Skocz do zawartości
IGNORED

poszukiwane kolumnu do Musical Fidelity m6si

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, szukam kolumn do MFm6si.

Docelowe pomieszczenie ma ok 17m2, lecz jest otwarte jednostronnie, całość ma 55m2. 

Obecnie używam Audio Physic classic 8.

Grają fajnie, nie nachalnie. Lecz brakuje mi trochę góry.

Słucham spokojnej muzyki, lecz czasem reszta domowników włączy coś z "ogniem"

Szukam przestrzeni, szczegółów, i pełnego dociążonego dźwięku.

Fajnie będzie jeśli kolumny będę filigranowe, nieduże, tak jak AP 8. 

Zastanawiam się nad wyższymi modelami AP, lub czymś zupełnie nowym. Ktoś może coś polecić ?

Suma pieniędzy to, do 20 tyś. Myślę o nowych kolumnach. 

Sam bym próbował powalczyć kablami, ale sądzę, że trzeba by szukać wśród kolumn

ze wstęgą czyli np. AMT - wśród wyrobów Elaca, Proaca D20 czy Audiovectorów.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

38 minut temu, szczypior88 napisał:

Dali rubicon 6 ciekawe zagrają z tym wzmacniaczem. 

chyba nie, miałem kiedyś na odsłuch, jakoś nie spodobały mi się

Edytowane przez Robert 7800

Z naszego doświadczenia często wybieranym połączeniem do M6si jest Triangle Esprit EZ Antal 40th. Wysokie tony są z lekkim podbiciem, rozdzielcze, bardzo dobrze oddające wybrzmienia instrumentów blaszanych. Potrafią przekazać z energię z nagrań, dynamikę z wysoką kulturą. Średnica po neutralnej stronie, wokalne bardzo realnie odtwarzane. Bas zwarty, szybki, ale potrafiący w razie potrzeby zejść nisko. W tym pułapie cenowych przestrzeń bardzo realnie oddana z wysoką precyzją. Natomiast jakby się udało trochę naciągnąć budżet to warto sprawdzić, wyższą serię Signature Delta. Jeszcze bardziej rozdzielcze i realne granie, niskie tony są w tych kolumnach bardziej mięsiste, dociążone z zachowaniem kontroli. 

Do porównania warto też wziąć Focal Aria Evo X N°3, które mają podobny styl grania do Antal 40th z tym że górą jest jeszcze oczko bardziej bezpośrednia, średnia także bardzo naturalna, bas ma niższe zejście na dole. 

Edytowane przez Sklep.RMS.pl

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

11 minut temu, audioburak napisał:

Sam bym próbował powalczyć kablami, ale sądzę, że trzeba by szukać wśród kolumn

ze wstęgą czyli np. AMT - wśród wyrobów Elaca, Proaca D20 czy Audiovectorów.

mam kilka par kabli, obecnie podpięte to Albedo Geo, myślę raczej o nowych kolumnach, dzięki za propozycje 

45 minut temu, audioburak napisał:

Sam bym próbował powalczyć kablami,

No tak. Systemy oparte na kablach to systemy do d..... Zabawa w kabelki do niczego nie prowadzi 

46 minut temu, audioburak napisał:

że trzeba by szukać wśród kolumn

ze wstęgą czyli np. AMT

Kolejna BZDURA. Konstrukcja głośnika o niczym nie decyduje. Ważny jest sposób jego użycia. Dlaczego wstęga a nie beryl? Wielu uważa, że potrafią o wiele dobitniej zagrać na górze. A może tytanowy głośnik kompresyjny tak, w JBL? A jakie wysokotonowce stosuje Morel uchodzący za jednego z lepszych specjalistów od wysokich tonów? 

Takie uogólnienia są niepoważne i totalnie bez sensu 

Dobrze by było abyś wszystkie te kolumny sprawdził u siebie w domu. 

Bo raz że faktycznie masz wzmacniacz który nie specjalnie akcentuje wysokie tony Ale ich brak może być też podyktowany indywidualnymi warunkami akustycznymi. 

Dali rubicon

Elac vela chodź tu nie specjalnie uważam aby góra była wyraźnie zaznaczona są to dokładne kolumny ale nie grające wysoko 

Monitor audio Gold , podobnie jak wyżej

Audiovector R3 signature

Proac

Canton Reference z nowej linii lub starszej.

13 godzin temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Z naszego doświadczenia często wybieranym połączeniem do M6si jest 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wysokie tony są z lekkim podbiciem, rozdzielcze, bardzo dobrze oddające wybrzmienia instrumentów blaszanych. Potrafią przekazać z energię z nagrań, dynamikę z wysoką kulturą. Średnica po neutralnej stronie, wokalne bardzo realnie odtwarzane. Bas zwarty, szybki, ale potrafiący w razie potrzeby zejść nisko. W tym pułapie cenowych przestrzeń bardzo realnie oddana z wysoką precyzją. Natomiast jakby się udało trochę naciągnąć budżet to warto sprawdzić, wyższą serię 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jeszcze bardziej rozdzielcze i realne granie, niskie tony są w tych kolumnach bardziej mięsiste, dociążone z zachowaniem kontroli. 

