Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe do sali kinowej

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, STELVIO napisał:

100% racji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Z mojej strony to bardziej taki sarkazm był. emoji6.png
Przecież większość tematów, problemów, propozycji, pomysłów już było poruszana. Tu czy tam. A "nowym" wciąż nic nie chce się szukać. Ileż można pisać na te same wręcz identyczne tematy. Wydaje mi się, że śmiało można lecieć po tematach kopiuj - wklej. I tak nikt tego nie doceni.

Na normalnym forum to jeszcze da się znaleźć i czasem ktoś szuka po tematach, ale wejdź na grupy FB. Jestem na jednej motoryzacyjnej,  dotyczącej jednego modelu samochodu - pytania "jakie klocki i jakie tarcze" średnio w tygodniu jest na nowo podnoszony 2krotnie. Jak naprostujesz takiego "mundrego", żeby użył lupki to zaczynają się wyzwiska i takie tam... 🙂 ludzie są coraz bardziej leniwi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak czy inaczej pytający się ewakułował tak więc nie ma sensu angazowanie się w temat.

Zadać pytanie i ulotnic się to po prostu brak szacunku do forumowiczów i tyle.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Oczywiscie miało być "ewakuował" 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

• 1 miesiąc później...

Witam. 

Przepraszam, że nie odpowiadałem, ale jeden sklep mnie ostro oszukał. Obiecał rozpisanie mi umieszczenia głośników i wtyczek/kabli abym dał to elektrykom. Specjalnie do nich waliłem 150km. A tuż przed majówką się wykręcili, że w skrócie "mają to w dupie". Straszne. Mam do wydania 20 koła a z takim czymś się spotykam, a w necie 5 gwiazdek opinie...

To dom.

Pomieszczenie 4m (ekran) na 5m. Tylko pod kino. Sypialnia będzie obok (za ścianą mam łazienkę ale nad łazienką sypialnia). Dom parterowy.

Odnośnie "puszczenia kabli" to jest właśnie problem. Trafiłem na jakąś fatalną firmę. Sam się nie znam, a elektrykom nie wystarczy "połóżcie kable pod atmos i auro3d".

Odnośnei sprzętu polecono mi Onkyo RZ250 + Klipch ale patrząc na to jak mnie wydymali na tym projekcie to im nie ufam. Co do sprzętu to max budżet to 20 tysięcy.

Teraz szukam na gwałt kogoś, kto podesłałby jakiś projekt elektrykom a sprzęt kupić muszę do listopada. 

Sufit podwieszany. Chcę zrobić coś takiego: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  (chodzi o sufit i oświetlenie).

W dniu 26.03.2024 o 19:05, brewka87 napisał:

Oczywiscie miało być "ewakuował" 😉

No cóż jak zostałem tak potraktowany na początku. To co się dziwić. Napisano, że nikt tu nie pomoże więc zacząłem szukać gdzie indziej.

W dniu 26.03.2024 o 16:13, RobertG7 napisał:

Na normalnym forum to jeszcze da się znaleźć i czasem ktoś szuka po tematach, ale wejdź na grupy FB. Jestem na jednej motoryzacyjnej,  dotyczącej jednego modelu samochodu - pytania "jakie klocki i jakie tarcze" średnio w tygodniu jest na nowo podnoszony 2krotnie. Jak naprostujesz takiego "mundrego", żeby użył lupki to zaczynają się wyzwiska i takie tam... 🙂 ludzie są coraz bardziej leniwi

Przejrzałem to jak i 3 inne fora i nie znalazłem odpowiedzi. Także to tak nie działa. Były podobne ale żaden nie odnosił się do mojej sytuacji. Gdyby tak było, bym nie pisał. A widać, że nie jest tak łatwo. Największa firma w regionie okazała się lekko mówiąc "nieprofesjonalną" nie używając dosadniejszego słowa.

Ukryta Zawartość

To zdecyduj, jaki chcesz system. Schematy rozmieszczenia głośników są ogólnie dostępne. Kable trzeba tak ułożyć, żeby dało się zamontować głośniki zgodnie z wybranym schematem. Tyle w temacie.

W dniu 25.03.2024 o 09:37, muaddibb83 napisał:

Już mi pomagają gdzie indziej. I tak.. się da, trzeba tylko chcieć. I kto mądry to się odezwał, przedstawił ofertę i zarobi. 

Widzisz kolego ...jak kończą się takie zagrywki ? Zbyt daleko nie zajechałeś na tym koniku...

57 minut temu, muaddibb83 napisał:

No cóż jak zostałem tak potraktowany na początku. To co się dziwić. Napisano, że nikt tu nie pomoże więc zacząłem szukać gdzie indziej

Jeden post nie świadczy o całym forum...😉Musisz uzbroić się w cierpliwość  to nie LiveChat...

