Skocz do zawartości
IGNORED

JBL 2226h, Beyma 15B100rgh

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, meloV8 napisał:

Bo właśnie nie grają w takiej konfiguracji, mimo bardzo dobrych pomiarów, o czym była mowa od samego początku. Najwidoczniej to nie niskie THD jest odpowiedzialne za przyjemny dla ucha dźwięk.

Pisałem co jest przyczyną; wystarczy wcześniejsze wpisy poczytać i nie łączyć tak w 2way metalowych kopułek i nie tylko bo np. także wstęg

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

7 minut temu, ASURA napisał:

Pisałem co jest przyczyną; wystarczy wcześniejsze wpisy poczytać i nie łączyć tak w 2way metalowych kopułek i nie tylko bo np. także wstęg

A jak inaczej chcesz łączyć 6,5-8 calowy midwoofer w 2way, gdzie taki głośnik konczy się przy 2 khz?

22 minuty temu, meloV8 napisał:

A jak inaczej chcesz łączyć 6,5-8 calowy midwoofer w 2way, gdzie taki głośnik konczy się przy 2 khz?

U mnie zmierzony 5" Audiotechnology kończy się przy 8kHz a zaczyna w odpowiedniej budzie od 40Hz W sumie nawet znacznie niżej... ale w aplikacji jest cięty od 750Hz z góry a z dołu 150Hz (no rozpusta) ale powyżej jest 3" kopółka a dopiero wyżej 1" beryl. Za tym przetwornik może być mniejszy i bliższy kopułce w 2Way jak nie przykładamy się do najniższych częstotliwości i nie lubimy dokładać do pieca a podział bym ustawił nawet wyżej niż @sly w swoich wielgaśnych odgrodach z tego co pamiętam 3,2 kHz. Jeden warunek wszystko począwszy od budy ma być zrobione pod taką konstrukcję i nawet trochę trzeba zaingerować w głośniki- no masa rozwiązań i pomysłów po drodze żeby to w 2Way zszyć i nie dawało po uszach mimo metalu na górze. Nie mam tego problemu z +4Way ale inne wychodzą po drodze, no nie ma lekko

5 cali to zupełnie inny przetwornik.  8 khz może ciagnac, ale na osi, później wchodzi fizyka i zawęża swoje promieniowanie, przez co jest ono zupełnie inne niż tweetera.

Chcąc zbudować system z dobrymi charakterystykami kątowymi i czyli z szerokim zgraniem przetworników trzeba użyć niższego podziału i pomocy wg. Takie są ograniczenia systemów dwudrożnych z dużym midbasem.

40 minut temu, meloV8 napisał:

5 cali to zupełnie inny przetwornik.  8 khz może ciagnac, ale na osi, później wchodzi fizyka i zawęża swoje promieniowanie, przez co jest ono zupełnie inne niż tweetera.

Chcąc zbudować system z dobrymi charakterystykami kątowymi i czyli z szerokim zgraniem przetworników trzeba użyć niższego podziału i pomocy wg. Takie są ograniczenia systemów dwudrożnych z dużym midbasem.

Promieniowanie wyższych częstotliwości można rozszerzyć  konstrukcją obudowy kolumny a nie tylko niższym podziałem; może Ci się oczka otworzą...

ja uważam, że 3 way z dobrze dobranych głośników z 12 calowym wooferem jest optimum - większa ilość głośników generuje koszty i komplikuje strojenie. 

Każdy układ 2-3-4-5Way generuje koszty jak chce się to zrobić perfekt

19 minut temu, ASURA napisał:

Promieniowanie wyższych częstotliwości można rozszerzyć  konstrukcją obudowy kolumny a nie tylko niższym podziałem; może Ci się oczka otworzą...

Chętnie zobaczę przykłady, razem z pomiarami tych pomysłów.

10 minut temu, meloV8 napisał:

Chętnie zobaczę przykłady, razem z pomiarami tych pomysłów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No nie kupię co by pomierzyć ale to jedno z wielu rozwiązań

3D przestrzeń lokalizacja w tych kolumnach genialna; nic tylko repliki robić...

Ukryta Zawartość

28 minut temu, ASURA napisał:

Ukryta Zawartość

No nie kupię co by pomierzyć ale to jedno z wielu rozwiązań

3D przestrzeń lokalizacja w tych kolumnach genialna; nic tylko repliki robić...

Czyli podałeś przykład rozwiązania, o czym piszę od samego początku, a co przeczy temu co sam napisałeś.

Masz tutaj duży midbas Seasa ze sporą, miękką kopułką, ciętą na 1.6 kilo - czyli bardzo nisko. Nie ma beryla i ciecia na 8 kilo.

Poza tym skosy nie rozszerzają promieniowa, ale wyrównują promieniowanie poza osia, a to zupełnie różne rzeczy. 

