Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz stereo dynamiczny, żywy i z ciepłą sygnaturą

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Zamerstary napisał:

Ale nie. Trzeba zasypać biednego melomana radami i przy okazji zrobić kipisz w kolejnym temacie. 

Po to jest forum by sobie pomagać 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

Pomagać - słowo klucz. Zobaczysz sam, za chwile w tym wątku będzie zapropononawane 245356322 możliwości "przeprojektowania" pomieszczenia że zdjęcia, a w ostateczności wyniknie kłótnia między użytkownikami.  Kończę offtop. Pozdrawiam

A niby gdzie ma wypchnąć jak ma szafy po bokach ...czy tam jakieś zabudowy . Do mebli musi być jakieś dojście . Na środek pokoju ma wypchnąć bo ktoś się obsrał i musi na siłę swoje wizje wpierdylać ?

Ale oczywiście  ...zawsze można poekseperymentować ...jak jest miejsce . Tu go raczej brak ...trochę .

Niech kolega cieszy się z muzyki póki mu nie odwali choroba fanatyczno audiofilska i zamiast muzyki zacznie słuchać śruby od pokrywy wzmacniaczna . 

Pozdro 

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, J4Z napisał:

Bzdura i mit, chyba że chodzi Ci o odległość 15-20cm, żeby powietrza nie blokować.

Czy aby na pewno zrozumiałes co napisalem?

4 godziny temu, Piopio napisał:

A kim Ty jesteś by to oceniać ?

A ty kim, żeby to kontestować???

4 godziny temu, iro III napisał:

il użytkowniku, od niedawna na tym forum, czy musisz tak arogancko się tu odzywać?

Potrafisz pokazać mój arogancki, jak piszesz, wpis w tym watku?

3 godziny temu, Piopio napisał:

Pokaż jeden Twój post w tym wątku w którym pomagasz! 🙂

10 minut temu, Nil napisał:

Czy aby na pewno zrozumiałes co napisalem?

Możliwe, że nie, dlatego dodałem o 15-20 centymetrach.

.

Dziękuję za wszystkie opinie. Sprzętu używam w małym mieszkaniu i jakiekolwiek ustawianie na środku pokoju kolumn w odstępie 0,5 czy 1m od innych mebli jest absolutnie wykluczone i moim zdaniem powinno to być czytelne już po samym zdjęciu i komentowanie, zakładając z góry (bez odsłuchu) że nie ma prawa to dobrze zagrać moim zdaniem jest nie na miejscu. Nie jestem żadnym ekspertem od dużego sprzętu audio ale miałem kilka dużych zestawów znanych marek jak Paradigm, Sony seria ES i B&W + z kilkanaście zestawów podstawkowych Sony, Denon, Heco, Onkyo, Sharp czy Panasonic. Oprócz tego mam trochę większe doświadczenie w słuchawkach, nie chcę się przechwalać ale jedynie dać do zrozumienia, że wiem co lubię i jak pewne rzeczy w dźwięku powinny wyglądać dlatego uspokajam tych co nie wierzą w osiągnięcie przeze mnie zamierzonego celu 🙂 Bądźcie spokojni, nic nie dudni, nie zachodzi na sąsiadujące pasma, jest świetny detal i przy tym nie wierci dziur w mózgu, piękna barwa. Dźwięk jest gęsty, czysty, klarowny, bardzo dobrze kontrolowany, w tonacji relaksacyjnej na długie odsłuchy choć z zachowaniem świetnej dynamiki czyli dalej mocno angażujący. Gwarantuję, że nie jeden słuchając wokali by się posikał 😄 Etap słuchawkowej audiofilii i jarania się wielkością sceny i wyżyłowaniem technicznym czyt. model HE1000se i inne mu podobne mam już dawno za sobą. Z avatarka widać co m.in. aktualnie sobie zostawiłem i jest to komromis między muzykalnością, a wyżyłowanym technicznie graniem chociaż ostatnio wciągnęły mnie bardziej muzykalne ZMF Auteur. Oczywiście mam na myśli pod kątem siebie i tylko siebie bo każdy ma innych gust, sprzęt, warunki odsłuchowe i ulubione gatunki muzyczne.

Wbrew pozorom każdy krok był mocno przemyślany by pomieścić się z tym wszystkim w małym mieszkaniu. Tak jak powyżej kolega pisze, nie mam tego komfortu co niektórzy by robić z pokoju wyłącznie studio odsłuchowe. 

Ogromnie cieszę się, że Tannoye T4 Custom zostały mi na tym forum polecone bo za śmieszne pieniądze uzyskałem zamierzony efekt znacznie przerastający droższe kolumny posiadane w przeszłości. Tak jak Paradigm Monitor 9v7 odstawały na każdym polu w konfrontacji z dobrymi słuchawkami tak tu udało się uzyskać zbliżony poziom satysfakcji z odsłuchu muzyki😄 Z jednej rzeczy chciałbym się wycofać to to, że trochę poluzowany bas w stosunku do Sabaja to  na minus. Pioneer przeciąga go dłużej ale przy tym jest bardziej sprężysty niż punktowy i chyba jednak taka forma mi bardziej odpowiada 🙂

4 godziny temu, iro III napisał:

Wystarczyłoby aby własciciel "tego ustawienia" raz spróbował, wystawil kolumny, na próbę, tylko poza tą komodę i skierował je lekko do środka.

Wystarczy przez chwilę tak posłuchać i stanie się jasność.

Zrobiłem tak dla testów i nie podobały mi się zmiany jakie zaszły w dźwięku 😉 Owszem scena dźwiękowa zrobiła się bardziej rozciągnięta i napowietrzona ale wraz z tym tło stało się bardziej iskrzące, sypiące dodatkowym detalem. Pod kolumny preferuję czarne tło, szybciej zaokrąglone i wygładzone krawędzie pod kątem przyjemności, a nie analizy i bardziej intymny, zagęszczony przekaz. 

Lecę teraz dobierać DACa z tego co mam by jak najmniej to kosztowało a i utrata jakości była najmniejsza. Jeżeli się nie uda to może wrócę do SMSL SU-9 lub nie pozostanie mi nic innego jak zakup dryugiego XD05 Pro.

Pozdrawiam.

@x86 Bardzo pozytywne podejście. Niektórzy niech w tym czasie trochę skruszeją przed swoimi audio ołtarzykami, z kolumnami idealnie ustawionymi, adaptacją akustyki, itd., itp. Tymczasem mamy też normalne mieszkania, dzieci, żonę, mało miejsca, a nawet jakieś meble;) Ważne, aby był fun, w miarę możliwości:) Twój wpis powinien dać do myślenia, choć są tu też jednostki "audio jehowitów", tych nie przekonasz. Przepraszam za sformułowanie, takie mi akurat przyszło do głowy.

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

2 godziny temu, x86 napisał:

Pozdrawiam.

Tylko...ten wyczerpujący wywód, zamieściłbym przed wklejeniem zdjęcia pokoju, lub tuż pod nim. Nie dopiero teraz. Nie byłoby niepotrzebnych wpisów.

Masz warunki, jakie masz, dobrego słuchania.

Również pozdrawiam.

Szukaj używanych Musical Fidelity A będziesz happy Bo zdecydowanie po cieplejszej stronie grają 

9 godzin temu, iro III napisał:

Nic na siłę. Widzimy i doradzamy, może wyprógbuje może nie, jego sprawa. Forum jest m.in. od tego by doradzać. 

Skąd te nerwy, się zastanawiam...pełnia Księżyca co prawda blisko, ale jeszcze nie dziś. 🙃

Zero nerwów... Tylko banami nie straszyć :D 

✌️

.

12 godzin temu, EmilioE napisał:

Przecież to jest tragedia!!! To forum audio, a nie meblarskie czy projektantów wnętrz. Za takie ustawienie kolumn powinien być dożywotni ban.

Szukajmy pozytywów – kolumny jednak stoją głośnikami na pokój, a nie do ściany! 😛
A tak bardziej serio, wiadomo, że nie jest idealnie, ale w jak wielu naszych miejscach odsłuchowych może być...? 

Edytowane przez MagneticFields

Dziękuję za wszystkie propozycje wzmacniaczy. Osłuchałem już porządnie na różnych poziomach głośności różne gatunki muzyczne i na tą chwilę nie mam za bardzo czego się czepić więc zostawiam tak jak jest i nie szukam dziury w całym. Pięknie to gra czego zasługą jest i będę powtarzał do znudzenia DAC XD05 Pro z modułem AKMa, który w tej roli jest niezastąpiony. Próbowałem innych, tańszych wynalazków ale różnica zbyt kolosalna by zrobić już krok w tył. Same kolumny też pokazują pazur i to, że nie są ograniczeniem w zestawieniu. Poczciwy wzmak Pioneera taki jakby nieobecny w tym wszystkim czyli chyba o to chodzi. Jak popatrzyłem w jego specyfikację, ma tylko 55W na kanał i to, że w zasadzie nie mogłem przesterować dźwięku w 100W Tannoyach gdzie Sabaj już tracił moc i ostrzył to też chwała mu za to. W ostrzejszym repertuarze skręcam wysokie trochę poniżej 0, a w elektronice rzadko bo rzadko ale czasem podkręcam sobie bas na +. Generalnie 98% odsłuchu jak do tej pory to bez żadnej korekcji. Cóż więcej potrzeba ? Chyba tylko podzielić się tą radosną nowiną i życzyć wszystkim takiej samej przyjemności i wstrzelenie się we własne oczekiwania 🙂 Pozdrowienia dla zdroworozsądkowych i miłych ludzi udzielających się w tym temacie, którego zamykam i nie proszę już o kolejne propozycje wzmacniaczy. Pozdrawiam. Jeszcze nie zbanowany użytkownik hehehe.

W dniu 24.05.2024 o 14:01, hatori77 napisał:

Hmm...ja bym zaproponował Densena starsze modele ze złotymi gałami 🙂

Dosyć wysoka półka jak na mój portfel ale jeszcze w zasięgu. Czy najniższy model Beat 100 jest Tobie znany i godny uwagi ? Może zapolować na jakiś inny, konkretny model ? Pytam z ciekawości bo absolutnie w tej chwili nie myślę o zmianie ale dobrze się dokształcić przy okazji 🙂 

36 minut temu, x86 napisał:

Dosyć wysoka półka jak na mój portfel ale jeszcze w zasięgu. Czy najniższy model Beat 100 jest Tobie znany i godny uwagi ? Może zapolować na jakiś inny, konkretny model ? Pytam z ciekawości bo absolutnie w tej chwili nie myślę o zmianie ale dobrze się dokształcić przy okazji 🙂 

Model DM 10 jest lepszy od 100setki.

Bardziej dynamiczny ...

• 3 tygodnie później...
W dniu 21.05.2024 o 12:09, x86 napisał:

Dzięki piękne Panowie ale sprawa się już praktycznie wyjaśniła. Wyciągnąłem starego trupa z szafy tj. Pioneer A-503R z niesprawnym selektorem (ustawione wejście CD na stałe). Podłączyłem swój finalny DAC z toru słuchawkowego czyli xDuoo XD05 Pro na AKMie 4499EX i szczena mi opadła 🙂 Z głośnikami Sony i jakimś innym DACiem jak testowałem kilka lat temu było jedno wielkie zmulenie bez życia. Kolejny raz potwierdza się jak fenomenalnym DACiem jest XD05 Pro

DAC swoją drogą, ale ten Pioneer też jest muzykalny. W odróżnieniu od wielu droższych i 3-4x cięższych Pioneerów typu A858 czy A656. Ja jakiś czas temu przypadkiem odkryłem za pare stówek Pioneera A307R. Bas nie tak dobry jak w niektórych wzmacniaczach, ale ogólnie może być. Za to cała reszta na świetnym poziomie, bardzo przyjemnie się go słucha. Szkoda mi go sprzedawać za bezcen (tj do 500zł). Będzie w rezerwie.  Fajnie że polecone kolumny też Ci się spodobały, tym bardziej że cena śmieszna a potrafią zagrać lepiej od niejednych "audiofilskich" wynalazków, w błyszczącym lakierze i za grube pieniądze.

W dniu 14.06.2024 o 15:36, don111 napisał:

DAC swoją drogą, ale ten Pioneer też jest muzykalny. W odróżnieniu od wielu droższych i 3-4x cięższych Pioneerów typu A858 czy A656. Ja jakiś czas temu przypadkiem odkryłem za pare stówek Pioneera A307R. Bas nie tak dobry jak w niektórych wzmacniaczach, ale ogólnie może być. Za to cała reszta na świetnym poziomie, bardzo przyjemnie się go słucha. Szkoda mi go sprzedawać za bezcen (tj do 500zł). Będzie w rezerwie. 

Mój Pionek był przeze mnie wystawiony na OLX za 300 zł ze względu na uszkodzony selektor 😉 Podobno można wymienić zębatkę wydrukowaną na drukarce 3D i bez problemu byłbym w stanie to sam zrobić ale mi się nie chce w nim grzebać bo i tak finalnie z jednego źródła płynie sygnał.

Zamiast zakupu drugiego xDuoo XD05 Pro dorwałem w dobrej cenie XD05 Plus 2 też na AKMie ale 4493SEQ i powiem szczerze, że gra to taką samą charakterystyką dźwięku, jedynie z minimalnie mniejszym szczegółem i dynamiką. Na plus mniej podkreśla górną średnicę więc koniec końców super sprawuje się w zestawie i nie kosztował milionów 🙂 Mogę puszczać ze smartfona po BT i przełączać na TV z spdifa. 

W dniu 14.06.2024 o 15:36, don111 napisał:

Fajnie że polecone kolumny też Ci się spodobały, tym bardziej że cena śmieszna a potrafią zagrać lepiej od niejednych "audiofilskich" wynalazków, w błyszczącym lakierze i za grube pieniądze.