Poza tym towarzystwo zebrało się po czasie I coś zaczeli kminić...Ale to TY strzeliłeś focha a nie MY 😉

Przepraszam, że nie odpowiadałem, ale jeden sklep mnie ostro oszukał.

A cóż to za sklep taki niesłowny? Daj nazwę inni "wezmą sobie do serca ",w razie współpracy...

Przejrzałem to jak i 3 inne fora i nie znalazłem odpowiedzi. Także to tak nie działa. Były podobne ale żaden nie odnosił się do mojej sytuacji.

Coś nie mogę uwierzyć...Masz typowe pomieszczenie...Może jak opiszesz ,tak jak prosiłem wyżej w którymś tam poście:

Gdzie okna ,drzwi,grzejnik

Jaka wysokość?

Dasz jakiś rzut / rysunek poglądowy,Co tam ma konkretnie być?

Kanapa ?Fotele?

Jak to sobie wyobrażasz? To  szybciej  dojdziemy do sedna...Trochę inicjatywy z twojej strony...Przecież to ty chcesz salkę kinową 😉

No i nie strzelaj fochów ...to nie przystoi dużym chłopcom 😅Na tym czy innym forum...My TU wszyscy jesteśmy aby pomagać 😁

Pozdrawiam Gregor

On 5/1/2024 at 12:44 PM, Gmow1977 said:

Może jak opiszesz ,tak jak prosiłem

W tym roku kalendarzowym to się nie wydarzy 😂 tak tylko gdybam obserwując zaangazowanie załozyciela tematu w swoj wątek 😉

W dniu 1.05.2024 o 11:34, muaddibb83 napisał:

Witam. 

Przepraszam, że nie odpowiadałem, ale jeden sklep mnie ostro oszukał. Obiecał rozpisanie mi umieszczenia głośników i wtyczek/kabli abym dał to elektrykom. Specjalnie do nich waliłem 150km. A tuż przed majówką się wykręcili, że w skrócie "mają to w dupie". Straszne. Mam do wydania 20 koła a z takim czymś się spotykam, a w necie 5 gwiazdek opinie...

To dom.

Pomieszczenie 4m (ekran) na 5m. Tylko pod kino. Sypialnia będzie obok (za ścianą mam łazienkę ale nad łazienką sypialnia). Dom parterowy.

Odnośnie "puszczenia kabli" to jest właśnie problem. Trafiłem na jakąś fatalną firmę. Sam się nie znam, a elektrykom nie wystarczy "połóżcie kable pod atmos i auro3d".

Odnośnei sprzętu polecono mi Onkyo RZ250 + Klipch ale patrząc na to jak mnie wydymali na tym projekcie to im nie ufam. Co do sprzętu to max budżet to 20 tysięcy.

Teraz szukam na gwałt kogoś, kto podesłałby jakiś projekt elektrykom a sprzęt kupić muszę do listopada. 

Sufit podwieszany. Chcę zrobić coś takiego: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  (chodzi o sufit i oświetlenie).

No cóż jak zostałem tak potraktowany na początku. To co się dziwić. Napisano, że nikt tu nie pomoże więc zacząłem szukać gdzie indziej.

Przejrzałem to jak i 3 inne fora i nie znalazłem odpowiedzi. Także to tak nie działa. Były podobne ale żaden nie odnosił się do mojej sytuacji. Gdyby tak było, bym nie pisał. A widać, że nie jest tak łatwo. Największa firma w regionie okazała się lekko mówiąc "nieprofesjonalną" nie używając dosadniejszego słowa.

Za projekt to sie płaci kolego. Czemu ty chcesz za darmochę? Za darmoche niech ci jakis kolega zrobi.

Powodzenia.

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

2 hours ago, STELVIO said:

Widać chłop poradził sobie.

Tylko, ze tutaj bardziej chodzi o to jakie chłop ma podejscie do sprawy. Zadaje pytanie i znika, bo się obraził na całe forum 🤣

Tylko, ze tutaj bardziej chodzi o to jakie chłop ma podejscie do sprawy. Zadaje pytanie i znika, bo się obraził na całe forum
Wiem, wiem o co chodzi. Ale jak się obraził to na wszystkich forach jednakowo. Sam nie wiem czy to było na poważnie czy chciał rozruszać towarzystwo.
9 minutes ago, STELVIO said:

Ale jak się obraził to na wszystkich forach jednakowo

To dopiero konsekwencja w działaniu 🙃

Edytowane przez brewka87

• 2 tygodnie później...

Witam,

Nie obraziłem się. Miałem poważnego wirusa, gdzie covid to splunąć. Dopiero wychodzę z tego. Do tego 2 małych dzieci, praca, budowa domu, przepracowana żona, walka z robotnikami, ciągłe choroby dzieci... Cóż nie ma nawet czasu na jedzenie nie mówiąc o forach. Dopiero jakoś z tego wychodzę. Też myślałem, że to będzie prostsze.

A nie da się jednak tak jak ktoś tutaj wstawił (ułóż kable względem tego co jest na rysunku). Takie coś to można sobie dla zabawy dać, ale elektryk musi wiedzieć co do centymetra gdzie działać. Takie coś powinienem robić dawno ale budowa miała być "biorę firmę pod klucz i mam to tak jakby w dupie... a jest tyle rzeczy i każdy wkurwiony, że "się obraziłem" 😛

Także mogę tylko przeprosić za moje dni nieobecności

Układ jest taki 

Ukryta Zawartość

Czyli tak jak pisałem 4/5 wszystko pod kino. Z tyłu też głośniki. W salce tylko kanapa i tyle.

Ukryta Zawartość

Ty nie dawaj rysunku dolby atmos elektrykowi, tylko na podstawie rysunku i danych pomieszczenia zrób mu projekt instalacji.
Przecież to oczywiste, że elektryk Ci nie będzie sam projektu rozmieszczenia głośników robił.
To nie jego działka.

2 godziny temu, muaddibb83 napisał:

Takie coś to można sobie dla zabawy dać, ale elektryk musi wiedzieć co do centymetra gdzie działać.

To są ogólne wytyczne wedłóg ,których trzeba się kierować...

Pomieszczenie jak najbardziej nadaje się na pełnoprawne 7.x.4

Najpierw musisz określić ,już teraz gdzie będzie stała kanapa, jak daleko od ekranu.Wówczas możesz wytyczyć pozycję głośników warstwy dolnej i górnej.Śmiało można tu iść w te  7.x.4.

Ja ten układ odwróciłbym o 180 stopni.Wówczas nie będziesz miał problemu z ustawienie głośników surround. Nikt nie narysuje ci gotowego planu bo to wiąże się z dokładnym trzymaniem skali...ale jeśli przyjmiesz ,jako punkt wyjścia to co napisałem wyżej (kanapa) to szybko za pomocą kątomierza i ekierki sam sobie to narysujesz...Poprostu skopiuj ten rysunek Dolby na swoj rzut...trzymając sie pozycji kanapy i głównego miejsca odsłuchu...😉jeśli przedłużysz te linie  to wejdą na ściany w twoim pokoju i tam umieścisz kable...Oczywiście są jakieś "widełki " to nie apteka.

Warstwę dolną daj na wysokości ok 1m .

Atmosy...

Tutaj daj 4, bo 2 to tylko namiastka tego fajnego systemu.

Zasada jest taka: Wysokość do sufitu od uszy oglądającego  równa sie odległość po suficie przed i za siedzącym na kanapie...Ja bym to delikatnie zmniejszył tak do 55 stopni nad głową przód i w tył 

Na boki jest wzór  jak ma rys. 

Ukryta Zawartość

Dodatkowo pamiętaj aby określić miejsce ma sprzęt tam muszą te kable wylądować z odpowiednio zapasem jak i  tak na oko z 10 gniazdek najlepiej zabezpieczonych osobnymi bezpiecznikami

Jeśli taki szkic dasz elektykowi  na pewno się połapie ...

Ukryta Zawartość

W dniu 22.05.2024 o 12:37, Gmow1977 napisał:

To są ogólne wytyczne wedłóg ,których trzeba się kierować...

Pomieszczenie jak najbardziej nadaje się na pełnoprawne 7.x.4

Najpierw musisz określić ,już teraz gdzie będzie stała kanapa, jak daleko od ekranu.Wówczas możesz wytyczyć pozycję głośników warstwy dolnej i górnej.Śmiało można tu iść w te  7.x.4.

Ja ten układ odwróciłbym o 180 stopni.Wówczas nie będziesz miał problemu z ustawienie głośników surround. Nikt nie narysuje ci gotowego planu bo to wiąże się z dokładnym trzymaniem skali...ale jeśli przyjmiesz ,jako punkt wyjścia to co napisałem wyżej (kanapa) to szybko za pomocą kątomierza i ekierki sam sobie to narysujesz...Poprostu skopiuj ten rysunek Dolby na swoj rzut...trzymając sie pozycji kanapy i głównego miejsca odsłuchu...😉jeśli przedłużysz te linie  to wejdą na ściany w twoim pokoju i tam umieścisz kable...Oczywiście są jakieś "widełki " to nie apteka.

Warstwę dolną daj na wysokości ok 1m .

Atmosy...

Tutaj daj 4, bo 2 to tylko namiastka tego fajnego systemu.

Zasada jest taka: Wysokość do sufitu od uszy oglądającego  równa sie odległość po suficie przed i za siedzącym na kanapie...Ja bym to delikatnie zmniejszył tak do 55 stopni nad głową przód i w tył 

Na boki jest wzór  jak ma rys. 

Ukryta Zawartość

Dodatkowo pamiętaj aby określić miejsce ma sprzęt tam muszą te kable wylądować z odpowiednio zapasem jak i  tak na oko z 10 gniazdek najlepiej zabezpieczonych osobnymi bezpiecznikami

Jeśli taki szkic dasz elektykowi  na pewno się połapie ...

Wielkie dzięki, ale dla mnie heh to czarna magia (z matmy noga 😉 ) Ale jakoś podołam, może elektryk pomoże. Tanio nie bierze a rynek budów leży więc powinien pomóc. Przygotuję zatem ten 7.4 tylko co ciekawe niewiele nadal filmów to wspiera. Sporo to wyjdzie kasy też widzę, no ale jak nie starczy to sprzęt kupię w następnym roku. Ktoś tam podał 25k za 7.1.4 jeszcze do przełknięcia. Dzięki za pomoc. Powiem, że jak byłem w UK/Niemczech i tam czegoś szukałem... umarł w butach. W Polsce ludzie na prawdę są pomocni i mają wiedzę.

Ukryta Zawartość

W dniu 24.03.2024 o 20:39, muaddibb83 napisał:

1. Czy warto inwestować w dolby atmos, bo w sali będzie ekran 120", od którego pewnie muszę się odsunąć na 4m. Za mną zostanie także jakieś 70-80cm od ucha?

w tej konfiguracji będziesz miał mod osiowy z którym nie wygrasz, więc rozsądniej będzie ustawić sprzęt na 5 metrowej ścianie. Dodatkowo zyskasz trochę powietrza dla kolumn.

kup mniejszy ekran i ustaw się na 3 metrach... choć 120'' i odległość 3m to według mnie żaden przerost formy nad treścią.

On 5/25/2024 at 9:06 AM, muaddibb83 said:

Powiem, że jak byłem w UK/Niemczech i tam czegoś szukałem... umarł w butach. W Polsce ludzie na prawdę są pomocni i mają wiedzę.

To nie wiem gdzie byłeś, w UK jest bardzo fajne międzynarodowe forum, na którym ludzie sporo wiedzą i chętnie pomogą.

A jeżeli chodzi o dealerów to sky is your limit. Zrobią Ci co chcesz i tego co nawet nie wiesz, że chcesz tylko musisz mieć budżet na to. Ogólnie rynek UK jest o wiele bardziej rozwinięty niż w PL.

Bez obrazy ale myślę, że Twoim głównym problemem jest budżet. Chciał byś pod klucz ale z takim budżetem to się nie da. W takim budżecie robisz rzeczy na własną rękę bo na sprzęt nie ma nawet kasy a co dopiero na robociznę dla kogoś nie mówiąc o projekcie.

Pozdrawiam i powodzenia.

Kino super sprawa, także na spokojnie i powoli do celu 🙂

Edytowane przez sebna

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

• 4 miesiące później...
W dniu 25.05.2024 o 10:06, muaddibb83 napisał:

Wielkie dzięki, ale dla mnie heh to czarna magia (z matmy noga 😉 ) Ale jakoś podołam, może elektryk pomoże. Tanio nie bierze a rynek budów leży więc powinien pomóc. Przygotuję zatem ten 7.4 tylko co ciekawe niewiele nadal filmów to wspiera. Sporo to wyjdzie kasy też widzę, no ale jak nie starczy to sprzęt kupię w następnym roku. Ktoś tam podał 25k za 7.1.4 jeszcze do przełknięcia. Dzięki za pomoc. Powiem, że jak byłem w UK/Niemczech i tam czegoś szukałem... umarł w butach. W Polsce ludzie na prawdę są pomocni i mają wiedzę.

No i jak skończyłeś ten projekt ,czy jak większość biłeś pianę i nic z tego nie wyszło🤔

• 2 tygodnie później...
W dniu 9.10.2024 o 20:13, Gmow1977 napisał:

No i jak skończyłeś ten projekt ,czy jak większość biłeś pianę i nic z tego nie wyszło🤔

Załozyciel tematu nie jest zbyt rozmowny. Ponad 8 lat na forum i tylko 5 postów. Ostatnie logowanie w czerwcu, więc zakładam, ze nic z tego nie wyszło 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi