Skocz do zawartości
IGNORED

poszukiwane kolumnu do Musical Fidelity m6si

Rekomendowane odpowiedzi

@Marcin Wielgus kolumny (wszystkie podłogowe) masz tak poupychane, że może po prostu się przyzwyczaiłeś do ich "zduszonego" brzmienia.

[mention=70329]Marcin Wielgus[/mention] kolumny (wszystkie podłogowe) masz tak poupychane, że może po prostu się przyzwyczaiłeś do ich "zduszonego" brzmienia.

Tak masz rację. Antale - przedni bass reflex - do frontu przetworników mają metr od ściany . JBL również przedni BR - mają na zdjęciu 80cm, do odsłuchów wysuwam na metr ale jak to ma się do twojej estrady ? No Lipnie nie mam szans cię przeskoczyć więc się poddaje. W domu pewnie też twoje kolumny lewitują więc przyznaje ci rację .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
40 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

ale jak to ma się do twojej estrady

To twoja estrada a nie moja.

W końcu to ty napisałeś, że:

W dniu 28.05.2024 o 17:32, Marcin Wielgus napisał:

Nie ma takich reguł że do xx m2 to dwu drożne a do yy m2 to mogą być 3 drogi. A do innych to monitory .

Ja twierdzę niezmiennie, że wielkość kolumn wstawianych do pomieszczenia odsłuchowego ma znaczenie. 

A może chciałbyś się wycofać ze swoich niefortunnych wypowiedzi?

Edytowane przez MCHammer2022
W dniu 27.05.2024 o 07:31, piotrek7 napisał:

A ja w okleinie orzechowej. 

Wybacz ale takie ogólniki nie mają większego sensu bo o ile głośniki marki A zbudowane w oparciu o OZ okażą się strzałem w 10, to głośniki marki B będą totalną porażką. Warto rozmawiać o konkretnym modelu a nie cechach konstrukcji. 

Choć ATC SCM 40 można dopisać do listy bo to doskonałe głośniki i jeśli wpiszą się w gust odbiorcy, mogą na długo wyleczyć z audionerwosy 

Masz rację, warto słuchać.

De gustibus non est disputandum

Ja twierdzę niezmiennie, że wielkość kolumn wstawianych do pomieszczenia odsłuchowego ma znaczenie. 
A może chciałbyś się wycofać ze swoich niefortunnych wypowiedzi?

Głośniki estradowe to ty zamieściłeś nie ja więc twoja nie moja estrada ... Chcesz się z tego wycofać ?

Wielkość kolumn wstawionych do .... Zdecydowanie ma znaczenie oczywiście że tak i każdy to wie , więc trzeba było tak od początku napisać a nie że 3.5drogi są za duże do 17m2 - bo to jest bzdura i się z tego nie wycofuje i podalem przykłady które to dowodza jednoczenie podając przykład który potwierdza to co teraz piszesz .

Całe mnustwo konstrukcji studyjnych 3 drożnych nadaje się do 17m2 wyśmienicie

Nie bardzo wiem po kiego udajesz że nie widzisz swojego błędu i brniesz ślepo ku uciesze czytających którzy mają z ciebie ubaw?

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Głośniki estradowe to ty zamieściłeś nie ja więc twoja nie moja estrada ...

Głośniki estradowe zamieściłem, żeby pokazać absurdalność twojego twierdzenia, że "nie ma reguł" w zakresie dopasowania wielkości kolumny do wielkości pomieszczenia.

Wielkość kolumn wstawionych do .... Zdecydowanie ma znaczenie oczywiście że tak i każdy to wie

Cieszę się, że się przyznałeś do błędu.

a nie że 3.5drogi są za duże do 17m2 - bo to jest bzdura i się z tego nie wycofuje

Widzę, że nadal błądzisz. Przeczytaj ten tekst - tam masz wyklarowane czarno na białym, że 3,5-drożne kolumny są za duże do pomieszczenia 17m2 - praw fizyki nie oszukasz. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A także ten tekst:

Ukryta Zawartość

Cytat z ww. tekstu Triangle:

Screenshot_20240529_201601_Chrome.thumb.jpg.9b4d9e159464856ef4c9fe0ed25c3f37.jpg

Całe mnustwo konstrukcji studyjnych 3 drożnych nadaje się do 17m2 wyśmienicie

Triangle Antal 40th to nie są monitory studyjne. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022
2 godziny temu, lamario napisał:

Oczywista oczywistość🙂

Zwłaszcza dla osób, które nie bardzo wiedzą "o co kaman". Ilustracja powyższej tezy?

No i o co w tym chodzi? Im większe głośniki w małym pomieszczeniu, tym wyższej klasy elektronika powinna je napędzać. I lepiej dopasowana. Sam kiedyś słuchałem potężnych KEF Reference 5 w pomieszczeniu o powierzchni ok 20 m2. I to był jeden z lepszych dźwięków jakie słuchałem. Tylko, że napędzała je końcówka zajebista mocy, która prowadziła je jak szczeniaka na smyczy.  Tu niestety pokutują głoszone na tym forum bezsensowne teorie o tym, że o brzmieniu systemu decydują w 60-70-80% głośniki. Co jest totalną bzdurą 

Duży głośnik zagra w małym pomieszczeniu. Jeśli wie się, jak wykorzystać jego cechy

Gratuluję świetnej akustyki, oraz radzenia sobie z ciśnieniem. Przyznaję, że zazdroszczę. Nie dużych kolumn ale pomieszczenia. Robert7800 otrzymał dużo pomocnych informacji jak uzyskać oczekiwany efekt.👍

17 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Twoje twierdzenie jest oczywiście prawidłowe ale bezwartościowe bez uwzględnienia wielu zmiennych. Inaczej zwykły truizm, ocena książki po okładce. Nie określasz nawet kryteriów tego "znaczenia". Wielkość kolumn w odniesieniu do każdego pomieszczenia, nie tylko jego kubatury ale panującej w nim akustyki, systemu itd. zawsze będzie miała wpływ na charakter ich brzmienia. Nie każde pomieszczenie tej samej wielkości ma taką samą akustykę a to już zmienia wszystko. A co z preferencjami brzmieniowymi, które są przecież wartością czysto subiektywną. Po prostu jest tak dużo zmiennych, że kategoryczne twierdzenie, że dana kolumna ze względu na swoją budowę nadaje się lub nie do konkretnego pomieszczenia, bez choćby zwykłego odsłuchu (nie mówiąc już o pomiarach) jest zwykłym powielaniem mitów. 

Triangle Antal 40th to nie są monitory studyjne. 

Widzę że stać cię tylko na absurdalne przykłady więc bladź dalej i bądź pajacem tego forum jak w innych wątkach powodzenia . Ja w przeciwieństwie do ciebie miałem Antal więc jak w kawale z Jasiem "pan wie a panu się wydawalo- filozofie HiFi"
Moje kolumny nie są monitorami studio są 3 drogi i super grają w 17m2 . 4350 również grają super w 17m2 a są wielokrotnie większe - już to napisałem czytaj ze zrozumieniem i badz otwarty na swoje błędy a jak ktoś z sensem coś napiszę to ja przyznaje mu rację . W pierwszym poście pisałeś bzdury w drugim się poprawiłeś - przyznaje bez najmniejszego problemu

Uwielbiam takich jak ty co to nie mieli ale owszem wiedzą wszystko bo przeczytali a na argumenty i przykłady są ślepi - bładź dalej ale już beze mnie

Sorry bez odbioru. Kup sobie co tam chcesz i nie wciskaj bzdur forumowiczom.

Zwłaszcza dla osób, które nie bardzo wiedzą "o co kaman". Ilustracja powyższej tezy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Marcin Wielgus widzę, że usilnie nie czytasz moich postów, chociaż je komentujesz. Więc przyjmij do wiadomości jeszcze raz, że twierdząc, że Triangle Antal 40th zagrają należycie w pokoju 17m podważasz rekomendację producenta, który twierdzi, że należy je wstawiać do pomieszczeń większych.

Ukryta Zawartość

Screenshot_20240529_201601_Chrome.thumb.jpg.36ac1e534f8ceffff6307ffbb9d3593d.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022

Rekomendacje producentów często idzie o kant czterech liter rozbić. Przykładowo Kef zaleca odległości od ścian i wysokość ustawienia zestawów podstawkowych. Nawet nie chce mi się rozwijać, dlaczego jest to bzdurą.

Ktoś już wspominał o akustyce, która jest ważniejsza od zaleceń producenta. 

Ktoś kto się bawił akustyką, obserwuje tematy z pomiarami, rozmawia z ludźmi  (czyt. ma doświadczenie w tym temacie i nie zamyka się w swoim pokoju), wie o co chodzi.

PS Triangle na tym screenie nic nie wspomina, że nie zaleca wstawiać do mniejszych. 

Edytowane przez J4Z

.

10 minut temu, J4Z napisał:

PS Triangle na tym screenie nic nie wspomina, że nie zaleca wstawiać do mniejszych. 

Triangle używa słowa "idealnie". Jak ktoś chce mieć nieidealnie to może wstawić do mniejszego pokoju.

Ok, to słuchaj producentów. Pozdro

A, idealnie to mało kto ma, o ile w ogóle ktoś. xD

W ogóle zauważ tę rozpiętość: 20-40m xD

.

16 minut temu, J4Z napisał:

Ok, to słuchaj producentów.

Mam kolumny 3,5-drożne (innej marki) i oczywiście da się je wstawić do pomieszczenia 17m ale skrzydeł nie rozwiną - głośniejsze słuchanie muzyki symfonicznej czy rocka może być dyskomfortowe.

Ja mam trzy drogi, z 26 centymetrowym basem, w 15m i tak zadowolony jeszcze nigdy nie byłem. Co kraj to obyczaj... 😉

Edytowane przez J4Z

.

1 godzinę temu, MCHammer2022 napisał:

oczywiście da się je wstawić do pomieszczenia 17m ale skrzydeł nie rozwiną - głośniejsze słuchanie muzyki symfonicznej czy rocka może być dyskomfortowe.

I tu kłania się akustyka pomieszczenia.

I tak przepychanka. 

Sonus Sonetto III z musicalem m6si zagrają, kolumna do 17-25m2 powinna dać radę, choć wolałbym Traingle Antal 40th one super się uzupełniają  z Musicalem a jeszcze lepiej Triangle Delta, tylko Delty 18m2 to już tak na skraju wielkości pokoju. Ale delty mają swoje zalety pomimo wielkości mają bardzo dobrze wykonaną obudowę i zestrojenie, one nigdy nie dudnią na basie i pomimo basreliefu nie buczą. Ostatnio słuchaliśmy  z kolegami Dynaudio Focusów 340 i też o dziwo z Musicalem zagrały ciekawie, ale takiej przejrzystości i otwartości na górze jak w Trianglach się nie uzyska. Triangle grają bardzo rozdzielczo i żadko zgadzam się z opiniami sprzedawców bo zawsze swój towar polecają, ale z opinią RMS się zgadzam. Odnośnie PMC 5.24 proponuję posłuchać i dla porównania posłuchać 5.26, i wtedy każdy zrozumie co 5.24 brakuje, kiedyś publikowałem filmiki z odsłuchów MF M6si z różnymi kolumnami, mogę jak kolega będzie zainteresowany udostępnić. Wtedy wybraliśmy z kolegą PMC 5.26, ale cena jakość Triangle Delta jeszcze lepiej wypadają, to trochę inne granie od PMC, ja wybrałem Triangle, Kolega PMC. Antal 40th są torochę mniejsze od Delta mogłyby faktycznie tez dobrze wypaść tak jak pisze Marcin, słuchał więc ma faktyczną wiedzę  a nie teoretyczna. Sonneto postawiłbym jako następne w kolejce, ale biorąc pod uwagę metraż i fakt, że mimo wszystko są 3 drożne to mogą być ciekawym rozwiązaniem dla 17-18m2.

Chyba założyciel wątku ma już wywalone na nasze rady, bo już się nie udziela. No i dobrze, niech sobie kupi jakieś Dynaudio albo Chario i będzie zadowolony 😐

"Tynk pożera dźwięk" 747

9 godzin temu, EmilioE napisał:

niech sobie kupi jakieś Dynaudio albo Chario i będzie zadowolony 😐

A jakie Chario są Twoim zdaniem  godne polecenia?,dodam że gram na Dynaudio i jest bardzo dobrze.

I tak przepychanka. 
Sonus Sonetto III z musicalem m6si zagrają, kolumna do 17-25m2 powinna dać radę, choć wolałbym Traingle Antal 40th one super się uzupełniają  z Musicalem a jeszcze lepiej Triangle Delta, tylko Delty 18m2 to już tak na skraju wielkości pokoju. Ale delty mają swoje zalety pomimo wielkości mają bardzo dobrze wykonaną obudowę i zestrojenie, one nigdy nie dudnią na basie i pomimo basreliefu nie buczą. Ostatnio słuchaliśmy  z kolegami Dynaudio Focusów 340 i też o dziwo z Musicalem zagrały ciekawie, ale takiej przejrzystości i otwartości na górze jak w Trianglach się nie uzyska. Triangle grają bardzo rozdzielczo i żadko zgadzam się z opiniami sprzedawców bo zawsze swój towar polecają, ale z opinią RMS się zgadzam. Odnośnie PMC 5.24 proponuję posłuchać i dla porównania posłuchać 5.26, i wtedy każdy zrozumie co 5.24 brakuje, kiedyś publikowałem filmiki z odsłuchów MF M6si z różnymi kolumnami, mogę jak kolega będzie zainteresowany udostępnić. Wtedy wybraliśmy z kolegą PMC 5.26, ale cena jakość Triangle Delta jeszcze lepiej wypadają, to trochę inne granie od PMC, ja wybrałem Triangle, Kolega PMC. Antal 40th są torochę mniejsze od Delta mogłyby faktycznie tez dobrze wypaść tak jak pisze Marcin, słuchał więc ma faktyczną wiedzę  a nie teoretyczna. Sonneto postawiłbym jako następne w kolejce, ale biorąc pod uwagę metraż i fakt, że mimo wszystko są 3 drożne to mogą być ciekawym rozwiązaniem dla 17-18m2.

Pełna zgoda i sądzę że Dystrybutor wypożyczy za kaucja i wówczas odsłuch u siebie da finalna odpowiedz. To nie są małe wydatki więc warto zainwestować czas w sprawdzenie. Delty miałem w salonie 39m2 bardzo dobra konstrukcja każdy bas driver w osobnej komorze ale w 17m2 balbym się. Pytanie czego i jak głośno słucha posiadacz MF M6si, czy ściany z ceramiki czy płyta GK, czy można pozwolić sobie na adaptację czy nie ....
Kolumny, jak dla mnie, to serce systemu więc bez pośpiechu i z odsłuchem.

W dniu 10.05.2024 o 12:40, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Też uważam, że Triangle są tutaj warte sprawdzenia. Zwłaszcza model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale także

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a jako opcja dodatkowa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nie jest to może dźwięk aż tak dociążony, ale na pewno bardzo przestrzenny i z ciekawym detalem. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 🙂 

Kiedy skończycie z ta debiliozą podawania ceny za sztukę towaru,który można tylko kupić jako parę???
Chyba w końcy kiedys kupię jedną sztuke kolumny od Was i potem podawimy się w uokik i inne bzdety-jak nie będe mógł zrealizować takiej tranzakcji...

Ktos to u Was kontroluje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Chyba w większości sklepów stosuje się taki proceder ... czysty absurd

11 minut temu, szpakowski napisał:

Chyba w większości sklepów stosuje się taki proceder ... czysty absurd

jakoś w rms nie mają z tym problemu.
Jak widze takie "cfaniackie" zagrywki marketingowe na poziomoie pierwotniaka,to naprawe odstręcza to od sklepu.

Dobrze jeszcze,że we wzmacniaczach nie podają ceny za kanał.
Nie wiem,kto o tym decyduje,ale to kpina z inteligencji klientów.

W dniu 28.05.2024 o 17:32, Marcin Wielgus napisał:

Zdecydowanie się nie zgodzę . Nie ma takich reguł że do xx m2 to dwu drożne a do yy m2 to mogą być 3 drogi. A do innych to monitory .

Przykład - mój - JBL L300 trzy drogi kolumny 56kg jak mała pralka każda i u mojego kumpla grają w 17-18m2 genialnie 

Ukryta Zawartość

Powyżej u niego 

A poniżej moje 

IMG_3305.thumb.jpeg.da6274fe082ba3e4e3f244356e2d0b26.jpeg

Oraz zachęcam do obadania w jakich pomieszczeniach grają JBL 4350 które są 3x jak moje 

Na zakończenie Antale miałem i napisałem o czymś co wiem jak gra również w 17-18m2 

IMG_4647.thumb.jpeg.8417a53d2b52333e56d0ab62a68900d0.jpeg

Bardzo ładne te Antale....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

30 minut temu, Pseudodrummer napisał:

A jeśli na stronie jak wół jest napisane "cena dotyczy 1 szt"? W zasadzie przeciętny człowiek nie musi myśleć aby żyć w szczęściu i zdrowiu (przynajmniej przez jakiś czas). Kupując gorącą kawę potrzebne jest mu ostrzeżenie, że może sobie mordę poparzyć? Nie bronię branży ale myślenie naprawdę nie boli. Tak samo jak przeczytanie opisu umieszczonego na stronie danego produktu 

12 minut temu, piotrek7 napisał:

A jeśli na stronie jak wół jest napisane "cena dotyczy 1 szt"? W zasadzie przeciętny człowiek nie musi myśleć aby żyć w szczęściu i zdrowiu (przynajmniej przez jakiś czas). Kupując gorącą kawę potrzebne jest mu ostrzeżenie, że może sobie mordę poparzyć? Nie bronię branży ale myślenie naprawdę nie boli. Tak samo jak przeczytanie opisu umieszczonego na stronie danego produktu 

A można kupić jedną sztukę?

Nie brnij w bronienie bełkotu marketingowego.To manipulacja,niskiego sortu,która ma skłonić klienta do zakupu bo "taniej"
Nie warto.
Porównanie z kawa nietrafione i absurdalne.

Przepraszam za offtop-naprawdę nie warto marnować czasu na takie praktyki sprzedawców

15 minut temu, piotrek7 napisał:

Nie bronię branży

bronisz

17 minut temu, piotrek7 napisał:

ale myślenie naprawdę nie boli.

Doprawdy-ten,kto wymyślił podawanie cen za sztukę-zaprawde tego nie wie.

W dniu 28.05.2024 o 16:09, Piotr Sonido napisał:

Mówiłem akurat o nowych modelach które są w aktualnej wyprzedaży u poprzedniego dystrybutora.

Podasz link?

Praktyka służy pozycjonowaniu na Ceneo czy innych serwisach. Żałosna i irytująca, bo trzeba się upewnić czy to promocja, czy aby za sztukę. Trochę niepoważne dla, skądinąd dobrego sklepu jakim jest Q21.

"Tynk pożera dźwięk" 747

• Pokaż nowe odpowiedzi