Skocz do zawartości
IGNORED

Amplitunery KD do 3000zł - jak grają w stereo?

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, Misio38 napisał:

Sprzeczne z logiką to jest twierdzenie, że 30W wzmacniacz jest mocniejszy od 200 W amplitunera kina domowego.

To czemu nie sprawisz sobie głośników samochodowych, które mają po 1000W? ...a wydawałoby się to przecież "logicznym" rozwiązaniem.

Wiesz np. dla mnie sprzeczne z logiką jest to, że ten 30W wzmacniacz potrafi zagrać znacznie lepiej niż ten 200W.

I o co tu w tym wszystkim chodzi? 🙂 

Edytowane przez AutoPirat

OBRAZ: 160 cali-->Epson EH-TW9400   |   DŹWIĘK: 5.0.2  głośniki-->Dynaudio Evoke: 50, C25, 10; Studio C4-80   |   WZMACNIACZ: AVR --> Marantz Cinema 70s |   MUZYKA --> Spotify i Gramofon: Technics SL-1500C 

23 minuty temu, Misio38 napisał:

Pomiar to pomiar.

A wnioski to wnioski.

Jakie sprzeczne z logiką wnioski? 

Zalecenie by dla kolumn 4ohm ustawić 8ohm. Przypomina mi to overclocking komputera bez zadbania o chłodzenie. Działa? Działa, przy odrobinie szczęścia przestanie w czasie gwarancji.

6 minut temu, AutoPirat napisał:

dla mnie sprzeczne z logiką jest to, że ten 30W wzmacniacz potrafi zagrać znacznie lepiej niż ten 200W

Sprzeczne z logiką to jest twierdzenie, że 30W wzmacniacz jest mocniejszy od 200 W amplitunera kina domowego.

To nie jest takie proste.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

29 minut temu, dedal75 napisał:

Jak zwykle temat o wszystkim i o niczym 🤷🏿‍♂️

A o czym chciałbyś żeby Ci napisać?

Godzinę temu, AutoPirat napisał:

ze względu na złożoność systemu w stosunku do stereo,

Jaka złożoność? Trzy kable, trzy głośniki, włączasz autokalibrację i po złożoności.

Kiedyś miałem 5.1, ale zauważyłem że najlepsze efekty są jedynie w durnowatych filmach, których nie oglądam 😁

Z kilkoma wyjątkami 🙂

Przypomniało mi się jeszcze coś z czasów kiedy używałem TV do kina. Być może brak efektu wow w przypadku 5.1 vs 2.0 wiąże się z tym, że "wielkość" dźwięku nie pasuje do wielkości obrazu. Kiedy miałem kineskopowy TV 25" i wyświetlany był film w proporcjach 2.35:1 to rzeczywiście otaczający dźwięk przytłaczał swoją potęgą w stosunku do malutkiego obrazu. Na plazmowym TV 42" było nieco lepiej ale dopiero na ekranie szerokości 2m oglądanym z 2.5m i obrazie z projektora proporcje między dźwiękiem a obrazem zaczęły być poprawne natomiast umieszczenie wszystkich przednich głośników za ekranem dało prawdziwy efekt kinowy, gdzie dźwięki wydobywają się "z obrazu" a nie z głośników "obok obrazu". I nie musi to być głupkowaty film z efektami specjalnymi. Zwykły dialog między osobami na ekranie brzmi i wygląda zjawiskowo.

Jest sporo osób które mają duży zakres jeśli chodzi o repertuar filmów.

Dźwięk w filmach to 50% sukcesu jesli nie, to wystarczy tv .

To po co w stereo oglądać na hi fi jeśli do niczego to nie potrzebne . 

A , jednak czegoś brakuje .

Jest spore grono z większymi wymaganiami . 

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz, dedal75 napisał:

Wolę w stereo, dynamika niesamowita 😁

No i fajnie , czy ja gdzieś napisałem że nie można oglądać w stereo?

Tylko nie piszcie że np. inni nie mogę , nie powinni 😁albo co gorsza że nie ma różnicy 😁 w tym jak ja oglądam w 5.1 

Ale temat jest inny 🤪

Edytowane przez dedal75

8 minut temu, dedal75 napisał:

Zapytałeś to odpowiedziałem, na stereo też są dobre efekty przestrzenne, a dynamika taka, że niejednokrotnie podskoczyłem z wrażenia, czego na 5.1 w tej kasie nie doświadczyłem. 

Oczywiście najlepiej mieć wszystko, ale ja sobie nie mogę na to pozwolić niestety 😄 

A jakbym miał ładować kasę w trzecim system teraz 5.1 to wolałbym wymienić główne stereo na klasę lepszą. 

