Skocz do zawartości
IGNORED

Set klipsch rp260f vs Polk Reserved r500

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Jak w temacie ... w dalszym ciągu trwają moje rozterki co do KD. Już niby byłem najbardziej "za" KD w secie Klipsch tj. rp260f, rp500mII, rp504cII, sub -rp1000sw i tu koszt takiego zestawu to ok. 12,5k. No ale jak to w życiu bywa znalazłem w dobrej cenie KD z Polka tj. Polk Reserve R500, Reserve R100, Reserve R400c, sub HTS 12 i tu cena 8k czyli znaczna różnica, którą można przeznaczyć na amplituner. Ponoć te seria Polk to też taki styl "amerykański" i może warto za te pieniądze brać. Amplituner który jest najbardziej rozważany to onkyo nr7100, ze względu na większą ilość funkcji na których mi zależy to jest Dirac Live, IMAX.

Pokój 40 m2, cześć odsłuchowa 20m2. Najpierw będzie 5.1 później 5.2.2 lub 5.2.4 lub 5.1.4

Nie słyszałem nigdy Klipsch ale widziałem że mają opinie grania nieco po jasnej stronie. Tak na wypadek gdybyś nie wiedział lub by Ci to mogło przeszkadzać.

Edytowane przez sebna

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

A i jeszcze jedno, czy przy ew "mieszaniu" zestawów np. kolumny przód klipscha z centralnym innej marki i tyłami jeszcze innej marki, trzeba zwracać uwagę na jakiś konkretny parametr czy nie ma to znaczenia?

4 godziny temu, Wolfweiss napisał:

A i jeszcze jedno, czy przy ew "mieszaniu" zestawów np. kolumny przód klipscha z centralnym innej marki i tyłami jeszcze innej marki, trzeba zwracać uwagę na jakiś konkretny parametr czy nie ma to znaczenia?

chlopie nie kombinuj bo ch z tego bedzie 😄

pamietaj ze w kinie najwazniejszy to central, pozniej sub, a na koncu reszta buczydla, chcesz taniej szukaj uzywek, ale trzymaj sie jako tako zasad 🙂

12 minut temu, ryback napisał:

chlopie nie kombinuj bo ch z tego bedzie 😄

pamietaj ze w kinie najwazniejszy to central, pozniej sub, a na koncu reszta buczydla, chcesz taniej szukaj uzywek, ale trzymaj sie jako tako zasad 🙂

No to inaczej już tak bardziej konkretnie skoro centralny najważniejszy to od niego faktycznie zacznę...centralny Polk Reserved r400 (znalazłem za 1,6k)  czy Klipsch np RP 504c (3k)? Za Polakiem w dalszym rozwoju przemawia możliwość nie odsuwania od ściany kolumn tak mocno jak Klipscha bo mają bas refleks od dołu. A za Klipschem z kolei wysoka skuteczność, ale tu jedna kolumna max z 10 cm będzie mogła być wysunięta (inaczej wejdzie w ciąg komunikacyjny).

Co do legendarnej skuteczności Klipscha - np. test w Audio pokazuje zawyżanie

tego parametru przez firmę i to sporo, bo aż 8 dB:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobny test jednego z modeli Polka to błąd rzędu 2 dB więc różnice spl aż tak duże

raczej nie powinny występować.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 minut temu, audioburak napisał:

Co do legendarnej skuteczności Klipscha - np. test w Audio pokazuje zawyżanie

tego parametru przez firmę i to sporo, bo aż 8 dB:

Ukryta Zawartość

Podobny test jednego z modeli Polka to błąd rzędu 2 dB więc różnice spl aż tak duże

raczej nie powinny występować.

Dzięki za info. A ew może wiesz gdzie mogę znaleźć informacje co do tego Polka Reserved R500 do jakiego metrażu dają radę? Jak pisałem wcześniej salon 40m2 a część do słuchania/oglądania 20m2.

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno - model R500 ma "turbinowy" BR z tyłu; dopiero w większym modelu

R600 przeniesiono go na dno kolumny. Co do metrażu, to na rynku USA dominują

raczej większe pokoje do kina, czy muzyki, więc tego bym się nie obawiał.

