Skocz do zawartości
IGNORED

Przesterowanie wzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

I co w niej jest nie tak?

Nie będę powtarzać, przeczytaj sobie jeszcze raz.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 12.07.2024 o 10:43, paww napisał:

Trochę serio, no bo  jak ktoś nie słyszał nigdy zakłóceń i charczenia, to nie wiem co tym myśleć?

Może niektórzy żyją w świecie idealnym, to i dźwięk słyszą idealny?

I stąd zainteresowanie. Albo sprzęt pada bez oznak dźwiękowych.

W dniu 12.07.2024 o 11:16, Lech36 napisał:

Audiofilskie ucho powinno przester rozpoznać bezbłędnie inaczej nie będzie ono (ucho) audiofilskie 😉.

Myślę że powinno i nie audiofilskie 🙂

W dniu 14.07.2024 o 18:47, Piotr Sonido napisał:

Myślę że powinno i nie audiofilskie

Prezenterzy w dyskotekach i wielbiciele głośnego disco domowego często mają problem z rozpoznaniem przesteru, stąd w dyskotekach dużo awarii i zdemolowanego elektrycznie sprzętu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W dniu 16.07.2024 o 13:08, Lech36 napisał:

Prezenterzy w dyskotekach i wielbiciele głośnego disco domowego często mają problem z rozpoznaniem przesteru, stąd w dyskotekach dużo awarii i zdemolowanego elektrycznie sprzętu.

No dobra bo on ma słuchawki ubrane szef kazał puścić głośno to puszcza. Wiele takich klubów ma tak mierny sprzęt który bez przetestowania gra kiepsko. Tam to rozumiem że ta granica może być zatarta. Poza tym mają w du.. nie ich sprzęt.

Teraz, Piotr Sonido napisał:

No dobra bo on ma słuchawki ubrane szef kazał puścić głośno to puszcza.

W dobrej dyskotece szef nie podpowiada fachowcowi od dźwięku jak ma puszczać, ale w Polsce pewnie jest mało dobrych dyskotek, głównie są głośno-charczące. 

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Poza tym mają w du.. nie ich sprzęt.

Zgadza się 🙂.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

3 minuty temu, Lech36 napisał:

W dobrej dyskotece szef nie podpowiada fachowcowi od dźwięku jak ma puszczać, ale w Polsce pewnie jest mało dobrych dyskotek, głównie są głośno-charczące. 

Zgadza się 🙂.

W dobrej zapewne nie 🙂

Wtedy jest realizator dźwięku jeszcze. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Wtedy jest realizator dźwięku jeszcze. 

Do dyskotek realizatora dźwięku raczej się nie zatrudnia, chyba że jakaś wielka dyskoteka to może, realizatorem jest zazwyczaj prezenter a ci nie mają często umiaru w operowaniu gałką głośności i często sprzęt ulega nieodwracalnej destrukcji, zwłaszcza głośniki. Te same zasady działają też w domu. W końcu są wśród nas tacy co czasem lubią posłuchać z głośnością koncertową a to 105-110dB SPL w miejscu odsłuchu w porywach oczywiście. 

W dniu 13.07.2024 o 18:37, szymon1977 napisał:

pomylić się może mierzący (mówię to jako mierniczy z wykształcenia i zawodu).

Ciekawe niby gdzie, bo piszesz jakby nie był w użyciu rachunek błędów.

Poniżej wywiad z wodowskazem dziedzicznie obciążonym wodowskaźnictwem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

23 minuty temu, xetras napisał:

Ciekawe niby gdzie, bo piszesz jakby nie był w użyciu rachunek błędów.

Piszę, bo wiem co to jest "rachunek błędu".

To w porządku. 

Tymczasem, jak okazuje się, nie jestem na bieżąco.

Teraz obowiązuje inna nazwa:

Ukryta Zawartość

PS.

Ja się upieram przy nazwie "...błędów", bo można ich wiele popełnić.

Ukryta Zawartość

36 minut temu, xetras napisał:

Teraz obowiązuje

Teraz to raczej jasp...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

18 godzin temu, Lech36 napisał:

Do dyskotek realizatora dźwięku raczej się nie zatrudnia, chyba że jakaś wielka dyskoteka to może, realizatorem jest zazwyczaj prezenter a ci nie mają często umiaru w operowaniu gałką głośności i często sprzęt ulega nieodwracalnej destrukcji, zwłaszcza głośniki. Te same zasady działają też w domu. W końcu są wśród nas tacy co czasem lubią posłuchać z głośnością koncertową a to 105-110dB SPL w miejscu odsłuchu w porywach oczywiście. 

Tak. Mówię o większych koncertach lub dużych dyskotekach.

W dniu 18.07.2024 o 11:07, Piotr Sonido napisał:

Tak. Mówię o większych koncertach lub dużych dyskotekach.

To dotyczyło np. koncertu R. Watersa w hali  Ergo Arena w Gdańsku, w porywach aplikacja w telefonie wykazała ca. 110dB SPL w miejscu gdzie siedziałem. Na koncercie Two Cello w tej samej hali (inne miejsce siedzenia) było głośniej, ale nie wpadłem na to żeby skontrolować ile aplikacją. W domu bez problemu i to dużo czyściej osiągam orientacyjnie podobny wynik jak w tamtej hali (110dB SPL), ale oczywiście to tylko doświadczenie orientacyjne o możliwym dużym poziomie błędu ze względu na użycie aplikacji w telefonie.

To dotyczyło np. koncertu R. Watersa w hali  Ergo Arena w Gdańsku, w porywach aplikacja w telefonie wykazała ca. 110dB SPL w miejscu gdzie siedziałem. Na koncercie Two Cello w tej samej hali (inne miejsce siedzenia) było głośniej, ale nie wpadłem na to żeby skontrolować ile aplikacją. W domu bez problemu i to dużo czyściej osiągam orientacyjnie podobny wynik jak w tamtej hali (110dB SPL), ale oczywiście to tylko doświadczenie orientacyjne o możliwym dużym poziomie błędu ze względu na użycie aplikacji w telefonie.

Tutaj bym zadal troche „krytyczne“ pytanie odnosnie tego „bez problemu … podobny wynik (110dB)“

Jakim systemem? (jakie zestawy glosnikowe, jakie koncowki mocy i w jakim pomieszczeniu/odleglosci)

I na ile „podobny“? 100dB tez jest „podobne“ do 110dB, ale to juz tylko 1/8 wymaganej mocy
1 godzinę temu, xajas napisał:

Tutaj bym zadal troche „krytyczne“ pytanie odnosnie tego „bez problemu … podobny wynik (110dB)“

Słuszne pytanie, w poście też napisałem że to nie jest pomiar profesjonalny tylko taki amatorski dosyć wiarygodną aplikacją na telefon, natomiast tu chodzi o porównanie a nie pomiar czy to jest 108 czy może 112dBSPL. Porównanie powinno być wiarygodne choć oczywiście też zakładam jakiś margines błędu w końcu w domu i na koncercie użyte zostało do pomiaru to samo urządzenie. Mogę w domu bardziej wiarygodnie mierzyć SPL przy pomocy DEQ i mikrofonu f-my Behringer, ale taki porównawczy pomiar orientacyjny aplikacją w telefonie jest dla mnie z grubsza miarodajny a DEQ na koncert nie zabiorę 😉. Odczucie głośności odbierane organoleptycznie na koncercie i w domu było podobne. Nie robiłem pomiaru tylko porównanie.
Myślę że przy pomiarze SPL na programie muzycznym w miejscu odsłuchu typ ZG nie ma znaczenia.   

2 godziny temu, xajas napisał:

I na ile „podobny“? 100dB tez jest „podobne“ do 110dB, ale to juz tylko 1/8 wymaganej mocy

Takie różnice to chyba audiofil potrafi rozpoznać bez problemu, nie poda że teraz jest 100 a potem 110dB, ale różnica będzie wyraźnie słyszalna. 

Różnica jest względna.

Tło akustyczne, pora dnia, zmęczenie wpływa na odczucia.

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Odczucie głośności odbierane organoleptycznie na koncercie i w domu było podobne. Nie robiłem pomiaru tylko porównanie.

Przypuszczam że wątpię 

Z powodów wyżej wymienionych 

Aha... 

Zupełnie niepodobne otoczenie akustyczne jest w domu i w hali.

PS.

Skrajne i nierealne porównanie różnych warunków: 

Start odrzutowca jest na wolnym powietrzu i go wytrzymasz , gdyby był w mieszkaniu to na pewno nie (chodzi o wytrzymanie ciśnienia).

Edytowane przez xetras
Poprawka

W mieszkaniu gdzie ciaśniej jest odczucie głośniejsze (zwłaszcza około świtu albo nocą). To jeszcze zależy od otoczenia tego mieszkania i najbliższego hałasu ulicznego.

Jakaś wartośc dB SPL to odnosi się tylko do jednych warunków. 

Np. inne jest odczucie 130 dB w wolnej przestrzeni niż w zamkniętej (jest kompletnie inne), a najlepsze jest w słuchawkach (tych akurat w danej chwili ulubionych).

Przecież zachodzi adaptacja słuchu do otoczenia i podawanie szczytowej wartości bez wartości szumu tła to tylko przypuszczenie co do faktycznej głośności.

Najgłośniej jest w słuchawkach z aktywnym ANC. Tych z aktywną redukcją szumu 🙂

2 godziny temu, xetras napisał:

Start odrzutowca jest na wolnym powietrzu i go wytrzymasz , gdyby był w mieszkaniu to na pewno nie (chodzi o wytrzymanie ciśnienia).

Po pierwsze ca. 110dBSPL to w porywach (chwilach) czyli najgłośniejsze fragmenty, po drugie rzeczywiście trudno to dłużej wytrzymać, ale daje się, tak jak na koncercie w podobnych warunkach. Może dlatego na koncertach jak już przypakują to nie są to długie fragmenty bo można być przez uczestników oskarżonym o spowodowanie uszkodzenia słuchu, choć młodym ludziom się takie nagłaśnianie podoba, im głośniej tym lepiej 😉

1 godzinę temu, xetras napisał:

Jakaś wartośc dB SPL to odnosi się tylko do jednych warunków. 

Ja to określiłem jako "miejsce odsłuchu" czyli miejsce w którym słucham muzyki na koncercie lub w domu. 

1 godzinę temu, xetras napisał:

Np. inne jest odczucie 130 dB w wolnej przestrzeni niż w zamkniętej (jest kompletnie inne), a najlepsze jest w słuchawkach (tych akurat w danej chwili ulubionych).

Na koncercie P. Gabriela w Poznaniu (dawno temu) jak kapela "odjechała" to ciśnienie było tak duże że musiałem otworzyć usta dla kompensacji, ale trwał ten odjazd krótko i było sterylnie czysto.  

Wiele bla bla bla, malo faktow, odpowiedzi na konkretne pytania

Moje zdanie na ten temt

Ja mysle ze wiekszosc forumowiczow nie ma zielonego pojecia o tym, co to jest 110-120dB, i czy sa w stanie „bez problemu“ w warunkach domowych osiagnac porownywalne rezultaty (obojetnie czy chwilowo, czy przeciagle)

Przytocze do tego dwie historyjki.

Mam szczescie mieszkac kilka kilometrow od sklepu muzycznego Thomann. Maja tam miedzy innymi (zamkniete) pomieszczenie, w ktorym demonstruja sprzet do naglasniania takich pomieszczen (wiadomo, po czesci wiekszych niz living room Kowalskiego). Kiedys nie bylo innych klientow/publiki, wiec poprosilem goscia, by wybral cos dobrego i zademonstrowal, co to znaczy ponad 100-110dB. Gosc mowi OK, nie ma problemu. Jak dal gazu, to myslalem, ze powietrza/oddechu nie zlapie. Totalne odurzenie! Tego nie mozna sobie wyobrazic i opisac.

Tutaj widac to pomieszczenie (patrzcie na 360° view)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie wg apki 80dB to już głośno, zbyt głośno 🙂

Edytowane przez szymon1977

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Dla mnie wg apki 80dB to już głośno, zbyt głośno 🙂

No właśnie, taki decybelomierz z app wskazuje ca. 80 tak na godz. 9, pod 90 dB na 10. Pytanie na ile ten pomiar z app sklepu Play jest dokładny.

A teraz ciag dalszy historii.
W domu tez chcialem sprawdzic co to znaczy. Poniewaz moc i wielkosc sprzetu w relacji do wielkosci pomieszczenia (wielkie, skuteczne profesjonalne zestawy az po 18“, napedzane moca 2 x 1610W w pokoju muzycznym 5,75x4,55m) byla duza, myslalem ze 110dB to „pikus“.

No i dale gazu. I musialem dac bardzo ostro gazu, by te 110dB pobic. Tak, w peaku je pobilem, ale bylem potem dluzszy czas odurzony i na pewno nie bylo to zdrowe (to byla po prostu glupizna). Przy tej glosnosci w takim pomieszczeniu, to nawet czujesz jak sie wloski na skroniach poruszaja

A co na to koncowki mocy (400W na kanal/przetwornik)? Diody przesterowania Clip zaczely mrugac.

Od tego momentu forumowych wypowiedzi na temat tego, jak to glosno towarzystwo moze sluchac w domu myzyki, nie traktuje powaznie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiele bla bla bla, malo faktow, odpowiedzi na konkretne pytania

A jakie konkrety byś chciał, nie rozumiesz określenia "porównanie"? Jeszcze raz to nie pomiar tylko porównanie. W miejscu odsłuchu aplikacja której użyłem pokazała liczbę 110dB w porywach, czego jeszcze potrzebujesz? Czy to było w rzeczywistości 110dB czy może inna wartość tego nie wiem, ale pomiar w obu przypadkach koncert-dom był bardzo zbliżony. W obu przypadkach było bardzo głośno, ale bez słyszalnych artefaktów obniżających odczuwalną jakość, na koncertach pod tym względem bywa gorzej dlatego wolę koncertów słuchać w domu bo dźwięk jest z reguły wyższej jakości niż ten dostępny na żywo w rejonie gdzie mieszkam z zastrzeżeniem które opisałem wcześniej dotyczącym koncertu J. Scofielda. Pomieszczenia u mnie różne jedno duże ponad 50m2, drugie mniejsze o pow. 27m2. Firma Behringer dla monitorów B2031A podaje maksymalne SPL dla dwóch monitorów z odległości 1m o poziomie 116dBSPL a to są tylko małe monitory do pokoju realizatorskiego. Przypuszczam że nawet one mogą dać ponad 105dBSPL z odległości z której ich słucham czyli 2-2,5m, ale oczywiście one są do innych zadań, więc nawet nie będę ich próbował zmusić do tego żeby aplikacja pokazała taki wynik. Myślisz że firma Behringer oszukuje swoich klientów 😉? Przecież to niemiecka solidna firma.

Od tego momentu forumowych wypowiedzi na temat tego, jak to glosno towarzystwo moze sluchac w domu myzyki, nie traktuje powaznie

Nie musisz. To tylko forum dyskusyje.

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

A jakie konkrety byś chciał, nie rozumiesz określenia "porównanie"?

Pytalem jakie zestawy i jakie wzmacniacze reprodukowaly te 110dB

Edytowane przez xajas
3 godziny temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Obstawiam, że 90dB to mało kto u siebie w domu osiąga.

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Przypominam sobie mój stary temat z ankietą w której podać należało swój "wynik" i jakie absurdalne dane "towarzystwo" tam wpisywało ... 

Pomimo moich sugestii żeby stosować do pomiarów taką samą apkę, Lechu mierzył jakąś inną która wg moich porównań zawyżała wynik chyba (o ile dobrze pamiętam) z 15db. 

Ukryta Zawartość

41 minut temu, szpakowski napisał:

Pomimo moich sugestii żeby stosować do pomiarów taką samą apkę,

Wtedy też Ci wyjaśniłem, że stosowanie tej samej apki nic nie zmienia, bo problemem jest stosowanie różnych mikrofonów bez kalibracji. Co więcej, mikrofony te prawdopodobnie mają wąski zakres użyteczny częstotliwości i głośności, przyjąć należy, że poza nim pokazują zwykłe bzdury.

Edytowane przez szymon1977

6 godzin temu, xajas napisał:

Pytalem jakie zestawy i jakie wzmacniacze reprodukowaly te 110dB

Jak napisałem wyżej nawet ten zestaw dwóch B2031A potrafi takie SPL z wytworzyć do pewnej odległości a te dwa pozostałe miały sekcje tronów niskich o mocy 500 i 360W i skuteczności 93dB/1W/1m plus sekcja średnia i wysoka. Zasilane aktywnie ten 500W, wzmacniaczami 6x200W (klasa AB), ten 360W, wzmacniaczami 6x400W (klasa D) takimi jak na Twoim zdjęciu wyżej. Już kiedyś rozmawialiśmy na ten temat.

6 godzin temu, szpakowski napisał:

Pomimo moich sugestii żeby stosować do pomiarów taką samą apkę, Lechu mierzył jakąś inną która wg moich porównań zawyżała wynik chyba (o ile dobrze pamiętam) z 15db. 

Lechu nie mierzył tylko porównywał SPL na koncercie rockowym dobrej klasy z SPL które może osiągnąć w domu aplikacją która na podstawie oceny ogólnej była najbardziej wiarygodna jeżeli chodzi o wyniki. Naprawdę tak trudno to zrozumieć? To jakiej aplikacji Ty używasz i jak sprawdziłeś jej wiarygodność już mnie nie interesuje, sam wybierasz sam określasz wiarygodność pomiaru. Poziom odczucia głośności słyszalnej na koncercie i  w domu był podobny.

P.S. A skąd wiesz że aplikacja której używałeś nie zaniżała wyników? 

5 godzin temu, Lech36 napisał:

Lechu nie mierzył tylko porównywał SPL na koncercie rockowym dobrej klasy z SPL które może osiągnąć w domu aplikacją która na podstawie oceny ogólnej była najbardziej wiarygodna jeżeli chodzi o wyniki.

Raczej aplikacją która najbardziej pasowała do Twojej teorii. 

Naprawdę tak trudno to zrozumieć?

Rozumiem, że chciałeś udowodnić swoje założenia. 

To jakiej aplikacji Ty używasz i jak sprawdziłeś jej wiarygodność już mnie nie interesuje, sam wybierasz sam określasz wiarygodność pomiaru.

Nie interesuje Cię ponieważ nie pasuje do Twoich wyobrażeń ...

Poziom odczucia głośności słyszalnej na koncercie i  w domu był podobny.

To Twoje subiektywne odczucia więc nie wypada mi ich negować ...

P.S. A skąd wiesz że aplikacja której używałeś nie zaniżała wyników? 

Jakiś nasz kolega (przepraszam ale nie pamiętam nicka) porównywał wskazania aplikacji której używałem ze wskazaniami profesjonalnego miernika. Na tej podstawie wykonałem kalibrację apki o parę db tak by wyniki były zbliżone. Następnie porównałem wyniki mojej aplikacji z wynikami Twojej. Pomijając różnicę wynikającą z użytych mikrofonów w poszczególnych modelach smartfonów wyniki mojej można było uznać za z grubsza wiarygodne, Twoja natomiast znacznie zawyżała ...

• Pokaż nowe odpowiedzi