To tylko moje podejście i żeby było jasne szanuję każdy system 😁

10 godzin temu, tgiertuga1 napisał:

czego brakuje przy dwóch kolumnach

Wszystkich pozostalych kanalow ze sciezki dzwiekowej. I to wyraznie. Zreszta najwazniejszy jest kanal centralny.

Nie mowiac o tym ze jak sie polozysz bokiem na kanapie to cala scene akcji szlag bierze..

15 minut temu, Ajothe napisał:

Wolę w stereo, dynamika niesamowita 😁

W 5.1 mam jeszcze lepsza.

Ale to nie jest argument do dyskusji 2.0 vs 5.1, bo to juz kwestia konkretnie uzytych w danym systemie jego elementow.

Oczywiste jest ze najlepiej jest odtwarzac natywnie sciezke dzwiekowa - taka jaka przygotowali realizatorzy/producenci.

7 minut temu, Ajothe napisał:

czego na 5.1 w tej kasie nie doświadczyłem

To jest klucz. Budzetowe rozwiazania zawsze brzmia budzetowo.

8 minut temu, Ajothe napisał:

na stereo też są dobre efekty przestrzenne

Sa takie se ale jak mozna chwalic cos innego niz sie ma 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

9 minut temu, rafa napisał:

Sa takie se ale jak mozna chwalic cos innego niz sie ma

Nie chwalę, trudno pisać że nie ma ich wcale 😁

Edytowane przez Ajothe

Proszę wrócić to tematyki stereo, żeby mi mod nie przeniósł wątku do działu KD

A jak pisać o stereo w amplitunerach KD , bez amplitunerów KD🤷🏿‍♂️ ?

Muzyka 2.0 moze stawiać nieco inne wymagania niż filmy 5.1 + czy wiecie, który z niedrogich AVR ma możliwość utworzenia profili z osobnymi ustawienia, np dla wejść cd-audio i TV? A może jakieś inne rozwiązanie problemu?

On 5/1/2024 at 12:43 AM, tgiertuga1 said:

Hahahahahaha🤣. Nie kontynuuj. Bardzo niski , nie dosiegniesz ze swojej wysokiej pozycji. Nie dałeś rady odpowiedzieć czego brakuje przy dwóch kolumnach. Oglądaj.Spoko.

Tylko temat o czym innym....ale oglądaj , Enjoy.

Brakuje przestrzeni, realizmu przestrzeni.

On 5/1/2024 at 10:43 AM, Ajothe said:

Kiedyś miałem 5.1, ale zauważyłem że najlepsze efekty są jedynie w durnowatych filmach, których nie oglądam 😁

Z kilkoma wyjątkami 🙂

Zacznij słuchać dobrych nagrań Atmos/Auro, wypustów ostatnich 5 lat.

Najpierw znajdź satysfakcjonujący system stereo. Użyj tych samych głośników do budowy systemu dookólnego (przynajmniej 5 głośników warstwy dolnej). Kup oddzielny procesor/dekoder. Będzie on też przedwzmacniaczem. Na końcu znajdź wzmacniacz dla dodatkowych kolumn. Może być ten sam co w stereo tyle że kilka sztuk. Koszt systemu to min 6x co tego stereo.

Odczucia? Te przestrzenne nie do powtórzenia na 6x droższym systemie stereo. Nie uwierzysz dopóki nie usłyszysz takiego systemu.

Mysle ze w twoim przypadku koszt to ok. 150tys, w używkach.

23 minuty temu, maxijazz napisał:

Brakuje przestrzeni, realizmu przestrzeni.

Zacznij słuchać dobrych nagrań Atmos/Auro, wypustów ostatnich 5 lat.

Najpierw znajdź satysfakcjonujący system stereo. Użyj tych samych głośników do budowy systemu dookólnego (przynajmniej 5 głośników warstwy dolnej). Kup oddzielny procesor/dekoder. Będzie on też przedwzmacniaczem. Na końcu znajdź wzmacniacz dla dodatkowych kolumn. Może być ten sam co w stereo tyle że kilka sztuk. Koszt systemu to min 6x co tego stereo.

Odczucia? Te przestrzenne nie do powtórzenia na 6x droższym systemie stereo. Nie uwierzysz dopóki nie usłyszysz takiego systemu.

Mysle ze w twoim przypadku koszt to ok. 150tys, w używkach.

Ciekawa sprawa, ale to zupełnie nie moje progi finansowe 😄

1 hour ago, Ajothe said:

Ciekawa sprawa, ale to zupełnie nie moje progi finansowe 😄

Rozumiem.

Mozna taniej. Ale zawsze bedzie sie to wiązać z jakimis kompromisami. Wygodą, funkcjonalnoscią, jakoscią dżwięku w jakims aspekcie. Samo poświecenie funkcjonalnosci i wygody moze obniżyc koszt o ok. 30%.

Generalnie, w temacie wątku, jakosc dzwieku, z wyjatkiem przestrzeni/sceny (bo ta zawsze bedzie lepsza w systemie dookólnym, przy wszystkich innych zmiennych takich samych), amplitunera za 3tys mozna porownac do wzmacniacza stereo za 500zł.

Odwracając porównanie, jezeli mamy system stereo za X zł, potrzebujemy 6*X na system Atmos bez zadnych kompromisów w kazdym aspekcie jakościowym. A przestrzen/scena w systemie dookólnym i tak będzie niedoscigniona dla systemu stereo w cenie 6*X. 

Czy warto? To kwestia preferencji muzycznych i budżetu.

Ja schodziłem z high end stereo do systemu kina domowego w kilkunastu etapach. W dniu w którym odpiąłem wzmacniacze i kable głośnikowe nastąpiła zapaść całego systemu. Nawet wcześniejsza zmiana kolumn na teoretycznie dużo gorsze nie była tak drastyczna. Podobnie jak wymiana MBL9010 na Trinnov32 była właściwie bezbolesna. W ostatnim roku swoje stare 7.1 rozbudowałem do auro 13.4 plus parę wide. DVD, BD serwisy streamingowe brzmią fantastycznie, ale muzyki na tym ciężko słuchać. Koncerty w atmos brzmią trochę lepiej, ale jest to wciąż bardzo odległe od topowego stereo, do którego coraz częściej wzdycham. Chcę jeszcze wymienić zwrotnice i wewnętrzne kable we wszystkich 15 glosnikach, a później zacznę wieloetapowy powrót do stereo.

….be still and know….

I weź no wytłumacz, te różnice komuś zajawionemu (w sensie pozytywnym) tylko na kino domowe 🙂 

Jak wyjaśnić, że stereo w kinie może być nawet lepsze? Głośniki i system HiFi składamy do muzyki, więc starsze filmy, w których jest podkład muzyczny (nie efekty) to brzmią dobrze tylko w stereo. Nowsze filmy, to póki co stawiają na efekty dźwiękowe. Czy warto rozbudowywać ze stereo do KD dla tych efektów? To indywidualna sprawa. Osobiście przy budowie KD bardziej liczyłem na ciekawe efekty muzyczne (też oprócz filmów). Póki co nic takiego nie słyszałem. Bardziej, to póki co słyszę, że jest tworzona taka muzyka. 

3 godziny temu, Seth_A_Rider napisał:

W ostatnim roku swoje stare 7.1 rozbudowałem do auro 13.4 plus parę wide. DVD, BD serwisy streamingowe brzmią fantastycznie, ale muzyki na tym ciężko słuchać.

Tak z doświadczenia i szczerze poproszę,... to nie sądzisz, że 4 głośniki na dole (+centralny, +suby) oraz 4 atmosy u góry i słuchacz na środku, to już nie jest "pełnosprawny" system przestrzenny?

OBRAZ: 160 cali-->Epson EH-TW9400   |   DŹWIĘK: 5.0.2  głośniki-->Dynaudio Evoke: 50, C25, 10; Studio C4-80   |   WZMACNIACZ: AVR --> Marantz Cinema 70s |   MUZYKA --> Spotify i Gramofon: Technics SL-1500C 

W dniu 1.05.2024 o 07:30, Misio38 napisał:

Czyli p. Kisiel kłamie? Myślałem, że poezja to poezja, ale pomiary robią rzetelnie.

Zaufaj temu co słyszysz.

De gustibus non est disputandum

4 hours ago, AutoPirat said:

Tak z doświadczenia i szczerze poproszę,... to nie sądzisz, że 4 głośniki na dole (+centralny, +suby) oraz 4 atmosy u góry i słuchacz na środku, to już nie jest "pełnosprawny" system przestrzenny?

Każda kolejna para robiła dużą różnicę. Wides które dołożyłem kilka tygodni temu stworzyły frontalną ścianę dźwięku, jakiej nigdy wcześniej nie słyszałem, ale mimo tego muszę wymienić wzmacniacz stereo na parę monos i trochę mocniejszych, bo widzę że będzie jeszcze dużo lepiej. Mozliwe, że dołożę jeszcze trzy górne na tylnej ścianie RCL. Każda kolejna para daje dużo większe nasycenie i wrażenie wypelnienia. Atmosow nie mam, 15.4 auro, więc górne na frontowych, bocznych ścianach i VOG nad głową. No i suby. Zaczynałem od pary, ale każdy kolejny robił ogromną różnicę. Sąsiad ma osiem takich samych jak moje, ale ustawił w czterech pozycjach po dwa w górę (180cm wysokości). Schodzą do 12hz. Cały system profesjonalnie skalibrowany. Atmos 11.9.8 glosniki B&W z serii 800, Mark Levinson wzmacniacze i Trinnov32. Dobry film u niego to rzadkie przeżycie. Qobuz, CD czy koncerty w atmos, sam przyznaje, że wciąż lepiej było u mnie w stereo.

….be still and know….

4 minuty temu, Seth_A_Rider napisał:

Sąsiad ma osiem takich samych jak moje, ale ustawił w czterech pozycjach po dwa w górę (180cm wysokości). Schodzą do 12hz. Cały system profesjonalnie skalibrowany. Atmos 11.9.8

Oglądałem coś podobnego na YT, gdzieś w USA. Recenzent nie mógł wyjść z tego KD 😄 .

To już zabawa/hobby 🙂 - Ja tam raczej nie chcę tego "rzadkiego przeżycia" doznać, bo by jeszcze wciągło i rozwód byłby gwarantowany 😄 Wystarczy póki co, to co jest.

Właśnie jestem przed kupnem Suba do skromnego KD, sądzisz, że warto zainwestować w zejście do 12Hz vs 22Hz?

Poziom dedykacji niektórych ludzi jest bliski szaleństwu.

Tutaj masz film, w którym wkręcają w ziemię 7 metrowy słup do uziemienia kina domowego. Jeden z 14.

I fragment mojej korespondencji z Chrisem, głównym inżynierem i projektantem całego systemu.

„Grounding.. 14  40 foot deep XIT chemical ground rods arranged on the property in a star pattern with the room connection as the node point. All cryo treated huge wire all welded. It turned out the bedrock was conductive. It is arizona and the hills there have copper and iron in them. According to VFC its the lowest impeadance they have ever measured. Its also the largest shepe of influance of any system on earth. The system was also engineered for a much wider bandwidth then typical commercial grounding systems. With a speci horizantal rod that goes in a L shape around thwe room and is 9" from the Torus grounding node and plate.”

W trakcie realizacji projektu wygrali dwie sprawy sądowe, bo ani miasto, ani firma energetyczna nie chciała się zgodzić na zamontowanie zamówionych przez nich komponentów.

It took lawsuits to make the power company give us all this and it took lawsuits with the city to approve it. Its impulse current was higher then anyone had ever measured and this scared the power company and the city.

Kino mieści się w osobnym budynku, który jest właściwie klatka Faradaya.

The room itself is 3 feet thick of 10kpsi concrete with 3 isolated layers of 1" rebar on 10" centers with each point welded. This makes 3 nested cubes that are electrically isolated inside the concrete. These connect at one point and hook to the main ground node. This structure acts has a faraday shield for the entire room which extends way way down in frequency. It acts like 3" of steel below 100khz RF. So the room is RF free way down into ULF frequencies.

….be still and know….

Co do subwoofera to ciężko radzić bo wartości z kartki rzadko mają uzasadnienie w rzeczywistości. Ja mam to szczęście, że producent wybitnych subow mieszka pół godziny jazdy ode mnie i zawsze osobiście je dowoził i ustawiał. Jest równocześnie certyfikowanym akustykiem z OCD, więc zawsze zostaje pół dnia dłużej i grzebie w moich ustawieniach w preampie.

….be still and know….

Godzinę temu, Seth_A_Rider napisał:

Co do subwoofera to ciężko radzić bo wartości z kartki

Podobają mi się te Twoje wpisy! Gdzie mieszkasz? 🙂 

Z tej samej linii od tego samego producenta (dynaudio). Głowię się i rozmyślam od miesiąca: Sub3 - 22Hz, czy 2x droższy Sub6 - 12Hz 🙂 ???  ...decyzja prawie podjęta, czyli raz a dobrze?! 🙂 ....a chu... raz się żyje, wezmę chyba ten 12Hz!

Edytowane przez AutoPirat

Ten wątek miał być o stereo lo-fi a nie KD hi-end - proszę powrócić do tematu, bo nie chcę aby został przeniesiony do działu KD

Przy cichym słuchaniu, na Denonie X2300W, było całkiem przyzwoicie, moim zdaniem (z kolumnami MA Silver 200). To mniej, więcej ta seria, która mieści się w budżecie ok. 3 tys.. Przy głośnym (mowa o stereo, w trybie direct, grają tylko fronty), zaczynało walić środkiem mocno, a bas i góra jakby wycofane. Tutaj, zmiana na wyższą serię (X4800), jest bardzo mocno słyszalna w stereo. Dynamika się znacznie poprawiła i odkręcając gałkę głośniej nie zaczyna mi niczego brakować. Tyle, że seria 4xxx od Denona, to chyba nawet używkę ciężko będzie kupić do 3 tys. 

• Pokaż nowe odpowiedzi