Skocz do zawartości
IGNORED

Wiim Ultra - Omówienie + porównanie z konkurencją!

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Wito76 napisał:

Z K11 na pewno będzie inaczej. To dac na przetworniku z innej rodziny. Pytanie czy spodoba Ci się to granie. Choć jest duża szansa że i owszem, bo wiimowe DACi, niezależnie od modelu nie są chwalone. Opinie na ich temat są od "poprawnie" po "tragicznie", tak więc poszukiwania zalecane.

Kurcze, ale z ocenami tragicznymi raczej się nie spotkałem. Raczej od poprawnych wzwyż 😀 Swoją drogą mój sprzęt jest mocno budżetowy i tak na prawdę nie wiem, czy mam szansę na uzyskanie wymiernej poprawy. Ale żeby nie było, jestem i z tego co mam zadowolony. Kupno Wiima na pewno nie sprawiło, że dźwięk stał się lepszy, ale słuchanie sprzętu stało się przyjemniejsze. Poza upierdliwością włączania dwóch osobnych urządzeń. I właśnie tego się obawiam, że miałby dojść jeszcze jeden sprzęt do włączania, aby usłyszeć muzykę.

8 godzin temu, sautor napisał:

Ale jak sterować głośnością gdy podpięty jest jeszcze osobny dac z własną regulacją głośności? W dacu również na maxa tak jak mam ustawione w Wiimie? Przepraszam za lamerskie pytania.

Tu się robi bardziej skomplikowanie, bo... zależy. Pierwsza sprawa to max napięcie wyjsciowe DACa kontra czułość wzmacniacza. A druga to jakość sterowania głośnością w DACu kontra we wzmacniaczu. No i trzecia, czyli wygoda tu i tu.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

12 godzin temu, ProjectPi napisał:

Tu się robi bardziej skomplikowanie, bo... zależy. Pierwsza sprawa to max napięcie wyjsciowe DACa kontra czułość wzmacniacza. A druga to jakość sterowania głośnością w DACu kontra we wzmacniaczu. No i trzecia, czyli wygoda tu i tu.

Bawiłem się K11 R2R z WiiM z Ultra . W WiiM  ustawione była maksymalna głośność (fixed volume ) a w K11 line output czyli też max głośność . Za sterowanie głośnią ja odpowiadał wzmacniacz . Musiałem tylko przepiąć rca we wzmacniaczu z aux CD albo tuner bo mają one wyższą czułość .

7 minut temu, noquarter napisał:

Bawiłem się K11 R2R z WiiM z Ultra

Miałeś zasilanie liniowe do FiiO ? Moim zdaniem zasilanie sporo wnosi dobrego. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 minut temu, Piopio napisał:

Miałeś zasilanie liniowe do FiiO ? Moim zdaniem zasilanie sporo wnosi dobrego. 

Niestety nie . Podobno zasilacz liniowy IFY jest niezły . Ale moim zdaniem i tak brzmienie było dużo lepsze od sabre Wiima.  Dużo naturalniejsze i nie męcząca barwa . Bardziej dociążone .Moim zdaniem za 900zł  K11 R2Rto bardzo dobry sprzet . Mam nadzieję niedługo pojawi się więcej DAC na drabince rezystorowej . Bardzo podoba mi się takie granie 🙂

Edytowane przez noquarter
W dniu 25.01.2025 o 23:42, sautor napisał:

Ale jak sterować głośnością gdy podpięty jest jeszcze osobny dac z własną regulacją głośności?

Masz dwa wyjścia.

1. Ustawić w aplikacji głośność źródła czyli Wiima na "fixed", czyli maksymalną i niepodlegającą ściszaniu i regulować ją przez DACa. 
  2. Ustawić głośność w menu DAC (na ogół jest taka opcja) na stałą i maksymalną, a regulować poprzez Wiima, który z cyfrowych wyjść też to udostępnia, w wersji Ultra pokazuje na wyświetlaczu wartość, co dość wygodne.

Zdecydowanie unikać sytuacji, gdy oba urządzenia są ustawione na głośność regulowaną

Z moich doświadczeń wynika, że obie opcje są równie dobre (w końcu to tylko cyfrowe "tłumienie" nie prawdziwe ściszanie, które lepiej jest realizować w domenie analogowej), ale z lekkim wskazaniem na regulację przez Wiima. Być może mój DAC (finalnie SMSL D300, bardzo przyjemny skądinąd, połączony przez XLR z wręcz genialną małą końcówką PA7 Toppinga, która wygrała z wieloma chwalonymi wzmacniaczami, przegrała tylko z Audiolabem 8300A, ale naprawdę minimalnie i subiektywnie) grał lepiej w wersji bez własnego tłumienia.  Ale trzeba zrobić próby, z innym DAC może być lepsza wersja 1 (np. z Nuprime, który ma realny preamp z drabinką do regulacji głośności).

Edytowane przez MacP
1 godzinę temu, MacP napisał:

Z moich doświadczeń wynika, że obie opcje są równie dobre (w końcu to tylko cyfrowe "tłumienie" nie prawdziwe ściszanie, które lepiej jest realizować w domenie analogowej)

Chociaz rownie dobre wcale nie sa, szczegolnie w kontekscie muzyki w jakosci CD. Tu, na ten moment, regulacja przez DAC, bedzie miala przewage, chocby nawet tez cyfrowa.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

32 minuty temu, ProjectPi napisał:

Chociaz rownie dobre wcale nie sa, szczegolnie w kontekscie muzyki w jakosci CD. Tu, na ten moment, regulacja przez DAC, bedzie miala przewage, chocby nawet tez cyfrowa.

Przewagi to może nie będzie miała, ale będzie bezstratna.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W dniu 25.01.2025 o 21:43, Wito76 napisał:

wiimowe DACi, niezależnie od modelu nie są chwalone. Opinie na ich temat są od "poprawnie" po "tragicznie",

Nie nazwałbym tego "tragicznym", miałem podstawowego Wiim Pro (bez plusa) i Wiim Ultra. Ten pierwszy po analogu grał tak zwyczajnie, podobnie do DACów za 100 zł, jakichś Taishanów, tanich nakładek na malinki itp. Czyli można słuchać bez bólu, ale i bez euforii. Ultra miał być duużo lepszy podobno (ES9038) i z pewnością był. Tego da się już słuchać z przyjemnością, bo jest miłe dla ucha, eufoniczne, nieagresywne. Ma prawo się podobać i do budżetowych systemów jako "rewitalizacja" starej wieży itp. zupełnie wystarczy. Problem ujawnia się po bezpośrednim porównaniu z DAC klasy Topping E70 Velvet, SMSL D300 czy RAW-MDA 1 (z tymi porównywałem). Okazuje sie wtedy, że trudno wrócić do Wiima. Przede wszystkim jego dźwięk jawi się wtedy jako mniej przestrzenny, mniej przejrzysty, ze słabszą separacją, trochę "matowy". To nie są różnice szokujące i na słabszych kolumnach mogą nie być zauważalne. Ale sprzęt z nieco wyższej półki taki zas ok. 5-10 tys. zasługuje na lepsze źródło analogowe. Natomiast "po cyfrze" jest na ogół OK, z tymi DACami jako czysty transport sprawdzał się b. dobrze. 

