Skocz do zawartości
IGNORED

Krell Kav-300i - Ustawienie prądu spoczynkowego oraz DC0.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie odnośnie ustawienia prądu spoczynkowe w tym wzmacniaczu, nie wiem czy dobrze rozumiem słabo znam angielski otóż według instrukcji serwisowej wzmacniacz powinien pozostać włączony na całą dobę po czym należy go wyłączyć na parę minut ponownie włączyć i po paru min. ustawić BIAS na 12mv oraz DC0 na 0V?.

spacer.png

Tylko ostrożnie. Bo co jeżeli w tym momencie prąd spoczynkowy jest ustawiony na maxa. I czy jakiś układ go w ogóle w ogranicza ? Dlaczego chcesz ustawić prąd spoczynkowy? Czy ktoś coś robił w tym wzmacniaczu? Czy po prostu uznałeś że radiator się zbytnio nagrzewa? I raczej na pewno można ten czas skrócić no ale jeżeli wszystko jest teraz na Maxa bo ktoś coś grzebał i pokręcił potencjometrami a nic nie ogranicza prądu spoczynkowego to wzmacniacz nie pożyje ani doby ani tych 3h wspomnianych przez Witka. 

Rób dokładnie jak nakazuje instrukcja chyba, że jest problem. 

Wówczas trzeba mieć doświadczenie co w pierwszej kolejności zrobić aby nic nie wybuchło 😉

12 godzin temu, pascal2009 napisał:

Witam.

Mam pytanie odnośnie ustawienia prądu spoczynkowe w tym wzmacniaczu, nie wiem czy dobrze rozumiem słabo znam angielski otóż według instrukcji serwisowej wzmacniacz powinien pozostać włączony na całą dobę po czym należy go wyłączyć na parę minut ponownie włączyć i po paru min. ustawić BIAS na 12mv oraz DC0 na 0V?.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapnij multimetr lub lepiej multimetry na punkty pomiarowe, włącz wzmacniacz i obserwuj co się dzieje. W przypadku przekroczenia ~16 mV obniż prąd spoczynkowy do wymaganej wartości.

Ukryta Zawartość

1.  Potencjometr głośności ustaw na minimum. 

2.  Uruchom wzmacniacz wpinając szeregowo z  zasilaniem 230VAC żarówkę o mocy 40-60W.

3.  Ustaw prąd spoczynkowy w obu kanałach tak aby żarówka świeciła jak najsłabiej czyli zmniejsz go do minimum .

4.  Uruchom wzmacniacz już bez żarówki czyli prosto z sieci 230VAC.

5.  Ustaw  w obu kanałach prąd spoczynkowy oraz składową DC wg zaleceń producenta.

6.  Nie wyłączaj wzmacniacza.

7.  Po 1-3h powtórz procedury regulacji.

Kacapia WON za Don !!!!

Witam ogólnie wiele razy już naprawiałem nie jeden wzmacniacz ten akurat przeszedł gruntowny Recap oraz pewne modyfikacje między innymi wymianę gniazd głośnikowych wraz z nowymi przewodami łączącymi gniazda głośnikowe z płytą wzmacniacza, wymianą przewodu zasilającego, dołożenie radiatorów na tranzystory pracujące w sekcji 18V.

Oczywiście wiem jak się ustawia prąd spoczynkowy jednakże trochę mnie zdziwiło pozostawianie wzmacniacza na dobę w celu regulacji.

Dzięki wszystkim za pomoc :).

• 2 tygodnie później...
W dniu 20.08.2024 o 18:59, pascal2009 napisał:

nowymi przewodami łączącymi gniazda głośnikowe z płytą wzmacniacza

najśmieszniejsze że w tym wzmacniaczu jest ścieżka na płycie która ma tylko 4 mm (głośnikowa), czyli średnica przewodu 0,42.

Taka scieżka o grubości podstawowej (35um) może spoko przewodzić prąd skuteczny 15A i podgrzeje się tylko o 60C. Przy prądach poniżej 10A to nie ma nawet o czym gadać. A można jeszcze wykorzystywać pokrycie o grubości 70 albo 105um...

Na szczęście projektują to inżynierowie a nie idioci od kabli... 🙂

7 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

No jeśli tak na to patrzeć to po cholerę te "węże ogrodowe głośnikowe"?

Obdarzeni to słyszą.

Prawdziwą kaźnią są dla nich te wszystkie ścieżki na płytkach drukowanych, destrukcyjne luty cynowe...

W dniu 29.08.2024 o 16:18, Grzegorz7 napisał:

Taka scieżka o grubości podstawowej (35um) może spoko przewodzić prąd skuteczny 15A i podgrzeje się tylko o 60C. Przy prądach poniżej 10A to nie ma nawet o czym gadać. A można jeszcze wykorzystywać pokrycie o grubości 70 albo 105um...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

5 godzin temu, terminus napisał:

Ukryta Zawartość

Hmmm, wychodzi że ta ścieżka może maksymalnie przewodzić prąd o natężeniu 4.74A (przy temp 45*C), a przy 20*C już tylko 3,23A, czyli Grzegorz się pomylił.

Ukryta Zawartość

16 minut temu, witek_z napisał:

Hmmm, wychodzi że ta ścieżka może maksymalnie przewodzić prąd o natężeniu 4.74A (przy temp 45*C), a przy 20*C już tylko 3,23A, czyli Grzegorz się pomylił.

Ukryta Zawartość

4mm 35um 45C daje 12.9A a nie 4.74 tak z tego co klikam

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Ukryta Zawartość

4mm 35um 45C daje 12.9A a nie 4.74 tak z tego co klikam

źle zaznaczasz, ja też się pomyliłem, zobacz jakiego typu to jest kalkulator.

Bez tytułu.png

Bez tytułu.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez witek_z
W dniu 30.08.2024 o 16:19, Grzegorz7 napisał:

destrukcyjne luty cynowe...

Te luty cynowe zapewniają długą i niezawodną pracę wszystkich połączeń w elektronice, u mnie niektóre mają ponad 30 a nawet i 40 lat i działają bez zarzutu 😉. Nawet bezpieczniki wlutowywałem w płytkę na drutach 0,8-1,0mm. Teraz widziałem w ofercie jakiejś firmy bezpieczniki z końcówkami drucianymi do wlutowania w płytkę, możliwe że to było w TME, ale pewny nie jestem.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Czyli nie masz doświadczeń empirycznych.

Mocno próbujesz zdyskredytować innego forumowicza; "czyli Grzegorz się pomylił!" 

Sensacja!

Wiedz zatem, ze Grzegorz również skorzystał z kalkulatora zbudowanego wg. modelu IPC-2221...

Więcej, Grzegorz ma doświadczenia również pomiarowe w projektowaniu układów gdzie należało zwracać uwagę na rozmaite aspekty, również termiczne zachowania urządzeń. 

Przeliczyłem to na poważnym kalkulatorze i nie wywołało to u mnie zastrzeżeń (pokryło się z moimi doświadczeniami), dlatego przytoczyłem tę ciekawostkę. 

Ale tak patrzę sobie na ten kalkulator z Elektrody i on wylicza to zupełnie podobnie. Wychodzi 13A.

Tak więc:

1. Podważasz wiedzę innej osoby.

2. Cytujesz inne opracowanie nie czyniąc refleksji; dlaczego kalkulator z E miałby być lepszy od tego z którego ja korzystam?!

3. Nie potrafisz obsługiwać zaproponowanego kalkulatora.

Przy moich założeniach dT=60C, 4mm szerokości, 35um grubości. Rozbieżność to 13A do 16A; 20% co przy szacowaniu jest dobrą wartością. Do dokładnym obliczeń należy znać parametry laminatu, wielowarstwowość, długość a w zasadzie powierzchnię, kształt,... Różnica mogła wynikać z tych dodatkowych założeń...

Teraz przeproś.

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Teraz przeproś.

nie zamierzam ponieważ ten kalkulator z elektrody co innego wskazuje

Mocno próbujesz zdyskredytować innego forumowicza; "czyli Grzegorz się pomylił!" 

nie, po prostu omyłka (każdy ma to prawo)

Ale tak patrzę sobie na ten kalkulator z Elektrody i on wylicza to zupełnie podobnie. Wychodzi 13A.

ciekawostka, mnie wylicza 9.03

20 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Grzegorz się pomylił.

Nie pomylił się. Patrzcie na spadki napięcia dla danych założonego prądu, a nie na maksymalne ampery, po co wam te ampery?

Ampery nic nie powiedzą, czy na ścieżce masowej nie wystąpi np. pętla masy w jakichś niezwykłych (lub i zwykłych) okolicznościach.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

23 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

I nie są destrukcyjne?

U mnie nie, ale to chyba z powodu tego że elektronika mnie lubi, staram się jej odwdzięczyć również dbałością 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA