Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie jest wasze zdanie na temat chinskich projektorów LCD ? 
uważacie że świetnie że są i ze dzięki nim wielu ludzi może sobie pozwolić na projektor 
Czy że psują rynek. 
czy nie macie zdania.. 

to pytanie zainspirowało mnie tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Facet szuka porady. chce kupić chiński projektor LCD który wcale nie ma być gorszy od TV.. 

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/167319-chi%C5%84skie-projektory-lcd/
6 godzin temu, Pewex1988PL napisał:

Facet szuka porady. chce kupić chiński projektor LCD który wcale nie ma być gorszy od TV.. 

Ludzie dzielą się na: "zwykłych zjadaczy chleba" i "smakoszy"....Nikomu nie ubliżając  😉

Edytowane przez Gmow1977
23 godziny temu, Pewex1988PL napisał:

uważacie że świetnie że są i ze dzięki nim wielu ludzi może sobie pozwolić na projektor 
Czy że psują rynek. 

Raczej to drugie.

Te chinskie zabawki zazwyczaj ludzi rozczarowują i potencjalnie mogą zniechęcic do posiadania projektora.

Ktos sobie kupi "wypasiony" projektor z aliexpress za 350zł i mysli, ze będzie miał kino w domu 😉

To juz lepiej kupic jakis uzywany kilkuletni projektor ale renomowanego producenta niz to chinskie badziewie.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W dniu 1.06.2024 o 15:04, Pewex1988PL napisał:

Nie ma projektora w porównywalnej cenie z TV który wyświetli lepszy obraz .

Jeżeli chodzi o tanie rzutniki z chin za circa tysiaka , nie jest tak żle jak niektórzy sugerują .

Ja kupiłem dwa takie projektory LCD, nie majac zadnej wiedzy, i szukajac po prostu projektora.

nowy za 330zl  Projektor LED Vankyo Leisure 430  zwracałem ...

potem ciut lepszy uzywany Yaber Y30 za  350.  tez zwracałem....

Pierwszy dla dzieci do ogladania bajek  moze by sie nadał,ale nie intuicyjny zbytnio.

Drugi nieco lepszy ale tez film mial zbyt słabą jakosc by dalo sie komfortowo ogladać.Był niesmak.

Kupiłem uzywany NEC M333XS z 2015r za 500zl i rożnica ogromna.Domyslam sie ze to taki przedsmak mozliwosci projektora ,ale i tak juz  jestem zadowolony i film mogłbym obejrzec na nim .Bardzo  intuicyjny i dużo ustawień .Dopiero zakupiłem ekran i jeszcze nie powieszony wiec nic wiecej nie moge napisać. Jestem laikiem w tym temacie.

Edytowane przez p121
12 godzin temu, p121 napisał:

Chyba za tanie , ja zapłaciłem trochę ponad tysiaka i dokupiłem Homatics Box R4K .

Obraz jest  naprawdę okey .

15 godzin temu, p121 napisał:

Jak można w ogóle zrobić projektor za 300-400 zł? Nie mówię, że dobry, jakikolwiek... Przecież teraz zabawki dla dzieci tyle kosztują. Lepiej kupić używany, markowy jak pisał ktoś powyżej.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Można na tej zasadzie jak śrubokret za 2zł. Obecnie wiele rzeczy to atrapy . Kiedys do stali dodawano utwardzacze wystarczy kupic srubokret na gieldzie staroci np z lat 70siatych. Dziś w marketach mamy stal  jak plastelinę.Wiec sa to atrapy bo wyprodukowanie zwłasciwych materialow kosztuje a ludzie czesto kupuja oczami,cos tanie to biorą. Nalezało by sobie zadac pytanie czego oczekujemy po srubokrecie-odkrecenia 1 sruby i do kosza, uzywanie sporadycnie wdomu,przy aucie...Czy codziennie w pracy przez lata i brac to co sie do danego zastosowania nadaje pomijajac cenę.

Chiny produkują swietny towar, to nasi handlowcy zamawiaja smieci bo na nich najwiecej zarabiają stad taka opinia ,Dzis ceny spadaja tak ze znajomy az uwierzyć nie możę, co tydzień kupuje ten sam chinski towar taniej wiec nawet zapasównie robi. Tak w ostatnim pol roku spadaja ceny ze teraz zarabia najwiecej. A w swoich sklepach cen nie obniza i ludzie sie ciesza ze nie drożeje....

Skarpetki kupuje parę za 79gr (co tydzien tanieją) w sklepie ma je  6zł.  Te niskie ceny to efekt wojny i tego ze Rosja sprzedaje teraz swoje sorwoce na wschód a nie na zachód...A nam sie wmawia w mediach ze stracili na tym ze nam nie sprzedająi ze zbankrutują..No ale do tego ktoś doprowadził i chiny jak zawsze produkowaly taniej niz Europa to teraz beda produkowac jeszcze 2x taniej...  Kolega był u producenta Polskich skarpetek,kupował pare po 3,50...ale ten mu mowi ze to ostatnia taka cena ..za tydzien beda po 4 zł..  Bo ceny prądu...itp.... 

Chiny co tydzien taniej po 79gr, Polak po 3.50 za tydzien beda za 4zł.

Korpo sie z Polski zawija do Indii, dziweczyna byla przy przenosinach firmy a po tym została zwolniona zreszta ludzi.Indie sa w Brics. Tani gaz,prad,paliwo(juz nie wspominam o swietnej jakosci paliw bo to co mamy na stacjach to syfza jaki powinien ktos siedziec).Do tego niskie koszty pracy - u nas owocowe czwartki, karnety na sielownie...płatne nad godziny....

Dziewczyna zapytala w Indiach Chindusow w swojej firmie jak tam maja z platnymi nadgodzinami-  To  nad godziny są płatne???

Czego nie rozumiecie? Czas zachodu sie skonczył sami sie wykonczylismy a polityka USA wobec wielu panstw, wojny i sankcie i dodruk dolara na potege doprowadziły do tego ze inne kraje sie połaczyły i stały sie silniejsze ,produkuje wiecej,nie sa zadłuzone i maja tanie surowce i energie. Zachod idzie na dno.

Niech jeszcze wprowadza dodatkowe cła na produkty z Chin i bedziemy stac pod sklepami w kolejce po kabelek do telefonu jaki chiny robia za 30gr a  u nas bedzie po 8 zl pod warunkiem ze uda sie go kupić...

No i jeszcze jedno. Zeby prowadzić wojnę Napoleon podobno powiedział ze potrzeba: - pieniedzy,pieniedzy i jeszcze raz pieniedzy.Zachód już ich nie ma.Nawet jak opodatkują nas na wszystkie mozliwe sposoby za Co2, i na rozne inne ekologiczne wymysły to moze sie okazac ze kilku rodowitych mieszkanców nie utrzyma milionów uchodzców ....

13 godzin temu, p121 napisał:

Można na tej zasadzie jak śrubokret za 2zł. Obecnie wiele rzeczy to atrapy . Kiedys do stali dodawano utwardzacze wystarczy kupic srubokret na gieldzie staroci np z lat 70siatych. Dziś w marketach mamy stal  jak plastelinę.Wiec sa to atrapy bo wyprodukowanie zwłasciwych materialow kosztuje a ludzie czesto kupuja oczami,cos tanie to biorą. Nalezało by sobie zadac pytanie czego oczekujemy po srubokrecie-odkrecenia 1 sruby i do kosza, uzywanie sporadycnie wdomu,przy aucie...Czy codziennie w pracy przez lata i brac to co sie do danego zastosowania nadaje pomijajac cenę.

Chiny produkują swietny towar, to nasi handlowcy zamawiaja smieci bo na nich najwiecej zarabiają stad taka opinia ,Dzis ceny spadaja tak ze znajomy az uwierzyć nie możę, co tydzień kupuje ten sam chinski towar taniej wiec nawet zapasównie robi. Tak w ostatnim pol roku spadaja ceny ze teraz zarabia najwiecej. A w swoich sklepach cen nie obniza i ludzie sie ciesza ze nie drożeje....

Skarpetki kupuje parę za 79gr (co tydzien tanieją) w sklepie ma je  6zł.  Te niskie ceny to efekt wojny i tego ze Rosja sprzedaje teraz swoje sorwoce na wschód a nie na zachód...A nam sie wmawia w mediach ze stracili na tym ze nam nie sprzedająi ze zbankrutują..No ale do tego ktoś doprowadził i chiny jak zawsze produkowaly taniej niz Europa to teraz beda produkowac jeszcze 2x taniej...  Kolega był u producenta Polskich skarpetek,kupował pare po 3,50...ale ten mu mowi ze to ostatnia taka cena ..za tydzien beda po 4 zł..  Bo ceny prądu...itp.... 

Chiny co tydzien taniej po 79gr, Polak po 3.50 za tydzien beda za 4zł.

Korpo sie z Polski zawija do Indii, dziweczyna byla przy przenosinach firmy a po tym została zwolniona zreszta ludzi.Indie sa w Brics. Tani gaz,prad,paliwo(juz nie wspominam o swietnej jakosci paliw bo to co mamy na stacjach to syfza jaki powinien ktos siedziec).Do tego niskie koszty pracy - u nas owocowe czwartki, karnety na sielownie...płatne nad godziny....

Dziewczyna zapytala w Indiach Chindusow w swojej firmie jak tam maja z platnymi nadgodzinami-  To  nad godziny są płatne???

Czego nie rozumiecie? Czas zachodu sie skonczył sami sie wykonczylismy a polityka USA wobec wielu panstw, wojny i sankcie i dodruk dolara na potege doprowadziły do tego ze inne kraje sie połaczyły i stały sie silniejsze ,produkuje wiecej,nie sa zadłuzone i maja tanie surowce i energie. Zachod idzie na dno.

Niech jeszcze wprowadza dodatkowe cła na produkty z Chin i bedziemy stac pod sklepami w kolejce po kabelek do telefonu jaki chiny robia za 30gr a  u nas bedzie po 8 zl pod warunkiem ze uda sie go kupić...

No i jeszcze jedno. Zeby prowadzić wojnę Napoleon podobno powiedział ze potrzeba: - pieniedzy,pieniedzy i jeszcze raz pieniedzy.Zachód już ich nie ma.Nawet jak opodatkują nas na wszystkie mozliwe sposoby za Co2, i na rozne inne ekologiczne wymysły to moze sie okazac ze kilku rodowitych mieszkanców nie utrzyma milionów uchodzców ....

przestałem czytać przy skarpetkach 

W dniu 8.06.2024 o 07:20, p121 napisał:

No dobrze, tylko jaki z tego wniosek do tematu? Że warto te tanie projektory z Chin kupować czy nie? Chińczycy mają mnóstwo dobrej elektroniki, bo sam taką mam i sobie chwalę, ale mają też całą masę chłamu. Wyłowić z tej masy coś wartościowego to też nie jest łatwe.
Zastanów się ile kosztuje dobrej jakości optyka, której w projektorze jest masa. I tu przykład ze skarpetkami nie działa - po prostu pewnych rzeczy dobrej jakości nie wyprodukujesz za grosze.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

7 hours ago, qbakos said:

No dobrze, tylko jaki z tego wniosek do tematu? Że warto te tanie projektory z Chin kupować czy nie? Chińczycy mają mnóstwo dobrej elektroniki, bo sam taką mam i sobie chwalę, ale mają też całą masę chłamu.

No własnie sam nie wiem. @p121 kupił dwa badziewne projektory i porownuje je do taniejących skarpetek. Owszem markowe projektory mogłyby być tańsze ale w takich sprzętach nie płaci się tylko za uzyte podzespoły. Research & development kosztuje. Wiem, bo pracuje w fabryce urządzeń elektronicznych. Masa prototypów ktore nie wchodzą do produkcji seryjnej generuje koszty, ktore pozniej trzeba "odebrac" w finalnym produkcie 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

• 4 miesiące później...

Chińskie tanie projektory są dobre, bo są dobre i tanie. 🙂 Oczywiście nie za 400 cebulionów.

Mój można dostać obecnie w cenie 650€ (jeszcze tydzień temu był na promocji po 580€), laserowe źródło światła, wytrzyma 20000 godzin, 1080p natywne, ma kształt i wielkość puszki piwa. Obraz 100 cali bez problemu, automatyczne ustawianie ostrości i korekty trapezu. Jedyna wada ( i za to ich potępiam mocno!) - pilot bez podświetlenia. Menu po polsku bo chodzi na Android TV. Automatyczne aktualizacje przez WiFi.

Ukryta Zawartość

A obraz naprawdę spoko. Za śmieszny piniądz w sumie. W kuchni sobie oglądam. 😄 Mam tu fotel wygodniejszy niż w każdym kinie i natychmiastowy dostęp do lodówki z żarciem i piciem. 😄 

b991.jpg 

b995.jpg

Chińczyków bym nie lekceważył, bo technologicznie są obecnie liderami. Można kupić już za 1500€ chińskie projektory z 3 laserami RGB.

Zdjęcia pochodzą z dzisiejszego seansu "Borderlands". Dzisiejszego - bo skończyłem po północy. 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Kochajcie chińskie tanie projektory! 😄 Tylko to nie jest LCD (wolałbym LCD). To jest DLP. Trudno. I tak jest OK. 

sh2.jpg

sg4.jpg

sg.jpg

sg3.jpg

sg2.jpg

Moja ciotka kupiła kiedyś jakiś projektor Vankyo rozdzielczość 1080p. Nie pamiętam dokładnie jaki model ale coś koło 600-800 zł chyba dała i powiem szczerze, że myślałem, że to będzie totalna padaka, a jak za tą kasę to na prawdę tragedii nie ma. Oczywiście dla kogoś, kto bardzo zwraca uwagę na jakość i wgl to widać, że to jest tani sprzęt, ale sama możliwość oglądania tak wielkiego formatu oczywiście o ile ma się możliwość oni akurat mają i to chyba mają z 150" na ścianie w takich pieniądzach to jest naprawdę fajna sprawa i na pewno daje jakąś namiastkę kina.

32 minuty temu, Milo napisał:

mają i to chyba mają z 150"

150" to już duży obraz. Ciekawe jak z jasnoscią, bo te tanie ledy zazwyczaj są dość ciemne.

Edytowane przez brewka87

20 minut temu, brewka87 napisał:

Ciekawe jak z jasnosci

Ja mam 300 ANSI lumenów. Nie ma problemu na ekranie 100 cali. Pewno i na większym by nie było. A wcale nie mam jasności na 100% ustawionej.

Wgl  jasności bym nie fetyszyzował. W końcu w kinie jest ciemno i ściany czarne. I tak się powinno oglądać film z projektora.

Jeśli ktoś się łudzi, że zapłaci więcej za jaśniejszy projektor i będzie mógł w dzień oglądać - to ja o takim projektorze nie słyszałem. Teraz chyba Hisense reklamuje swój short-throw z dedykowanym ekranem, że niby można to oglądać w dzień.

Gdzie tam! Zapomnijcie! Obraz blady jak jakiś anemik.

Ciemno ma być. A jak ciemno to i 300ANSI styknie.

1 godzinę temu, brewka87 napisał:

150" to już duży obraz. Ciekawe jak z jasnoscią, bo te tanie ledy zazwyczaj są dość ciemne.

Dokładnie wielkość obrazu jest naprawdę imponująca, a co do jasności to wiadome, że w dzień nie da się oglądać przy nie zasłoniętych oknach, ale zainwestowali w rolety i jak się zasłoni to nawet w dzień jest ok, ale tak jak napisał kolega powyżej chyba żaden projektor nie zapewni takiej jasności żeby w dzień bez zasłaniania okien dało się to komfortowo oglądać. W sumie ja mam rolety we wszystkich oknach do tego wszystkie sterowane elektronicznie z telefonu dlatego przy zakupie większego TV będę się poważnie zastanawiał czy jednak nie wybrać jakiegoś projektora, ale laserowego, z tym że u mnie niestety nie ma aż tak dużo miejsca na ścianie i max może 100" uda się osiągnąć. Np taki jak poniżej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Milo
2 godziny temu, il Dottore napisał:

Wgl  jasności bym nie fetyszyzował. W końcu w kinie jest ciemno i ściany czarne. I tak się powinno oglądać film z projektora.

Tyle to ja wiem ;)

U siebie mam 162", czarne welurowe zasłony na ścianach. Zaciemnienie 100%. Nawet w słoneczny dzień jest tak ciemno, że bez włączonej lampki nic nie widać 😁

Mój projektor ma teoretycznie 1200 albo 1300 ANSI i jest ok podczas projekcji ale przy 300 ANSI byłoby zapewne ciemno.

Godzinę temu, Milo napisał:

to wiadome, że w dzień nie da się oglądać przy nie zasłoniętych oknach, ale zainwestowali w rolety i jak się zasłoni to nawet w dzień jest ok, ale tak jak napisał kolega powyżej chyba żaden projektor nie zapewni takiej jasności żeby w dzień

To jest oczywiste dla każdego kinomaniaka z projektorem 😉

Mimo wszystko nawet przy całkowitym zaciemnieniu podejrzewam że nie jest jasno przy takiej przekątnej. Jeszcze zależy od tego jaki ma się punkt odniesienia.

3 minuty temu, JVC 4K napisał:

cena 15 999 euro

Cooooooooooo? Tylko tyle?

Za tyle to ludzie mają kable głośnikowe.

Dobra cena w sumie. Nie wiedziałem że za taką dobrą cenę można oglądać sobie 8K w 3D. 😄 

Płyty 8K gdzie kupujesz?

A jakbym chciał 16K w 4D to ile bym musiał wydać?