Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny?

Rekomendowane odpowiedzi

Faktycznie, do 3K brałbym Cariny, jeśli mają być monitory. Ale jeżeli podłogówki, to tak, jak pisałem:  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Dobra cena. Bardzo dobra promocja. 

Tylko tak mówiłem to pewnie zakup w ciemno. 

Więc jak tam że zwrotem.

Nie ma u nich żadnych problemów ze zwrotem i ten sklep pokrywa koszty kuriera. Kupowałem u nich kilka klamotów włącznie z podłogowymi Carinami, które zwróciłem. Trzeba tylko pamiętać, że na przeliczeniach kursowych banku można stracić i 10%. Dlatego warto mieć konto w EUR, bo jeżeli zapłaci się ze złotówkowego, to bank przyjmuje wysoki kurs. Ale jak później jest zwrot EUR na konto złotówkowe, to już wtedy kurs banku jest bardzo niski. Czyli wydajesz sporo PLN przy zakupie ale jak zwracasz to dostajesz mniejszą kwotę w PLN.

Te Phonary cenowo faktycznie okazja. Jednak nie czuję się na siłach zakupu za granicą. Pozostają mi do wyboru tymczasowo ( do roku może) zakup jednej z dwu  możliwości. Dali Zensor 7 lub Dynaudio Emit 30 z poprzedniej wersji z tą wielką cewka na głośnikach. Obydwie możliwości  oczywiście białe. Tylko się waham które?

6 godzin temu, Oktawus napisał:

Jednak nie czuję się na siłach zakupu za granicą.

Dlaczego, jakie opory? Mógłbym Ci pomóc. Kupię a jak mi nie przypasują, sprzedam Tobie:)

Poczytaj o tych Phonarach. Te stare Emity wyglądają paskudnie. Dali też trochę, jak ser szwajcarski z tymi dziurami na kołki maskownicy. A Phonary nie są tylko designerskimi kolumnami, to marka z tradycjami i potrafią robić kolumny nie gorzej, niż Duńczycy. Zresztą ich fabryka w Niemczech (Tarp) jest dosłownie kilka kilometrów od granicy z Danią;)

A jak mi nie przypasują to komu sprzedam🤔?. Bezpieczniejszym zakupem do dalszej odsprzedaży ( np po roku gdy zwiększę budżet) są Dali i Dynaudio. Phonary nie są u nas popularne. Co do wyglądu - to rzecz gustu. Dla mnie są do przyjęcia. Moje ATL HD 309 też nie "wyglądają". A grają całkiem poprawnie w swojej klasie cenowej. Też mam problem ze sprzedażą bo u nas nie były znane. Tak że dzięki za chęć pomocy ale wybiorę opcję "duńską".

26 minut temu, Oktawus napisał:

A jak mi nie przypasują to komu sprzedam🤔?.

Wiadomy portal i znajdziesz chętnego😉

27 minut temu, Oktawus napisał:

Bezpieczniejszym zakupem do dalszej odsprzedaży ( np po roku gdy zwiększę budżet) są Dali i Dynaudio. Phonary nie są u nas popularne.

To prawda, choć przy tej cenie nie byłoby moim zdaniem problemu ze sprzedażą.

7 minut temu, tomek11 napisał:

Wiadomy portal i znajdziesz chętnego😉

Taa. Obecnie w ogłoszeniach zabawki wiszą czasem i rok.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

4 minuty temu, Misio38 napisał:

Taa. Obecnie w ogłoszeniach zabawki wiszą czasem i rok.

Tak, zwłaszcza jeżeli sprzedający ma fantazję oferowania używanego sprzętu w wyższej cenie, niż można kupić w sklepie (pokłosie cen wyprzedażowych). Przy dobrej cenie znajdziesz chętnych.

19 godzin temu, tomek11 napisał:

Nie ma u nich żadnych problemów ze zwrotem i ten sklep pokrywa koszty kuriera. Kupowałem u nich kilka klamotów włącznie z podłogowymi Carinami, które zwróciłem. Trzeba tylko pamiętać, że na przeliczeniach kursowych banku można stracić i 10%. Dlatego warto mieć konto w EUR, bo jeżeli zapłaci się ze złotówkowego, to bank przyjmuje wysoki kurs. Ale jak później jest zwrot EUR na konto złotówkowe, to już wtedy kurs banku jest bardzo niski. Czyli wydajesz sporo PLN przy zakupie ale jak zwracasz to dostajesz mniejszą kwotę w PLN.

Tak wiem. Płaciłem tak kiedyś do UK.

19 godzin temu, Oktawus napisał:

Te Phonary cenowo faktycznie okazja. Jednak nie czuję się na siłach zakupu za granicą. Pozostają mi do wyboru tymczasowo ( do roku może) zakup jednej z dwu  możliwości. Dali Zensor 7 lub Dynaudio Emit 30 z poprzedniej wersji z tą wielką cewka na głośnikach. Obydwie możliwości  oczywiście białe. Tylko się waham które?

W zależności od tego jaką masz elektronikę. Emit bardziej wymagające.

12 godzin temu, tomek11 napisał:

Tak, zwłaszcza jeżeli sprzedający ma fantazję oferowania używanego sprzętu w wyższej cenie, niż można kupić w sklepie (pokłosie cen wyprzedażowych). Przy dobrej cenie znajdziesz chętnych.

Ja oferuję wzmaka za mniej niż połowa ceny sklepowej i wisi już od stycznia. Słuchawki poszły jak ostetecznie oddałem je za darmo (dobra cena, nie?)-wtedy ludzie się rzucli. Na innym forum ludziom sprzęty wiszą po kilka miesięcy czy nawet rok, gdzie jakiś czas temu znikały po góra nastu dniach. Kupowanie czegoś ze względu na to, że się łatwo odsprzeda dzisiaj to bezsens.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

12 godzin temu, tomek11 napisał:

Tomku, Misio ma rację. Kupiłem kiedyś Phonary M4next, które później odsprzedawalem (w dobrej cenie) przez prawie rok, w końcu przyjechał po nie młody Czech 😄 nie jest to u nas popularny brand. 

Obecnie od paru miesięcy staram się sprzedać za uczciwe pieniądze Spendory, zainteresowanie mizerne. 

Za to Kefy, Dali, Dynie czy inne Elaci rotują z powodzeniem

13 minut temu, stach_s napisał:

Dziwne, że na tą Yamaszkę nie ma chętnych, chyba że cena... 

Skoro chętnych brak to ewidentnie cena za wysoka.
I nie ma się co obrażać - jeśli cena będzie odpowiednia to klient się znajdzie.
Ale coś mi się wydaje, że obecnie ludzie wolą kupić nowe w sklepie niż babrać się z jakimiś używanymi klockami.
3 tyś za używaną Yamahę to sporo. Wolałbym zapłacić w sklepie 3 tyś gotówką a drugie 3 tyś rozłożyć na 20 rat co daje 150 zł/miesiąc czyli właściwie tyle co nic. I miałbym nowy/pachnący sprzęt na pełnej gwarancji.
Ceny sprzętów używanych są niestety przeszacowane.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

To akurat prawda. Zauważyłem że rynek wtórny elektroniki jest znacznie ale to znacznie bardziej rotacyjny jeżeli mówimy o sprzętach po prostu bardzo tanich.

Jeżeli towary są ze średniej półki średnich cenach lub wyższych to faktycznie na te same aukcje muszą trafić po wielu miesiącach.

Zdecydowałem się na zakup Dali Zensor 7. Są białe 😉 i niedaleko od mojego miejsca zamieszkania. Tak że podjadę ze swoim Lyngdorfem i posłucham przed zakupem. To wersja tymczasowa ( ok roku). Peter Lyngdorf był związany z Dali tak że myślę że będzie ok. Wiem że wzmacniacz to wyższa półka niż kolumny ale to zawsze lepiej niż odwrotnie. Tak że temat można zakończyć. Chyba że któryś z forumowiczów miałby jakieś konstruktywne uwagi. Dziękuję wszystkim za sugestie i porady. Przy kolejnej zmianie na pewno je "odgrzebię". Pozdrawiam forumowiczów.

4 godziny temu, Oktawus napisał:

Chyba że któryś z forumowiczów miałby jakieś konstruktywne uwagi.

Tak, to słabe kolumny. Straszny mezalians z Lyngdorfem. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 godziny temu, Oktawus napisał:

ale to zawsze lepiej niż odwrotnie.

Lepiej, gdy zarówno elektronika jak i głośniki reprezentują podobny segment jakościowy. Ja osobiście wolałbym odłożyć zakup na rok, dwa i wtedy kupić sobie coś docelowego, na lata. 

12 minut temu, Oktawus napisał:

Mezalianse się zdarzają. Wezmę rozwód za jakiś czas😉🙂

Stracisz ochotę na słuchanie muzyki jeśli jesteś przyzwyczajony do lepszej jakości. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Myślę że i tak będzie przeskok jakościowy z moich ATL HD 309. Słuchałem niedawno Oberonow 7 z moim piecem i nie było źle. Zensory to poprzednia generacja. Dam radę 😉

Miłego słuchania 🙂 Choć faktycznie wzmacniacz z wyższej półki niż same kolumny, ale trzymam kciuki, że będziesz zadowolony 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 31.08.2024 o 10:34, Oktawus napisał:

Wiem że wzmacniacz to wyższa półka niż kolumny ale to zawsze lepiej niż odwrotnie

I nie daj sobie wmówić odwrotnie. Ogólnie na tym forum panuje przeświadczenie że wzmacniacze grają tak samo a za wszystko odpowiadaja kolumny. Czasem ktoś doda akustyka.

W dniu 31.08.2024 o 15:30, piotrek7 napisał:

Lepiej, gdy zarówno elektronika jak i głośniki reprezentują podobny segment jakościowy. Ja osobiście wolałbym odłożyć zakup na rok, dwa i wtedy kupić sobie coś docelowego, na lata. 

Nie wiem o jakiej kwocie mówimy ale znajomy miał podobną sytuację i sprzedał używane zensor 7 w cenie która kupił a używał ich 3 miesiące. 

Można go krytykować to prawda ale To bardzo rotacyjny produkt. Więc na chwilę można się z nim związać. Mało lub nic nie tracąc. Zyskując doświadczenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi