Skocz do zawartości
IGNORED

Trochę dłuższe kabelki głośnikowe

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra, pogadali na pięciu stronach, a autor coś wybrał? Ciekawi mnie to. @K8v8M

Supra ply widziałem że jest z ekranem, a taki był chyba jeden z wymogów.

Edytowane przez J4Z

.

Tak się zastanawiam czy przypadkiem nie najlepsze kable to takie, które są stosowane w studiach nagraniowych? 

25 minut temu, J4Z napisał:

Dobra, pogadali na pięciu stronach, a autor coś wybrał? Ciekawi mnie to. @K8v8M

Supra ply widziałem że jest z ekranem, a taki był chyba jeden z wymogów.

Zastanawiam się jeszcze. Supla spełnia wymogi. Znalazłem nawet taniej. Znalazłem też jeszcze taniej tego producenta w ekranie inne kabelki w ekranie.  

Pewnie się na nie zdecyduje. 

W dniu 21.04.2024 o 11:31, K8v8M napisał:

Grubość żyły. Ekran po to co zawsze. Żeby ograniczyć wpływ EMI na sygnał. Niektórzy producenci wzmacniaczy zalecają ekran. 

Ekran żeby działał właściwie powinien być uziemiony no chyba, że ma działać jak flux band na trafie czyli dawać możliwość indukowania się w nim prądów wirowych i transformowania energii EM w ciepło ograniczając w ten sposób natężenie pola. Na trafach to działa to może i na przewodach.

Ja miałem wcześniej ekranowany Chord Odyssey X ale przerzuciłem się na Qed Genesis Silver Spiral. Jest miedź posrebrzana, jest ekran i jest gruby. Dla porównania tuszy oba przewody na zdjęciu. 

Ten drugi w moim systemiku podpięty do lampy SET 3W bez USZ daje wrażenie lepszej jakości odtwarzanej muzyki. Celowo wspomniałem o lampie bo w parze z hypexem różnic nie odczuwam między przewodami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MariuszZ.
23 minuty temu, Ajothe napisał:

Tak się zastanawiam czy przypadkiem nie najlepsze kable to takie, które są stosowane w studiach nagraniowych? 

Oczywiście. Tam się nie cuduje. Profesjonalne kable są w rozsądnych cenach. Co więcej mają często profesjonalne, wygodne złącza. Szkoda że w głośnikach konsumenckich nie są stosowane. 

2 minuty temu, K8v8M napisał:

Znalazłem też jeszcze taniej tego producenta w ekranie inne kabelki w ekranie.  

Jakie?

.

1 minutę temu, J4Z napisał:

Jakie?

Jest wcześniej w wątku. Zaraz odszukam. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Andrzej100 napisał:

Bo tam przed nikim nie trzeba "szpanować", a każdy sprzęt ma być przede wszystkim  użyteczny. 🙂

Jak dla mnie nawet nie o szpanowanie chodzi a o pewną estetykę. Niektóre kable czy w ogóle sprzęty są ładne. 

Gramofon przykładowo chcę zmienić w zasadzie wyłącznie z powodu wyglądu. 

Edytowane przez K8v8M
57 minut temu, MariuszZ. napisał:

Ekran żeby działał właściwie powinien być uziemiony

Dla wysokich czestotliwosci pewnie niekoniecznie stad ekrany z alu-mylar i inne takie.

56 minut temu, K8v8M napisał:

Oczywiście. Tam się nie cuduje. Profesjonalne kable są w rozsądnych cenach. Co więcej mają często profesjonalne, wygodne złącza. Szkoda że w głośnikach konsumenckich nie są stosowane. 

Sek w tym, ze sporo konsumenckiego sprzetu nie znalazloby dla siebie miejsca w studiach, przez ich marne konstrukcje.

Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 godziny temu, J4Z napisał:

Jakie?

ostatecznie zamówiłem linc 4.0 udało się znaleźć za cenę niewiele przekraczającą połowę budżetu.

Jak mi się zdaje zapłaciłem przede wszystkim za solidność tych kabli. Pokryte cyną przewody, solidny przewodnik, porządne materiały izolacyjne. Przy tym nadmiarowa do obecnych potrzeb grubość i ekran, a do tego jeszcze skręcenie.  Za cenę ok 40 zł za metr  moim zdaniem jest ok. Powinno wystarczyć po wsze czasy i na wszelkie okoliczności. 

Owszem sprawdziłem też jak działa skrętka. Działa. Różnic w dźwięku nie słyszę względem posiadanego obecnie Clearwatera.

Technicznie mogłaby być i to za cenę kilkukrotnie niższą. Choć gdybym miał zachować sumaryczny przekrój to nie wyszłoby jakoś dużo taniej. Potrzebował bym  w sumie ok 10 kabelków po ok 2-4 zł za metr.  Nie byłoby to ani praktyczne ani estetyczne. 

Równie dobrze mogłem kupić też linc 2,5 jakieś 30 procent taniej. Zapewne efekt byłby identyczny. 

Wolałem jednak dołożyć  te parę zł aby mieć spokój w temacie i nie zastanawiać się czy dobrze zrobiłem oszczędzając na kablach. 

Tak czy inaczej dziękuję wszystkim za zaangażowanie w dyskusję, za wszelkie sugestie i porady. Także te których nie wziąłem pod uwagę. 

Zawsze lepiej rozważyć jakąś opcję i ją odrzucić niż nie rozważyć czegoś bo się nie wiedziało. 

Sporo było treści czysto merytorycznych, technicznych. Duże brawa dla ich autorów. 

Będąc audiofilem nigdy nie zaznasz spokoju bo zawsze może być lepiej niż jest obecnie :)
Inspiracja dla Ciebie.2789890e0fe425ed2a74e8da87fc75f4.jpg48791e8973c470926a83f57926431ab9.jpg

No coś podobnego przecież powyżej rozważałem nawet. 😜 Zrobione nawet z większej liczby skrętek komputerowych. Ale odpuściłem.

Ja owszem dziś mam odchył na audiofilstwo ale jutro pewnie znajdę coś innego.

To jest na szczęście i tak dość tanie hobby.

A tendencje są jak widzę raczej w kierunku wygaszania. Choć kto wie jeszcze jak to będzie.  

Ach i jak zauważyłem u siebie to w moim przypadku zwykle lepiej oznacza prościej. 

5 godzin temu, przmor napisał:

Będąc audiofilem nigdy nie zaznasz spokoju bo zawsze może być lepiej niż jest obecnie 🙂
Inspiracja dla Ciebie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 48791e8973c470926a83f57926431ab9.jpg

Ta forteklapa jest częścią składową kabliszcza? 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytony? Ok. Ale żeby dociążać podłoże fortepianem, to już przesada.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Ta forteklapa jest częścią składową kabliszcza? 😁

E...nie, to tragarze, z którymi właśnie przechodziłem mimo, musieli na chwilę go postawić, gdyż na widok kabliszcza zadrżały im kończyny dolne... 😁

W dniu 23.04.2024 o 09:44, StachMuszel napisał:

Ja piernicze, ale kabaret 🙂 Nawet komisji śledczych nie trzeba oglądać w TV... 🙂

KOmisji śledczej?
Hmm...
Pytanie tylko-kto jest Prezesem,a kto Panem Członkiem??
🙂

11 godzin temu, przmor napisał:

Będąc audiofilem nigdy nie zaznasz spokoju bo zawsze może być lepiej niż jest obecnie 🙂
Inspiracja dla Ciebie.

Tak,świete słowa.
Zawsze może byc lepiej dla sprzedawcy,sklepu,producenta.
Zawsze może byc wiekszy zysk.
W HiEnd liczy sie wszystko-a najbardziej to,co jeszcze można sprzedać.

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

11 godzin temu, przmor napisał:

Inspiracja dla Ciebie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 48791e8973c470926a83f57926431ab9.jpg

Ciekawe co by domownicy powiedzieli, a szczególnie żona jakby takie druty na podłodze w mieszkaniu rozłożyć?

Słabo to widzę, to już chyba rozwiązanie dla hardcorowców 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak to jest że tematy kablowe ile by ich nie było może powstać jeden po drugim dzień po dniu a budzą największe emocje i największe zainteresowanie? 

W ciemno można iść o zakład że każdy temat kablowy rozwinie się bardzo szybko będzie zrzeszał bardzo szeroką grupę osób i nabije kilka stron w przeciągu tygodnia. 

Czemu?

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Jak to jest że tematy kablowe ile by ich nie było może powstać jeden po drugim dzień po dniu a budzą największe emocje i największe zainteresowanie? 

Ze śmiesznych rzeczy śmiać się należy, dla zdrowia.

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Ze śmiesznych rzeczy śmiać się należy, dla zdrowia.

A wiesz że miałem w tym poprzednim poście stagować ciebie:) jako nadwornego pisarza w temacie kablowym.

Ale widzę że sam się upomniałeś 🙂

co według ciebie w tematach kablowych jest śmieszne? I kto się śmieje?

2 hours ago, paww said:

Ciekawe co by domownicy powiedzieli, a szczególnie żona jakby takie druty na podłodze w mieszkaniu rozłożyć?

Słabo to widzę, to już chyba rozwiązanie dla hardcorowców 🙂

To już zależy kto jaką sobie żonę wybrał

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

W ciemno można iść o zakład że każdy temat kablowy rozwinie się bardzo szybko będzie zrzeszał bardzo szeroką grupę osób i nabije kilka stron w przeciągu tygodnia. 

Czemu?

Ja tu widzę uwarunkowania biblijne... Jak w przytaczanej gdzieś kiedyś humoresce. Dlaczego Kain Zabił Abla? Bo, mu nie chciał ciągnąć kabla. A już całkiem serio... Gruby, cienki, długi czy krótki najważniejsze aby mózg jego właściciela był należycie usatysfakcjonowany...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

W dniu 21.04.2024 o 13:41, przmor napisał:

Ziarno audiofilskiej niepewności zasiane... No to Panowie, folia aluminiowa w dłoń i zawijamy kabelki jak ten świstak. Ja zawijać nie muszę bo gram na skrętce.

Ponoć sprawują się bardzo dobrze w subie ?🙃

De gustibus non est disputandum

Godzinę temu, przmor napisał:

Nie ma przecież obowiązku posiadania żony.

Jak ktoś do posiadania żony nie dojrzał, to lepiej dla Świata jak zajmie się słuchaniem kabli.

• Pokaż nowe odpowiedzi