Rewelka ! Krążą teorie, że aby zestaw stereo zagrał na podobnym poziomie co wysokie modele słuchawek to trzeba wydać wielokrotność tego co na słuchawki. Tu faktycznie udało się za grosze osiągnąć bdb efekt i w końcu słucham dla przyjemności również z stereo nie czując przepaści względem słuchawek 🙂 Serdeczne dzięki za polecenie Tannoy 👍Chciałem napisać Tobie prywatną wiadomość ale ich nie przyjmujesz 😉 

Edytowane przez x86

Wszystko ok, tylko jakie znaczenie przy tego typu ustawieniu kolumn bedzie mial wzmacniacz?

Czy kupi Yamahe, czy Technicsa, czy Roksana, czy lampe, czy hybryde, to w zasadzie nie ma znaczenia. Jezeli ma wywalone na ustawienie glosnikow, to jeszcze bardziej powinien miec wywalone na typ czy marke wzmacniacza i nie zakladac tematu, ktory nie ma zadnego sensu.

4 godziny temu, x86 napisał:

Tu faktycznie udało się za grosze osiągnąć bdb efekt i w końcu słucham dla przyjemności również z stereo nie czując przepaści względem słuchawek

Nie wiem jak to mozliwe. Slyszalem dobrze grajace tanie zestawienia, ale prawidlowo ustawione a jak sie patrze na ta zdjecie to wiem ze lepiej zagraja tanie sluchawki niz to co tam jest zrobione.

19 minut temu, BlueDot napisał:

Wszystko ok, tylko jakie znaczenie przy tego typu ustawieniu kolumn bedzie mial wzmacniacz?

Czy kupi Yamahe, czy Technicsa, czy Roksana, czy lampe, czy hybryde, to w zasadzie nie ma znaczenia

A byłeś na miejscu i słyszałeś że nie gra? Na oko jesteś w stanie ocenić na 99%? 

Byłem na odsłuchu w zaadoptowanym salonie, z masą ustrojów, kolumny ładnie dogięte, odsunięte od ścian, granit pod spodem, a dźwięk z fajnych, znanych mi kolumn totalnie lipny.  

W dniu 21.05.2024 o 14:06, Nil napisał:

To, ze jak nie ma otworu BR z tylu to nie ma też problemu z odległością kolumn od tylnej ściany.

hahahahahaha

40 minut temu, don111 napisał:

Na oko jesteś w stanie ocenić na 99%? 

Tak.

41 minut temu, don111 napisał:

Byłem na odsłuchu w zaadoptowanym salonie, z masą ustrojów, kolumny ładnie dogięte, odsunięte od ścian, granit pod spodem, a dźwięk z fajnych, znanych mi kolumn totalnie lipny.

To teraz pomysl jak moga zagrac lipnie ustawione w lipnym pomieszczeniu.

@BlueDot Wróżenie z kart czy tam zdjęć pozostaw lepiej pewnemu Maciejowi. Jedyne na co mam wywalone to jadowite komentarze jak twoje (widziałem twój wpis pod filmem Pawła z Q21). Nie znasz ludzi, nie słyszałeś efektu, a wyjątkowo łatwo przychodzi ci ocenianie, weź się lepiej chłopie ogarnij. Ja nie zamierzam w nieskończoność tłumaczyć się wobec ignoranckich postaw. Temat zamykam. Jeżeli dalej poleje się jad to zgłoszę do admina o całkowite usunięcie tematu.

14 minut temu, x86 napisał:

@BlueDot Wróżenie z kart czy tam zdjęć pozostaw lepiej pewnemu Maciejowi. Jedyne na co mam wywalone to jadowite komentarze jak twoje (widziałem twój wpis pod filmem Pawła z Q21). Nie znasz ludzi, nie słyszałeś efektu, a wyjątkowo łatwo przychodzi ci ocenianie, weź się lepiej chłopie ogarnij. Ja nie zamierzam w nieskończoność tłumaczyć się wobec ignoranckich postaw. Temat zamykam. Jeżeli dalej poleje się jad to zgłoszę do admina o całkowite usunięcie tematu.

Bezsensowne tematy najlepiej zamykac. Jestem na tak.

Stawiaj sobie co chcesz i gdzie chcesz, tylko potem sie nie pytaj jaki wzmacniacz to poprawi.

A filmy q21 sa marne, wiec co mialem napisac.

Jezeli udzielasz sie na forum publicznym musisz liczyc sie z tym ze ktos moze skrytykowac Twoj wpis i tyle. Co myslales ze wszyscy beda brawo bic i serduszka klikac? Mi sie nie podoba co zrobiles i co chcesz zrobic zeby to poprawic, zreszta nie tylko mi i moge o tym napisac. Jezeli uwazasz to za jakis jad to znaczy ze masz problem z akceptacja otoczenia.

A to czy mnie podkablujesz czy nie, to mi to lata.

Zastanow sie tylko za co.

• Pokaż nowe odpowiedzi