Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy zestaw - wzmacniacz + kolumny do ok. 3k

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Planuję zakup swojego pierwszego zestawu stereo i w związku z tym chciałem prosić o pomoc/rady za czym w ogóle warto się rozglądać. Jestem zupełnym żółtodziobem jeśli chodzi o sprzęt audio, obecnie operuję na kilkuletnim soundbarze Yamahy, więc wydaje mi się, że cokolwiek będzie lepsze, natomiast chciałbym, żeby był to zakup jakoś tam przemyślany. Trochę informacji:

- Co chcę kupić: wzmacniacz + kolumny (najlepiej podstawkowe) + ?
- Stan: nowe lub używane
- Źródło muzyki: TIDAL, rzadziej YT
- Rodzaj muzyki: głównie elektronika, house, dnb, rap, rzadziej jakieś mocniejsze rockowo-metalowe klimaty
- Pomieszczenie: 20m2
- Budżet: ok. 3k 

Z racji tego, że głównie słucham muzyki z TIDAL'a fajnie by było jakby wzmacniacz miał Bluetooth albo może zestaw powinien posiadać streamer? Stąd właśnie ten znak zapytania w tym co chcę kupić.

Jeśli o jakiejś istotnej informacji zapomniałem, dajcie proszę znać, chętnie odpowiem. Z góry dzięki za wszystkie wskazówki 🙂

W takim budżecie z nowych zbyt dużego wyboru nie będzie.

Pierwszy sieciowy ampli Yamahy z podstawowymi kolumnami Indiana Line: R-N600A + Nota 260 albo Nad C338 z Nota 260

Jest też inne rozwiązanie: sieciowe kolumny aktywne; np Audio Pro A28/A38: 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W tej kwocie i pod muzykę rozrywkową polecę zestaw kolumn Klipsch Reference R-50M II, który gra z podbitymi skrajami pasma z nisko schodzącym, mięsistym basem + wzmacniacz z wbudowany odtwarzaczem streamingowym i HDMI ARC - Wiim Amp lub Topping MX5 i wtedy korzystać z połączenia Bluetooth.

Natomiast jak wszystko ma być w jednym urządzeniu możesz zastosować kolumny aktywne np. do tego pomieszczenia polecę Triangle Connect BR03 w stosunku do Klipscha góra spokojniejsza z mniejszym podbicie, bas jeszcze masywniejszy, mniejsze wycofanie środka pasma. Obsługują Bluetooth aptX HD, wejście HDMI ARC, czy USB do podpięcia laptopa, wbudowany equalizer sterowany z pilota.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Nowa Yamaha R-S 202D z BT i zdalnym a do niej np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak z czasem będziesz odczuwał niedosyt dokupisz sobie streamer.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Przy takim budżecie postawiłbym na jeden z dwóch wzmacniaczy pierwszy już wcześniej wspomniany Wiim Amp, drugi tańszy bez odtwarzacza sieciowego, ale z bluetooth Argon Audio SA1. Z niedrogich monitorów Heco Aurora 300, Klipsch R50M i po sprawie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Super, bardzo dziękuję za wszystkie sugestie, mimo ograniczonego początkowego budżetu widzę, że jest kilka opcji na start. Teraz trochę posiedzieć, poczytać, poszukać i myślę, że będę w stanie wybrać swój pierwszy zestaw, a jak będzie wkrętka i większa wiedza, to będę myśleć nad zmianami/rozbudową 🙂 

Wytypuj sobie z 3 zestawy wstępnie i zapraszamy na odsłuchy do salonów 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

tylko używane - do 20m2 wystarczy też pianocraft, ewentualnie być może niegłupim pomysłem byłbym Naim Muso (oczywiście tez używki).

W tej kwocie nie kupuj sprzętu nowego. Nawet jeśli jesteś nowym odbiorca i to będzie Twój pierwszy sprzęt tym bardziej. Wzmacniacz i kolumny w tej kwocie to często wtopa, bezpieczniej napisane kompromis 🙂

Kup sobie coś używanego dobrego, co da ci obraz początkowy. Znudzi ci się stracisz na tym 50-200 zł. A nie połowę wartości.

Denon 1060 po przeglądzie albo Harman hk680 to samo. Ewentualnie któryś z Sony ES, albo nowszy Cambridge 641, Roksan K2.

Do tego magnat quantum 673, tannoy M2, jakiś elac na Jet. Będzie super 

• 2 tygodnie później...

Dzień dobry,

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, trochę poszukałem, poczytałem, pooglądałem i skłaniam się ku kolumnom Pylon Audio Pearl Monitor lub Tannoy M2 (coś takiego jest dostępne w mojej okolicy 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), natomiast ze wzmacniaczy Wiim Amp, NAD C338 lub Marantz pm6007 w zestawie z Wiim Pro. Ostatnia opcja najbardziej kosztowna, ale wzmacniacz chyba cieszy się dobrą opinią i nadal przy używkach zakręciłbym się ok 3-3,5k.

Domyślam się, że co kombinacja to brzmienie będzie inne, natomiast czy taka selekcja kolumn/wzmacniaczy to jest w ogóle coś w co warto iść na początek? 

Pozdrawiam! 

Ukryta Zawartość

A nie myślałeś, żeby skończyć już na pierwszym - Wiim Amp, a do niego

raczej Pylony, niż Tannoy choćby ze względu na częsty upgrade tych monitorów,

bo zgaszona góra, albo ewentualnie coś z tych modeli:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I razem spokojnie jesteś w budżecie, nawet z nowymi Pearl.

Oczywiście jak potrzebujesz więcej wejść, to oddzielnego wzmacniacza

nie da się zastąpić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tannoy to dużo lepsze granie. 

Jeśli funkcjonalność cię nie przekonuje to ja bym do nich wybrał marantza 6007. Jednak w modelu wiim Amp masz od razu źródło. Też będzie grał sympatycznie.

• 2 tygodnie później...
W dniu 14.06.2024 o 19:59, RZURAW napisał:

Dzień dobry,

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, trochę poszukałem, poczytałem, pooglądałem i skłaniam się ku kolumnom Pylon Audio Pearl Monitor lub Tannoy M2 (coś takiego jest dostępne w mojej okolicy 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), natomiast ze wzmacniaczy Wiim Amp, NAD C338 lub Marantz pm6007 w zestawie z Wiim Pro. Ostatnia opcja najbardziej kosztowna, ale wzmacniacz chyba cieszy się dobrą opinią i nadal przy używkach zakręciłbym się ok 3-3,5k.

Domyślam się, że co kombinacja to brzmienie będzie inne, natomiast czy taka selekcja kolumn/wzmacniaczy to jest w ogóle coś w co warto iść na początek? 

Ja bym zrobił jeszcze inaczej, spójrz na Heco Music Style 500 (nieduże podłogówki) do tego zakup sobie NAD C326 BEE i jakiś streamer typu Wiim Pro. Set ciężki do przebicia w bardzo niskiej cenie 🙂 

Seria Music Style podobnie jak i starsze NAD'y była bardzo udana i bardziej nawiązywała do cieplejszego grania, z dobrze zaznaczonym basem ale nie męczącą górą. Można spokojnie napisać że jest to taki set do różnych klimatów muzycznych, raczej uniwersalny. Jedyny minus że są to podłogówki, ale myślę że warto się pochylić w tym kierunku. 

Jeśli jednak tylko w grę wchodziły by podstawki, to myślę że fajną opcja byłby Monitor Audio GS10.

Ukryta Zawartość