Skocz do zawartości
IGNORED

Rzeczywiste efekty wygrzewania ZG

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez zapacoustics,

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, szymon1977 napisał:

obserwowanie identycznego efektu po zakupie kolumn używanych

Chyba nikt tutaj podobnych wrażeń nie opisywał. 

Osobiście mając co najmniej 5 nowych kolumn, nie zwracałem uwagi nawet na wygrzanie. 

Edytowane przez baltfan

Materiał membrany, który musi się rozruszać, cewki, kondensatory które potrzebują się uformować. 

Trudno twierdzić, że proces wygrzaniu kolumn nie istnieje, a to ile on trwa to już inna sprawa.

Jak już wspomniałem u mnie proces wygrzewania się Mundorfów supreme w innej aplikacji trwał około 3 wieczory i dopiero po ułożeniu się system gra świetnie. 

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak, ale obserwowanie identycznego efektu po zakupie kolumn używanych pokazuje

To tylko twój pomysł czy ktoś jeszcze miał takie przygody? 

Czegoś takiego nigdzie nie słyszałem.

• Moderatorzy
1 godzinę temu, zapacoustics napisał:

Prawda jest taka ze poza wyjątkami które podałem w wątku wyżej. wygrzewanie kolumn trwa krócej niż Nam sie wydaje.

W dwóch kolumnach używam kondensatorów Jantzen Alumen. W jednej gdy nie grają kilka tygodni pojawia się dość spory dołek w charakterystyce za którą odpowiadają (bodajże z 1.5dB) po około 6 godzinach grania wszystko wraca do normy. W drugiej parze różnica jest około 0.5 dB. 

46 minut temu, Ajothe napisał:

Jak już wspomniałem u mnie proces wygrzewania się Mundorfów supreme w innej aplikacji trwał około 3 wieczory i dopiero po ułożeniu się system gra świetnie. 

Olejaki  szczególnie potrzebują wygrzania - jeśli postoją dłużej to znowu trzeba na nich pograć by wróciło brzmienie.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

@Mark75X-aby nie cierpieć z powodu osób,z którymi się nie zgadzasz-wystarczy je dodać do ignorowanych.
Podobno to skutecznie ogranicza komunikację,i mamy kłopot z głowy,zarówno z ich wypowiedziami jak i nieodpowiednia formą.
Bo przecież,jak sam mówisz:

Cytat

Widzisz, tylko znam w życiu trochę lepsze atrakcje niż przepychanki z ludźmi mającymi swój jeden niezłomny punkt widzenia, mający się nijak do realiów. Mnie zabawa w ich świecie nie bawi.

Wystarczy po-ignorować i po kłopocie!
☝️🙂

BTW:Ciekawe,czy jest możliwość założenia wątku,w którym autor może decydować,kto pisze komentarze?
Może to by było pomocne...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Moderatorzy
12 minut temu, Pseudodrummer napisał:

BTW:Ciekawe,czy jest możliwość założenia wątku,w którym autor może decydować,kto pisze komentarze?

Nie ma. Kiedyś była taka możliwość ale to się nie sprawdziło. 

Godzinę temu, baltfan napisał:

Jak podejść do obserwacji opisywanych tutaj przez grupę Audiofili ? 

Nietrzeba negować - wystarczy podejście obiektywnie, bezstronnie i uczciwie, o czym właśnie pisałem:

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

obserwowanie identycznego efektu po zakupie kolumn używanych pokazuje, że efekt wygrzewania kolumn, o ile w ogóle jest zauważalny, to jest wyolbrzymiany przez prozaiczne przyzwyczajanie do innego brzmienia.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jak podejść do obserwacji opisywanych tutaj przez grupę Audiofili ? 

Wystarczyłoby je zaakcetować. 

Ba,ale kto jest Audiofilem?
Zdania/wypowiedzi osób które pretendują do tego miana  się różnią...
Jest jakieś kryterium?
Może byłoby łatwiej?

Dla ułatwienia dodam,że ja nie jestem.
Nie chcę.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Chyba nikt tutaj podobnych wrażeń nie opisywał. 

Godzinę temu, Ajothe napisał:

To tylko twój pomysł czy ktoś jeszcze miał takie przygody? 

Czegoś takiego nigdzie nie słyszałem.

Niezbyt uważnie czytacie wątek w którym piszecie, nieładnie.