Ps. Bud Fried stosował piramidalne i skośne obudowy w latach 70, zanim jeszcze Wilson pokazał światu swój model WATT 1.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, meloV8 napisał:

Masz tutaj duży midbas Seasa ze sporą, miękką kopułką, ciętą na 1.6 kilo - czyli bardzo nisko. Nie ma beryla i ciecia na 8 kilo.

Cięta kopułka jest tak nisko bo obudowa kolumny jej na to pozwala co by charakterystyka poza osią też była zbliżona do tej na osi i o to chodzi w idealnym źródle punktowym w którym dźwięk powinien się rozchodzić jednakowo w każdym kierunku!  Obudowa nisko tonowca pozwala również na lepsze wszechkierunkowe rozchodzenie się dźwięku i o to przy tworzeniu sceny 3D i o TO chodzi

Kopułka miękka nie podaje dźwięku tak dokładnie jak metalowa i sporo detalu nie artykułuje podobnie jak w wyższym paśmie Seas stąd się razem nie kopią i nie skrobie po uszach.

Mz. jest to świetny ale kompromis takie zestawienie w kolumnie grającej bardzo przyjemnie

Tu zobacz jak można to zrobić dokładniej (fakt 3Way ) poprawiając Time Coherence a nawet samemu doklejką poprawić kreowanie 3D

Ukryta Zawartość

zrób w we wcześniętej pokazanej kolumnie doklejkę i będzie jeszcze lepiej.

Taka np. Kharma dla nawet większych nisko tonowców zrobiła taką w jednej płaszczyźnie 360 stopni doklejkę i jak myślisz w jakim celu jak nie dla lepszego szerszego promieniowania...i uzyskania większej przestrzeni 

Ukryta Zawartość

9 minut temu, ASURA napisał:

Cięta kopułka jest tak nisko bo obudowa kolumny jej na to pozwala co by charakterystyka poza osią też była zbliżona do tej na osi i o to chodzi w idealnym źródle punktowym w którym dźwięk powinien się rozchodzić jednakowo w każdym kierunku!  Obudowa nisko tonowca pozwala również na lepsze wszechkierunkowe rozchodzenie się dźwięku i o to przy tworzeniu sceny 3D i o TO chodzi

Taka obudowa jest oczywiście dużo lepsza niż kanciasta obudowa w kształcie kartonu po butach, ale nadal nie rozwiązuje problemu promieniowania dużego midbasu względem kopułki, ponieważ fizyczna różnica źródeł promieniowania dźwięku na to nie pozwala. Skosy dla midbasu niewiele tu dają, właściwie nic, ponieważ jego membrana dla średnich i wyższych częstotliwości działa jak waveguide, czyli ukierunkowuje dźwięk. Natomiast w przypadku kopułki jest na odwrót. Im niższy jej podział, tym szersze promieniowanie, dlatego tak trudne jest łączenie dużego midbasu z kopułka bez WG. 

Potwierdzają to pomiaru innego modelu Diapason, zbudowanego w tej samej koncepcji, lecz z podziałem przesuniętym wyżej, dzięki czemu charakterystyki poza osia nie są najgorsze. 

Ukryta Zawartość

Jak to powinno mniej więcej wyglądać można zobaczyć na pomiarach monitora Thrax

Ukryta Zawartość

Genelec 

Ukryta Zawartość

Lub przykład idealny Dutch & Dutch

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, ASURA napisał:

Tu zobacz jak można to zrobić dokładniej (fakt 3Way ) poprawiając Time Coherence a nawet samemu doklejką poprawić kreowanie 3D

22 minuty temu, ASURA napisał:

Taka np. Kharma dla nawet większych nisko tonowców zrobiła taką w jednej płaszczyźnie 360 stopni doklejkę i jak myślisz w jakim celu jak nie dla lepszego szerszego promieniowania...i uzyskania większej przestrzeni 

Przepraszam, ale to są audiofilskie pobożne życzenia, a nie fizyka i poprawianie promieniowania dźwięku. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

42 minuty temu, meloV8 napisał:
Godzinę temu, ASURA napisał:

Przepraszam, ale to są audiofilskie pobożne życzenia, a nie fizyka i poprawianie promieniowania dźwięku. 

Równie dobrze mógłbyś napisać to o projekcie Sylwka w którym się mz. trochę kopie razem  1" z 5" stąd spuchł i wstawił Ellipticora także na górę zamiast widocznego beryla co by było tak analogicznie jak to zrobiono w topowych Diapasonach

Ukryta Zawartość

Już dawno temu jak to ma być dobrze zrobione przećwiczyło lata temu Dynaudio

image.thumb.png.8a2b50e205c58c5213af6d6cea23c85c.png

Konstrukcja do samodzielnego składania dla DIY-erów

Miłego dnia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, ASURA napisał:

Równie dobrze mógłbyś napisać to o projekcie Sylwka w którym się mz. trochę kopie razem  1" z 5" stąd spuchł i wstawił Ellipticora także na górę zamiast widocznego beryla co by było tak analogicznie jak to zrobiono w topowych Diapasonach

Ukryta Zawartość

Już dawno temu jak to ma być dobrze zrobione przećwiczyło lata temu Dynaudio

image.thumb.png.8a2b50e205c58c5213af6d6cea23c85c.png

Konstrukcja do samodzielnego składania dla DIY-erów

Miłego dnia

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia o czym piszesz, ale to nie pierwszy raz, jak skaczesz po tematach kiedy brak Ci rzeczowych argumentów.

Co do Dynaudio, to widzę koszmar dyfrakcyjny, również w kontekście stopniowanej ścianki. Gdybyś zobaczył pomiary tych kolumn, to już byś tak nie polecał, bo taka konstrukcja ma bardzo wiele kompromisów, ale to zupełnie naturalne. Każdy system ma jakieś słabe strony i tylko my decydujemy na jakie chcemy się godzić, które słabości akceptujemy. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, meloV8 napisał:

zczerze mówiąc nie mam pojęcia o czym piszesz, ale to nie pierwszy raz, jak skaczesz po tematach kiedy brak Ci rzeczowych argumentów.

Nie mam problemu z łączeniem pozornie odległych spraw ze sobą stąd taka a nie inna moja odpowiedź, no przykro że nie łapiesz

3 minuty temu, meloV8 napisał:

Co do Dynaudio, to widzę koszmar dyfrakcyjny, również w kontekście stopniowanej ścianki. Gdybyś zobaczył pomiary tych kolumn

Nie ma pomiarów tych kolumn bo każdy robił sobie taką obudowę jaką umiał i na jaką było go stać..

Te full,wypas wykończone kolumny w pięknej okleinie poszły jakieś dziesięć lat temu za 5500$ dziś była by to okazja mając  na uwadze nawet tylko same zastosowane przetworniki począwszy od legendarnych wysokotonowych kopułek których Dynaudio nie sprzedaje nikomu

Poza tym jak nie zrozumiałeś cały czas chodzi o stopniowanie wielkości przetworników co by po ludzku bez jazgotów grały

 U nas, kto jest niby chory,
 Zwołuje zaraz doktory,
 Lecz czując się bardzo słaby,
 Prosi chłopa albo baby.
 Ci ze swego aptekarstwa,
 Potrafiają i podagrze,
 I chiragrze i głuchotom,
 I suchotom i głupotom
 Radzić — a u nich wszkaże
 Niemasz na upór lekarstwa.

 Mieszkał Mazur blizko Zgierza,
Któremu zginęła suka,
Straż domostwa i śpichlerza.
Gdy jej z żalem i kłopotem
W okolicy całej szuka,
Wróciła się w tydzień potem.
Ledwie poznał, że to ona,
Bo była wpół-ogolona.

 „O zbóje! żeby ją skryli,
Używając takich figli,
Że biedaczkę wygolili!“
„Powiedz raczej, że ostrzygli,
Robi mu uwagę żona,
Bo psów nie golą lecz strzygą.“
„A no patrzcież-bo mi go,
Ozwie się Mazur z przekąsem,
Jaka ty mi dyć uczona!
Mając gołe jak pięść lice,
Chcesz nauczyć nas pod wąsem,
Co jest brzytwa, co nożyce?
A nasz pan, co mu łysina
Prześwieca się jak ta psina,
Myślisz, że jest postrzyżona?“

„A wąsiki ekonoma,
Odpowiada zaraz żona,
Co mu wiszą jak u sosny,
A błyszczą jak namaszczone,
Sąż golone, czy strzyżono?“
„Bierz ci licho twego pana
I pana i ekonoma,
Dobrze, że jest suka doma,
Choć tak szpetnie ogolona.“
„Toć i jam się ucieszyła.
Odpowiada zaraz żona.
Że się suka powróciła,
Ćhoć[1] tak szpetnie ostrzyżona.“
Głupiaś z twemi nożycami!“
„I ty z twojemi brzytwami!...“
„Że golona, przypatrz-że się!“
„Że strzyżona, pokaże się.“

Tak się kłócą mąż i żona;
Miasto Zgierz całe się zbiega,
A krzyk wkoło się rozlega.
Ogolona! ostrzyżona!

 Idzie sąsiad: „Niechaj przyjdzie,
Niech się wpatrzy i przekona.“

Idzie żyd: „Powiedz-no, żydzie,
Czy golona? Czy strzyżona?“
Od żyda aż do plebana.
Od plebana, aż do pana,
Sprawa zapieczętowana;
Co sąsiad i żyd dowodził,
Na to się ksiądz i pan zgodził,
Że wygrała męzka strona,
Że suka jest ogolona.

 Wracają do domu strony,
Po drodze chłop pyta żony,
Czy wyroku treść pamięta?
Ona milczy jak zaklęta.
U progu suka ich wita.
„Pójdź tu, moja ogolona!“
Wola mąż. A kobieta:
„Pójdź tu moja ostrzyżona!“

 Mazur wściekły już nie gadał,
Ani żonie odpowiadał;
Tylko wziąwszy pod rękawki,
Wlecze ją wprost do sadzawki

I topi jak kadź ogórków.
Ona nienawykła nurków,
Już się zachłysnęła nieraz;
On, trzymając za ramiona,
Gnębi, krzycząc: „A no teraz:
Czy golona? czy strzyżona?“
Biedaczka ze śmiercią w walce,
Czując skonu paraliże,
I na odpowiedź palcami,
Jakby dwiema nożycami,
Mężowi pod nosem strzyże.

 Na ten widok uciekł z wody
Ona poszła do gospody;
On się puścił aż do Zgierza
I tam przystał za żołnierza.

Podobno tu jest DIY a to na zdjęciu pewna replika amatorsko zrobiona w ramach DIY i ona mz. powinna umożliwić połączenie 15 calowego głośnika z szeroko promieniującą liniowo metalową kopułką ale jak to okiem  designerskim będzie wyglądało czy WAF będzie akceptowalny to nie wiem 🤣

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, ASURA napisał:

stąd spuchł i wstawił Ellipticora także na górę zamiast widocznego beryla

Z tego co pamietam, Sylwester jako zwolennik twardych kopulek byl zaskoczony jak dobrze gra tweeter Elipticor

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

..to na zdjęciu pewna replika amatorsko zrobiona w ramach DIY i ona mz. powinna umożliwić połączenie 15 calowego głośnika[/url]

Replika czego?
Przeciez to wyglada na tube do przetwornika kompresyjnego a nie na glosnik 15“

Cos tu mieszasz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie zestroiłem te kolumny po lewej , Ciare HW321, Audaxy HM130 i TW034 i jest super. No można zamienić hm130 na hm170 lub jakiś inny dobry do średnicy - może szerokopasmowy.... Filtry mam 12/6/12 dB na oktawę. Skuteczności tak dobrałem   że nie ma konieczności nic wyrównywać. Dla mnie to optymalna konfiguracja - bas ma moc, szczystość i swobodę dynamiczną, średnica znakomita, wysokie takie , jak lubię . Żaden głośnik nie jest wyżyłowany, a całość gra lepiej niż te 2 way ze zdjęcia. 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Bogdan napisał:

Właśnie zestroiłem te kolumny po lewej

Niezbyt szczęśliwe ustawienie głośników na froncie kanciastej obudowy. Można było trochę lepiej to przemyśleć. Wpływ dyfrakcji na charakterystyki kierunkowe będzie bardzo duży.

Zaprezentujesz jakieś pomiary tej konstrukcji?

• 2 tygodnie później...

Ostateczna wersja moich kolumn 3 way , obecnie na Ciare HW321, Vifa D75mx10 , Audax Tw034 filtry 12/612 podział ok. 700/2500 Hz teraz wreszcie  grają tak ,jak chciałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bogdan
  • 1 miesiąc później...

Szukam zamienników dla jbl2226h. Głośniki grają w najmniejszej dedykowanej objętości, trochę poniżej 100l, odcięcie w okolicach 120Hz. BR. Drivery były naprawiane przez „fahofca” i niestety nie trzymają parametrów.

Napędzane są behringerem z aktywną korekcją pasma. Musiałem się mocno nagimnastykować żeby wyrównać charakterystyki, bo głośniki mocno się różnią. Całość brzmi naprawdę dobrze, ale wiadomo że można lepiej…

Glosniki kupiłem w takim stanie, miały być w 100% Ok…

Myślałem o wymianie cewek, ale znalezienie oryginałów jest praktycznie niemożliwe, o dobrym fachowcu już nie wspomnę.

Szukam też od dawna sprawnej pary - ciężka sprawa…

Jest jakiś głośnik o zbliżonych parametrach którym można zastąpić  2226?

Sprawę może ułatwić  aktywna korekcja, ale z kolei nie chciałbym rzeźbić obudowy, kosz  musi być podobny.

Ktoś pomoże?

Who's Afraid of Music?

Może Celestion - 

Ukryta Zawartość

Kosz podobny, ale chyba nieco większy. Fs zbliżone a Vas dopuszcza 100 l.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kosz pasuje, ale wieksze Vas

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_4773.pngIMG_4775.png

IMG_4769.jpgIMG_4770.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale za to Fs niższa o 8Hz, więc ostateczny efekt powinien być zbliżony,

a zasięg basu może nawet minimalnie lepszy.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi