Skocz do zawartości
IGNORED

Holo audio RED - streamer.

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie że macie doświadczenia, ale jakbym miał się podjąć składania przydało by się podać dokładnie co macie w tych PC i najlepiej z nazwami kompletnymi podzespołów

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Nie jest aż tak źle. Oczywiście nie jest to rozwiązanie dla każdego, chociażby z potrzeby posiadania wiedzy potrzebnej na zbudowanie i skonfigurowanie takiego komputera, to zupełnie inna bajka niż kupienie gotowego urządzenia które po prostu jakoś tam gra. Wiedza jest dostępna na specjalistycznych forach, i fakt że pierwszą platformę którą miałem sprzedałem, ale wynikało to głównie z wypuszczenia nowej generacji kart przez Jcata. Największy koszt to zasilanie, tu też jest jedna z ogromnych zalet tego rozwiązania, czyli elastyczność. Wiadomo że drogą jest zasilanie i można po prostu pożyczyć albo kupić dobry zasilacz bo wszędzie jest 5V i po kolei go podłączyć do różnych rzeczy i zobaczyć gdzie robi jaką różnicę. Obecna konfiguracja mojego PCeta to okolice 60 - 70k. Ta pierwsza to było tak bardziej z 15. Nie miałem za bardzo wtop zakupowych, ten pierwszy komp to był taki "złoty standard" wypracowany przez ludzi ze wspomnianego już tu forum, to drugie to sam już wiedziałem po doświadczeniach z tym pierwszym, co trzeba zrobić żeby zagrało naprawdę zajebiście, no i paru userów z forum też budowało takie dopasione konfiguracje więc też powymienialiśmy się obserwacjami. Wiem że dla ludzi stąd ta informacja może być szokiem, ale są fora (anglojęzyczne) gdzie nie ma trollingu, albo szybko jest on traktowany pałą, a wpisy są merytoryczne i na konkretny techniczny temat. 

3 minuty temu, kaviter napisał:

Wiem że dla ludzi stąd ta informacja może być szokiem, ale są fora (anglojęzyczne) gdzie nie ma trollingu, albo szybko jest on traktowany pałą, a wpisy są merytoryczne i na konkretny techniczny temat. 

TO jest najbardziej nie do uwierzenia dla przeciętnego forumowicza AS 😄 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Ja ostatnio zmajstrowałem taki komputer dla kumpla:

- karta JCAT Evo + zegar

- zasilanie liniowe do płyty głównej

- zasilanie liniowe do karty

- zasilanie liniowe do zegara

- zasilanie liniowe do dysku SSD

- pakiet ultra kondensatorów na gałęzi zasilania karty USB

- pakiet ultra kondensatorów na gałęzi zasilania zegara do karty USB

Dodatkowo filtr Schaffera na wejściu, aby ten cały śmietnik z komputera nie niósł się dalej po sieci i nie zakłócał pracy pozostałych urządzeń w systemie.

Oczywiście wszystkie zasilacze typu ultra low noise. 

Zainstalowany system to Audiophile Linux. 

Tanio nie było (sama karta i zegar to chyba 9kzł teraz), ale ... gra zajebiście.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ZdjcieWhatsApp2024-06-29o17_28.22_92b5c102.thumb.jpg.fb875c53ab04bfe15f2c452c9da7633c.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

1 godzinę temu, Elberoth napisał:

A po co tam dysk SSD? Nie lepiej (wygodniej) z NASa po Ethernecie? Chyba, że jedynie dla systemu, a nie dla danych.

Jak juz bardzo chcesz to do NASa też można dać audiofilskie zasilanie i dyski SSD, a nie ma ograniczenia pojemności nosnika danych. O redundancji już nie wspominam bo to oczywiste. 

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Dysk to tylko 250GB na system. Teoretycznie można włożyć jeszcze drugi (na pliki), ale to był z założenia tylko end-point.

Po Audio Show będę budował kolejny, już jako dedykowany serwer - tam będzie i dysk na pliki, i zupełnie inna płyta główna z szybszym CPU i chłodzeniem na heat pipach. 

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

11 godzin temu, Elberoth napisał:

- karta JCAT Evo + zegar

Dodatkowo filtr Schaffera na wejściu, aby ten cały śmietnik z komputera nie niósł się dalej po sieci i nie zakłócał pracy pozostałych urządzeń w systemie.

Tanio nie było (sama karta i zegar to chyba 9kzł teraz), ale ... gra zajebiście.

Ukryta Zawartość

ZdjcieWhatsApp2024-06-29o17_28.22_92b5c102.thumb.jpg.fb875c53ab04bfe15f2c452c9da7633c.jpg

Ciekawe jak taki komputer gra vs topowe rozwiązania gotowe typu Aurender N20, Inuos Statement czy xact s1 czy Perfect Connection Orpheus lub Taico? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Elberoth napisał:

Dysk to tylko 250GB na system. Teoretycznie można włożyć jeszcze drugi (na pliki), ale to był z założenia tylko end-point.

Po Audio Show będę budował kolejny, już jako dedykowany serwer - tam będzie i dysk na pliki, i zupełnie inna płyta główna z szybszym CPU i chłodzeniem na heat pipach. 

Żeby to miało sens to powinien być jeden mały dysk SSD na system i ... minimum dwa dyski (HDD/SSD) chodzące w RAID przeznaczone na dane.

33 minuty temu, Arek80 napisał:

Ciekawe jak taki komputer gra vs topowe rozwiązania gotowe typu Aurender N20, Inuos Statement czy xact s1 czy Perfect Connection Orpheus lub Taico? 

Takio i XACT grają jeszcze 20% lepiej, choć zupełnie inaczej. 

Taiko jest ultra rozdzielczy i dynamiczny. XACT jest jakby gładszy i bardziej analogowy.  

Aurendera zbyt dawno nie słuchałem, a Innuosa wcale.  

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Żeby to miało sens to powinien być jeden mały dysk SSD na system i ... minimum dwa dyski (HDD/SSD) chodzące w RAID przeznaczone na dane.

Nie ma problemu, aby wsadzić 2 dyski na dane i skonfigurować jako RAID. 

Ja swoje pliki trzymam na NAS, bo mam aż 16TB muzyki, a pojedyncze dyski SSD to 8TB (bez wchodzenia w jakieś absurdalne serwerowe formaty typu U3, jak w Taiko Olympus). Do tego zimna kopia na HDD WD 16TB.

18 godzin temu, Elberoth napisał:

Te zasilacze to jest Sigma 11?

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Cały serwer jest sigma 😉

Tak, trzy Muzgi Audio Premium. Finalnie trzeba było wszystko jednak przerobić, bo radiatory po zamknięciu obudowy osiągały 60'C. Konrad twierdził, że "to wcale nie tak dużo", ale nie było to dla mnie komfortowe.

Finalnie radiatory wyleciały, tranzystor poszedł pod spód i bez problemu rozprasza ciepło na obudowie, która jest bardzo gruba (w tym miejscu pod spodem jest ledwo ciepła).

Karta i zegar mają jeżeli dobrze pamiętam 800mA ciągłego poboru prądu każde z osobna.

Zasilacze Muzga są świetne - polecam. 

Godzinę temu, Elberoth napisał:

Tak, trzy Muzgi Audio Premium. Finalnie trzeba było wszystko jednak przerobić, bo radiatory po zamknięciu obudowy osiągały 60'C. Konrad twierdził, że "to wcale nie tak dużo", ale nie było to dla mnie komfortowe.

Finalnie radiatory wyleciały, tranzystor poszedł pod spód i bez problemu rozprasza ciepło na obudowie, która jest bardzo gruba (w tym miejscu pod spodem jest ledwo ciepła).

Karta i zegar mają jeżeli dobrze pamiętam 800mA ciągłego poboru prądu każde z osobna.

Zasilacze Muzga są świetne - polecam. 

Jak oceniasz JCAT XE Evo do Pink Faun Ultra OCXO v1 ?

Nie wiem - nie robiłem takich porównań. Mam teraz kartę PF Ultra v.2, ale którą mam posiada zintegrowanego śledzia w wysokości 1/2, a obudowa Streacom ma wycięcie na pełnego śledzia, więc nie da się jej w tej obudowie zamontować. Musiałbym robić porównania na jakiejś desce, a od 4 miesięcy naprawdę nie mam na nic czasu. 

12 godzin temu, Cezary_58669 napisał:

@Elberoth

Używasz jakichś optymalizacji systemu, np. Fidelizera czy czegoś innego..?

AudioLinux.

15 godzin temu, pit66 napisał:

Jaka to płyta główna

ASRock 5040-ITX

To taka sama plyta jak siedzą w Ideonie AbsoluteStream i wszystkich modelach serwerów 432EVO. 

Tymczasem ja odebrałem przesyłkę. I pierwsze wrażenie , jakie to ciężkie urządzenie, szok. Zabawy będą za około tydzień

71544798e71a9024ddc1fc1f7595dff7.jpg

2 godziny temu, venom200 napisał:

Zabawy będą za około tydzień

Dalej bez kolumn?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Dalej bez kolumn?
Tak bo AVS jest w tym tygodniu. Wybiera się ktoś? Bo ja się zastanawiam cały czas. Teoretycznie w piątek służbowo moge pogodzić dwie sprawy

Podłączyłem na słuchawkach po I2S z LAiV Harmony DAC I gra naprawdę tak że palce lizać

Zainstalowałem na Red obraz jako punkt końcowy NAA i z innego PC HQ na próbe. Jako ze to R2R Dac  PCM , max próbkowanie - 18 bit, sinc - MGa i LNS15, kurde naprawde ten Holo robi robote, gram po I2S z najtaszym 2 metrowym HDMI.

Teraz jeszcze jakiś HDMI I2S porzadny i X FUSE XC dla Holo i Laiva wstawie i powinno być już porzadne granie

Docelowo chyba kupie jakiegos , taniego NUCa i HQ bedzie jako embeded wersja, a na drugim Roon, jakos uwazam ze lepiej by to grało

Edytowane przez venom200
21 minut temu, venom200 napisał:

Zainstalowałem na Red obraz jako punkt końcowy NAA i z innego PC HQ na próbe. Jako ze to R2R Dac  PCM , max próbkowanie - 18 bit, sinc - MGa i LNS15, kurde naprawde ten Holo robi robote, gram po I2S z najtaszym 2 metrowym HDMI.

Teraz jeszcze jakiś HDMI I2S porzadny i X FUSE XC dla Holo i Laiva wstawie i powinno być już porzadne granie

Docelowo chyba kupie jakiegos , taniego NUCa i HQ bedzie jako embeded wersja, a na drugim Roon, jakos uwazam ze lepiej by to grało

Mozesz to jakos na polski przetlumaczyć? Dzieki.

Nie wiem dokładnie co mam wytłumaczyć. Zamiast Red OS zainstalowałem obraz od Jussiego na Reda. Wtedy jest on pkt końcowym dla HQPLAYER'a.
Mały obraz, czysty i gra najlepiej chyba. W sumie jako DDC gra może o 2 % lepiej nawet lub tak samo. Tak czy inaczej lepej niż Tidal connect, czy z czystego Roon'a.
Hqplayer mam na NUC razem z Roon serwer

Nie wiem dokładnie co mam wytłumaczyć. Zamiast Red OS zainstalowałem obraz od Jussiego na Reda. Wtedy jest on pkt końcowym dla HQPLAYER'a.
Mały obraz, czysty i gra najlepiej chyba. W sumie jako DDC gra może o 2 % lepiej nawet lub tak samo. Tak czy inaczej lepej niż Tidal connect, czy z czystego Roon'a.
Hqplayer mam na NUC razem z Roon serwer

Jaką masz specyfikację tego NUC'a pod HQP?

Sent from hell using Tapatalk

Jaką masz specyfikację tego NUC'a pod HQP?

Sent from hell using Tapatalk

I7 ale starszej generacji i 16 gb ram. Ale ja używam PCM jednak lepiej brzmi z R2R DAC. Do DSD 512 za słaby i tak

• 3 tygodnie później...
W dniu 21.10.2024 o 21:45, Elberoth napisał:

- karta JCAT Evo + zegar

Ukryta Zawartość

No i zajebiście, że zajebiście się podoba dla Ciebie i dla właściciela/klienta.

Jeszcze @pmcomp od Ciebie zamówi ;), gdy jego wintydżowe gramofony, magnetofony szpulowe, odtwarzacze i transporty CD-Audio pokonasz ww. komputerem, tak że odejdą do lamusa, do muzeum elektroniki/odtwarzaczy audio.

W dniu 13.10.2024 o 21:55, kaviter napisał:

Oczywiście nie jest to rozwiązanie dla każdego, chociażby z potrzeby posiadania wiedzy potrzebnej na zbudowanie i skonfigurowanie takiego komputera, to zupełnie inna bajka niż kupienie gotowego urządzenia które po prostu jakoś tam gra. Wiedza jest dostępna na specjalistycznych forach, i fakt że pierwszą platformę którą miałem sprzedałem, ale wynikało to głównie z wypuszczenia nowej generacji kart przez Jcata. Największy koszt to zasilanie, tu też jest jedna z ogromnych zalet tego rozwiązania, czyli elastyczność. Wiadomo że drogą jest zasilanie i można po prostu pożyczyć albo kupić dobry zasilacz bo wszędzie jest 5V i po kolei go podłączyć do różnych rzeczy i zobaczyć gdzie robi jaką różnicę. Obecna konfiguracja mojego PCeta to okolice 60 - 70k. Ta pierwsza to było tak bardziej z 15. Nie miałem za bardzo wtop zakupowych, ten pierwszy komp to był taki "złoty standard" wypracowany przez ludzi ze wspomnianego już tu forum, to drugie to sam już wiedziałem po doświadczeniach z tym pierwszym, co trzeba zrobić żeby zagrało naprawdę zajebiście, no i paru userów z forum też budowało takie dopasione konfiguracje więc też powymienialiśmy się obserwacjami. Wiem że dla ludzi stąd ta informacja może być szokiem, ale są fora (anglojęzyczne) gdzie nie ma trollingu, albo szybko jest on traktowany pałą, a wpisy są merytoryczne i na konkretny techniczny temat. 

No i zajebiście. Na jakim modelu płyty Supermicro? z Intelem Xeon. I z jakim dyskiem pod slot M.2?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
  • Pokaż nowe odpowiedzi