Skocz do zawartości
IGNORED

Rzeczywiste efekty wygrzewania ZG

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez zapacoustics,

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Przed erą internetu też można było zwracać - serio myślałeś?

Jak często? Nie ma sensu się tu droczyć. Wypisujesz jakieś niedorzeczności, ewidetnie żyjąc w innej przestrzeni europejskiej, bliżej mi nieznanej. Coż poradzić jak ktoś się uprze że czarne to białe. 

Nigdy nie słyszałem o takiej praktyce jako powszechnej i obecnie przy zakupach stacjonarnych jest ona też skrajną rzadkością. Utrzymując inaczej, przeczysz po prostu faktom typowej praktyki handlowej.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Jakiś przedstawiłeś poza swoimi skrajnie optymistycznymi i tendencyjnymi fantazjami?

Oczywiście. Nie moja wina, że nie potrafisz czytać lub czytać ze zrozumieniem. Ciąg konkretnej argumentacji to choćby posty z ostatnich 2 godzin.

6 minut temu, Mark75X napisał:

Ciąg konkretnej argumentacji to choćby posty z ostatnich 2 godzin.

Ciężko dyskutować z kimś, kto neguje wszystko, czego sam nie rozumie albo nie wie. Ostatnie 2 godziny to tasiemce Twoich fantazji, kontra kilka trywialnych faktów.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Tak na rozluźnienie klimatu. Jest taki skecz jak przychodzi facet do sklepu hi-fi po zakup gramofonu. Totalny hi-fi laik trafia na zadufanego w siebie sprzedawcę, który naśmiewa się z totalnej niewiedzy klienta wciskając mu przy okazji kolejne komponenty. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Ciężko dyskutować z kimś, kto neguje wszystko, czego sam nie rozumie albo nie wie. Ostatnie 2 godziny to tasiemce Twoich fantazji, kontra kilka trywialnych faktów.

Ewidetnie to sam masz problem i to duży z rozumieniem konkretnej argumentacji skoro tak postrzegasz moje wpisy. Na domniemanie braku powodów do posługiwania się nieprawdą przez producentów (przy jednoczesnym podaniu przeze mnie konkretnych argumentów znoszących jakiekolwiek prawa do reklamacji), przytoczyłeś jakieś herezje o rzekomym du..chronie w walce z audiofilami skłonnymi do zwrotów zakupów. Po pierwsze taka praktyka nigdy nie była powszechna w handlu, a skrajnie rzadka dla zakupów stacjonarnych, po drugie rzekomy du...chron to tylko przypuszczenie, a nie żaden dowód. Proszę więc o dowody i argumenty na które tak chętnie się powołujesz. Ich brak to zwykły bełkot w twoim wydaniu.  

5 minut temu, Mark75X napisał:

przytoczyłeś jakieś herezje o rzekomym du..chronie w walce z audiofilami skłonnymi do zwrotów zakupów. Po pierwsze taka praktyka nigdy nie była powszechna w handlu, a skrajnie rzadka dla zakupów stacjonarnych, po drugie rzekomy du...chron to tylko przypuszczenie, a nie żaden dowód.

Bez komentarza. Kiedyś byłem tak samo naiwny jak Ty jesteś, mądrość przyszła z wiekiem, a teraz idę spać.

Ps

5 minut temu, Mark75X napisał:

bełkot

Moderacja nie lubi tego słowa, ja też.

2 godziny temu, yayacek napisał:

Rel pisze już typowe bzdury. Po wygrzaniu (2 godziny) będziemy mieli granie o pół oktawy niżej i o wiele głośniej (?). Jak sami piszą po dwóch godzinach jest o 4db więcej a po następnych 12 godzinach kolejne 2 db. Czyli po czternastu godzinach mamy 6db więcej i pół oktawy niżej - chciałbym zobaczyć pomiary nowy vs. wygrzany czternastogodzinny.

To z grubsza tak, jakby monitory 2way po 12godz. grania przeistoczyły się w podłogowe 3way - faktycznie ciekawa sprawa.

Godzinę temu, yayacek napisał:

Tak na rozluźnienie klimatu. Jest taki skecz jak przychodzi facet do sklepu hi-fi po zakup gramofonu. Totalny hi-fi laik trafia na zadufanego w siebie sprzedawcę, który naśmiewa się z totalnej niewiedzy klienta wciskając mu przy okazji kolejne komponenty. 

Ukryta Zawartość

hahaha,świetne.

Podobnie wygląda inicjacja na forum

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

REL pisze..

szkoda ze ze nie mam nowego RELa. Zweryfikowanie tego jest kwestja cierpliwosci 2 godzin i jednego klikniecia mysza na guzik „Measure“
I juz by bylo wszystko „udowodnione“

Eeereh, chwila, chyba jednak nie

Pierwsze co by sie stalo po opublikowaniu takich pomiarow, to pojawily by sie zarztuty, ze niewlasciwie kliknalem mysza, wiec pomiar sie nie liczy. Albo ze przez te 2 godziny subwoofer sie co prawda „wygrzal“, ale pomieszczenie sie „wychlodzilo“, wiec powtorny pomiar byl wykonany w innych warunkach i sie nie liczy
No i oczywiscie absolutnie ostateczny, niepodwazalny argument, czyli stwierdzenie, ze :pomiary nie sa w stanie uchwycic tych domniemanych 4dB, tak jak je „slyszymy“ uszami

Spojrzmy prawdzie w oczy: jak sie nie obrocisz, d… zawsze zostanie z tylu
8 godzin temu, 1siedem napisał:

Ile godzin trwa to "wygrzewanie"?

Różnie ,jest mowa nawet o 200,300 godzinach "grania" .

W wypadku elektroniki jakieś 50 godzin używania pozwala zaobserwować zmiany.

7 godzin temu, spokojnie napisał:

Dlatego za niemądre uważam propozycje typu - weź sobie zrób ślepy test 10 kabli i jak wszystkie rozpoznasz to ci uwierzę że kable wnoszą różnice

Jeśli takie kiedykolwiek były, to rzeczywiście byly niemądre.

Osobiście takich nie spotkałem, może nie miałem tego "szczęścia". 

Spotykałem natomiast propozycje lub sam takie podawałem aby na ślepo testować minimum 10 razy jeden i ten sam "kabelek" (vs. jakiś "komputerowy zwyklak") 

12 minut temu, iro III napisał:

Jeśli takie kiedykolwiek były, to rzeczywiście byly niemądre.

Osobiście takich nie spotkałem, może nie miałem tego "szczęścia". 

Spotykałem natomiast propozycje lub sam takie podawałem aby na ślepo testować minimum 10 razy jeden i ten sam "kabelek" (vs. jakiś "komputerowy zwyklak") 

Tak czy siak niepowodzenie w teście oznaczało by błąd procedury testowej, bo przecież poza testem "oni słyszą", a zadaniem testu jest potwierdzić ich zdolności a nie im zaprzeczać.

-----

Godzinę temu, baltfan napisał:

Różnie ,jest mowa nawet o 200,300 godzinach "grania" .

W wypadku elektroniki jakieś 50 godzin używania pozwala zaobserwować zmiany.

Jesteś w stanie odróżnić, ile w tym Twoim "wygrzewaniu" faktycznie wygrzewania, a ile przyzwyczajenia do zmienionego brzmienia?

6 godzin temu, zapacoustics napisał:

Tak tak wiemy wiemy. teraz to nie wypada się przyznać jak zobaczyłeś wykresy ale kiedy nikt nie patrzy to otwierasz szafe a tam Klipsch.
Przypadki nie istnieją, mogłes podlinkować stronę każdej firmy z 1000-cy na rynku ale był to właśnie Klipsch.
Napewno masz ją w zakłądkach na 1 miejscu i codziennie otwierasz i czytasz.
🤣🤣🤣
Heheszki oczywiście - wybacz nie mogłem się powtrzymać ....

Nie ma problemu jeśli chodzi o złośliwości, z jakiego powodu na swoim blogu używasz określenia "wygrzany" w kontekście właśnie głośnika. 

Bardzo ciekawe 🤯

I tu kilku zarozumialców zaprzecza rzeczywistości, ktora jest oczywista, bo nie słyszą 😄

26 minut temu, szymon1977 napisał:

Jesteś w stanie odróżnić

Na pewno nie ma to nic wspólnego z przyzwyczajeniem.

Np. Kupuje nowego daca,gra na początku w pewien charakterystyczny sposób.Po procesie wygrzania,charakter dźwięku zmienia się mocno i taki pozostaje.

Tu istotnym jest to,że nie ma mowy o przyzwyczajaniu się.Do porównania stosuję inne urządzenie ,o innym dźwięku.

34 minuty temu, szymon1977 napisał:

ile przyzwyczajenia do zmienionego brzmienia?

Edytowane 20 minut temu przez szymon1977

No właśnie,dźwięk się zmienia .Ta zmiana z czasem staje się tak oczywista,że można nazwać ten stan przyzwyczajeniem się.

9 minut temu, baltfan napisał:

Na pewno nie ma to nic wspólnego z przyzwyczajeniem.

Twoje "na pewno" to trochę mało przeciwko standardowym mechanizmom zachodzący w naszym mózgu.

Oczywiście wszystko najłatwiej sprowadzić do "mechanizmów w mózgu" one też sprawiają kształtowanie się brzmienia podczas formowania nowych kondensatorów 🤭

24 minuty temu, baltfan napisał:

No właśnie,dźwięk się zmienia .Ta zmiana z czasem staje się tak oczywista,że można nazwać ten stan przyzwyczajeniem się.

Ja p..., a czarne nazwać białym. Prawdziwy z Ciebie miszcz słowa!

9 minut temu, Ajothe napisał:

kondensatorów

OT

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

OT

Szymek, Ja wiem, że nie masz za dużo wiedzy, ale w kolumnach w zwrotnicach znajdują się kondensatory 🤭

3 minuty temu, Ajothe napisał:

w kolumnach w zwrotnicach znajdują się kondensatory

Wiem, że nie zauważyłeś: po raz kolejny OT

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Ja p

Tak to działa.Słuchasz urządzenia jakiś czas.

Danego dnia następuje zmiana,PSTRYK i nagle słyszysz jakby inne urządzenie.Np. dźwięk uwalnia się z "mgły",otwiera się.Lub prościej ,staje się wyraźniejszy.

Wiem, że nie zauważyłeś: po raz kolejny OT

Mam wkleić przykładową zwrotnice i wskazać palcem jak wygląda kondensator? 

Nie wynika to z tego,że czuję się nagle lepiej 🙂

Ja z reguły czuje się świetnie .Jak mam dość słuchania,to odpuszczam.

Moje systemy nie męczą mnie ,a wręcz zmuszają do słuchania.

Często po odsłuchu na kolumnach ,kończę na słuchawkach.

24 minuty temu, baltfan napisał:

Tak to działa.Słuchasz urządzenia jakiś czas.

Danego dnia następuje zmiana,PSTRYK i nagle słyszysz jakby inne urządzenie.Np. dźwięk uwalnia się z "mgły",otwiera się.Lub prościej ,staje się wyraźniejszy.

Tak to zadziałać może przyzwyczajenie, i inne zjawiska natury psychologicznej, wszak bez żadnych zmian sprzętowym raz słucha mi sią zaj.ście, a raz mam ochotę to wszystko wyj.bać przez okno (sory za niesalonowe określenia, ale najlepiej odzwierciedlają skalę zjawiska). Tak też się stało z moim AVR, który miał nie grać muzyki... i faktycznie jakby nie grał, aż trafiłem na fajną płytę i jakby zagrał. AVR nie wygrzał się, bo kupiłem wygrzany (czyt. używany).

Poza tym teoria rozmija Ci się z praktyką, bo opisywane tu i niewątpliwie zachodzące w kolumnach a posądzane o wygrzewanie zjawiska fizyczne, zachodzą stopniowo i łagodnie a nie skokowo.

-----

22 minuty temu, Ajothe napisał:

Mam wkleić przykładową zwrotnice i wskazać palcem jak wygląda kondensator? 

OT Lepiej zrobisz jak przeczytasz pytanie, zamiast powtarzać odpowiedź na jakieś inne.

6 godzin temu, Mark75X napisał:

Ewidetnie to sam masz problem i to duży z rozumieniem konkretnej argumentacji skoro tak postrzegasz moje wpisy. Na domniemanie braku powodów do posługiwania się nieprawdą przez producentów (przy jednoczesnym podaniu przeze mnie konkretnych argumentów znoszących jakiekolwiek prawa do reklamacji), przytoczyłeś jakieś herezje o rzekomym du..chronie w walce z audiofilami skłonnymi do zwrotów zakupów. Po pierwsze taka praktyka nigdy nie była powszechna w handlu, a skrajnie rzadka dla zakupów stacjonarnych, po drugie rzekomy du...chron to tylko przypuszczenie, a nie żaden dowód. Proszę więc o dowody i argumenty na które tak chętnie się powołujesz. Ich brak to zwykły bełkot w twoim wydaniu.  

To juz dla nich za dużo i brną w opary absurdu jakoby kilkugodzinne zalecenie producenta miałoby uchronić go przed zwrotem towaru przez klienta 😄

Tak też się stało z moim AVR, który miał nie grać muzyki... i faktycznie jakby nie grał, aż trafiłem na fajną płytę i jakby zagrał. AVR nie wygrzał się, bo kupiłem wygrzany (czyt. używany).

Widzisz i tu znowu się popisujesz małym doświadczeniem, bo jakby było inaczej to byś wiedział, że są realizacje, które brzmi świetnie na byle czym 🙂

OT Lepiej zrobisz jak przeczytasz pytanie, zamiast powtarzać odpowiedź na jakieś inne.

Co znowu bredzisz? 

Edytowane przez Ajothe
2 minuty temu, szymon1977 napisał:

teoria rozmija Ci się z praktyką, bo opisywane tu

Tą łagodność określa czas od momentu rozpoczęcia wygrzewania do jego zakończenia.

Zmiana następuje w jednym momencie,tj. wtedy,kiedy ją usłyszysz pierwszy raz.

5 minut temu, baltfan napisał:

Zmiana następuje w jednym momencie

Nie może tak być, bo

11 minut temu, szymon1977 napisał:

bo opisywane tu i niewątpliwie zachodzące w kolumnach a posądzane o wygrzewanie zjawiska fizyczne, zachodzą stopniowo

37 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie może tak być

Ja to tak usłyszałem,w wypadku urządzeń typu wzmacniacz i Dac.

Możliwe,że inni ludzie odbierają te zmiany w inny sposób.

59 minut temu, baltfan napisał:

Tą łagodność określa czas od momentu rozpoczęcia wygrzewania do jego zakończenia.

Zmiana następuje w jednym momencie,tj. wtedy,kiedy ją usłyszysz pierwszy raz.

Może nie tak drastycznie na zasadzie przełącznika, ale po 3 wieczorach jak już się kondensatory ułożyły wiedziałem i słyszałem, że zakończył się ten proces podczas, którego głównie średnica dziwnie sie zachowywała. 

10 minut temu, baltfan napisał:

Ja to tak usłyszałem,w wypadku urządzeń typu wzmacniacz i Dac.

Możliwe,że inni ludzie odbierają te zmiany w inny sposób.

Zgadzam sie. To mozna by mniej wiecej scharakteryzowac graficznie tak

Ukryta Zawartość

Najprosciej i najlepiej jest nie sluchac urzadzenia zanim sie ustabilizuje tylko "dogladac" od czasu do czasu.

Do niczego sie czlowiek nie przyzwyczaja bo nie ma czasu a wyraznie slyszy zmiany-roznice do wczesniejszych godzin grania.

Przyzwyczajenie to jest do innej, nowej prezentacji dzwieku. To zupelnie co innego niz rozmowa o tzw "wygrzewaniu".

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Tylko, że profesjonaliści nie są autorytetem dla "audiofila".

Japycze są (i różni inni rentierzy też)

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

8 godzin temu, yayacek napisał:

Oni się nie mylą. Oni mają identyczną strategię marketingową. Kolega @szymon1977 odpowiednio tę strategię sprecyzował powyżej. To taki mówiąc kolokwialnie dupochron. 

Z takimi stwierdzeniami obracamy się w sferze przypuszczeń i domysłów.

Jeśli rozumiem wasz tok rozumowania, to wpisy na stronach FAQ producentów kolumn miałyby służyć temu żeby kupujący (licząc na zmianę dźwięku po wygrzaniu ZG) nie zdążył ze zwrotem w ciągu ustawowych 14-tu dni bo będzie czekał na poprawę dźwięku i się zagapi i termin przekroczy.

Może jest to próba takiej sugestii ze strony producentów, a może nie, zależy jak kto te wpisy interpretuje. Nie róbmy jednak z osobistej interpretacji potwierdzonego faktu.

• Pokaż nowe odpowiedzi