Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody do kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

Jako podsumowanie pewnego etapu dyskusji przytaczam stare przysłowie:

"Mądry wie, co mówi, a głupi mówi, co wie" 

A często jeszcze "wie najlepiej" 😉 

Właśnie przytoczony Nordost i Reson kilkanaście lat temu zachęcił mnie do wymiany

kabli nie tylko głośnikowych, ale i tych wewnątrz kolumn.

Potem oczywiście naturalna była ingerencja w bebechy wzmacniacza.

Podsumowując to w skrócie - naprawdę warto było.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Reson nie znam z kolei ja.

Ale między nordost a melodika jest olbrzymia różnica. 

Aczkolwiek wyobrażam sobie sprzęt na którym ta różnica jest niwelowana do minimum

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Właśnie przytoczony Nordost i Reson kilkanaście lat temu zachęcił mnie do wymiany

A mnie "test" dwóch, często ty wymienianych przekonał by zabawę kablami zakończyć, co uważam za mój najważniejszy krok na drodze ku fajnemu graniu.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

A mnie "test" dwóch, często ty wymienianych przekonał by zabawę kablami zakończyć, co uważam za mój najważniejszy krok na drodze ku fajnemu graniu.

No i fajnie. Gratuluję sukcesów. 

21 minut temu, lamario napisał:

No i fajnie. Gratuluję sukcesów. 

Wiem, że to cynizm ale dziękuję. Żonglerka kablami to dla mnie było tylko kręcenie się w kółko, próby wyciągnięcia z posiadanego systemu czegoś, czego zrobić on nie zdoła.

System w kinie domowym masz chyba 5.1? Naprawdę takie testowanie kabli ( jednocześnie 6 szt) np z takimi Nordostami to kosztowna zabawa, a w dodatku nic nie wnosiły. Chyba też ze złości rzuciłbym "czapką o bruk"

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

W głowie rodzi się dźwięk, to nie oszustwo tylko fakt.

Jestem ciekaw bo wielu z was jest jednak takimi mocnymi sceptykami ale serio nie słyszycie różnicy w brzmieniu pomiędzy melodika mdc2250 a nordost white lighting?

Tak serio serio pytam

Nie zrozumiałeś tego o czym napisałem.

Skoro wszystko dzieje się w głowie i jednym się wydaje, że słyszą,

równie dobrze można uznać, że wydaje się tym, co nie słyszą.

Reszta to tylko rachunki i ustalenie proporcji ... tych wrażliwych na barwę 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Już rozumiem dlaczego masz ważną misję, tylu audiofili błądzi, że szok. 

1 godzinę temu, lamario napisał:

System w kinie domowym masz chyba 5.1? Naprawdę takie testowanie kabli ( jednocześnie 6 szt)

Po raz chyba 6: nie mam ochoty o TYM dyskutować, więc nie fantazjuj proszę, bo wymyślasz bzdury.

-----

55 minut temu, Ajothe napisał:

Już rozumiem dlaczego masz ważną misję

Nic nie rozumiesz poczynając od posądzania mnie misję - jest pytanie to odpowiadam, kultura dyskusji zobowiązuje.

55 minut temu, Ajothe napisał:

tylu audiofili błądzi, że szok. 

Szczerze mówiąc guzik mnie to obchodzi, dopóki jakiś misjonarz nie wprowadza w błąd, namawianiem na "test" kabla, na przekór racjonalnym i wymiernym propozycjom na rozwiązanie omawianych problemów.

.

Edytowane przez szymon1977

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

tylko dlatego, że sam nie rozumiesz a to co ja piszę Ci nie pasuje

Nie, absolutnie błędne wyobrażenie. Rozumiem doskonale, nie kwestionuję jednoznacznie, ale też nie traktuję z góry jako jedyną "prawdę objawioną". Daleki jestem od założeń, że ktoś jest nieomylny. Interesuje mnie rzeczowe i wiarygodne (przekonujące) wyjaśnienie tej kwestii dla potrzeb zasadności ewent. przyszłych zmian. 

to tylko grupka amatorów

Mylisz się. Ja dociekam prawdy, patrząc na tę kwestię znacznie szerzej, a nie tylko przez pryzmat opinii wybranych forumowiczów.

Co z całą branżą audio? Z ofertą prezentowaną na targach, w salonach, uznanych - naprawdę cenionych powszechnie magazynach tu i zagranicą? Czy należy uznać, że w zakresie okablowania głośnikowego wszyscy wskazujący różnice kłamią, są w jakimś spisku, że to jedna wielka ściema? Tak należy oficjalnie przyjąć?

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

A mnie "test" dwóch, często ty wymienianych przekonał by zabawę kablami zakończyć,

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Po raz chyba 6: nie mam ochoty o TYM dyskutować, więc nie fantazjuj proszę, bo wymyślasz bzdury.

No teraz, już nie rozumiem. Piszesz, że testowałeś Nordosty bo tak to zrozumiałem, i nie masz ochoty dyskutować, bo wymyślam bzdury? Licząc ile metrów potrzebowałeś tych kabli to uważam, że to drogie testy i pełen szacun dla Ciebie. Chyba że, chyba że...., ale oto Cię nie podejrzewam, że przy testowaniu tylko frontów na Nordostach nie odpinałeś pozostałych kabli. Bo o tym przecież Wiesz, że w kinie przejście w tryb stereo odpina tylko ścieżkę sygnałową a nie odłącza masy na pozostałych kanałach. Powoływałeś się na fizykę, to zapewne jest ci znane zjawisko pętli masy? Prawda? Ale po tylu latach na forum zapewne to wszystko Wiesz i niepotrzebnie to piszę.

Ale w sumie może przyda się to komuś innemu.

11 godzin temu, Mark75X napisał:

jakoś trudno mi sobie jednak wyobrazić, aby rynek tak zróżnicowany cenowo, nie wnosił równolegle żadnych różnic jakościowych,

Bo nad tym  wyobrażeniem (czy jego brakiem) pracują mądrzy ludzie ;) 

Dobre podsumowanie - chcą mnóstwo kasy, więc na pewno jest to lepsze. 

nagrywamy.com

12 minut temu, przemak napisał:

Bo nad tym  wyobrażeniem (czy jego brakiem) pracują mądrzy ludzie 😉

Dobre podsumowanie - chcą mnóstwo kasy, więc na pewno jest to lepsze. 

To jest kwestia proporcji, jak ktoś faktycznie wierzy w to, że jak wyda na kable drugie tyle co na system i dzięki temu jakość dźwięku poszybuje o klasę wyżej to słabo 😄

28 minut temu, przemak napisał:

chcą mnóstwo kasy, więc na pewno jest to lepsze. 

A czy inaczej sytuacja wygląda ze sprzętem? Nad nim nie pracują mądrzy ludzie? Tam też zróżnicowanie cenowe mamy przeogromne.

1 minutę temu, Mark75X napisał:

A czy inaczej sytuacja wygląda ze sprzętem? Nad nim nie pracują mądrzy ludzie? Tam też zróżnicowanie cenowe mamy przeogromne.

Tak, porównaj sobie zaawansowanie technologicznie wzmacniacza, a kabla. Są pewne granicę rozsądku 🙂

6 minut temu, Ajothe napisał:

Tak, porównaj sobie zaawansowanie technologicznie wzmacniacza, a kabla.

No i cytując "klasyka" każdy kabel psuje sygnał:). To dopiero skandal, tyle płacić za kable, które tylko umieją psuć.

Edytowane przez Wito76
14 godzin temu, Mark75X napisał:

Ale są recenzje profesjonalnych serwisów audio.

są recenzje "opłacanych" serwisów audio. Poza tym to dalej ich subiektywne odczucia...

4 godziny temu, bum1234 napisał:

Nie zrozumiałeś tego o czym napisałem.

Nie przejmuj się.

Kto nie słyszy melodika vs nordost ręką do góry.

2 godziny temu, Wito76 napisał:

Tobie Piotr zjebki się należą. Po co wywołujesz wilka z lasu? 🙂

Zostałem sprowokowany. Ale masz rację. Łatwo się daje podjudzic zamiast wrzucić na luz. Dziękuję 

21 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Zostałem sprowokowany. Ale masz rację.

Gość poszedł sobie z wątku i było trochę spokoju, a Ty go przywołałeś 🙂

2 godziny temu, Mark75X napisał:

Na razie dyskusja jest o kablach, ale i w przypadku sprzętu jest przynajmniej jeden udowodniony przypadek przeogromnych różnic w cenie tego samego. 

nagrywamy.com

8 minut temu, przemak napisał:

Na razie dyskusja jest o kablach, ale i w przypadku sprzętu jest przynajmniej jeden udowodniony przypadek przeogromnych różnic w cenie tego samego. 

Co to za przypadek?

11 minut temu, przemak napisał:

Mnóstwo takich przypadków można znaleźć w dziale DIY. Mamy z kolegą Ajothe podobnego DACa opartego na projekcie AudioNote i z analogiem wg projektu Lampizatora. Gdyby chcieć kupić to w oryginale to jest to brzmienie wycenione na powiedzmy 20k. Robiąc to samodzielnie można wydać kilka razy mniej. Oczywiście bez fajnego logo, we wlasnej obudowie i nie wygląda to już tak sexy. Wiadomo, za markę się płaci i ktoś wiele lat i nakładów poświęcił by to logo stało się "markowe". Zawsze można iść do sąsiadki z maszyną do szycia, poprosić o uszycie T-shirta i wszycie trzech pasków imitujących znane logo i za 20zł mamy brandowy t-shirt. Oczywiście taka karykatura zaradności życiowej 🙂

Edytowane przez Wito76

Z kablami jest bardzo podobnie. Każdemu z nas marzy się by dowiedzieć się z którego przewodu został wykonany ten drogi kabel zasilający czy interkonekt. Taki głośny temat swego czasu to kabel zasilajacy SolidCore Audio Power No.6. Kabelek za 850zł obecnie. Po rozebraniu na czynniki pierwsze okazało się, że bazą jest popularny kabel Belden 19364 za 50zł/m a wtyki to a'la Oyaide pewnie z aliexpress za kilkadziesiąt złotych.

I w tym aspekcie to ja oczywiście rozumiem antykablarzy i kibicuję nawet, by dociekać, gdzie jesteśmy robieni w konia. Ale osobny temat to kwestionowanie "grania" i tutaj jest i będzie wojna.

Edytowane przez Wito76
6 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Normalne kable mają informację

Moim zdaniem, zdecydowana większość sprzedawanych kabli jest opisywana .

Szanujący się producenci podają podstawowe parametry ,jak przekrój ,zastosowane izolatory ,pojemność czy rezystancję .

Nie można twierdzić ,że producenci ukrywają coś przed nabywcami 🙂  Owszem,mogą dorabiać marketingowe slogany ,ale w jakiej branży się ich nie stosuje ?

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nic takiego nie pisałem - pisałem, że wymyślasz bzdury, przestań proszę.

Przepraszam, najwidoczniej źle zrozumiałem Twój post #483. 

9 godzin temu, audioburak napisał:

Teraz, baltfan napisał:

Szanujący się producenci podają podstawowe parametry ,jak przekrój ,zastosowane izolatory ,pojemność czy rezystancję .

Tak

1 minutę temu, baltfan napisał:

Nie można twierdzić ,że producenci ukrywają coś przed nabywcami

Można.I nie dotyczy to tylko kabli.
Patrz post wyżej o najsłynniejszym "ukryciu"

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Pokaż nowe odpowiedzi