Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do muzyki klasycznej i rocka

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, slawek.xm napisał:

kolumny "regałowe" muszą być inaczej strojone by dobrze  grały ustawione równolegle

nie znam właściwie innych modeli , które byłyby tak dopracowane jak te paczki Andrzeja Kisiela

dlatego właściwie nie ma dla nich alternatywy ...tylko budżet niestety przekraczają o 50 % 🙂

Dlatego wielokrotnie bardziej opłaca się kupić najmniejszą wersję podstawkowych kolumn, jakie nam się podobają + dołożyć 1-2 tys. na malutki, dobrej klasy subwoofer, który zapewni i tak lepszy bas od większych podstawkowych. Zamiast skakać z ofertami +5 tys. +10 tys. żeby tylko znaleźć model który gra jednocześnie fajnie, tak jak nam się podoba i z odpowiednim dołem. 

Gość

(Konto usunięte)
11 godzin temu, don111 napisał:

latego wielokrotnie bardziej opłaca się kupić najmniejszą wersję podstawkowych kolumn, jakie nam się podobają + dołożyć 1-2 tys. na malutki, dobrej klasy subwoofer, który zapewni i tak lepszy bas od większych podstawkowych.

Niestety mylisz się . zintegrowane kolumny znacznie lepiej grają bas niż 2+1

poza tym w amatorskich warunkach nigdy nie stworzysz synergii systemu z subem

a kolumny z racji swej konstrukcji są od tych wad wolne

poza tym zejście to nie wszystko

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

a kolumny z racji swej konstrukcji są od tych wad wolne

Z całym szacunkiem ale wątpię. 

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To też nie? 

Ukryta Zawartość

W dniu 9.06.2024 o 12:33, Meloman01 napisał:

małych kolumn

Do gitarowego rocka to tylko kolumny z 12" głośników, tylko takie warte są składania w kolumnę.

Popytaj gitarzystów czy też to zauważyli, ale co do kombinacji jaki do nich "head" (pre z końcówką) pasowałby to już raczej dobierane są wg gustu.

Czyli - duże.

W dniu 9.06.2024 o 20:24, don111 napisał:

nie utwór tylko specjalna płyta testowa z próbkami różnych oznaczonych częstotliwości

Autor tematu tych "różnych" jakichś tam... nie słucha tylko rocka lub klasyki a te próbki to jaki gatunek? 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

4 godziny temu, piotrek7 napisał:

Z całym szacunkiem ale wątpię. 

Ukryta Zawartość

To też nie? 

A co to za fajne podstawki do ls5/3?
Basowe,aktywne?

Znalazłem:

Ukryta Zawartość

No takie cos to bym chciał...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

6 godzin temu, slawek.xm napisał:

zintegrowane kolumny znacznie lepiej grają bas niż 2+1

Dlaczego?

Dlaczego?

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Dlaczego?

Ponieważ w zespole głośnikowym wszystkie elementy są ze sobą dobrane i zgrane od początku projektu, są najczęściej idealnie zgrane pod kątem czasowym fazowym i spójności w celu osiągnięcia maksimum efektu. Potrzeba dużo wiedzy i doświadczenia by taki projekt zbudować.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Dlaczego?

jak wyżej.:)

tylko jeden przykład

Próby zgrania suba z monitorami bez zastosowania high passa w monitorach :

1. midwoofery w monitorach pracują na maksa a sub np na 10%

2. bas z monitorów grany w niższym zakresie ze sporą porcją zniekształceń jest uzupełniany czystym basem suba ...dostajemy papkę  a nie definicję basu i jedyne co zyskujemy to natężenie dźwięku bez jego jakości

3. bez wiedzy, pomiarów i ich interpretacji nie ma szans na zgranie suba z monitorami fazowo tak by wykorzystać w 100% potencjał układu

4. często kończy się taka zabawa uszkodzeniem midwooferów lub wręcz wypluciem ich membran....bo zazwyczaj radosny użytkownik po pokręceniu trzema gałkami i przekonany , że dokonał zestrojenia zapuszcza bass-test 🙂

Gość

(Konto usunięte)

Jeśli chce się zbudować układ poprawnie czyli z odcięciem z monitorów zakresu, który ma odtwarzać sub to trzeba wiedzieć lub sprawdzić różne częstotliwości podziału , nachylenia filtrów i ...co jest konsekwencją... odpowiednie ustawienia kolumn i suba

Wtedy pod kontrolą pomiarów można próbować .... ale to jest konstrukcja układu podobna do budowy nowej kolumny.

Dlatego lepiej zdecydować się na gotowy produkt zbudowany przez konstruktora z wiedzą

...lub zlecić stworzenie układu 2+1 profesjonaliście ...co i tak może wyjść drożej niż kupno gotowych kolumn

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

Dlatego lepiej zdecydować się na gotowy produkt zbudowany przez konstruktora z wiedzą

To jest absolutny nonsens.

Po PIERWSZE - żeby kolumny główne schodziły do np. 20-25 Hz MUSZĄ być wielkie. Kto może sobie sobie pozwolić na wielkie, czyli BARDZO drogie kolumny? Kto ma dla nich pomieszczenie / pokój?

Po DRUGIE - subwoofer osiąga niedostępne dla kolumn głównych parametry basu, pomimo NIEWIELKICH gabarytów, bo jest wspomagany elektroniką kontrolującą pasmo jego przenoszenia i moc. Dla subwoofera nie ma znaczenia efektywność czy impedancja. Nie musi dobrze współpracować z zewnętrznym wzmacniaczem, bo ma własny. A żeby mieć odpowiedni wzmacniacz do punku PIERWSZEGO, to też trzeba wydać furmankę pieniędzy.

Podsumowując: jeśli z kolumn głównych ma być właściwy jakościowo i zasięgowo bas, trzeba sięgać do produktów HI-END z przypisaną im ceną. I w tym jest problem - nie że się nie da, tylko że w znaczącej przewadze przypadków jest to indywidualnie (finansowo) nie do zrealizowania.

I też od razu odpuśćmy, że można w ramach DIY. Nie, nie można. Z powodów zbyt wielu, by to pisać. Choćby z tego, że DIY oznacza dosłownie zrobienie samodzielnie dla siebie samego. Wszystko inne pomiędzy sklepem a DIY to ściema (jeśli za to trzeba płacić).

Gość

(Konto usunięte)
38 minut temu, Wuelem napisał:

Po PIERWSZE - żeby kolumny główne schodziły do np. 20-25 Hz MUSZĄ być wielkie

patrz mój wpis

"zejście to nie wszystko"

aby mieć 25hz nie zakrywającego reszty pasma czyli pogłos maks 500ms a nie jedna sekunda lub więcej trzeba mieć zrobioną akustykę na tiptop czyli koszt tej akustyki to znacznie więcej niż przeciętny system hi-fi

dlatego jeśli niski bas ma się ciągnąć aż do łazienki lepiej z niego zrezygnować

Edytowane przez slawek.xm
37 minut temu, slawek.xm napisał:

pogłos maks 500ms

Wymogi stawiane pogłosowi dla ŚRODKA pasma są inne niż dla najniższych dźwięków. To się uwzględnia w wyliczeniach, symulacjach, itd. Uściślając: najniższe pasmo nie ma wymogu 0,5 sek. Czyli wskazujesz na maks. pogłos (dla subbasu), który w żadnej teorii nie występuje.

A jeśli masz gdzieś takie źródło, proszę zacytuj lub wskaż odnośnik.

Ponadto nie mieszajmy potencjału kolumny z akustyką pomieszczeń. To całkiem rozdzielne zagadnienia.

* * *

Warto jeszcze dodać, że zalecany pogłos w pomieszczeniu dla muzyki klasycznej jest większy, niż dla muzyki rockowej. Kiedyś myślałem, że gatunek muzyczny nie ma znaczenia, ale w literaturze i wszelkich profesjonalnych publikacjach to jest bardzo istotne rozróżnienie. Czyli nie ma sal - koncertowych - uniwersalnych.

W domu rzadko kto łączy zamiłowanie do obu gatunków naraz. Więc jest łatwiej...

Wczoraj słuchałem w warszawskim salonie monitorów Brystona.

Jazz,klasyka,elektronika zjawiskowe,Rammstein też dawał radę.

Pokój jakieś 20 metrów,cena kolumn 6500 zł za parę.

Ukryta Zawartość

Ten model dokładnie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piękne klasyczne 3 drogi - przypominają mi z wyglądu kolumny Technics SB-C350.

Kiedyś zobaczyć takie to było wydarzenie, a co dopiero usłyszeć.

Ponieważ w zespole głośnikowym wszystkie elementy są ze sobą dobrane i zgrane od początku projektu, są najczęściej idealnie zgrane pod kątem czasowym fazowym i spójności w celu osiągnięcia maksimum efektu. Potrzeba dużo wiedzy i doświadczenia by taki projekt zbudować.

Wiele wykresów dla których wielu forumowiczów stąd to jedyny wykaz poprawności systemu okazuje że jednak nie. I mierzalna odpowiedź pokazuje znaczne spadki czy dołki w miejscach przejść.

Co do reszty jest dla mnie ok;)

W dniu 9.06.2024 o 16:02, don111 napisał:

mam dużo doświadczeń z kilkudziesięcioma subami u siebie i u innych, którym pomagałem w wyborze i instalacji. Rele głównie pod muzykę, ale nie tylko.

Miałem kiedyś małego rela stratę, świetnie zintegrował się z moimi Jbl i pomieszczeniem ,szczególnie ne wejściu wysokopoziomowym .Potwierdzam że rele to genialne subwofery.

1 hour ago, LUKAS 84 said:

Miałem kiedyś małego rela stratę, świetnie zintegrował się z moimi Jbl i pomieszczeniem ,szczególnie ne wejściu wysokopoziomowym .Potwierdzam że rele to genialne subwofery.

Dziekujemy za potwierdzenie, teraz jestesmy pewni na 100% 😉

Gość

(Konto usunięte)
10 godzin temu, Wuelem napisał:

Wymogi stawiane pogłosowi dla ŚRODKA pasma są inne niż dla najniższych dźwięków. To się uwzględnia w wyliczeniach, symulacjach, itd. Uściślając: najniższe pasmo nie ma wymogu 0,5 sek. Czyli wskazujesz na maks. pogłos (dla subbasu), który w żadnej teorii nie występuje.

A jeśli masz gdzieś takie źródło, proszę zacytuj lub wskaż odnośnik.

Ponadto nie mieszajmy potencjału kolumny z akustyką pomieszczeń. To całkiem rozdzielne zagadnienia.

* * *

Warto jeszcze dodać, że zalecany pogłos w pomieszczeniu dla muzyki klasycznej jest większy, niż dla muzyki rockowej. Kiedyś myślałem, że gatunek muzyczny nie ma znaczenia, ale w literaturze i wszelkich profesjonalnych publikacjach to jest bardzo istotne rozróżnienie. Czyli nie ma sal - koncertowych - uniwersalnych.

W domu rzadko kto łączy zamiłowanie do obu gatunków naraz. Więc jest łatwiej...

odsyłam do Bartka Chojnackiego i jego pomiarów i norm z jakich korzysta

jest ekspertem

image.png.50b50d88e1963512f5294458ddec6567.png

Zintegrowana kolumna. Dość lubiana. Czy tu zgranie sekcji basowej z resztą jest poprawne?

Mówię o pomiarach. Odsłuch to inna sprawa 

Kolejny wątek bez udziału autora ... widocznie nie taki on znów meloman 😉 

bo nawet nie przejrzał wiadomości.

Jeśli już mowa o sprzęcie do muzyki klasycznej, to granie powinno być bardziej

wyrównane, ale jak ze wszystkim - każdy ma SWOJĄ 😉 wersję naturalności grania.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Albo nie spodobała mu się zmiana tematu. Poszedł na YT i tam łatwo odnalazł poszukiwana odpowiedź. Inna sprawa czy rzetelną.

8 godzin temu, slawek.xm napisał:

odsyłam do Bartka Chojnackiego i jego pomiarów i norm z jakich korzysta

jest ekspertem

Jeśli wg twoich danych - NIE JEST EKSPERTEM.

Nie znam gościa. Pytałem o podstawy na piśmie.
Też mogę powołać się na kaczora Donalda, że stosuje 10 sekund pogłosu i co z tego?

Rozmawiaj poważnie albo nie wprowadzaj ludzi w błąd. Tym bardziej, że dla środka pasma jest węższa tolerancja niż podałeś. Więc tu i tu się mylisz.

Dla środka? W moich 15m² akustyk po studiach, wykładowca (nie Donald, realna postać) kazał celować w 0,3-0,35s. 

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Kolejny wątek bez udziału autora

To może obsługa nie obrazi się, jak pogadamy. :)

37 minut temu, Wuelem napisał:

twoich

Widzę, że umiesz postawić wielką literę. Mógłbyś i na początku tego wyrazu, tak grzecznościowo. Naprawdę lepiej by to wyglądało, a i świadczyło o Tobie, uwierz.

Edytowane przez J4Z

.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Wuelem napisał:

Jeśli wg twoich danych - NIE JEST EKSPERTEM.

Nie znam gościa. Pytałem o podstawy na piśmie.
Też mogę powołać się na kaczora Donalda, że stosuje 10 sekund pogłosu i co z tego?

Rozmawiaj poważnie albo nie wprowadzaj ludzi w błąd. Tym bardziej, że dla środka pasma jest węższa tolerancja niż podałeś. Więc tu i tu się mylisz.

https://soundway.pl/

https://soundway.pl/index.php/portfolio-item/projekt-akustyki-pomieszczenia-odsluchowego-z-nowoczesna-aranzacja-wnetrza/

Bartłomiej Chojnacki

+48 692 490 990

2 godziny temu, J4Z napisał:

Widzę, że umiesz postawić wielką literę. Mógłbyś i na początku tego wyrazu, tak grzecznościowo. Naprawdę lepiej by to wyglądało, a i świadczyło o Tobie, uwierz.

Naucz się zasad polskiej pisowni. To pomaga, uwierz.
(mój wpis jest prawidłowy).

@slawek.xm, już był tu taki jeden, co w co drugim wpisie się powoływał na rozmowy z ekspertami (nieźle się ośmieszał, całe forum miało z niego ubaw - zmarło mu się, więc już nas nie rozbawia) i jak widać jest to zaraźliwe. Polecam zwykły podręcznik z przedmiotu "Akustyka" i nie będziesz musiał się podpierać jakimiś innymi osobami.

Polecam jednak zgłębiać samemu wiedzę, a nie cytować bezrefleksyjnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi