Skocz do zawartości
IGNORED

Jak gra zestaw za grubą kasę

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Ja to w ogóle teraz zauważyłem że ten temat jest w dziale hi end!

Ups... racja... a my tu o podłączaniu sprzętu do UPS-a. Wiejmy, zanim się zorientują... 😉

Godzinę temu, carlos med napisał:

To nie ma Hi-Endowych UPS'ów ? 😉☹️

😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Najlepsze życzenia dla kolegów z okazji dnia audiofila 😁😁😁

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Co to za filozofia? Po co więc UPS w ogóle? To inna elektronika? dlaczego do audio UPS niet?!!
Dyski twarde nie lubią zaników prądu, a główny NAS chodzi 24/7/365.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

8 godzin temu, Piopio napisał:

😉 

STROMTANK S-5000 wygląda solidnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, partick napisał:
W dniu 1.10.2024 o 20:46, quatross napisał:
Co to za filozofia? Po co więc UPS w ogóle? To inna elektronika? dlaczego do audio UPS niet?!!

Dyski twarde nie lubią zaników prądu, a główny NAS chodzi 24/7/365.

A audio to nie przeszkadza 😉

NAS żyje własnym życiem. Z pozoru nieuzywany może wykonywać jakieś operacje na plikach a odcięcie zasilania może te operacje przerwac zanim zostały ukończone i wtedy pojawia się problem z którym NAS musi się uporać po ponownym uruchomieniu.

Moja pamięć dyskowa w bezczynności sprawdza i optymalizuje dyski. Kiedy zerwiesz zasilanie akurat w złym momencie możesz trochę plików zgubić 🤷

• 1 miesiąc później...
W dniu 3.10.2024 o 10:41, Gargan napisał:

Moja pamięć dyskowa w bezczynności sprawdza i optymalizuje dyski. Kiedy zerwiesz zasilanie akurat w złym momencie możesz trochę plików zgubić 🤷

Od tego jest RAID 5 lub 6. Jesli zgubicz jakies sektory to z nadmiarowych dyskow przywrócisz oryginał. Proste rozwiazanie IT a nie audio 🙂 .

Muszę przewietrzyć mój system…

Jak plik jest w buforze w chwili wyłączenia zasilania, to żaden RAID nie pomoże. UPS zabezpiecza przed problemami z powodu zaniku napięcia, co jest szczególnie istotne dla wszelkich systemów operacyjnych.

przy dużej kasie często występuje przerost formy nad treścią .system optymalny , nie koniecznie za duże pieniądze , może być vintage, znakomicie odrestaurowany , ale niezmiernie ważna jest misterna konfiguracja gdzie kable  zasilające odgrywają szczególną rolę , poza tym żródło , to jest najważniejszy aspekt , moim zdaniem gęste pliki w postaci jakiejkolwiek ale wiarygodnej , to jest najważniejszy aspekt 

Od tego jest RAID 5 lub 6. Jesli zgubicz jakies sektory to z nadmiarowych dyskow przywrócisz oryginał. Proste rozwiazanie IT a nie audio  .

Nie. RAID nie jest zabezpieczeniem danych przed przerwaniem zasilania. Tak samo jak nie jest zabezbieczeniem przed utrata danych (zadtepstwem backupu)
33 minuty temu, xajas napisał:

Nie. RAID nie jest zabezpieczeniem danych przed przerwaniem zasilania. Tak samo jak nie jest zabezbieczeniem przed utrata danych (zadtepstwem backupu)

Jest zabezpieczeniem  przed awaria dysku. Ale … blad podczas zapisu przy odcieciu zasilanaia skutkowac moze awaria sektorow na dysku. Wtedy dane nadmiarowe na dyskach nadmiarowych sluza do odzyskania danych utraconych.

Ja na swoich serwerach stosuje UPSy.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

2 godziny temu, pmcomp napisał:

Ja na swoich serwerach stosuje UPSy.

No ten,kto nie stosuje to jest i....ą

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 3.06.2024 o 16:38, Piniu2906 napisał:

Miałbym pytanie do tych audiofili co słuchali zestaw za powiedzmy 1 milion PLN. Nie mogę sobie wyobrazić jak to gra. Obecnie posiadam sprzęt Hi-Fi za 10k i mam muzyczny orgazm, szczególnie wtedy gdy uruchamiam ten zestaw po kilku dniach od poprzedniego odsłuchu. Koledzy audiofile skoro zestaw audio za 10k wywołuje u mnie tak pozytywne emocje to nie wiem czy ktoś może mi opisać co się dzieje z naszą percepcją przy słuchaniu czegoś za tyle siana jak 1 million zlotych? Pytanie grzecznościowe, jestem bardzo ciekawy.

Nie rozumiem Twojego problemu.

W tej chwili kilkaset tysięcy złotych to naprawdę grosze. W każdym salonie audio nie mówiąc już o Audio Show codziennie można posłuchać takich sprzętów. Kolumny nawet tych wielkoseryjnych marek typu Monitor Audio nie mówiąc o Bowersach czy Sonusach to kwota 300-500kzł. Do tego pre i 2 końcówki  mocy oraz jakiś SACD i mamy milion. 

Osobiście słucham takich zestawów co kilka dni lub tygodni.

W domu jak wszystko policzyć choć przyznaję że razem z płytami to też już niewiele brakuje...

A jak już się tego słucha to praktycznie nic się zmienia. Tak samo jak przy zestawie za 10kzł gra przeważnie paskudnie. Albo zbyt hasło. Wręcz metalicznie innym razem jakby sprzęt przykryto kocem. Czasem jest fantastycznie ale to już wyjątki. 

Myślę że najprościej i najtaniej jest podłączyć gramofon że wzmakiem lampowym i do tego monitory że wstęgami. Szanse na dobry dźwięk bliskie 70 czy 90%.

Jak zaczniemy kombinować z mocną tranzystorową elektroniką do tego 3 drogi i pliki to aż się prosi o biedę.

10 godzin temu, Audroc napisał:

Bowersach czy Sonusach to kwota 300-500kzł. Do tego pre i 2 końcówki  mocy

Do takich B&W Nautilus, to akurat potrzeba dużo więcej niż tylko 2 te "końcówki mocy". 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi