Skocz do zawartości
IGNORED

Jak przymocować kolumny do stojaków bez robienia otworów?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam stojaki NorStone Stylum i kolumny Monitor Audio Bronze 100 6g, kolumny nie są oczywiście dedykowane do tych stojaków. Pytanie moje, jak mogę najlepiej ustabilizować kolumny na podstawach, aby było bezpiecznie. Czy naklejki piankowe dwustronne zdadzą egzamin? Kolumny dość duże i ciężkie jak na podstawkowe.

A po co chcesz przymocować kolumny ? Stawiasz i już. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jedna z lepszych metod moim zdaniem ,to mocowanie kolumn za pomocą blu tak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Masa ta ,ma konsystencję plasteliny,no ciut twardsza. Zarabiasz kuleczki ,kładziesz na blacie  standu(w każdym rogu) ,stawiasz kolumnę i lekko dociskasz.Jak złapie ,trudno oderwać.Można wywrócić kolumnę ze standem.

Blu tack pełni też rolę absorbera drgań i jest alternatywą dla kolców czy podkładek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, baltfan napisał:

Blu tack pełni też rolę absorbera drgań i jest alternatywą dla kolców czy podkładek.

Dla podkładek, jak są miękkie, to owszem, ale co mają kolce do ABSORBCJI drgań?

4 minuty temu, porlick napisał:

ą kolce do ABSORBCJI drgań?

A nie mogą absorbować ? Przecież energia przechodzi przez nie .

Nie chodzi mi o szukanie innych zastosowań ,tylko porównanie ,co może zastąpić Blu Tack .

Masz inne pomysły ? 

Nie, nie moga absorbowac, bo jak sam piszesz, energia przechodzi przez nie

Ale bluetac jest dobry
3 godziny temu, baltfan napisał:

No właśnie. Przechodzi przez nie, więc NIE absorbują, tylko przenoszą drgania.

No chyba, że kolce byłyby GUMOWE.

3 godziny temu, baltfan napisał:

co może zastąpić Blu Tack

Takie same lepidło, tylko białe, z Rossmann'a. A przy okazji 2x tańsze.

32 minuty temu, porlick napisał:

Takie same lepidło

Plastelina byłaby najtańsza.

Idea przyklejania kolumn na BluTack jest chyba najlepszym rozwiązaniem.

35 minut temu, porlick napisał:

absorbują

Na pewno jakaś część energii zostanie pochłonięta.Ale to już rozważania czysto akademickie 🙂

Kolec z gęstego metalu,o sporej wadze pochłonie jakiś zakres drgania.W urządzeniach kolce ściągają drgania z obudowy i przenoszą je na podłoże ,na którym stoi.Tak w uproszczeniu to rozumię.

59 minut temu, xajas napisał:

absorbowac,

Może niefortunnie użyłem tego określenia,ale jest ono prawidłowe.

Absorbcja to wchłanianie energii przez ciało ,w którym rozchodzi się ta energia.Pytanie ,ile energii wyjdzie na szpikulcu,a ile na płaskiej części ?(odwrócony kolec).

Drgające kolumny emitują energię.Tak najprościej  to działa.Dlatego użyłem tego nagminnie używanego określenia.

Kolec to element sztywny. Niczego nie absorbuje, wszystko przenosi. 

Żeby zaszła absorpcja drgań, kolec musiałby być z materiału, który drgania pochłonie, zamieniając je w ciepło, jak np guma,# czy inne miękkie tworzywo.#

Edytowane przez porlick

Może zamiast tego Blue Tac, świetna, tania taśma dwustronna z Action 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  bardzo elastyczna, gruba ok. 2 mm, często używam do dodatkowej stabilizacji różnych połączeń, bo taśma sama w sobie nie jest mocno klejąca, co jest zaletą, bo można ją w razie potrzeby w miarę łatwo usunąć.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, baltfan napisał:

Na pewno jakaś część energii zostanie pochłonięta.

Raczej żadna cześć. Ale to powszechny mit w środowisku. Ałdiofile nie rozumieją po co stosuje się kolce.

Sam pomysł z tą "mazią" klejąca inspirujący.  Muszę wypróbować...

Te grube i cienkie taśmiy mam i odczucia raczej mieszane...

43 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Te grube i cienkie taśmiy mam i odczucia raczej mieszane...

a próbowałeś te "nano tape" (sporo ofert na Ali), to specyficzna taśma dwustronna, z moich doświadczeń użyta jako "zwykła" taśma dwustronna nie trzymała jakoś rewelacyjnie, ale kiedy łączone elementy dodatkowo połączyłem wkrętem, to po jakimś czasie, po usunięciu wkręta nie mogłem rozdzielić elementów, dodatkowo ta taśma "płynie" jak b. gęsty klej, wypływając z połączenia elementów, dzięki czemu niweluje w ramach swojej grubości (ok. 2 mm) niedokładności połączenia.

Tak. 

Clou być może jest właśnie to wstępne mechaniczne mocowanie. 

Swego czasu ściągałem z Ali tego typu wynalazki. Również ciekawe klaje. Zawsze wydawały mi się przesadzone ich cechy dla których powstały. Albo może inaczej; ze wzgledu na niską cenę czegoś tam nie dosypali czy nie dolali... 

A mają ten asortyment naprawdę szeroki. "Plasteliny" o cechch cieczy, klejące trwale i powtarzalne. Żywice błyskawicznie wiążące na UV,... 

Markowe produkty kosztują pierdyliony a tam mamy miskę za paręnaście złotych... ale z reguły i takąż jakość... 

Niemniej, zawsze można coś z tego wybrać. 

A nie można po prostu postawić i nie przyklejać? Podobno są ciężkie. Spadną, czy może będą się chwiały podczas grania?

Nie rozumiem tego typu wątków, w których jak czytam porady, to śmiać mi się chce. 😉

10 godzin temu, soundchaser napisał:

po prostu postawić

Raczej nie.Postawienie kolumn na stendach i użycie Blu Tac usztywnia całość.Chodzi o to,żeby przy próbie ruszania całością,wszystko było nieruchome,jak skała. 😉

Poprawia to zdecydowanie lokalizację oraz inne aspekty dźwięku.

Trzeba wypróbować i tyle.

Można też łączyć blutackiem np. płyty ,które tworzą podstawy pod sprzęt.Coś takiego robiłem z płytami mdf i sklejką.Działa doskonale i w razie potrzeby odrywa się dobrze.

Dobre rozwiązanie to zakup rzepa na taśmie klejącej, kiedyś kupiłem na Allegro. Przyklejasz paski z rzepem do standów, przyklejasz w tym samym miejscu do kolumn i gotowe. Trzyma mocno, nie ma szans aby spadła kolumna, w razie czego można odczepić od standów przy użyciu siły i z powrotem postawić.

• Redaktorzy

3M Dual Lock

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

1 godzinę temu, don111 napisał:

Dobre rozwiązanie to zakup rzepa na taśmie klejącej, kiedyś kupiłem na Allegro. Przyklejasz paski z rzepem do standów, przyklejasz w tym samym miejscu do kolumn i gotowe. Trzyma mocno, nie ma szans aby spadła kolumna, w razie czego można odczepić od standów przy użyciu siły i z powrotem postawić.

Potwierdzam, mam tak przymocowane i to dobry pomysł. Wystarczająco stabilny, a i proces odwracalny bez robienia śladów zarówno na standach jak i głośnikach.

W dniu 16.07.2024 o 15:18, Angrywart napisał:

Witam, posiadam stojaki NorStone Stylum i kolumny Monitor Audio Bronze 100 6g, kolumny nie są oczywiście dedykowane do tych stojaków. Pytanie moje, jak mogę najlepiej ustabilizować kolumny na podstawach, aby było bezpiecznie. Czy naklejki piankowe dwustronne zdadzą egzamin? Kolumny dość duże i ciężkie jak na podstawkowe.

czy stojaki będą przymocowane w jakiś sposób do podłoża? Jeżeli nie to nie ma sensu mocować w żaden sposób kolumn. Jeżeli ktoś przewróci stojak to tak czy siak kolumna poleci razem z nim. Kolumny z tego co piszesz są ciężkie więc same z siebie nie spadną.
Dla lepszej stabilności wystarczyło użyć cięższych stojaków.

2 godziny temu, GhostR1 napisał:

nie ma sensu mocować w żaden sposób kolumn.

Jest sens ,gdyż połączenie kolumna stand będzie stabilniejsze .Na pewno ma tu znaczenie,że podstawa kolumny styka się punktowo ,stosunkowo małą powierzchnią  z blatem standu. Kolumna dzięki temu w korzystny zazwyczaj sposób wchodzi w reakcję ze standem. Prościej ,lepiej promieniuje dźwięk :)

Dlatego stosowanie ,od podkładek ,przez masy jak blue tack aż do kolców słychać .

2 godziny temu, GhostR1 napisał:

przymocowane w jakiś sposób do podłoża?

Solidny ,dociążony stand ciężko jest wywrócić,ale zsunąć kolumnę już łatwiej .Tak mi się wydaje ,mogę się mylić :)

Nawiasem,dzieci potrafią wywrócić sporą podłogówkę ,znam takie przypadki :) 

9 godzin temu, don111 napisał:

zakup rzepa na taśmie klejącej,

Czy ten rzep tworzy sztywne połączenie ( nie ma luzów,kolumna się poddaje ) ? 

Nie ma sensu mocować, za to ma sens izolować a to różnica.
Co do wywracania kolumn to musi być albo ostra biba albo niesforne dzieciaki. Ja kolumny jak Postawiłem tak stoją.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

To masz szczęcie. Ja parę razy przechodząc lekko je trąciłem i strach był. Dlatego wolałem je złapać na rzepy. Nic to nie kosztuje, a daje święty spokój.

5 godzin temu, baltfan napisał:

W miare sztywne, jak ciągniesz za kolumne to się może w minimalnym stopniu poddaje/naciąga ale nie puszcza. 

Moje kloce stoją na półkach standów z naklejonymi "soczewkami" z przezroczystego silikonu (?). Są absolutnie przeciwposlizgowe, a po dłuższym nie ruszaniu kolumn przyklejają się wręcz. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez porlick
To masz szczęcie. Ja parę razy przechodząc lekko je trąciłem i strach był. Dlatego wolałem je złapać na rzepy. Nic to nie kosztuje, a daje święty spokój.
Dlatego lepiej kupić stojaki, które ważą np. 15 kg sztuka zamiast 3 kg. Sama waga stojaka daje bardzo dużą stabilność. Poza tym odpowiednio dobrana podstawa jak i płyta pod kolumną również jest ważna. Wiadomo, producenci robią głównie w jednym rozmiarze płyty ale są też tacy, którzy robią pod indywidualne zamówienie.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

• 2 miesiące później...

Sam kiedyś szukałem sposobu na zabezpieczenie kolumn podstawkowych przed przypadkowym zrzuceniem ich ze stojaka (poprawianie firanki czy też koty). Mam Dali Oberon 3 mocno przerabiane (dorzuciłem wewnątrz matę butylową i inne "poprawiacze" dźwięku) na oryginalnych stojakach. Zrobiły się ciężkie - z 6,3 kg do ponad 9,1 kg sztuka. Natknąłem się na profilu Tharbamara na YT na materiał, gdzie podpowiedział, aby w takim przypadku użyć plastrów 3M Command do obrazów/ramek podklejonych do spodu kolumny i płyty stojaka. Nawet wykonał pomiary wpływu tych plastrów na izolowanie drgań kolumny od stojaka. Wyszło nieźle. Idąc tym torem podkleiłem moje Oberony tymi plastrami i jak do tej pory jest w porządku. Myślę jeszcze o dociążeniu rury stojaka poprzez wsypanie piasku albo żwiru.

Użyłem masy Blue Tack I to jest rewelacja, nawet kratkę wentylacyjną szło na to przyczepić, a i schodzi bezinwazyjnie jeśli zajdzie taka potrzeba. Taśmy 3M, tesa I tym podobne to teraz śmieszne się wydają do kolumn. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyglądają zacnie 🙂 To co proponowałem to plastry rzepowe a nie klasyczna taśma dwustronna. Plastry dodają wolną przestrzeń pomiędzy spodem kolumny a płytą stojaka dodając dwie cechy - niwelacja drgań oraz mechaniczny montaż. Nie wiem jak zachowuje się Blue Tack w takim "środowisku". Sprawdzając "na dotyk" drgań w moim przypadku, na rurze od stojaka nic nie odczuwam w przeciwieństwie do bezpośredniego ustawienia przed aplikacją rzepów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie jest 1 milimetr przerwy na całym obszarze dzięki równym kawałkom masy, naturalnie się rozkładają pod wpływem ciężaru głośnika, oczywiście po i wczesnym lekkim dociśnięciu. Dobry motyw bo odchodzi to od powierzchni paznokciem w całości, bezproblemowo, nie trzeba się pozbywać pozostałości kleju po różnego rodzaju taśmach przylepnych 

• Pokaż nowe odpowiedzi