Skocz do zawartości
IGNORED

Jak gra zestaw za grubą kasę

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, szpakowski napisał:

Myślę, że osoby posiadające owe miliony mają na temat świadomości zgoła inny punkt widzenia niż Ty ... 

Skąd wiesz że nie mam milionów 😉? "Miliony" nie muszą zaburzać świadomości, zwłaszcza świadomości technicznej.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

25 minut temu, Lech36 napisał:

Skąd wiesz że nie mam milionów 😉? "Miliony" nie muszą zaburzać świadomości, zwłaszcza świadomości technicznej.

Technicznie jesteś jak milion dolców ...

2 minuty temu, szpakowski napisał:

Technicznie jesteś jak milion dolców ...

W jakim kontekście?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

3 minuty temu, szpakowski napisał:

Technicznym

Są na forum lepsi ode mnie pod tym względem.

Nie uprawiają oni jednak audio-voodoo. Ciekawe dlaczego? Czyżby świadomość im nie pozwalała?

Edytowane przez Lech36

14 godzin temu, Piniu2906 napisał:

Może czas aby to zmienić . BTW sam niedawno przekonałem sie że akustyka robi robotę. 

Albo system korekcji akustyki pomieszczenia 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wiadomo co może woleć audiofil, ale nie wiadomo co świadomie kupi. Myślę że świadomie na sprzęt grający trudno jest wydać astronomiczne kwoty,

Mozna szybciej niz myslisz

Ostatnio rozejrzalem sie troche dokladniej w HiFi Studio, dla ktorego od niedawna (wspol-)pracuje. I co tam widze? Pod eieloma klockami stoja takie „dinksy“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z ciekawoaci popatrzylem ile kosztuja

IMG_3708.thumb.jpg.250747eeec300d9f564446cb032968f8.jpg

Jesli masz 5 klockow i 2 zestawy glosnikowe, to 7 takich setow to juz prawie 15.000€

Nastepna przypadkowo podsluchana rozmowa/scena

Do kasy podchodzi bardzo niepozornie wygladajacy pan i mowi ze chce odebrac zamowiona sieciowke. Kolega przynosi ladne pudelko/kuferek i mowi, ze po odjeciu przedwplaty 300€ pozostaly do zaplacenia 3.000€. Jesli ma 5 klockow, to na same sieciowki wydal 16.500€

Money no object!

Czysty odjazd, jaka kasa ludzie dysponuja. Dla takich Kowalskich jak ja, to inne universum

Te wszystkie dywagacje w tym watku, to dyskusja slepych o kolorach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie że można, ale wyłączając świadomość 😉.

16 minut temu, Lech36 napisał:

Są na forum lepsi ode mnie pod tym względem.

Może i tak ale na pewno jestes liderem w tej klasyfikacji ...

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Pewnie że można, ale wyłączając świadomość 😉.

Może gdybyś wyłaczył tą swoją świadomość, może coś więcej by do Ciebie dotarło. Nie warto się ograniczać jedynie do posiadanej już wiedzy.

Pewnie że można, ale wyłączając świadomość .

Jaka swiadomosc?

Ma swiadomosc, ze moze sobie na to pozwolic i ma przy tym dobra zabawe
5 minut temu, xajas napisał:

Ostatnio rozejrzalem sie troche dokladniej w HiFi Studio, dla ktorego od niedawna (wspoö)pracuje. I co tam widze? Pod eieloma klockami stoja takie „dinksy“

Ukryta Zawartość

Mam gdzieś w kartonie w szafce takie spakowane, oczywiście innej firmy, chyba Audiotechniki, używałem ich w ubiegłym wieku, ale raczej skutek był mizerny bo nie dało się zauważyć spektakularnych zmian. 

3 minuty temu, xajas napisał:

Jaka swiadomosc?

Techniczną. Zabawa nie wiąże się ze świadomością, zwłaszcza tą techniczną.

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, Piopio napisał:

Albo system korekcji akustyki pomieszczenia 😉 

Akustyka i cyfrowa korekta zbyt wiele od siebie się różnią by móc powiedzieć "albo-albo".

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Zabawa nie wiąże się ze świadomością, zwłaszcza tą techniczną.

Zabawia wiąże się dokładnie z tym czym chce bawiący się 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Jarka Waszczyszyna Wingsy plus jego lampowa elektronika za tym pełny set plus transport i montaż w USA to już wtedy 1,5 miliona złotych było. Kupujący hobbystycznie zajmował się grą na instrumentach i raczej wiedział co potrzebuje i czego wymaga!

Zestaw był od początku robiony autorsko pod niego coś jak @sly30 robił swoje ale tylko kolumny. Kolumny bardzo szybkie,konstrukcyjnie nie wrażliwe na akustykę bo dźwięk dipola skierowany dokładnie w punkt odsłuchu z zachowaniem Time Coherent co dopiero później poza Dunlavym "rzeźbił" w Chronosonic senior Wilson. Rozwinięcie pomysłu starych topowych Dynaudio Evidence Master ale z dodaniem Time Cocherence i antydyfrakcyjnej obudowy czego nie zrobił jeszcze wtedy producent kolumn stojących teraz u @umka. Ogólnie konstrukcja stojąca w czole peletonu audio jak i łącząca przeszłość z przyszłością. Najtrudniejszym punktem do zrealizowania w tym projekcie było celowe uproszczenie konstrukcji podnoszące jakość ryzykownie łączącej ogień z wodą czyli konwencjonalnych głośników z największą produkowaną wtedy wstęgą na czym wielu konstruktorów sobie wcześniej i później zęby połamało co by spójnie odtworzono muzykę. Jarka elektronika lampowa już w tamtym okresie była prima sort i znana na zachodzie za tym nie dziwię się że zleceniodawca raczył spełnić swoje marzenie tylko dla siebie

A jakie marzenie tylko dla siebie Wy zrealizowaliście w audio i z jakimi wynikami?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

4 godziny temu, xajas napisał:

Mozna szybciej niz myslisz

Ukryta Zawartość

Ostatnio rozejrzalem sie troche dokladniej w HiFi Studio, dla ktorego od niedawna (wspol-)pracuje. I co tam widze? Pod eieloma klockami stoja takie „dinksy“

IMG_5325.thumb.jpg.6f885c7de2eb69bb983769ceba13e2e8.jpg

Z ciekawoaci popatrzylem ile kosztuja

IMG_3708.thumb.jpg.250747eeec300d9f564446cb032968f8.jpg

Jesli masz 5 klockow i 2 zestawy glosnikowe, to 7 takich setow to juz prawie 15.000€

Nastepna przypadkowo podsluchana rozmowa/scena

Do kasy podchodzi bardzo niepozornie wygladajacy pan i mowi ze chce odebrac zamowiona sieciowke. Kolega przynosi ladne pudelko/kuferek i mowi, ze po odjeciu przedwplaty 300€ pozostaly do zaplacenia 3.000€. Jesli ma 5 klockow, to na same sieciowki wydal 16.500€emoji848.png

Money no object!

Czysty odjazd, jaka kasa ludzie dysponuja. Dla takich Kowalskich jak ja, to inne universumemoji779.png

Te wszystkie dywagacje w tym watku, to dyskusja slepych o kolorach emoji3.png

Dlaczego dyskusja slepych o kolorach? Bo ktoś kupił kabelek za kilkadziesiąt tysięcy? 🤭

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlaczego dyskusja slepych o kolorach? Bo ktoś kupił kabelek za kilkadziesiąt tysięcy?

Nie rozumiem tego pytania.

Pokaz mi tu tych Kowalskich, ktorzy kupuja i sluchaja takiego systemu za milion i wiedza jak to gra.

A jak nie kupuja i nie sluchaja, to nie wiedza o czym dyskutuja
8 minut temu, Ajothe napisał:

Nie trzeba kupować żeby wiedzieć jak grają systemy za miliony. 

Myślę, że przesadzasz 🙂 

Można tu i ówdzie coś posłuchać.. Ale ilu odwiedziłeś w domu takich z super systemem i zrobioną akustyką żeby na spokojnie posłuchać dłużej?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Jakie to ma znaczenie jak i tak niewielu na to stać? 

Podyskutować o tym nie wolno komu jaki system bardziej się podoba czy Borreseny czy np Blumenhoffery?

Można tu i ówdzie coś posłuchać.. Ale ilu odwiedziłeś w domu takich z super systemem i zrobioną akustyką żeby na spokojnie posłuchać dłużej?

Gdzie mozna? Na Audio Show? W hotelowych pomieszczeniach?
To jest niepowazne.

Nigdzie nie pisalem, ze slyszalem. Dlatego sie nie odzywam!
Podyskutować o tym nie wolno komu jaki system bardziej się podoba czy Borreseny czy np Blumenhoffery?

Oczywiscie ze wolno, slepym tez wolno dyskutowac o kolorach, czy wola czerwony czy zielony
Czy to ma znaczenie? I co mozna z tej dyskusji wywnioskowac?
Co jest niepoważne?
Niejeden ma gorsze warunki i ustawienie jak na AVS, kiedy byłeś w Warszawie? 

Nie kapuje takiej argumentacji. Co ma piernik do wiatraka. Czy myslisz, ze ktos, kto kupuje sobie system za „gruba kase“ wstawia go do pomieszczenia z „hotelowa“ akustyka albo jeszcze gorsza?
Teraz, xajas napisał:

Nie kapuje takiej argumentacji. Co ma piernik do wiatraka. Czy myslisz, ze ktos, kto kupuje sobie system za „gruba kase“ wstawia go do pomieszczenia z „hotelowa“ akustyka albo jeszcze gorsza?

Tak, a nawet gorzej. Niejednokrotnie udowodniione w temacie "najpiękniejsze pokoje audio" 😃

2 godziny temu, ASURA napisał:

Jarka Waszczyszyna Wingsy plus jego lampowa elektronika za tym pełny set

Amplifikacja to chyba na 300b ?

A jakie marzenie tylko dla siebie Wy zrealizowaliście

Zbudowałem nierezonujacą obudowę głośnikową wg kupionego projektu z dobrymi przetwornikami,chciałem mieć w domu coś jak topowe Magico i Wilson a nie miałem kasy na takowe.

i z jakimi wynikami?

Dobrymi ,ale zachciało mi się klasy D i poniosłem tymczasową porażkę .Nie kupię w ciemno już nawet nakrętki .

Godzinę temu, xajas napisał:
Godzinę temu, Ajothe napisał:

Oczywiscie ze wolno, slepym tez wolno dyskutowac o kolorach, czy wola czerwony czy zielony

Ukryta Zawartość

Czy to ma znaczenie? I co mozna z tej dyskusji wywnioskowac

Ma znaczenie, jak ślepy przechodzi na czerwonym to jednego ślepego mniej a jak na zielonym to wina kierowcy

31 minut temu, LUKAS 84 napisał:
3 godziny temu, ASURA napisał:

i z jakimi wynikami?

Dobrymi ,ale zachciało mi się klasy D i poniosłem tymczasową porażkę .Nie kupię w ciemno już nawet nakrętki

Bo klasa D zaczyna grać jak na końcu jest 0 i ⬆️

34 minuty temu, LUKAS 84 napisał:
3 godziny temu, ASURA napisał:

A jakie marzenie tylko dla siebie Wy zrealizowaliście

Zbudowałem nierezonujacą obudowę głośnikową wg kupionego projektu z dobrymi przetwornikami,chciałem mieć w domu coś jak topowe Magico i Wilson a nie miałem kasy na takowe.

Wyłamałeś się poszedłeś po rozum do głowy a reszta nie wiadomo na co czeka waląc w klawiaturę

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

9 minut temu, ASURA napisał:

Bo klasa D zaczyna grać jak na końcu jest 0 i ⬆️

????

10 minut temu, ASURA napisał:

Ma znaczenie, jak ślepy przechodzi na czerwonym to jednego ślepego mniej a jak na zielonym to wina kierowcy

Dobre 

• Pokaż nowe odpowiedzi