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Ba,ale kto jest Audiofilem?
Zdania/wypowiedzi osób które pretendują do tego miana  się różnią...
Jest jakieś kryterium?
Może byłoby łatwiej?

Dla ułatwienia dodam,że ja nie jestem.
Nie chcę.

A może jesteś audiofilem choć nie chcesz? Wszak dążenie do ideału czyni audiofilem, a nie słyszenie wygrzewania czy kabli.

Edytowane przez szymon1977

1 minutę temu, Seyv napisał:

Dziekuję,rozumiem.
Choć to dałoby odetchnąć zwykłym użytkownikom,gbyby kazdy wątek nie był zaśmiecany przez te same osoby.

4 minuty temu, Seyv napisał:

Ale chyba Kluby na takiej zasadzie działają?

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

A moze jesteś choć nie chcesz?

Kurcze.....

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Wszak dążenie do ideału czyni audiofilem

No trochę mi drogi zostało🙂

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

a nie słyszenie wygrzewania czy kabli.

Uff,kamień spadł mi z serca.
Jest szansa.
Mała,choć trudna do wychwycenia-tak jak z tym wygrzewaniem kolumn.
🙂

20 minut temu, Pseudodrummer napisał:

To by było do góry nogami, gdyby ktoś uniemożliwiał innemu pisanie tylko dlatego, że sam czytać go nie chce. Od tego jest funkcja "ignoruj" a nie cenzura.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Ale chyba Kluby na takiej zasadzie działają?

O własnie,jak ktoś nie jest członkiem klubu to nie może dodać postu.
Więc trzeba założyć Klub.
A kto w klubie decyduje o przyjęciu danej osoby?

No trochę mi drogi zostało🙂

"Nie chodzi o to by złapać gąskę, lecz by ją gonić."

Teraz, szymon1977 napisał:

To by było do góry nogami, gdyby ktoś uniemożliwiał innemu pisanie tylko dlatego, że sam czytać go nie chce. Od tego jest funkcja "ignoruj" a nie cenzura.

Wiem,wspomniałam o tym dlatego,że sa osoby,które zakładaja wątki,a potem czują sie urazone odpowiedziami.

No ale dośc oftopu.

Moje pytanie:
1 . Jak wygląda,i czy istnieje taki proces w przypadku zastosowań PRO?
Może  ktoś z tej branzy cos powie?
@yayacek, @przemak czy ktos?

2 . Czy kolumna,która kupujemy w sklepie rzeczywiście jest "nowa"?
W przypadku masowej produkcji,zakładam,że tak,nikt nie będzie sprawdzał/mierzył każdego egzemplarza,ale w przypadku manufaktur,które robią po kilka sztuk to chyba zanim trafi do słuchacza,który ją namiętnie wygrzewa,jest sprawdzana/mierzona i gra troche czasu???

• Moderatorzy
8 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Choć to dałoby odetchnąć zwykłym użytkownikom,gbyby kazdy wątek nie był zaśmiecany przez te same osoby.

W tematach stricte technicznych staramy się bardziej pilnować merytoryki. Natomiast w tego typu beletrystycznych gdy wszyscy zgadzają się ze sobą temat kończy się po kilku, kilkunastu wpisach.

1 minutę temu, Seyv napisał:

W tematach stricte technicznych staramy się bardziej pilnować merytoryki. Natomiast w tego typu beletrystycznych gdy wszyscy zgadzają się ze sobą temat kończy się po kilku, kilkunastu wpisach.

No tak,racja.
Wszak forum żyje własnie dzięki oponętom,to ożywia dyskusję.

to ożywia dyskusję.

Dyskusję ,która prowadzi do potyczek słownych i nie ma nic wspólnego z założonym tematem .

Przecież ten wątek jest bezużyteczny w tej chwili. Nikt ,kto będzie szukał odpowiedzi na pytanie zadane w tym wątku nie będzie chciał czytać tego,co tu napisaliśmy 🙂

Pytanie będzie wielokrotnie powielane 🙂

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

No tak,racja.
Wszak forum żyje własnie dzięki oponętom,to ożywia dyskusję.

Co to za dyskusja, gdy kolesie o tych samych poglądach wchodzą sobie w... przepraszam, nabijają sobie lajki za wzajemne utwierdzanie się w swoich przekonaniach?

Teraz, szymon1977 napisał:

Co to za dyskusja, gdy kolesie o tych samych poglądach wchodzą sobie w... przepraszam, nabijają sobie lajki wzajemne utwierdzanie się w swoich przekonaniach?

Gdyby robili to w swoim wątku-ułatwiło by to innym życie.
Ale cóż,świat nie jest doskonały.
🙂

1 minutę temu, baltfan napisał:

Przecież ten wątek jest bezużyteczny w tej chwili. Nikt ,kto będzie szukał odpowiedzi na pytanie zadane w tym wątku nie będzie chciał czytać tego,co tu napisaliśmy

Tak to jest, gdy jeden ma pretensje, że drugi na temat napisał co innego, niż pierwszy chciał przeczytać.

• Moderatorzy
5 minut temu, baltfan napisał:

Przecież ten wątek jest bezużyteczny w tej chwili

Odpowiedz zazwyczaj pada na pierwszych dwóch stronach. Szczególnie przydatne posty są też wyróżniane. Więc ktoś kto chce przydatnych informacji szybko je znajdzie.

• Moderatorzy

Panowie dyskusja może być luźniejsza ale bez personalnych wycieczek.

29 minut temu, szymon1977 napisał:

Niezbyt uważnie czytacie wątek w którym piszecie, nieładnie.

Zamiast wykręcania się zalecam odpowiedź na pytanie, bo ciekaw jestem czy sam wygrzewasz używane kolumny, czy jeszcze masz kilku kolegów. 

3 minuty temu, Seyv napisał:

Panowie dyskusja może być luźniejsza ale bez personalnych wycieczek.

To proszę być konsekwentym i usuwać cały spam, a nie wybranych użytkowników. 

8 minut temu, Ajothe napisał:

Zamiast wykręcania się

Kilku userów w tym wątku o zjawisku przyzwyczajania się do innego brzmienia pisało, ciekawe było też opracowanie profesjonalne. Nie będę Ci szukać  tylko dlatego, że nie czytałeś - poszukaj sobie sam.

13 minut temu, Ajothe napisał:

To proszę być konsekwentym i usuwać cały spam

Cały? Możesz nie wyjść na tym dobrze.

W dniu 1.08.2024 o 20:39, szymon1977 napisał:

Precyzyjnie opisałem "wygrzewanie" kolumn starych, które wielokrotnie doświadczyłem, Ty za to wygrzewania kolumn nowych nie doświadczyłeś. To chyba wystarczy, by z przymrużeniem oka czytać sensacyjne opowieści niektórych?

Hello Kitty wygrzewa używane kolumny 😃

Czegoś śmieszniejszego dawno na forum nie czytałem 🤭

8 minut temu, Ajothe napisał:

Hello Kitty wygrzewa używane kolumny 😃

Kolejny Twoj pomysł - ja nie pisałem, że wygrzewam jakiekolwiek kolumny.

Ps

Wiesz co oznacza cudzysłów? Nie musisz odpowiadać, właśnie pokazałeś, że nie. Różnicy pomiędzy "wygrzewam" a "wygrzewają się" także zapewne nie.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Kolejny Twoj pomysł - ja nie pisałem, że wygrzewam jakiekolwiek kolumny.

Ps

Wiesz co oznacza cudzysłów? Nie musisz odpowiadać, właśnie pokazałeś, że nie. Różnicy pomiędzy "wygrzewam" a "wygrzewają się" także zapewne nie.

Znów musisz się tłumaczyć, jak zwykle zresztą. I widzisz wychodzi na to, że piszesz tutaj nie na temat. 

10 minut temu, Ajothe napisał:

Znów musisz się tłumaczyć

Bo znów przypisujesz mi bzdury, które sam wymyślasz. Nie wygrzewam używanych kolumn i nigdy nic takiego nie pisałem, a jeśli nie przestaniesz po raz kolejny oczerniać mnie przypisywaniem swoich autorskich głupot, to przychylę się do Twojej prośby:

39 minut temu, Ajothe napisał:

To proszę być konsekwentym i usuwać cały spam

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Dlaczego piszesz nie na temat w takim razie? 

Szkoda zachodu , ten czlowiek rozwala kazdy temat , czy go rozumie czy tez nie.

• Pokaż nowe odpowiedzi