Skocz do zawartości
IGNORED

LAIV Harmony DAC - wrazenia lub newsy.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, Piopio napisał:

Nie trzeba testować by wiedzieć jak działają. Trochę podstawowej wiedzy wystarczy.

Zabawne, jesteś drugi, który tak uważa. Szymon napisał kiedyś: 

Cytat

Nie trzeba próbować jeśli wię się jak coś działa.

Czym się kończy takie podejście do rzeczywistości miałeś okazję przekonać się w temacie o Sabaju. Tam też Szymon nie testował ale za to miał "wiedzę" i jakoś wtedy nie byłeś tym zachwycony.

34 minuty temu, ProjectPi napisał:

Zakładam, że uwazasz, że nie da się go sprowadzić do niesłyszalnego poziomu. Dlaczego? Jakie znasz sposoby radzenia sobie z jitterem przy spdif?

W dobie transmisji USB nie ma co zajmować się SPDiF. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Kompletnie nie trafione porównanie. Protokół transmisji USB jest jasno opisany i nie może być od niego odstępstw. 

Kompletnie nie zrozumiałeś albo udajesz. Mniejsza z tym.

4 godziny temu, rafa napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  @Espectro @Seyv

..bo sa osoby zainteresowane sensowna rozmowa na temat.. 

Nie widziałem że otwarcie klubu to takie wyzwanie logistyczne 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
6 godzin temu, RCD napisał:

Jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości jak DAC Laiv gra, dobrze czy źle, zalecam pierw posłuchać u siebie a potem wydawać wyroki. 

Oczywista oczywistosc. 

@Marek333 ma jednoczesnie Laiva i Pontusa-12th. Moze opisac porownawczo separacje, tlo, głebie, szerokość, scene bliżej czy dalej, jaka barwa, czy rysuje gruba czy cienka kreska, faktury basu itp. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Godzinę temu, turandy napisał:

Czy Szanowny ma zamiar zostać naczelnyn duce audio i zakazać, w kontekście omawianej transmisyjnosci, innych znanych standardów?

Absolutnie 😉 Jak ktoś lubi to niech sobie stosuje. Ja tylko promuję dobre i nowoczesne rozwiązania. 

2 minuty temu, krolewicz napisał:

Widziałeś kiedyś transport CD z USB? Ja znam jeden

CD to też anachronizm 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Absolutnie 😉 Jak ktoś lubi to niech sobie stosuje. Ja tylko promuję dobre i nowoczesne rozwiązania. 

Nowoczesne rozwiązania to cały czas próba doścignięcia tego co w dźwięku było już kiedyś osiągnięte. Ale ok, jak już poprzednio pisałem, wyścig zbrojeń trwa.

12 minut temu, Piopio napisał:

Ja przynajmniej opieram się na technice. 

technice bajkopisania 😉 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Dla mnie LAIV gra po prostu przyjemniej i soczyściej, dokładniej. Osobiście bardziej podoba się moim uszom i „mózgowi”

Nie potrafię opisać kresek, konturów itd. 🙂   więc się nie będę silił na mądrzenie się.
Na razie zaczynam korygować  całą aukustykę pomieszczenia w kilku aspektach na raz więc i tak moje odczucia nie bedą już miarodajne. Może jeszcze raz podłączę Pomnusa jak wrocę z wyjazdu chcociaż nie bardzo mi się chce bo pięknie go zapakowałem i wystawiłem do sprzedaźy , na naszym forum widać zresztą moje ogloszenie, 😉 

Edytowane przez Marek333
1 minutę temu, Marek333 napisał:

Dla mnie LAIV gra po prostu przyjemniej i soczyściej, dokładniej. Osobiście bardziej podoba się moim uszom i „mózgowi”

Nieźle, Pontus to już bardzo przyjemne granie. Jak jest jeszcze lepiej, to się tylko cieszyć. Może kiedyś 😉 

To prawda PONTUS DAC gra też pięknie i dynamicznie. Tu są przyznaję małe różnice , w obecnej mojej akustyce salonu ale jakaś jest skoro taką decyzję podjąłem, może inne aspekty u mnie grają też rolę prócz dźwięku…

To czym mogę się podzielić z innymi to że mój PONTUS II 12 th-1 grał najlepiej z m1t przez I2s natomiast z obecnym Aralic ARIES S1 grał najlepiej / nieziemsko dobrze przez AES/ EBU ( nie USB) to tak dla potomnych… 😉 