Zdecydowanie się zgadzam i również polecam co więcej zajrzyj do klubu MF i wiele osób właśnie ma Triagle z M6si i są zadowoleni. Co więcej - gwarantuje że dostaniesz wysokie tony bardzo dobrej jakości oraz wykończenie kolumn na najwyższym poziomie . Resztę już powyżej o nich napisano 

Zdecydowanie się zgadzam i również polecam co więcej zajrzyj do klubu MF i wiele osób właśnie ma Triagle z M6si i są zadowoleni. Co więcej - gwarantuje że dostaniesz wysokie tony bardzo dobrej jakości oraz wykończenie kolumn na najwyższym poziomie . Resztę już powyżej o nich napisano 

A wyglądają np u mnie tak
a59305992c279e1f4807fc6cfe8ea06f.jpg
df611f27662166b860d763e28fbb7af1.jpg
a1d2a460cff0d0fc87e6b5cf54b02e9e.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cześć 🙂 Też uważam, że Triangle są tutaj warte sprawdzenia. Zwłaszcza model Antal 40th, ale także Focal Aria Evo X N3, może Audiovectory QR 5 SE, Dali Rubicon 6, Monitor Audio Gold 200, a jako opcja dodatkowa Diptyque Audio DP77. Nie jest to może dźwięk aż tak dociążony, ale na pewno bardzo przestrzenny i z ciekawym detalem. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

No to teraz pojawia się zasadnicze pytanie w jakim czasie i które kolumny uda ci się faktycznie sprawdzić w domowych warunkach 🙂

Jeśli tylko masz ochotę to dawaj nam znać z wrażeń po poszczególnych odsłuchach. 

No i powodzenia!

Witam

Rozważyłbym odsłuchanie i sprawdzenie Sonus Faber Lumina V Amator. Myślę, że z MFm6si zgrałyby się idealnie.

Pozdrawiam

faberone

Edytowane przez faberone

Kolega mający MFma BMNy i bardzo chwali je za detaliczność, przestrzeń, głębię, stereofonię i piękną barwę. Manufaktura mała, ale zwłaszcza Beszele 3PRO na amerykańskiej elektronice przepięknie oddają każdy tembr głosu, każdą nutkę i całe bogactwo muzyki i wszystko wokół instrumentów. Emocje z tychże kolumn są niesamowite !!! Poza tym Konstruktor może delikatnie zmodyfikować zwrotnicę pod Twoje preferencje, czego masowi producenci nie oferują...

Zadzwoń i koniecznie weź na testy !!! Tylko i wyłącznie u siebie posłuchaj jakichkolwiek kolumn, bo niestety w innych pomieszczeniach grają inaczej, więc to naprawdę ważne. Podobnież okablowanie, tutaj też nie słuchaj tych, co tego po prostu nie słyszą... Naprawdę wszystko jest ważne, począwszy od akustyki pomieszczenia !!!

Żadne kolumny nic nie poradzą, ten zestaw słyszałem u dwóch różnych właścicieli, on po prostu gra środkiem i żadnej góry ani dołu w tym systemie nie zobserwowałem.

6 godzin temu, Aramis1 napisał:

Żadne kolumny nic nie poradzą, ten zestaw słyszałem u dwóch różnych właścicieli, on po prostu gra środkiem i żadnej góry ani dołu w tym systemie nie zobserwowałem.

Mam trochę inne zdanie, MF gra u mnie teraz z Audio Physic classic 8 basu jest pod dostatkiem. Miałem też Studio 16 Hertz Minas Anor lV, i tam było wszystko przesunięte bardziej ku górze. Wyraźny sopran, basu mniej niż w AP. Szukam kolumn które połączą te obie zalety.

Z jaki kolumnami słuchałeś wtedy MF ?

16 godzin temu, Marko Polo napisał:

BMN

16 godzin temu, Marko Polo napisał:

Kolega mający MFma BMNy i bardzo chwali je za detaliczność, przestrzeń, głębię, stereofonię i piękną barwę. Manufaktura mała, ale zwłaszcza Beszele 3PRO na amerykańskiej elektronice przepięknie oddają każdy tembr głosu, każdą nutkę i całe bogactwo muzyki i wszystko wokół instrumentów. Emocje z tychże kolumn są niesamowite !!! Poza tym Konstruktor może delikatnie zmodyfikować zwrotnicę pod Twoje preferencje, czego masowi producenci nie oferują...

Zadzwoń i koniecznie weź na testy !!! Tylko i wyłącznie u siebie posłuchaj jakichkolwiek kolumn, bo niestety w innych pomieszczeniach grają inaczej, więc to naprawdę ważne. Podobnież okablowanie, tutaj też nie słuchaj tych, co tego po prostu nie słyszą... Naprawdę wszystko jest ważne, począwszy od akustyki pomieszczenia !!!

17 godzin temu, faberone napisał:

Witam

Rozważyłbym odsłuchanie i sprawdzenie Sonus Faber Lumina V Amator. Myślę, że z MFm6si zgrałyby się idealnie.

Pozdrawiam

faberone

Myślałem też o czymś od Sonus Faber 

5 minut temu, Robert 7800 napisał:

Szukam kolumn które połączą te obie zalety.

Te i po temacie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 10.05.2024 o 12:40, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Też uważam, że Triangle są tutaj warte sprawdzenia. Zwłaszcza model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale także

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a jako opcja dodatkowa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nie jest to może dźwięk aż tak dociążony, ale na pewno bardzo przestrzenny i z ciekawym detalem. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 🙂 

Co myślicie o połączeniu MF z Audio Physic. Mam teraz classic 8. Podoba mi się przestrzenność tych kolumn. Może coś z wyższych modeli, lub coś o podobnym graniu.

W dniu 10.05.2024 o 07:04, Marcin Wielgus napisał:

A wyglądają np u mnie tak
a59305992c279e1f4807fc6cfe8ea06f.jpg
df611f27662166b860d763e28fbb7af1.jpg
a1d2a460cff0d0fc87e6b5cf54b02e9e.jpg

Triangle Signature Delta nie przekonują mnie wyglądem. Może bardziej Antal 40th. 

W dniu 9.05.2024 o 19:14, szpakowski napisał:

Kolega kupił PMC 24i, jest zadowolony.

PMC dużo dobrego o tych kolumnach jest w internecie. Rozumiem, że kolega kupił je do MF m6si 

13 minut temu, NRK napisał:

Te i po temacie:

Ukryta Zawartość

Bardzo ładne, nie bedą za duże na 17m2 ?

Muszę poczytać 👍

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 minut temu, Robert 7800 napisał:

Raczej tak, ale jest też wersja z jednym głośnikiem na basie.

13 minut temu, Robert 7800 napisał:

PMC dużo dobrego o tych kolumnach jest w internecie. Rozumiem, że kolega kupił je do MF m6si 

Tak. Ma komplet Musicala. Kupił PMC twenty5 24i

Muszę poczytać 

Weź Antal na odsłuch. Nie powinno być z tym problemu. Wg mnie połączą w sobie poszukiwane przez ciebie cechy. Musisz - jak już kół napisali - posłuchać u siebie bo akustyka odgrywa rolę zawsze.

W dniu 11.05.2024 o 07:03, Aramis1 napisał:

No musical tak gra. Wycofana góra. Ale jeśli kolumny będą miały ja wyraźną to idzie ja wyciągnąć.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No musical tak gra. Wycofana góra. Ale jeśli kolumny będą miały ja wyraźną to idzie ja wyciągnąć.

Pod warunkiem, że źródło nie będzie jej wycofywać, podkreślając średnicę i bas 😉

Dlatego najlepiej szukać elektroniki i głośników o wyrównanym graniu tak aby uniknąć potem konieczności korygowania brzmienia zestawu DSP, akustyką, kablami czy czarami w blasku księżyca 

Ale to jest przypadek idealny, nie występujący w przyrodzie. Zawsze jest coś do skorygowania, poprawy, nie ma opcji. Wszystko neutralne, wyrównane produkuje dźwięk nieprzyswajalny i nieznośny. Musical z Triangle to jest połączenie, które da dużo radości, nie zmęczy, a pokaże kawał dobrego dźwięku.

"Tynk pożera dźwięk" 747

17 minut temu, piotrek7 napisał:

Pod warunkiem, że źródło nie będzie jej wycofywać, podkreślając średnicę i bas 😉

Dlatego najlepiej szukać elektroniki i głośników o wyrównanym graniu tak aby uniknąć potem konieczności korygowania brzmienia zestawu DSP, akustyką, kablami czy czarami w blasku księżyca 

No ale tutaj elektronika tym wzmacniacz już jest.

Rozumiem że jeżeli ktoś go wybrał to świadomie bo to nie jest sprzęt który kupuje się w ciemno. 

6 minut temu, EmilioE napisał:

Ale to jest przypadek idealny, nie występujący w przyrodzie. Zawsze jest coś do skorygowania, poprawy, nie ma opcji. Wszystko neutralne, wyrównane produkuje dźwięk nieprzyswajalny i nieznośny. Musical z Triangle to jest połączenie, które da dużo radości, nie zmęczy, a pokaże kawał dobrego dźwięku.

Na przykład z triangle. Tych połączeń może być kilka, ale tak.

36 minut temu, Piotr Sonido napisał:

bo to nie jest sprzęt który kupuje się w ciemno. 

Często właśnie w ciemno. Pod wpływem recenzji, wpisów na tym czy innym forum. Reklam w kolorowych pisemkach

• Pokaż nowe odpowiedzi