A głównie wątpliwości mogą dotyczyć subwoofera, bo to dołu pasma zwykle

zaczyna brakować, jak trochę przesadzimy z metrażem.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

42 minuty temu, audioburak napisał:

Jeszcze jedno - model R500 ma "turbinowy" BR z tyłu; dopiero w większym modelu

R600 przeniesiono go na dno kolumny. Co do metrażu, to na rynku USA dominują

raczej większe pokoje do kina, czy muzyki, więc tego bym się nie obawiał.

A głównie wątpliwości mogą dotyczyć subwoofera, bo to dołu pasma zwykle

zaczyna brakować, jak trochę przesadzimy z metrażem.

Kurde... Faktycznie bas od dołu dopiero od 600r. No i po moim "najaraniu" się na te kolumny, bo jakbym miał rozważać bas z tyłu to jednak klipsch r260f bym brał (taka sama cena jak polków). A jak myślisz mogę brać tego centrala z Polka r400 (duży, fajna cena 😉), i będzie on grał z każdymi innymi kolumnami bez problemu?

Jeśli zakładasz jednolitość barwy z frontami, to z Klipschem już nie bardzo,

bo to jednak inny charakter grania; bardziej w kierunku muzyki.

Trafiłem kiedyś na koncert 5.1 który wymusił na mnie ingerencję w satelity,

bo dźwięk instrumentów się przemieszczał i co kolumna, to było inaczej 😉 

Godzinę temu, audioburak napisał:

Jeśli zakładasz jednolitość barwy z frontami, to z Klipschem już nie bardzo,

bo to jednak inny charakter grania; bardziej w kierunku muzyki.

Trafiłem kiedyś na koncert 5.1 który wymusił na mnie ingerencję w satelity,

bo dźwięk instrumentów się przemieszczał i co kolumna, to było inaczej 😉 

Jak tak dalej pójdzie to skończę z jakimiś Tagami 🤣 oj nie idzie mi to szukanie...

Cześć 🙂 Klipsch to przede wszystkim większa V-ka w brzmieniu, Polk też gra w ten sposób, ale jest bardziej ocieplony i ma łagodniejszą górę. Do Klipscha szedłbym w Denona AVC-X3800H, ale do Polka Onkyo TX-NR7100 to bdb kierunek 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Klipsch to przede wszystkim większa V-ka w brzmieniu, Polk też gra w ten sposób, ale jest bardziej ocieplony i ma łagodniejszą górę. Do Klipscha szedłbym w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale do Polka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to bdb kierunek 🙂 

Denon nie ma direc live a chciałbym go mieć. Zresztą wszystkie moje poszukiwania i typy o kant d..y mogę już rozbić. Napaliłem się na Klipscha RP 260f + 450c lub 504c, po czym idę do domu biorę miarkę do ręki i wychodzi mi, że w miejscu gdzie miałaby stać to musiałaby być przytulona plecami do ściany (a i tak wystawała by frontem 10 cm przed linią witryny), a lewym bokiem miałaby max 5 cm luzu od witryny. Odstawienie od ściany spowoduje że kolumna weszła by w ciąg komunikacyjny, a odstawienie dodatkowo od witryny spowoduje że kolumna wejdzie w światło drzwi. No i znowu zaczęły na  się poszukiwania i stanęło, że w miarę dobrze nie odstawienie od ścian znoszą Fyne Audio F501 i starsze Tannoy xt6f. Więc teraz za nimi się rozglądam. Tannoy używki mam do obejrzenia ok 30km od domu to planuję w tym tygodniu ze swoim starym amplitunerem Yamaha RX-V457 podjechać na odsłuch.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem, ile masz miejsca, ale zbliżone gabarytami do serii Reserve, ale tańsze

są modele serii Signature. Taki np. Elite ES 50 to tylko 19 cm i głębokość 28 cm, a piszę

dlatego, że BR mają w podłodze i są też mało wrażliwe na ścianę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, audioburak napisał:

Nie wiem, ile masz miejsca, ale zbliżone gabarytami do serii Reserve, ale tańsze

są modele serii Signature. Taki np. Elite ES 50 to tylko 19 cm i głębokość 28 cm, a piszę

dlatego, że BR mają w podłodze i są też mało wrażliwe na ścianę.

Ukryta Zawartość

Dzięki za info. Przejrzałem te głośniki i faktycznie zestaw Polk z ES55 (kolumna wejdzie w miejsce które mam przeznaczone na kolumnę i nawet z 5 cm luzu z tyłu będą miały😂) + central ES35 (lub z wyższej serii Reserve R400 - jeżeli nie będzie się to ze sobą gryźć, a jak piszecie, centra w KD to podstawa) + ES 15 lub ES 20 + sub HTS-12 to będzie to co powinno być w moim zasięgu finansowym (może jakieś fajne raty 0% gdzieś będą to kupię całość z jednym razem). Jak nie będzie okazji na zakup jednorazowy to najpierw kupię centralny i boki, a później sukcesywnie resztę.

A i wyczytałem że seria Kef Q wogole nie ma BR, ale taki zestaw z Q750 + Q650c + Q350 wyszedłby ok 1 k więcej niż zestaw z Polakiem - no chyba, że gra warta świeczki to jak powyżej - najpierw central i boki a reszta sukcesywnie później.

Ukryta Zawartość

Jako efektowe mogą wystarczyć również Signature ES 10.

44 minuty temu, audioburak napisał:

Jako efektowe mogą wystarczyć również Signature ES 10.

Pewnie tak, ale akurat efektowe mniej mnie obecnie zajmują bo tam mam trochę miejsca i mogę kombinować z tymi czy innymi, a i cena między es10 a es15 jest "groszowa". Bardziej na chwilę obecną muszę podjąć decyzję co do frontu kolumn Polki ES55 + ES35 czy z wyższej serii R400. Wcześniej pisałeś, że lepiej nie mieszać Polka z Klipschem. A Polka z Polkiem?

Edytowane przez Wolfweiss

Polk Audio - sądzę, że można mieszać między seriami, bo podobna barwa.

KEFy z linii Q, jak i Fyne F50x to bardzo dobre opcje. KEFy to jednak granie znacznie delikatniejsze od Klipscha. Fyne też, ale nie aż tak, z inną prezentacją basu, ale za to świetną średnicą i zdecydowanie najlepszą sceną w tym zestawieniu. Wrzuć jednak zdjęcie tego, jak będą mogły stać kolumny, bo takie wciśnięcie ich pod ścianę i między dwie szafki nie przysłuży się żadnej konstrukcji. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

8 godzin temu, Wolfweiss napisał:

central ES35 (lub z wyższej serii Reserve R400

Ten central serii Reserve r400 nie jest jakiś rewelacyjny, bo jest 2-drożny, a cena nowego też jakoś nie zachęca. Szukałbym bardziej czegoś 3-drożnego. Polk ma świetny central, ale z najwyższej serii Legend, tyle że cena może cię odstraszyć, bo chyba koło 8,5 k.

Ja mam pomieszaną serię Polk Reserve na frontach z Paradigmem na centralu i tyłach i jakoś nie słyszę żadnej niespójności w dźwięku.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

15 godzin temu, Q21 napisał:

KEFy z linii Q, jak i Fyne F50x to bardzo dobre opcje. KEFy to jednak granie znacznie delikatniejsze od Klipscha. Fyne też, ale nie aż tak, z inną prezentacją basu, ale za to świetną średnicą i zdecydowanie najlepszą sceną w tym zestawieniu. Wrzuć jednak zdjęcie tego, jak będą mogły stać kolumny, bo takie wciśnięcie ich pod ścianę i między dwie szafki nie przysłuży się żadnej konstrukcji. 

Po lewej jest to miejsce gdzie od witryny do otworu drzwiowego jest 36 cm, głębokość witryny 34 cm. I tam chcę wstawić kolumnę. Po prawej przed regałem stałaby druga kolumna z subem. Oczywiście tego kwiata po prawej usunę. Obecnie jak widać kolumny mam na górze ale to ponoć nie za dobre rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Taga Charmony, to nie są złe głośniki, więc nie rzucałbym słów na wiatr. 😉 Miałem kiedyś surround bipolowe i nie grały gorzej od klipschy.

Patrząc na zdjęcie, usunąłbym drzwiczki z lewej witryny i po jednej półce z każdej strony. Poszukaj głośników półkowych z bassreflexem z przodu. Wybierz się na odsłuchy do jakiegoś salonu i sam dobierz co dla Ciebie gra najlepiej. Nie mieszaj marek.

A może gdy przestawisz swoje głośniki na półki to okaże się, że wcale nie musisz ich zmieniać? 😉