Skocz do zawartości
IGNORED

Przesterowanie wzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, porlick napisał:

Omomierzem mierzysz REZYSTANCJĘ- dla prądu stałego.

Impedancja to jej odpowiednik dla prądu zmiennego, w dodatku nie jest ona wartością stałą, tylko zmienną w funkcji częstotliwości. 

Ale faktycznie rezystancja głośnika jest niższa od jego impedancji.

Dokładnie tak

1 godzinę temu, porlick napisał:

Przedział 4-8 ohm, to praktycznie zawsze kolumna 4 ohmowa.

Tak lub właśnie poprzez podział na min. i nominalną, te dane przedstawia wielu producentów, przynajmniej w odniesieniu do wybranych modeli, w tym np. Heco które mam, Focal, Dali, KEF, Monitor Audio, który aktualnie kupuje. To istotnie budziło u mnie pewne niezrozumienie.

4 minuty temu, Mark75X napisał:

Tak lub właśnie poprzez podział na min. i nominalną, te dane przedstawia wielu producentów,

Zgadza się. W czasach, gdy domowe audio nie było zdominowane przez przekrętów, przyjmowało się, że impedancja minimalna nie mogła być niższa, jak nominalna -25%. Dziś oszustwa nt impedancji znamionowej to "norma".

B&W dla 603s3 podaje:

Nominal impedance

8Ω (minimum 3.0Ω)

Recommended amplifier power

30W - 200W into 8Ω on unclipped programme

Za to Marantz dla MM7025 (gdzieś chyba pisaki, że minimalna impedancja kolumn to 6Ω, ale nie mogę znaleźć):

Power Output (8 / 4 Ohm RMS)

140 W / 170 W (6)

Zagra czy się wyłączy?

A jak się nie wyłączy, to spali gwizdki czy końcówki mocy?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, porlick napisał:

Przedział 4-8 ohm, to praktycznie zawsze kolumna 4 ohmowa.

To sposób na mydlenie oczu klienta, który mógłby obawiać się zakupu kolumn wprost określonych jako 4 ohmy, gdy ma wzmacniacz czy amplituner, którego producent nie zaleca impedancji poniżej 8, czy 6 ohm.

Nie.

Omomierzem mierzysz REZYSTANCJĘ- dla prądu stałego.

Impedancja to jej odpowiednik dla prądu zmiennego, w dodatku nie jest ona wartością stałą, tylko zmienną w funkcji częstotliwości. 

Ale faktycznie rezystancja głośnika jest niższa od jego impedancji.

Zazwyczaj.

@porlick

Mi o ruch chodzi

Dlatego zawyżają impedancje

Wzrost SEM ZG membran i cewek w ruchu  względem stojana to fakt.

Tzn. wtedy prąd faktyczny jest większy niż wtedy gdy zestaw glosników nie pobiera sygnału ze wzmacniaczy 

Czyli - ZG ma wyższą impedancję (tę faktyczną), kiedy ~buja.

Cichy lub wypięty ma niższą. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O tym nikt nie wspominał przy interpretacji impedancji 

Zestaw głosników indukuje prąd i napięcie, tzn. jest też mikrofonem 🙂

Tzn. czemu stopniowania jest tak wiele 

4, 6, 8, 15

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

24 minuty temu, xetras napisał:

zyli - ZG ma wyższą impedancję (tę faktyczną), kiedy ~buja.

Cichy lub wypięty ma niższą

Wypięty nie ma ŻADNEJ impedancji, co najwyżej może wykazywać REZYSTANCJĘ.

Impedancja to parametr dla PRĄDU ZMIENNEGO.

49 minut temu, szymon1977 napisał:

B&W dla 603s3 podaje:

Nominal impedance

8Ω (minimum 3.0Ω)

Czyli imp. min. jest DOKŁADNIE taka, jaka jest dopuszczalna dla kolumny 4 ohmowej.

24 minuty temu, xetras napisał:

O tym nikt nie wspominał przy interpretacji impedancji

Bo tzw "mikrofonowanie" ZG nie ma żadnego znaczącego wpływu na impedancję i dla tematu jest nieistotne.

Edytowane przez porlick
47 minut temu, szymon1977 napisał:

B&W dla 603s3 podaje:

Nominal impedance

8Ω (minimum 3.0Ω)

Recommended amplifier power

30W - 200W into 8Ω on unclipped programme

Za to Marantz dla MM7025 (gdzieś chyba pisaki, że minimalna impedancja kolumn to 6Ω, ale nie mogę znaleźć):

140 W / 170 W (6)

Zagra czy się wyłączy?

A jak się nie wyłączy, to spali gwizdki czy końcówki mocy?

image.png.af7983288321dc6502bf633c679e1e73.png

Ciężko mi zrozumieć dlaczego BW podaję informacje, ze sa to 8ohm kolumny, moje 4ohmowe Eposy mają znaczniejsze mniejsze spadki impedancji 😁

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Ciężko mi zrozumieć dlaczego BW podaję informacje, ze sa to 8ohm

Ok, przejrzałem wykres. 

Dla określenia impedancji znamionowej przyjmuje się zakres bas plus dolny kawałek średnich, i to raczej krótki. To jest przedział ch-ki istotny dla obciążenia wzmacniacza. B&W z obrazka ma tam minimum ok 4 ohmy, więc wypadałoby je zakwalifikować jako znamionowo 6 ohmowe (6-25%). Lokalny spadek poniżej w wysokim zakresie jest nieistotny z punktu widzenia obciążenia wzmacniacza, bo oddawana tam moc jest bardzo mała.

58 minut temu, szymon1977 napisał:

140 W / 170 W (6)

Zagra czy się wyłączy?

Zagra, ale na niskiej impedancji obciążenia będzie się mocniej grzał. (Niska imp. = wysoki prąd)

Jeśli przekroczy zadany prąd lub temperaturę, układ zabezpieczenia zadziała i go wyłączy lub odłączy głośniki.

Dodatkowy problem dla poprawności interpreracji i zrozumienia wpływu tych parametrów użytkowych na wydajność wzmacniaczy i głośników, stanowią też rozbieżności w opisach - brak unifikacji, przynajmniej w odniesieniu do tych kluczowych właściwości. To jest naprawdę zdumiewające, że mamy przyzwolenie na takie praktyki. Dystrybutorzy główni na dany kraj, powinni wymuszać na producentach prezentacje danych wg ustalonych, jednolitych wzorców. Jeśli dla Was, jako ludzi mających nieco głębsze rozeznanie w elektronice audio, pewne kwestie budzą wątpliwości, to co może czuć potencjalny klient, który tak jak ja ma tylko ogólne rozeznanie w fizyce, nieco mniejszą wiedzę techniczną i skupia się po prostu na ocenie jakości brzmienia. 

Ale to sytuacja, gdy obsługant da mu ostro w palnik. Przy normalnym słuchaniu wzmacniacz sobie poradzi.

1 minutę temu, Mark75X napisał:

Jeśli dla Was, jako ludzi mających nieco głębsze rozeznanie w elektronice audio, pewne kwestie budzą wątpliwości, to co może czuć potencjalny klient, który tak jak ja ma tylko ogólne rozeznanie w fizyce, nieco mniejszą wiedzę techniczną

Taki klient widzi na papierze, że jest wszystko ok i kupuje.

A potem się dziwi. Zwłaszcza, jak wybierze kolumny Focal. (Papierowe 8 ohm, min. 2,7 ohm. 💀)

8 minut temu, porlick napisał:

A potem się dziwi. Zwłaszcza, jak wybierze kolumny Focal

Dlatego jak widzę opis wskazujący na produkcję lub kapitał właścicielski FR lub IT, zazwyczaj sceptycyzm w podejściu do danego rozwiązania mam uruchomiony na wejściu w 100%.

26 minut temu, porlick napisał:

Ok, przejrzałem wykres. 

Dla określenia impedancji znamionowej przyjmuje się zakres bas plus dolny kawałek średnich, i to raczej krótki. To jest przedział ch-ki istotny dla obciążenia wzmacniacza. B&W z obrazka ma tam minimum ok 4 ohmy, więc wypadałoby je zakwalifikować jako znamionowo 6 ohmowe (6-25%). Lokalny spadek poniżej w wysokim zakresie jest nieistotny z punktu widzenia obciążenia wzmacniacza, bo oddawana tam moc jest bardzo mała.

Zagra, ale na niskiej impedancji obciążenia będzie się mocniej grzał. (Niska imp. = wysoki prąd)

Jeśli przekroczy zadany prąd lub temperaturę, układ zabezpieczenia zadziała i go wyłączy lub odłączy głośniki.

No tak, to z pewnością nie są 8ohm kolumny jak podaje producent. 

Kiepska firma 😁

15 godzin temu, porlick napisał:

Muzyka metalowa ma zaskakująco niską dynamikę sygnału.

Tu nie chodzi o dynamikę a o poziom maksymalny, szczególnie dla wysokich częstotliwości, zawężenie dynamiki może oczywiście sytuację pogarszać. 

1 godzinę temu, porlick napisał:

A potem się dziwi. Zwłaszcza, jak wybierze kolumny Focal. (Papierowe 8 ohm, min. 2,7 ohm.

Spadek impedancji zagraża tylko tranzystorom wyjściowym o ile nie posiadają zapasu prądowego, zniekształcenia nie wzrosną w sposób spektakularny tak jak ma to miejsce przy przesterowaniu napięciowym. W krótkich impulsach muzycznych tranzystory wytrzymują znacznie większe prądy niż te katalogowe znamionowe, szczególnie dobrze to widać w danych dotyczących tranzystorów unipolarnych, np. mosfet.  

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

No tak, to z pewnością nie są 8ohm kolumny jak podaje producent. 

Kiepska firma 😁

Producent powinien podawać rozpiętość maks. i min. impedancji. Jeżeli podaje jedną wartość to najczęściej jest to moduł impedancji dla 1kHz i to może być O.K.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 godziny temu, porlick napisał:

Zgadza się. W czasach, gdy domowe audio nie było zdominowane przez przekrętów, przyjmowało się, że impedancja minimalna nie mogła być niższa, jak nominalna -25%. Dziś oszustwa nt impedancji znamionowej to "norma".

Rozwiązaniem tej kwestii są ZG aktywne, odpada temat skoków impedancji 🙂.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

7 godzin temu, Lech36 napisał:

Tu nie chodzi o dynamikę a o poziom maksymalny, szczególnie dla wysokich częstotliwości, zawężenie dynamiki może oczywiście sytuację pogarszać. 

Wprost przeciwnie, bo przy tej samej głośności są mniejsze peaki.

-----

9 godzin temu, Mark75X napisał:

Dodatkowy problem dla poprawności interpreracji i zrozumienia wpływu tych parametrów użytkowych na wydajność wzmacniaczy i głośników, stanowią też rozbieżności w opisach - brak unifikacji, przynajmniej w odniesieniu do tych kluczowych właściwości. To jest naprawdę zdumiewające, że mamy przyzwolenie na takie praktyki.

Czy ja wiem? Zacznijmy od tego, że charakterystyka kolumn to wypadkowa wielu parametrów zmieniających się w czasie. Aby ją przedstawić potrzeba by wielowymiarowego wykresu, za pomocą jednej liczby możemy co najwyżej przybliżyć jedną cechę.

Pomyślmy: katalogowo mamy więc kolumny X "o mocy" 200W o impedancji 8Ω i wzmacniacz A o mocy 2x50W/8Ω W rzeczywistości kolumny X zaliczają spadki do 4Ω, a wzmacniacz A ma słabą wydajność prądową i 2x75W/Ω

Ale mamy też wzmacniacz B o mocy 2x40W/8Ω i wzorcowej wydajności prądowej 2x80W/4Ω

Okazuje się więc, że wzmacniacz mocniejszy o 20% przy 8Ω, przy kolumnach 4Ω jest o 7% SŁABSZY. Czy to dużo?"

Po pierwsze: zauważ, że do 75W oba nie spalą kolumn 4Ω, a powyżej 80W oba spalą, różnica pojawi się w wąskim zakresie 75-80W

Po drugie: do 2x większego ciśnienia akustycznego potrzeba 10x więcej mocy, więc -20% czy +7% mocy to rzecz przy innych aspektach pomijalna.

Po trzecie: mamy też wzmacniacz C mocy 2x100W/8Ω, który pomimo fatalnej wydajności prądowej ze swoimi 2x125W/4Ω rozkłada oba pierwsze na łopatki.

O ile więc koledzy pisząc o wydajności prądowej i imepedancji teoretycznie nie mylili się, to w praktyce wprowadzają tylko zbędne zamieszanie, które teraz trzeba prostować. Warto tylko mieć świadomość pewnych rzeczy, gdy ktoś do "kolumn o mocy" 200W i skuteczności 84dB, poleca "audiofilski" wzmacniaczyk 2x25W/8ohm, który pomimo wzorcowej wydajności prądowej osiąga zaledwie 2x50W/4ohm - katastrofa gwarantowana.

Edytowane przez Seyv

20 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No i jest wyjaśnienie 🙂

Taki wynik pomiaru mocy, to raczej skutek uboczny. Ten cały PowerDrive, to jakaś wariacja na temat klasy G lub (raczej) H, z jakimś bardziej rozbudowanym układem przełączania. Główna zaleta, to dużo większa sprawność układu (mniejsze straty w stopniu wyjściowym), a co za tym idzie możliwość stosowania mniejszych radiatorów itp.

Normalnie układ pracuje na niższym napięciu, a gdy przychodzą jakieś krótkie piki, to przełącza się na wyższe (lub gdy to jakiś wariant klasy H) płynnie zwiększa amplitudę tego napięcia. Gdy taki pik, jest zbyt długi, to wraca z powrotem na mniejsze. Jakieś bardziej rozbudowane sterowanie daje większą elastyczność śledząc sygnał muzyczny, temperaturę, obciążenie itd. To nie musi tylko dotyczyć spadków impedancji, w ogóle napięcie może mieć pewny zapas, dla wszystkich obciążeń, tylko ewentualnie mogą być krótsze piki, dla tych niższych.

W każdym bądź razie, przy typowym sygnale muzycznym, wzmacniacz może faktycznie pracować podobnie jak dużo mocniejszy, typowy wzmacniacz A, AB lub B. Przy czym piki sygnału mogą trwać nie dłużej niż, wystarczy prądu w kondensatorach w zasilaczu, albo nie zostaną przekroczone jakieś inne parametry bezpiecznej pracy układu. Wtedy tak, czy inaczej dojdzie do przesteru.

Coś więcej mógłbym powiedzieć, widząc serwisówkę, bo to układy się nieco zmieniały.

Edytowane przez barmanekm

System gra dobrze, albo nie....

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Po pierwsze: zauważ, że do 75W oba nie spalą kolumn 4Ω, a powyżej 80W oba spalą

Tego do końca nie rozumiem. Skąd takie założenie?

1 godzinę temu, Mark75X napisał:

Tego do końca nie rozumiem. Skąd takie założenie?

Uproszczenie, być może zbyt daleko idące, ale też nie bezpodstawne. W swoim wpisie chciałem pokazać zależności między wartościami liczbowymi, a nie analizować konkretny przypadek.

25 minut temu, szymon1977 napisał:

Uproszczenie, być może zbyt daleko idące

O wiele za daleko. W przypadku przesteru wzmacniacza jest zbyt wiele zmiennych, by kurczowo trzymać się konkretnej liczby.

Też nie rozumiem, czemu akurat 75 W, a nie np 10 w dół, czy w górę. 

Na YT jest masa filmików o pomiarze mocy wzmacniacza. Widać na nich doskonale, jak pojawia się obcinanie szczytów sygnału. Tam zależy to od poziomu sygnału wejściowego, wzmocnienia końcówki mocy, napięcia zasilania i obciążenia. W naturze może jeszcze dojść "sztywność" zasilacza- spadek napięcia po obciążeniu również zmieni punkt pojawienia się clippingu. To naprawdę spory zestaw zmiennych.

3 minuty temu, porlick napisał:

O wiele za daleko. W przypadku przesteru wzmacniacza jest zbyt wiele zmiennych, by kurczowo trzymać się konkretnej liczby.

Na YT jest masa filmików o pomiarze mocy wzmacniacza. Widać na nich doskonale, jak pojawia się obcinanie szczytów sygnału. Tam zależy to od poziomu sygnału wejściowego, wzmocnienia końcówki mocy, napięcia zasilania i obciążenia. W naturze może jeszcze dojść "sztywność" zasilacza- spadek napięcia po obciążeniu również zmieni punkt pojawienia się clippingu. To naprawdę spory zestaw zmiennych.

Prawda, kiedyś przy analogach AB spod skrzydeł ś.p. BEE, NAD miał (jeszcze do niedawna przecież), fukcję zabezpieczenia "soft clipping", załączaną małym przełącznikiem na tylnej ścianie. Obecnie w kl. D nie mamy tej opcji, względnie jest zaimplementowana na stałe w ramach danej nam konstrukcji.

34 minuty temu, porlick napisał:

O wiele za daleko.

Raczej nie.

34 minuty temu, porlick napisał:

Bo nie mam powodu by odchodzić o 10 w dół czy w górę od 75, a szczegóły nieistotny dla senda sprawy można celowo się pomija.

Ps

Patrząc na wykres z zniekształceń wzmacniacz tranzystorowego, który po przekroczenie pewnego punktu leci prawie pionowo w górę, to na pewno nie w dół, a jeśli w gorę to niewiele.

36 minut temu, porlick napisał:

...a wszystkie przez Ciebie wymienione są podczas określania mocy uwzględnione.

20 minut temu, szymon1977 napisał:

..a wszystkie przez Ciebie wymienione są podczas określania mocy uwzględnione

Nie wszystkie. Podczas pomiaru mocy wzmacniacza obciążenie jest zazwyczaj rezystancyjne a sygnał z generatora sinusa lub szumu różowego. Podczas normalnej pracy jest inaczej.

Dla tego o czym pisałem, czyli pokazania zależności pomiędzy spadkiem impedancji kolumn a,wydajnością prądową wzmacniacza, nie ma to znaczenia - wystarczy że użyłem najbardziej prawdopodobnych wartości.

14 godzin temu, porlick napisał:

Dla określenia impedancji znamionowej przyjmuje się zakres bas plus dolny kawałek średnich, i to raczej krótki.

To 1. wersja

Poniżej 2. wersja:

12 godzin temu, Lech36 napisał:

Jeżeli podaje jedną wartość to najczęściej jest to moduł impedancji dla 1kHz

Jak jest faktycznie?

PS.

"Bas plus dolny kawałek średnich" to na pewno nie jest "1kHz"

Edytowane przez xetras
Poprawka

15 godzin temu, porlick napisał:

Czyli imp. min. jest DOKŁADNIE taka, jaka jest dopuszczalna dla kolumny 4 ohmowej.

Dla sinusa tonowego 1 kHz zobacz wykres

@Ajothe go zacytował

15 godzin temu, Ajothe napisał:

Ukryta Zawartość

Ciężko mi zrozumieć dlaczego BW podaję informacje, ze sa to 8ohm kolumny, moje 4ohmowe Eposy mają znaczniejsze mniejsze spadki impedancji 😁

Wedlug mnie firma Bowers Wilkins rzetelnie publikuje wartość dla pasma przenoszenia (o ile potrzeba takiej jednej, a przecież o minimach (3Ω) też wspomina). Po co się czepiać tego że tweeter ma to minimum?

Ukryta Zawartość

W dniu 8.07.2024 o 18:13, szymon1977 napisał:

Informacji masz wystarczająco, a odpowiedź jest oczywista. A że ich nie potrafisz w całość poskładać? Ja Ci nie pomogę, wszak Ty wolisz z audio robić magię, a z siebie samego guru.

Robisz sobie żarty prawda ?

50 w vs 30 w to są dla ciebie informację?

Samochód że użytkownik Nil ci lajkuje to źle świadczy 🙂

W dniu 8.07.2024 o 20:58, szymon1977 napisał:

Żeby umcy-umcy nap.dalało "basem" z głośniczka komórki.

No i tobie wystarczy 

W dniu 8.07.2024 o 21:39, szymon1977 napisał:

Albo choć amatorsko nad nimi się zastanowić. Kulturalnie przedstawić swoje wnioski, można na końcu dać znak zapytania, a wtedy może ktoś mądrzejszy wyjaśni, może nawet z błędu wyprowadzi. Ryzyko niewielkie, najwyżej trzeba będzie napisać "masz rację"... za to później samemu też będzie się rację mieć.

No to przedstaw swoje po podaniu tych informacji. Chętnie poczytam.

W dniu 9.07.2024 o 00:53, Mark75X napisał:

Panowie, czy ktoś potrafi odpowiedzieć na wcześniejsze pytanie co do przedziałów impedancji podawanych dla kolumn i sposobu ich prawidłowej interpretacji? 

Minąłem pytanie chyba. Powtórzysz?

Było by miło gdyby podawało się zakres jak mówisz. Kiedyś niemieccy producenci tak to robili. Ale znowu pojawiają się nagminne pytanie to ile mają. Ludzie nie ogarniają że to jest wartość zmienna.

18 godzin temu, barmanekm napisał:

Taki wynik pomiaru mocy, to raczej skutek uboczny. Ten cały PowerDrive, to jakaś wariacja na temat klasy G lub (raczej) H, z jakimś bardziej rozbudowanym układem przełączania. Główna zaleta, to dużo większa sprawność układu (mniejsze straty w stopniu wyjściowym), a co za tym idzie możliwość stosowania mniejszych radiatorów itp.

Normalnie układ pracuje na niższym napięciu, a gdy przychodzą jakieś krótkie piki, to przełącza się na wyższe (lub gdy to jakiś wariant klasy H) płynnie zwiększa amplitudę tego napięcia. Gdy taki pik, jest zbyt długi, to wraca z powrotem na mniejsze. Jakieś bardziej rozbudowane sterowanie daje większą elastyczność śledząc sygnał muzyczny, temperaturę, obciążenie itd. To nie musi tylko dotyczyć spadków impedancji, w ogóle napięcie może mieć pewny zapas, dla wszystkich obciążeń, tylko ewentualnie mogą być krótsze piki, dla tych niższych.

W każdym bądź razie, przy typowym sygnale muzycznym, wzmacniacz może faktycznie pracować podobnie jak dużo mocniejszy, typowy wzmacniacz A, AB lub B. Przy czym piki sygnału mogą trwać nie dłużej niż, wystarczy prądu w kondensatorach w zasilaczu, albo nie zostaną przekroczone jakieś inne parametry bezpiecznej pracy układu. Wtedy tak, czy inaczej dojdzie do przesteru.

Coś więcej mógłbym powiedzieć, widząc serwisówkę, bo to układy się nieco zmieniały.

Dzięki!

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Uproszczenie, być może zbyt daleko idące, ale też nie bezpodstawne. W swoim wpisie chciałem pokazać zależności między wartościami liczbowymi, a nie analizować konkretny przypadek.

Aaa teraz uproszczenie. Ale dane masz wszystkie

Ręce opadają.

6 godzin temu, xetras napisał:

Dla sinusa tonowego 1 kHz zobacz wykres

@Ajothe go zacytował

Wedlug mnie firma Bowers Wilkins rzetelnie publikuje wartość dla pasma przenoszenia (o ile potrzeba takiej jednej, a przecież o minimach (3Ω) też wspomina). Po co się czepiać tego że tweeter ma to minimum?

Według wykresu zgodnie z 1khz to są kolumny 11ohmowe 🤣

Przecież to parodia. 

• Pokaż nowe odpowiedzi