7 godzin temu, MacP napisał:

Nie nazwałbym tego "tragicznym", miałem podstawowego Wiim Pro (bez plusa) i Wiim Ultra. Ten pierwszy po analogu grał tak zwyczajnie, podobnie do DACów za 100 zł, jakichś Taishanów, tanich nakładek na malinki itp. Czyli można słuchać bez bólu, ale i bez euforii

Może trochę przesady jest z tym "tragicznym" DACIem, choć jak dobrze poszukać to znajdziemy  i takie głosy (ostatnio na Fani Dobrego Dźwięku ktoś tak właśnie znęcał się). Z jednym natomiast trzeba się zgodzić, że nie spotkaliśmy się z entuzjazmem, z euforią, z ocenami że wybitny w swojej klasie czy coś takiego. Dostałem dzisiaj od kolegi @Ajothe zasilacz Muzga i tak bawię się nim przez cały wieczór. Podłączam sobie do Signature, do rezerwowego DACa Toppinga i w tym momencie do Wiima Mini, który podłączony jest jack-RCA do wzmacniacza. Ot takie zabawy i strzyżenie uszu. Zasilacz jest bardzo w porządku, ale nawet on nie pomógł Mini wznieść się na jakieś wyżyny. Tak jak napisałeś, poziom Taishanów itp. Siedzi w nim taniutki PCM za 5$ i kosmosu nie będzie, choć liczyłem że z dobrym zasilaczem będzie jakiś progres.

7 godzin temu, MacP napisał:

Natomiast "po cyfrze" jest na ogół OK, z tymi DACami jako czysty transport sprawdzał się b. dobrze. 

Ta opinia dosyć często się pojawia i Twoja jest z nimi spójna, więc chyba "cyfra" im się udała.

• 4 tygodnie później...

Przymus siedzenia w domu zmusił mnie do reorganizacji sprzętu. Przyszły nowe klocki, kable dostały nowe konekty, wykonałem szafkę pod sprzęt mojego pomysłu. Doszły także fajne stopki antywibracyjne... Początek stycznia to zabawa z nowym wzmacniaczem. Już przestałem biegać za niewiadomo czym. Wiim ultra zagościł u mnie tak z nienacka. Dłuższy czas rozmawiałem z jednym Panem z Olsztyna na temat funkcjonalności Eversolo. Potem z innym człowiekiem, producentem znanej polskiej marki sprzętu głośnikowego, który coś mi zawsze doradzi, podsunął mi pomysł urządzenia pt. Wiim. Był to Wiim pro plus. Po przeczytaniu, w sumie to nawet nie po przeczytaniu, tylko jakims filmiku na yt postanowiłem kupić w ciemno Wiima Ultra. Do tej pory urządzenie na którym słuchałem muzyki to MME Connect Hub, bardzo interesujące akcesorium. Podłączone miałem optykiem do cedeka CA 740, grającego u Mie od kilkunastu lat. Cóż mogę napisać o Wiim ultra po tych kilkaset godzin użytkowania. Tak jak wcześniej napisałem - jestem uziemiony i mogę sobie pozwolić na ulubioną rozrywkę w postaci mnimum 10 godzin dziennie z muzyką. A w pierwszych paru gniach zabawy z nowym nabytkiem to i po kilkanaście godzin, szczególnie w godzinach nocnych. Powiem tak -miałem pewne obawy, ze jako pięćdziesięcioparolatek będę miał problemyz konfiguracją, podłączeniem i innymi rzeczami stricte sieciowymi. Nic bardziej mylnego. Konfiguracja urządzenia zajęła mi czterdzieści minut. Byłem w totalnym szoku z racji tego,że te nowoczesne produkty czasem napawają mnie wstrętem, gdzie ma niby być swobodna obsługa, a czasem okazuj się, że jest ocurvienie, ze interfejs nie działa, ze chcesz zrobić prostą czynność, a przeszukujesz pokłady internetu, by znalezć rozwiązanie tematu, a przy okazji dzwonisz do syna z pytaniem ... "E młody jak to zrobic bo nie działa." Więc urządzenie jest kozacko intuicyjne. Myślę,że wszytkiego z nim spróbowałem. Taki czas to dobroć totalna. Kikadziesiąt różnych charakterystyk wykonywanych w kombinacjach polożenia i ułożenia telefonu. ( Co do korekcji pokoju- znajomy podesłał mi jaki zakupił mikrofon i jakiego profesjonala używa w firmie). Ja bazowałem na swoim s 22 plus, którego ustawiałem w różnych wysokościach, różnych odległościach. Na statywie, bez statywu, raz mikro dołem, raz górą. Materiału muzycznego, który wykorzystałem to szerokie spektrum muzyczne i wiele gatunków muzycznych. Do Wiima wpinałem poczciwego decka na kablach i zwykłych i lepszych, zgrywałem materiał muzyczny i z korekcją i bez. W którymś momencie podpiąłem suba do wyjścia. Niby wszystko było ksiażkowo, lecz nie byłem tym zachwycony. Docelowo sub wpięty jest do wzmaka. Jest sporo zabawy z tym streamerem. Uzywając go z pułapu androida w telefonie nigdy nie zawiesił mi się. Kilka tygodni temu zaczął glupieć poczas odłuchu z platformy muzycznej Tidal. To temat na dłuższy wywód. Generalnie - na urządzeniu jestem wylogowany z Tidala i Spotify, a działam i słucham z załączania telefonem. Fachowo nie wiem jak to nazwać, ale suma sumarum Tidal wariuje, a Spotify hula bez zarzutu. Pobawiłem się także z dyskiem zewnętrznym podpiętym pod USB, zapakowanym muzyką po korek. Fajnie. Jest nowa aktualizacja urządzenia , z jakimiś nowymi bajerami, ale tak szczerze powinno chyba samo sie aktualizować. Za produkt zapłaciłem 1500 złotych z dużym rabatem. Zastanawiam się nad  mikrofonem i jakimś tablecie, który będzie obsługiwał rzeczonego Wiima zamiast telefonu.   Podłączenie zestawu i sprzęt peryferyjny to Wiim ultra podłączony na wyjściu analaogowym kablem Audiolota model silver z dodatkiem rodu ( jeden jedyny człowiek w Polsce wziął się za montaż nowych wtyków do tych kabelków ) Wiim ultra podłączony wyjściem coax konektem coax Melodika do zewnętrznego DACA, w odtwarzaczu Cambrigde Audio 740, lub podpięty bezpośrednio do wejścia coax we wzmacniaczu. Głośność obsługuję z pozycji Wiim ultra, gdzie we wzmaku mam ustwioną gałkę na godzinie jedenastej. Wiim podłączony do sieci kablem o długości dziesięciu metrów, model CAT 6a od Hama. Odbiór sygnału wifi czy na rzeczonym kablu - bez różnicy. 

Miałem okazję przetestować WiiM Ultra (wcześniej pro plus przez około 2 lata). Oto kilka moich informacji:

- wciąż gubi połączenie z tidal Connect (tzn. Aplikacja tidal po pewnym czasie „nie widzi” że jest połączona z WiiM - podobna sytuacja nie występuje np. Na bluesound node)

- jakość dźwięku wejścia gramofonowego jest poniżej przeciętnej, wg. Mnie niepotrzebnie za to płacimy

- ekran jest stanowczo za mały jeżeli siedzimy dalej niż 2m od urządzenia. Jego plus to wyświetlanie zegarka 😉

Teraz parę plusów:

- wysyła dźwięk przez USB 

- wygląda całkiem dobrze (w stosunku do ceny, nawet bardzo dobrze)

Jako DAC testowałem go tylko z Roksan Caspian i Kef Q350. Różnicy między pro plus nie słyszałem. 
Później grał jako transport z Michi X5 i Elac Vela.

2 godziny temu, Danonxd napisał:

Miałem okazję przetestować WiiM Ultra (wcześniej pro plus przez około 2 lata). Oto kilka moich informacji:

- wciąż gubi połączenie z tidal Connect (tzn. Aplikacja tidal po pewnym czasie „nie widzi” że jest połączona z WiiM - podobna sytuacja nie występuje np. Na bluesound node)

- jakość dźwięku wejścia gramofonowego jest poniżej przeciętnej, wg. Mnie niepotrzebnie za to płacimy

- ekran jest stanowczo za mały jeżeli siedzimy dalej niż 2m od urządzenia. Jego plus to wyświetlanie zegarka 😉

Teraz parę plusów:

- wysyła dźwięk przez USB 

- wygląda całkiem dobrze (w stosunku do ceny, nawet bardzo dobrze)

Jako DAC testowałem go tylko z Roksan Caspian i Kef Q350. Różnicy między pro plus nie słyszałem. 
Później grał jako transport z Michi X5 i Elac Vela.

Wyświetlacz faktycznie jest w skali mikro, ale przy załączonych  wycieraczkach lub zegarku jest ok. Tidal to już osobna historia odtwarzania na tym urządzeniu. U mnie praktycznie słuchanie muzyki to 80 procent Tidal  w ostatnich kilku tygodniach UŻYTKOWANIA sprzętu. Reszta to Spotify. Nie zawsze tak było. Czekam na jakąś lepszą jakość dzwięku od Spotify.

11 godzin temu, Filwoj napisał:

Jak oceniasz Ultra w stosunku do Pro Plus, jest różnica warta zmiany sprzętu na nowszy model ?

Zależy w jakim celu. Ultra może przesyłać dźwięk po USB i ma wejście HDMI Arc. 
Daje to więcej sposobów na integrację z zewnętrznym DAC lub TV. 
Jeżeli chcesz wymienić wyłącznie ze względu na wbudowany DAC w Wiim, to nie ma sensu. 

17 godzin temu, sylwek36 napisał:

Kilka tygodni temu zaczął glupieć poczas odłuchu z platformy muzycznej Tidal.

Ostatnio jest duży problem z Tidalem. I nie jest to wina wiima. Obecnie szkoda kasy i nerwów na tę platformę.

Edytowane przez sautor
  • 1 miesiąc później...

Taka nieśmiała uwaga odnośnie usb. W filmie jest powiedziane, że usb nie służy do podpięcie dysku, czyli że usb działa tylko jako wyjście. Otóż ja podłączam pod usb dysk ssd z plikami w wysokiej rozdzielczości nawet dsd jest odtwarzane.

Edytowane przez rgm
W dniu 19.04.2025 o 10:05, rgm napisał:

W filmie jest powiedziane, że usb nie służy do podpięcie dysku, czyli że usb działa tylko jako wyjście.

Dysk HDD musi mieć własne zasilanie chyba że to SSD to trzeba sprawdzić. Z Pendrive pliki czyta bez problemu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Godzinę temu, Allmr napisał:

mam podłączony hdd bez zasilania.

To zależy od poboru prądu przez HDD, niewykluczone że znajdą się takie które nie będą potrzebować dodatkowego zasilania, ale to obciąża dodatkowo zasilacz urządzenia i pewnie wpłynie na jego np. żywotność.

5 godzin temu, Lech36 napisał:

Dysk HDD musi mieć własne zasilanie chyba że to SSD to trzeba sprawdzić. Z Pendrive pliki czyta bez problemu.

MISTRZU dysk hdd nie musi miec własnego zasilania.Znowu rozsiewasz fejk.

45 minut temu, tomek7776 napisał:

MISTRZU dysk hdd nie musi miec własnego zasilania.Znowu rozsiewasz fejk.

Nie wiedziałem że rozmawiam z EKSPERTEM, sorry już się nie wtrącam. Rozsiewaj dalej swoją wiedzę 😉

4 godziny temu, przmor napisał:

Czyli jest szansa, że urządzenie padnie jeszcze przed końcem gwarancji a nie tuż po

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szansa jest raczej niewielka, u mnie na gwarancji nie padło jeszcze żadne urządzenie elektroniczne, no może poza jednym elektrolitem w jednej z końcówek STA800D, ale naprawa była prosta i została wykonana we własnym zakresie, nie był to elektrolit związany z zasilaniem i końcówka grała normalnie, jedynie wygląd kondensatora sugerował jego awarię. Po wymontowaniu okazało się że nie ma żadnej pojemności.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

8 minut temu, Lech36 napisał:

Nie wiedziałem że rozmawiam z EKSPERTEM, sorry już się nie wtrącam. Rozsiewaj dalej swoją wiedzę 😉

Co to za jakieś hiendowe pomysły z niezależnym zasilaniem, trzeba tak podłączyć jak w instrukcji każą.

Lech 36

Podziękuj ładnie...za udostąpnienie wiedzy.

J.Jerry

ten forumowicz znany jest  z braku wiedzy na jakikolwiek temat.

Edytowane przez tomek7776
W dniu 19.04.2025 o 10:05, rgm napisał:

Taka nieśmiała uwaga odnośnie usb. W filmie jest powiedziane, że usb nie służy do podpięcie dysku, czyli że usb działa tylko jako wyjście. Otóż ja podłączam pod usb dysk ssd z plikami w wysokiej rozdzielczości nawet dsd jest odtwarzane.

Czyli testujesz niezalecana konfigurację.

6 minut temu, tomek7776 napisał:

Lech 36

J.Jerry

Mocne masz te zarzuty...

7 minut temu, J.Jerry napisał:

Co to za jakieś hiendowe pomysły z niezależnym zasilaniem, trzeba tak podłączyć jak w instrukcji każą.

Zewnętrzny dysk HDD może wymagać dodatkowego wsparcia zasilania. Nie zawsze wyjście USB ma obciążalność pozwalającą na zasilanie HDD. Nie wiem jak jest w Wiim Ultra, ale np. wejście USB w tunerach Hama nie chciało pociągnąć mechanicznie moich dysków HDD. Trzeba wtedy zastosować wsparcie z dodatkowego zasilacza USB podłączając go przez rozgałęźnik USB. Nic nadzwyczajnego ani hiendowego. Wszystko zależy od obciążalności wyjścia USB.

30 minut temu, tomek7776 napisał:

Bardzo ładnie dziękuję "MISTRZU" 😉.

31 minut temu, tomek7776 napisał:

A z czego Kolega jest znany?

19 minut temu, tomek7776 napisał:

tyle lat na forum......i wnioski same sie nasuwają.

Zgadza się, tyle lat na forum a wnioski nasuwają się same.

Można sobie wyobrazić, że zbyt wysoki pobór prądu spowoduje zakłócenia lub spadek napięcia, albo coś tam się będzie więcej grzało. A potem narzekania, że sprzęt się wiesza, bo złe zrobiony. Jeśli instrukcja mówi nie, to temat zamknięty.

14 minut temu, Lech36 napisał:

Zewnętrzny dysk HDD może wymagać dodatkowego wsparcia zasilania. Nie zawsze wyjście USB ma obciążalność pozwalającą na zasilanie HDD. Nie wiem jak jest w Wiim Ultra, ale np. wejście USB w tunerach Hama nie chciało pociągnąć mechanicznie moich dysków HDD. Trzeba wtedy zastosować wsparcie z dodatkowego zasilacza USB podłączając go przez rozgałęźnik USB. Nic nadzwyczajnego ani hiendowego. Wszystko zależy od obciążalności wyjścia USB.

Tak, mogli zrobić mocniejsze USB i napisać ile prądu można pobrać. Nawet w laptopach można spotkać dedykowane wejścia do ładowania i zwykle.

7 minut temu, J.Jerry napisał:

Można sobie wyobrazić, że zbyt wysoki pobór prądu spowoduje zakłócenia lub spadek napięcia, albo coś tam się będzie więcej grzało.

U mnie dysk zewnętrzny podłączony do gniazda USB Hamy DIT2010 w ogóle nie chciał ruszyć. Dysk był z serii tych małych firmy ADATA CH94, na gniazdach USB w Oppo 95/105 działał bez problemów. Temat jest znany i był poruszany na różnych forach.

• Pokaż nowe odpowiedzi