Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody do kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Ajothe napisał:

jak nie masz w czymś doświadczenia to się nie wypowiadaj

M. in. we wsadzaniu palca w wentylator doświadczenie nie mam, ale jak się rozumie, to doświadczać nie trzeba. Ale i tu jesteś w błędzie, bo akurat w słyszeniu różnicy przy niezmienionym brzmieniu, doświadczenie ma ogromne.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ale ty za każdym razem, w każdej sytuacji nie słyszysz różnicy i nabijasz sobie posty wkurzając ludzi. Więc albo masz problem ze słuchem lub sprzętem albo reszta świata.

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

M. in. we wsadzaniu palca w wentylator doświadczenie nie mam, ale jak się rozumie, to doświadczać nie trzeba. Ale i tu jesteś w błędzie, bo akurat w słyszeniu różnicy przy niezmienionym brzmieniu, doświadczenie ma ogromne.

Domyślam się, że dzięki tak szerokiej wiedzy nie wsadzasz palców w membrany 🙂

47 minut temu, Ajothe napisał:

Domyślam się, że dzięki tak szerokiej wiedzy nie wsadzasz palców w membrany 🙂

Wielu więcej irracjonalnych rzeczy nie robię.

-----

2 godziny temu, Wito76 napisał:

nabijasz sobie posty wkurzając ludzi.

Jak Ci nie pasuje to nie czytaj, a nie oczekuj że ktoś przestanie pisać.

2 godziny temu, Wito76 napisał:

za każdym razem, w każdej sytuacji nie słyszysz różnicy

Nie piszę "nie słyszę" tylko " nie słucham", więc skąd niby wiesz coś, czego ja nie wiem?

Nie piszę "nie słyszę" tylko " nie słucham", więc skąd niby wiesz coś, czego ja nie wiem?
To wytłumacz mi jedną rzecz. Takie proste, dziecinne wręcz pytanie. Dlaczego tak często zabierasz głos w dyskusjach, w których nie masz żadnej praktyki, żadnego doświadczenia? Ludzie, którzy mogliby dużo ciekawych rzeczy napisać, mają praktykę siedzą cicho, a ci co "wydaje mi się" najwięcej mają do powiedzenia. Ludzie piszą o kablach, wtykach, bezpiecznikach, listwach a ty nie masz na tym polu przecież własnych doświadczeń, ale nie musisz mieć by mieć zdanie. I lecą przykłady z motoryzacji albo z wentylatorem,by usprawiedliwić swoje trollowanie każdego tematu.
W dniu 30.07.2024 o 12:47, GhostR1 napisał:

Ja uczestniczyłem w projekcie kolumn, które zresztą są na rynku. Tworzenie i "strojenie" zwrotnicy pod ucho wymaga sporo czasu. Jeżeli dla Ciebie różne marki kondensatorów grają inaczej

Sorry, ale jakoś trudno mi w to uwierzyć. Może kolega kolegi coś tam działał i przypisujesz sobie uczestnictwo. Nie wierzę, że ktoś kto projektuje kolumny z ignorancją podchodzi do marek kondensatorów. Że nie prowadzi się dyskusji czy dać tani CrossCap albo jakiś Monacor, a może droższe serie, a może wersję Silver (jeszcze inne brzmienie). A może zaszaleć i dać jak @audioburak Duelunda miedziowanego albo Miflexa Kfpm tudzież Audyn True Copper. Przecież to esencja takiego projektowania. Gdybyś rzeczywiście dotknął takiego tematu nie napisałbyś tego co napisałeś. Tak, dla mnie i osób które faktycznie zajmowały się takimi tematami oczywiste jest, że różne marki grają inaczej i to nie jest coś na zasadzie zmiany kabla tylko bardzo wyraźnie i słyszalnie. No ale jak każdy masz prawo do swojego zdania. Amen.

4 godziny temu, Wito76 napisał:

Takie proste, dziecinne wręcz pytanie. Dlaczego tak często zabierasz głos w dyskusjach, w których nie masz żadnej praktyki, żadnego doświadczenia?

Bo nie lubię, gdy ktoś w błąd innych wprowadza pomijając sprawy elementarne.

A nie zauważyłeś, że fundamentem mojego pytania był fakt, że bez praktyki i doświadczenia (czego się nie wypierasz przynajmniej) zabierasz głos, obierasz stanowisko i nie bierzesz pod uwagę konsekwencji, czyli  że to ty wprowadzasz w ten sposób ludzi w błąd.

58 minut temu, Wito76 napisał:

A nie zauważyłeś, że fundamentem mojego pytania był fakt, że bez praktyki i doświadczenia (czego się nie wypierasz przynajmniej) zabierasz głos, obierasz stanowisko i nie bierzesz pod uwagę konsekwencji, czyli  że to ty wprowadzasz w ten sposób ludzi w błąd.

Ty nadal nie zauważyłeś, że nie trzeba doświadczeń jeśli rozumie się zasadę działania. A jeśli uważasz, że gdziekolwiek kogokolwiek wprowadziłem w błąd, to mi ten błąd udowodnij, albo zamilcz, zanim nazwę Cię kłamcą i oszczercą.

Edytowane przez szymon1977

Bo jak cytować czy słuchać katarynkę 😉 Nie tylko zajęcie bezsensowne ale nade wszystko wieje nudą .. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

26 minut temu, Wito76 napisał:

Nie mam czasu i ochoty by cytować te 19.338 twoich postów.

Wystarczy jeden za to z dowodem błędu - do dzieła.

Od wczoraj mam nowy interkonekt RCA, QED. Twierdzę, że trochę przygasił górę pasma. To ty mi udowodnij, że ta różnica to moje halucynacje a nie rzeczywistość. Taki pierwszy z brzegu przykład. Gdybym założył wątek "Jakie są wasze wrażenia z odsłuchu QED względem innych" to pierwszy byś przyleciał ze swoimi mądrościami i ślepymi testami. Sam przyznaj, ominąłbyś taki wątek szerokim łukiem? 

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Od wczoraj mam nowy interkonekt RCA, QED. Twierdzę, że trochę przygasił górę pasma. To ty mi udowodnij, że ta różnica to moje halucynacje a nie rzeczywistość.

Dlaczego mam udowadniać tezę, którą Ty sam wymyśliłeś? Zwłaszcza, że ciężar dowodu ciąży na autorze tezy. BTW psychoakustyka to rzeczywistość, która każdego z nas dotyczy, więc chamstwem z Twojej strony jest twierdzenie, jakobym posądzał Cię o halucynacje.

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Gdybym założył wątek "Jakie są wasze wrażenia z odsłuchu QED względem innych" to pierwszy byś przyleciał ze swoimi mądrościami i ślepymi testami. Sam przyznaj, ominąłbyś taki wątek szerokim łukiem? 

Akurat źle trafiłeś, bo QED to jedne z tych kabli, które testowałem... przepraszam, "testowałem", ale na Twoje życzenie mogę ten wątek ominąć i swoje wrażenia z odsłuchu przemilczeć.

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ty nadal nie zauważyłeś, że nie trzeba doświadczeń jeśli rozumie się zasadę działania.

To jak u komunistów - teorie z dzieł Marksa i Lenina zawsze miały pierwszeństwo przed faktami.🤣

Jak możesz pisać, że wyssane z palca teorie są ważniejsze od doświadczenia? Na jakich podstawach opierasz te teorie? Na teoriach innych, równie mądrych?

Godzinę temu, Berbeć napisał:

Jak możesz pisać, że wyssane z palca teorie są ważniejsze od doświadczenia?

A ja to napisałem czy Ty? Kolejny oczekuje, że będę tłumaczyć się z bzdur, które sam wymyśla.

W dniu 31.07.2024 o 16:17, Wito76 napisał:

Sorry, ale jakoś trudno mi w to uwierzyć. Może kolega kolegi coś tam działał i przypisujesz sobie uczestnictwo. Nie wierzę, że ktoś kto projektuje kolumny z ignorancją podchodzi do marek kondensatorów. Że nie prowadzi się dyskusji czy dać tani CrossCap albo jakiś Monacor, a może droższe serie, a może wersję Silver (jeszcze inne brzmienie). A może zaszaleć i dać jak @audioburak Duelunda miedziowanego albo Miflexa Kfpm tudzież Audyn True Copper. Przecież to esencja takiego projektowania. Gdybyś rzeczywiście dotknął takiego tematu nie napisałbyś tego co napisałeś. Tak, dla mnie i osób które faktycznie zajmowały się takimi tematami oczywiste jest, że różne marki grają inaczej i to nie jest coś na zasadzie zmiany kabla tylko bardzo wyraźnie i słyszalnie. No ale jak każdy masz prawo do swojego zdania. Amen.

nie wmawiaj komuś tego co sam twierdzisz. Nie mówimy o jakości wykonania kondensatorów czy innych podzespołów tylko o rozróżnieniu marki w ich brzmieniu. Przynajmniej Ty tak twierdzisz co jest totalną bzdurą i w dodatku ignorancją...

Zobacz co "gra" w dobrze zaprojektowanych kolumnach na rynku i dopiero podejmuj temat. Ja nie muszę nic nikomu udowadniać ale obojętnie obok steku bzdur nie przejdę.

Widzicie ale tutaj dalej jest dyskusja o tym samym. 

Dopiero co kilka stron wcześniej o tym rozmawialiśmy i znowu jest to samo właśnie wszystkie tematy kablowe kończą się na to samo. 

Dopiero co zaznaczyłem że jeżeli istnieje temat w którym autor chce podyskutować z osobami zainteresowanymi testami kablami to dajcie mu taką możliwość. 

Bez wchodzenia i mądrowania i mieszania w wątku. 

Ale tego się po prostu zrobić nie da. Audio jest wyjątkowo pod kątem dzielenia się opiniami . Na prawdę.

W przypadku rowerów, akwarystyki, motocykli nie ma tak. 

Jest znacznie większa życzliwość i przede wszystkim zrozumienie drugiej osoby

W dniu 1.08.2024 o 07:28, Berbeć napisał:

To jak u komunistów - teorie z dzieł Marksa i Lenina zawsze miały pierwszeństwo przed faktami.🤣

Jak możesz pisać, że wyssane z palca teorie są ważniejsze od doświadczenia? Na jakich podstawach opierasz te teorie? Na teoriach innych, równie mądrych?

Kolega Berbeć zdaje się nie zauważać różnicy pomiędzy naukami ścisłymi, techniką a "naukami" społecznymi 😄

Jakiekolwiek tego typu analogie to kompletna bzdura. Stosowanie takich analogii dowodzi zupełnego braku wiedzy na temat tego czym jest naukowa metodologia.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

bo w przypadku np. motocykli nikt nie próbuje komuś wmówić, że podczas pracy silnika rozpoznaje jakiego producenta są pierścienie na tłokach...

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

ponieważ tam ludzie skupiają się na faktach a nie opowieściach z szafy. 

3 godziny temu, GhostR1 napisał:

bo w przypadku np. motocykli nikt nie próbuje komuś wmówić, że podczas pracy silnika rozpoznaje jakiego producenta są pierścienie na tłokach...

...a ten co nie rozpoznaje, to ma za słaby motocykl, nie potrafi jeździć i w ogóle to żaden z niego motocyklista, więc niech z forum dla motocyklistów wy..., albo cicho siedzi to może go nie wyrzucą. Nie jest też wyśmiewany gdy z wykresu mocy spróbuje odczytać charakterystykę silnika, nie dostaje za to pkt karnych pod pretekstem trollingu, itd, itp...

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Widzicie ale tutaj dalej jest dyskusja o tym samym. 

Dopiero co kilka stron wcześniej o tym rozmawialiśmy i znowu jest to samo właśnie wszystkie tematy kablowe kończą się na to samo. 

Dopiero co zaznaczyłem że jeżeli istnieje temat w którym autor chce podyskutować z osobami zainteresowanymi testami kablami to dajcie mu taką możliwość. 

Bez wchodzenia i mądrowania i mieszania w wątku. 

Ale tego się po prostu zrobić nie da. Audio jest wyjątkowo pod kątem dzielenia się opiniami . Na prawdę.

Zauważ ze te same osoby rozjeżdzaja kolejny temat o przewodach . Nawiasem mówiąc to naprawdę robi się bełkot .

Edytowane przez Eemeryt

Najczęściej spowodowany brakiem argumentów.

Przypomnę, jest zamknięty "klub słyszących kable". Tutaj się trzeba liczyć z wymianą i odmiennym zdaniem.

Żałosne jest to, że dla laryngologów srebro, węgiel, miedź, ołów są takimi samy przewodnikami i może fachowcy laryngolodzy pochwalą się znajomością budowy kondensatorów i jakie mają zastosowane dielektryki i na jakie je dzielimy.

1 godzinę temu, Eemeryt napisał:

Zauważ ze te same osoby rozjeżdzaja kolejny temat o przewodach .

Ja zauważam: kolejna dyskusja rozwalona przez tych, co mają pretensje, że ktoś odmienne zdanie przedstawił.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najpierw proponuję diagnostykę słuchu ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
50 minut temu, lamario napisał:

Żałosne jest to, że dla laryngologów srebro, węgiel, miedź, ołów są takimi samy przewodnikami i może fachowcy laryngolodzy pochwalą się znajomością budowy kondensatorów i jakie mają zastosowane dielektryki i na jakie je dzielimy.

odróżnisz zastosowany przewodnik przy odsłuchu? Ja się zastanawiam po co w takim razie producenci korzystają z badań przeprowadzanych choćby w komorach bezechowych skoro kabelek tak diametralnie zmienia brzmienie? Po co tyle badań i testów, które tak na prawdę są stratą czasu? 

To, że jest różnica wynikająca z zastosowanego materiału to fakt, i nikt tego nie neguje ale jeżeli ktoś słyszy, nie umiejąc tego w racjonalny sposób wytłumaczyć...

"Laryngolog diagnozuje i leczy zaburzenia słuchu, infekcje, urazy oraz choroby onkologiczne tej okolicy" a nie zajmuje się subiektywnymi odczuciami co do "słyszenia". 
Żałosne jest to, że dorośli (chyba) ludzie bawiąc się w hobby zapędzają się w otchłań czegoś, czego sami nie pojmują i później trudno im się z tego wycofać i przyznać, że się mylili... 

Mnie w takich wątkach rozwala usilne promowanie własnego zdania obojetnie której ze stron. Ja kable dobierałem sobie do systemu i gram na kablach za 25zl/m jeśli ktoś chce i słyszy różnicę to może kupić za milion i co komu do tego. Samozwańczych obrońców portfela innych w takich wątkach traktuję jak większość słyszących, natomiast nie mam problemu z tym że ktoś takiej różnicy nie słyszy. Obojetnie czy jest to naukowo czy nie to są to moje pieniądze i jeśli chcę sobie kupić taki przedmiot to go kupuję i tyle. Ważne, że ja jestem przekonany by sobie wg mnie coś usprawnić. To ja będę słuchał a nie ktoś inny w dodatku z tego forum.

Argumenty obu stron są zapewne znane większości i nikt nikogo nie przekona na siłę niezależnie od ilości wpisów w tym czy innym pokrewnym wątku. 

Wszystkim słyszącym różnicę i tym niesłyszącym życzę miłych odsłuchów i nie traceniu czasu na jałowe dyskusje. 

10 minut temu, GhostR1 napisał:

Żałosne jest to, że dorośli (chyba) ludzie bawiąc się w hobby zapędzają się w otchłań czegoś, czego sami nie pojmują i później trudno im się z tego wycofać i przyznać, że się mylili.

Powiedz mi ,po co Nam Audiofilom (piszę o sobie,słyszę bezpieczniki :) ) PSUJESZ dobrą zabawę ?

Nauka dowodzi niezaprzeczalnie,że Ty też słyszysz nie wiadomo co ? Twój ,mój ,mózg robi nas w h*ja według nauki.

CO z tego wynika ?  To,że Ty nie słyszysz,nie oznacza ,że ja  nie mogę . Mój mózg tak mnie oszukuje,że jestem szczęśliwy.

Nie odbieraj zatem szczęścia nikomu,jeżeli sam go nie doznajesz :)

powodzenia w KRUCJACIE ciemnoty :) 

Co chwilę wpada jakiś nawiedzony, co twierdzi że wszystko gra tak samo i nie ma prawa być inaczej. A to CdRom i transport za 10k nie mają prawa się różnić bo przecież to te same zera i jedynki, a to wszystkie kable to jeden ch, kondensatory, rezystory to samo, listwa to halucynacje itd. Gdyby jeszcze taki ktoś spróbował to wszystko porównać to inna rozmowa wtedy. Próbowałem, nie słyszę i szacun. Ale najgorsza jest ta mafia co wie wszystko bez posłuchania.

• Pokaż nowe odpowiedzi