Skocz do zawartości
IGNORED

300B-SE dobór kolumn

Rekomendowane odpowiedzi

szanowni forumowicze , szukam odpowiednich kolumn do mojego 300B SE 8 watt.Pomieszczenie około 18m2 , muzyka -jazz klasyka wokal,  troche elektroniki.

budżecik- 15 tysi za używki

dodam ,że lubię słuchać cicho wieczorami.

Chętnie poczytam opini doświadczonych w temacie.

https://www.audiostereo.pl/topic/167288-300b-se-dob%C3%B3r-kolumn/
  • Redaktorzy

Bezapelacyjnie:

Audio Note AN-E/D, ewentualnie model "J". Ich styl prezentacji dźwięku znam z systemów moich znajomych (pomieszczenia 9 oraz 15m2) oraz wystaw audio 75-80m2.

Ewentualnie inne, np. Snell. Ale szczegóły znajdziesz w klubie Snella albo na blogu @julius-6 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20211023_123510585~2.jpg

IMG_20211023_175712142~2.jpg

IMG_20211024_155312767~2.jpg

IMG_20211023_115709378~2.jpg

IMG_20211023_115716344~2.jpg

audiofil 2021f.jpg

audiofi 2021g.jpg

IMG_20211023_115804780~2.jpg

IMG_20211023_115809051~2.jpg

IMG_20211023_134233057~2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

10 godzin temu, fredy napisał:

szanowni forumowicze , szukam odpowiednich kolumn do mojego 300B SE 8 watt.Pomieszczenie około 18m2 , muzyka -jazz klasyka wokal,  troche elektroniki.

Podobne preferencje, prodobne warunki lokalowe, troche tego było:

Ukryta Zawartość

Jakby co to pisz, pogadamy.

Ukryta Zawartość

9 minut temu, krolewicz napisał:

polecam wątek, budżet inny nawet w twoim budżecie perspektywy są kiepskie 🙂

Wcale nie są kiepskie, jest kolosalna różnica pomiedzy EL34 w SE i piratami z karaibów, a reperturem wokalowo/jazzowym, 300B i wieczorowym odsłuchem...

Ja miałem te kolumny. Świetna rzecz, z 300B rozwijają skrzydła! Namacalność stereofonii niesamowita (!), szybkość, detaliczność znakomita. Do jazzu, wokali, trąbki, saksofonu, gitar akustycznych to referencja. Klasyczny rock, elektronika również świetna prezentacja. Trzeba sprawdzić jak wzmacniacz prezentuje bas, bo z moją 300B był zbyt lekki. Koniecznie trzeba posłuchać!

"Tynk pożera dźwięk" 747

W dniu 29.05.2024 o 13:23, EmilioE napisał:

Ja miałem te kolumny. Świetna rzecz, z 300B rozwijają skrzydła! Namacalność stereofonii niesamowita (!), szybkość, detaliczność znakomita. Do jazzu, wokali, trąbki, saksofonu, gitar akustycznych to referencja. Klasyczny rock, elektronika również świetna prezentacja. Trzeba sprawdzić jak wzmacniacz prezentuje bas, bo z moją 300B był zbyt lekki. Koniecznie trzeba posłuchać!

a jaki chcesz bass z małych monitorów o wysokiej skuteczności? fizykę trudno oszukać 

Ukryta Zawartość

od tego producenta te wyglądają obiecująco, cena jak na obecne czasy znośna 

W dniu 29.05.2024 o 09:42, julius-6 napisał:

Wcale nie są kiepskie, jest kolosalna różnica pomiedzy EL34 w SE i piratami z karaibów, a reperturem wokalowo/jazzowym, 300B i wieczorowym odsłuchem...

wyczytałeś co chciałeś, nie słucham codziennie piratów z Karaibów, ale to moim zdaniem niezły test, jak kolumny to zagrają, to pitu pitu wieczorem tez 🙂

poza tym, mialem już kolumny, które grały pięknie pitu pitu, fajne ale na krotka mete

teraz sie okazuje, że np arctic monkeys albo jack white nie są tak zle nagrani, tylko kolumny nie dawały rady 🙂

raczej trudno się spierać, obecnie na rynku jest bardzo mało kolumn do wzmacniaczy se, a takich w rozsądnych cenach i nie mające 30 lat jeszcze mniej 

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
49 minut temu, krolewicz napisał:

nie słucham codziennie piratów z Karaibów, ale to moim zdaniem niezły test

To nagrania wymagające dość specyficznego (z naciskiem na transjenty) sprzętu i wcale nie są miarodajne. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

2 godziny temu, krolewicz napisał:

małych

Zwracam uwagę, że to potężne kolumny z 12-calowym niskotonowym. Z moją 300B tak grały, podobnie z PP na 6CA7 o mocy 30W, tak samo z tranzystorem. Ale już GM70 wyciągnęła z nich głęboki i mocny bas. Ja miałem wersję przedprodukcyjną, więc w ostatecznej wersji coś się mogło zmienić.

"Tynk pożera dźwięk" 747

2 godziny temu, EmilioE napisał:

Zwracam uwagę, że to potężne kolumny z 12-calowym niskotonowym. Z moją 300B tak grały, podobnie z PP na 6CA7 o mocy 30W, tak samo z tranzystorem. Ale już GM70 wyciągnęła z nich głęboki i mocny bas. Ja miałem wersję przedprodukcyjną, więc w ostatecznej wersji coś się mogło zmienić.

masz racje, bije się w pierś, są to całkiem spore kolumny

jednak ogólne wnioski są podobne, znacznie poza budżetem i do tego nie do końca zadowalający dźwięk 

21 godzin temu, krolewicz napisał:

masz racje, bije się w pierś, są to całkiem spore kolumny

jednak ogólne wnioski są podobne, znacznie poza budżetem i do tego nie do końca zadowalający dźwięk 

w jakim sensie był dla Ciebie niezadowalający ?

"Jakość reprodukcji instrumentów smyczkowych (skrzypce, wiole) w nagraniach

z samplera Alia Vox była wprost znakomita – wierniejsza niż z niejednej bardzo drogiej kolumny"

Ale to cytat z recenzji sporych monitorów na 7" dla kloszardów 😉 więc taki offtop,

więc całkiem poza tematem - sorry 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 28.05.2024 o 22:24, fredy napisał:

Cześć ....letko podniosę budżet ale za to masz nówki i to na najlepszych możliwych obecnie głośnikach

impedancja absolutnie fenomenalna dla 300B bo 8 om a minimum 7 om wręcz ideał dla wzmacniacza

pomieszczenie masz nieduże dlatego wg mnie skuteczność wystarczy ...

polecam mocno rozważyć te kolumny

original_1618749364ELM.thumb.jpg.1dcd6884027cd688d8563de4476acceb.jpg

"

Monitor na Ellipticorach... Najlepszy z najlepszych. Podstawkowe zespoły głośnikowe typowej wielkości, nawet najlepsze z nich, osiągają kres swoich możliwości w pewnych dziedzinach wcześniej, niż znacznie większe konstrukcje. Monitor ELM przesuwa tę granicę dalej niż jakikolwiek inny, a przede wszystkim zapewnia najdoskonalszą naturalność i czystość dźwięku, wynikającą z zaawansowanej techniki Ellipticorów. Z 15-litrowej obudowy dostaniemy bas soczysty i zdefiniowany, plastyczną i dokładną średnicę, gładkie i klarowne wysokie tony. Tego się spodziewamy po wysokiej klasy monitorach, więc taki opis jest dość banalny i może mało przekonujący...  Ale więcej zrobić się już nie da.

(...)

Do wyboru użytkownika są za to dwie wersje strojenia bas-refleksu w samym ELM - tunelem dłuższym do niższej częstotliwości rezonansowej i krótszym do wyższej, co w praktyce powoduje przede wszystkim wzmocnienie basu; przewidywane jest, że taka opcja lepiej sprawdzi się przy ustawieniu dalej od ścian i w większych pomieszczeniach.

Na załączonych w laboratorium charakterystykach pokazany jest przebieg dla dwóch opcji strojenia. W zakresie średnich częstotliwości charakterystyka na osi głównej utrzymuje się w wąskiej ścieżce +/-1 dB, a na pozostałych zmierzonych osiach +/-2 dB.    

Przednia ścianka jest pochylona, co wraz z odpowiednio zestrojoną zwrotnicą reguluje właściwe relacje fazowe między głośnikami. Obudowa wykonana jest bez żadnych dylatacji i śladów łączenia ścianek, oklejona wysokiej jakości fornirem, selekcjonowanym i dobieranym do każdej pary, dobarwianym według indywidualnego zamówienia i lakierowanym z zachowaniem naturalnej faktury drewna. 

Zwrotnica wykonana jest standardowo (bez dopłaty) zgodnie ze specyfikacją SE, gniazda to elementy WBT."

https://akustyk.com.pl/p/40/262/akustyk-elm#tabs-1

Sam słucham na ellipticorach i uważam , że to najlepsze głośniki jakie powstały ever

Nie mam nic do Elipticorów, ale jeszcze nie słyszałem, żeby 300B zagrała dobrze z tak małym przetwornikiem.

W dniu 30.05.2024 o 21:43, fredy napisał:

Czy ktoś z Was trenował 300B se  z kolumnami snell E3 ? mają chyba ponad 30 lat , czy nie jest to zbyt zaokrąglone granie ?

Dzwoniłeś do mnie, czy to ktoś o podobnych rozterkach ?
E3 są kapitalne do 300B, ale nie z każdą wg mnie grają dobrze. 
Cabasse Sampan 311m13 - jak gdzies trafisz to brac w ciemno super granie z obudowy zamknietej za śmieszną kase, choć to jaśniejsze granie,

Sampan, Cannabis, Forte 3 bardziej konturowe i jaśniejsze granie. Sampan najłagodniejsze z w/w 
Snell / AN-E najcieplejsze i najbarwniejsze, polikevlarowy JM Lab gdzieś pomiędzy - najszybszy, barwowo ciekawszy od tubowców, ale już nie tak konturowy - choc bardziej od Snell.

Cannabis spoko, ale IMO 300B dla nich jest mimo wszystko ciut za kościste. Zdecdowanie lepiej grały z AN OTO, które ma sporo mięcha.

Ukryta Zawartość

weź słuchawki i możesz sygnaturę mniej wiecej wyłapać, 300B u mnie sporo grywa. 

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
Godzinę temu, julius-6 napisał:

Nie mam nic do Elipticorów, ale jeszcze nie słyszałem, żeby 300B zagrała dobrze z tak małym przetwornikiem

WE38 nie jest mały. Z 300B nie słyszałem ale z innymi lampami tak. Przy odpowiedniej aplikacji ich detaliczne i dynamiczne brzmienie dobrze zgrywa się z lampą.

Edytowane przez Seyv

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

W dniu 2.06.2024 o 15:39, slawek.xm napisał:

Cześć ....letko podniosę budżet ale za to masz nówki i to na najlepszych możliwych obecnie głośnikach

impedancja absolutnie fenomenalna dla 300B bo 8 om a minimum 7 om wręcz ideał dla wzmacniacza

Ukryta Zawartość

"

Zwrotnica wykonana jest standardowo (bez dopłaty) zgodnie ze specyfikacją SE, gniazda to elementy WBT."

Ukryta Zawartość

Sam słucham na ellipticorach i uważam , że to najlepsze głośniki jakie powstały ever

Czułość 87dB, poważnie do 300B? Bez jaj 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

Gość

(Konto usunięte)
51 minut temu, Devon napisał:

1. małe pomieszczenie

2. realna czułość

3. firmy zawyżają czułość np

Focal Sopra 3

wg producenta : Czułość (2,83 V/ 1 m): 91,5 dB

https://www.q21.pl/focal-sopra-no3.html

wg Kisiela ledwie przekracza 85db

50410-focal-sopra-3-laboratorium-audiocompl-fot2.thumb.jpg.5a0b8f03d81371ac3979d9228d5f8ee8.jpg

1 godzinę temu, Devon napisał:

Mam kolumny o czułości 85dB i moje 300B robią z nimi praktycznie co chcą...

W życiu piękne są tylko chwile...

Audion Silver Night 300B był za słaby do ART Deco 8 😐 A miało być tak pięknie...

Nigdy nie wiadomo, dopóki się nie podłączy w zestawie.

"Tynk pożera dźwięk" 747

4 godziny temu, zurek napisał:

Mam kolumny o czułości 85dB i moje 300B robią z nimi praktycznie co chcą...

Przy cichym słuchaniu? Bo tak zrozumiałem pytanie autora. Podaj model tych wynalazków.

3 godziny temu, zurek napisał:

I tak zrobię...👍

Przecież grzecznie pytałem 🙂 Wiele kolumn w swoim życiu miałem i słuchałem, i ciekawym co to za model i producent oferuje kolumny z efektywnością 85dB, które bez problemu napędzi moje 300B, zwłaszcza przy cichym słuchaniu. Teraz słucham cicho na kolumnach z 96dB i powiem tak, że wolałbym podkręcić głośniej, bo jest miło, ale brakuje...sporo brakuje.

Gość

(Konto usunięte)

90% kolumn tak ma bez względu na skuteczność i moc wzmaka ....że przy cichym słuchaniu...

12 godzin temu, Devon napisał:

brakuje...sporo brakuje.

12 godzin temu, Devon napisał:

Przecież grzecznie pytałem 🙂

Określenie kolumn kolegi , których się zupełnie nie zna mianem

16 godzin temu, Devon napisał:

wynalazków

daje od razu wrażenie pejoratywnego przekazu

8 minut temu, slawek.xm napisał:

daje od razu wrażenie pejoratywnego przekazu

Sądzę,że wystarczy zwykłe "przepraszam",i będzie można zadac pytanie jeszcze raz.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Sądzę,że wystarczy zwykłe "przepraszam",i będzie można zadac pytanie jeszcze raz.

Panowie, słowo wynalazek nie daje wrażenia pejoratywnego przekazu. Że zacytuję:

Wynalazek – nowatorskie, oryginalne rozwiązanie problemu technicznego.

Problemem jest niska efektywność kolumn przy podłączeniu ich do wzmacniaczy lampowych opartych o lampę 300B. Rozwiązaniem, kolumny kolegi o bardzo niskiej skuteczności, które takie problemu podobno nie mają. Chciałem zatem wiedzieć jak rozwiązano problem w tej konstrukcji głośnikowej.

Ale.....jeśli kogoś uraziłem to przepraszam.

Dziękuję za wypowiedź.