Tak teraz sobie myślę że jak znajdę czas……jednak wypakuję jeszcże raz Pontusa z pudełka i jeszcze raz porównam jak gra przez AES/ EBU porównując do LAIV DAC przez obecne USB ( mam cały czas z tyłu głowy że USB to jednak nie jest szczyt marzeń)

Ogromnie żałuję że LAIV nie ma wejścia AES/EBU 😞 ( dlatego czekam na start produkcji streamera LAIV licząc że będzie miał wyjście I2s)

PS To są moje obserwacje oparte na testach w domu na swoim sprzęcie a nie czytane w sieci oparte na innych opiniach …. 😉😉 

Edytowane przez Marek333

Mi zdecydowanie soczyściej !! przyjemniej w moim setupie gra OS / LAIV Dac ale dzięki , masz rację sprawdzę, może tak być jak piszesz. 
Nie lubiłem i nie lubię USB … i te ruchome zawsze w sprzętach gniazdka, nigdy nie są tak na wcisk jak inne połączenia. Nie lubię takich niepewnych styków/ kontaktów.

Wiem ….USB ma najwyższe kHz… ale mnie to nie rusza 🙂 

Edytowane przez Marek333
2 minuty temu, Marek333 napisał:

i najwyższe zakłócenia 😉 jak dla mnie prawie zawsze to najgorsze wejście.

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Czyli kurczę jednak  mimo wieku (57) nie mam tak zrypanych uszu i tak samo to odbieram 😉 

Edytowane przez Marek333
2 minuty temu, Marek333 napisał:

Da się zrobic dobry dziwięk z wyjścia USB w transporcie ale trzeba zastosować DDC na dobrych zegarach, ale ja też unikam tego standardu, mnie zawsze najlepiej grało po AES i Coax. Jak masz możliwość to w transporcie ustaw wszystko na upsampling 24/192 w trybie NOS DAC ta gra jeszcze lepiej niż natywnie 

W transporcie ARIES S1 mam wszystko jako output ostawione bez Upsamplingu = 1:1  . Dopiero w LAIV DAC mam  pełny upsampling do 752;kHz / obecnie /  aby uniknąć podwójnego OS

Tak jak wspomniałem ,jeśli LAIV nie wypuści transportu z wyjściem i2s to kupię LAIV uDDC i do niego wejdę przez AES /EBU i dalej na DAC LAIV przez i2S

Edytowane przez Marek333

Czekam za Ustars C19 i postaram się wypróbować kombajn Roon HQPlayer Diretta do Ustars z Zegarem zewnętrznym do uDDC tez z zegarem,.do Harmony DAC .Potem po xlr do LM845 Premium I na końcu Qualio iq Ultra. Coś czuję że długo tego nie zmienię. Może i dobrze po co ciągle kasę wydawać. A to już grubo doinwestowany będzie zestaw. Oczywiście będę zdawał relację

Da się zrobic dobry dziwięk z wyjścia USB w transporcie ale trzeba zastosować DDC na dobrych zegarach, ale ja też unikam tego standardu, mnie zawsze najlepiej grało po AES i Coax. Jak masz możliwość to w transporcie ustaw wszystko na upsampling 24/192 w trybie NOS DAC ta gra jeszcze lepiej niż natywnie 
Ja w HQPlayer mam ustawione 18 bit i do 768 upsamler. Uważam że przy 18 bitach gra najlepiej. Teoretycznie struktura R2R najlepiej powinna działać na 16 bitach, ale ni po próbach odsłuchach wyszło najlepiej właśnie te 18.
3 godziny temu, Piopio napisał:

W dobie transmisji USB nie ma co zajmować się SPDiF. 

He, he, he … jak @747 😂😂😂

Chyba jednak nie sluchales dobrego SPDIFa. Przypominam, ze playery CD graja przez SPDIF.

2 godziny temu, krolewicz napisał:

Widziałeś kiedyś transport CD z USB? Ja znam jeden

Chyba takiej klasy jak gramofon z USB. @Piopio, tam tez wystarczy izolacja galwaniczna?

😂😱😂🫢

2 godziny temu, Piopio napisał:

CD to też anachronizm

Ciagle ten anachronizm brzmi u mnie ciut lepiej niz pliki. TE SAME PLIKI czyli zripowane z Tegoż CD.

Ten sam DAC, te same kable cyfrowe AES/EBU.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

37 minut temu, venom200 napisał:

Uważam że przy 18 bitach gra najlepiej. Teoretycznie struktura R2R najlepiej powinna działać na 16 bitach, ale ni po próbach odsłuchach wyszło najlepiej właśnie te 18.

O widzisz, nie próbowałem 18bit

A może w tym LAiV są chipy 18bit, podobno z rynku zniknęły PCM1701, ciekawe co kryje się pod tymi złotymi osłonami? 

17 minut temu, RCD napisał:

A może w tym LAiV są chipy 18bit, podobno z rynku zniknęły PCM1701, ciekawe co kryje się pod tymi złotymi osłonami? 

To by byly jajca 😉 

Dzisiaj moj 4xPCM1701 trafił z gabinetu do glownego systemu. Trzy DACki podlaczone, potestujemy. A potem zmienimy na DF1704 i znowu potestujemy 🙂 . 

Edytowane przez pmcomp

To by byly jajca  
Dzisiaj moj 4xPCM1701 trafił z gabinetu do glownego systemu. Trzy DACki podlaczone, potestujemy. A potem zmienimy na DF1704 i znowu potestujemy  . 
Ty tego chińczyka używasz?
3 godziny temu, Piopio napisał:

Nie bo mnie temat nie interesuje.

A prościej byłoby "nie, bo nie mam o tym pojęcia".

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Ciagle ten anachronizm brzmi u mnie ciut lepiej niz pliki. TE SAME PLIKI czyli zripowane z Tegoż CD.

Mam tak samo...I żeby nie było próbowałem z izolacją galwaniczną z USB pliki. Przez coax / AES też  🙃

46 minut temu, pmcomp napisał:

Dzisiaj moj 4xPCM1701 trafił z gabinetu do glownego systemu. Trzy DACki podlaczone, potestujemy. A potem zmienimy na DF1704 i znowu potestujemy

No i tego jestem ciekaw...czy słyszałem to tak samo u siebie.

Edytowane przez carlos med
1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Trochę analizy wyjścia z DAC i pewnie wyszłoby, że tak samo, jeśli gdzieś nie popełniono błędu a DAC nie z tych wujowych.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

54 minuty temu, ProjectPi napisał:
4 godziny temu, Piopio napisał:

Nie bo mnie temat nie interesuje.

A prościej byłoby "nie, bo nie mam o tym pojęcia".

A nie prosciej byloby podac co sie testowało i jak wyglądal system?

4 godziny temu, marcinmarcin napisał:

I dlatego ZAWSZE stosujemy izolację galwaniczną USB. Wtedy nie ma zakłóceń. 

4 godziny temu, Marek333 napisał:

Czyli kurczę jednak  mimo wieku (57) nie mam tak zrypanych uszu i tak samo to odbieram 😉 

Gołe USB (bez izolacji galwanicznej) może brzmieć dobrze jeśli transport jest porządnie zasilany (liniowo lub iFi Power). 

14 minut temu, Piopio napisał:

I dlatego ZAWSZE stosujemy izolację galwaniczną USB. Wtedy nie ma zakłóceń. 

Gołe USB (bez izolacji galwanicznej) może brzmieć dobrze jeśli transport jest porządnie zasilany (liniowo lub iFi Power). 

Sa zakłocenia. Po innych połaczeniach playera z DACkiem. Jakich? Zgaduj zgadula 🙂 . Popatrz na swoj system, nawet w nim je znajdziesz.

Oooo … cos nowego … odwrot na z gory upatrzone pozycje? Moze jeszcze cos o graniu po SPDIF w prawdziwych hiendowych klockach?

Nie wiem jak IFI Power ale jest mnostwo innych dobrych zasilaczy. A marketing tej firemki to sciema i szukanie frajerów przez bialego rycerza. To taki krokodyl w bialym plaszczu 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Godzinę temu, pmcomp napisał:

A nie prosciej byloby podac co sie testowało i jak wyglądal system?

Jak już tak strasznie nalegasz to testowałem Silent Angel Munich M1T 8GB, Volumio Rivo kontra PC. We wszystkich przypadkach zastosowałem izolację galwaniczną USB. 

Jak można się domyśleć "brzmienie" we wszystkich przypadkach było identyczne. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Silent Angel Munich M1T 8GB, Volumio Rivo kontra PC

I to jest hiend? A podobno porownywales cos z izolacja do hiendu. To jaki ten hiend był? 

• Pokaż nowe odpowiedzi