego Wiima musisz tylko zmienić w ustawieniach na 24/192, domyślnie jest 24/48.

Ok, a czy jeśli później będę słuchał czegoś co jest na Tidal np. w 16/44 to każdorazowo muszę to przełączać w Wiim czy ustawiam tylko max 24/192 i Wiim automatycznie się dostosowuje?

Ok, a czy Taga Harmony 10b bedzie miała taką samą możliwość przesyłu Tidal Connect do DAC w 24/192 po coaxialu? Jest teraz nowa w promocji za 500, używana za 400... Warto czy lepiej iść w Wiim Pro?

1 godzinę temu, Arthorn napisał:

Ok, a czy Taga Harmony 10b bedzie miała taką samą możliwość przesyłu Tidal Connect do DAC w 24/192 po coaxialu? Jest teraz nowa w promocji za 500, używana za 400... Warto czy lepiej iść w Wiim Pro?

To praktycznie to samo. Jeśli będziesz używał tylko jako transport. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 godzin temu, Arthorn napisał:

Jeśli Taga dostała odpowiednią aktualizacje firmware, to tak, jeśli nie, to nie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Ta cała Taga to taki podły chinol...Nie wiem czym się podniecać...

Wolałbym normalnie jak człowiek, kupić coś bardziej pewnego softowo i pod względem jakości dźwięku...

AudioPro Link 1 albo 2 chociażby...

W dniu 8.03.2024 o 17:42, Arthorn napisał:

Jak małym kosztem podłączyć TIDAL do NA8005 po USB/Coaxial.

Telefon po USB.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 13.08.2024 o 22:13, Arthorn napisał:

Dlaczego przesłanie zer i jedynek za pomocą impulsów elektrycznych miałoby być lepsze niż za pośrednictwem światłowodu? Ilość konwersji sygnału i format są takie same.

Czyzby?

Coaxial; sygnal elektryczny-sygnal elektryczny

Optyk; sygnal elektryczny-konwersja na swiatlo-odbior swiatlo-konwersja na sygnal elektryczny

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 15.08.2024 o 06:45, Misio38 napisał:

Telefon po USB.

Czasami potrzebne jest zewnętrzne zasilanie przy łączeniu telefonów/tabletów z przetwornikami. Wtedy wystarczy użyć aktywnego huba USB (podwójne kabelki USB nie zawsze działają).

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Testuję tą Tagę od godziny i jak na razie działa perfekcyjnie. Tidal Connect śmiga szybko w 24/192 po cyfrowym coaxialu Melodiki i tyle też wyświetla mi Marantz. Jeśli wszystko będzie stabilne, to uważam, że to bardzo dobry zakup. Jakość wykonania i dołączone akcesoria też wydają się znacznie solidniejsze niż się spodziewałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi