Skocz do zawartości
IGNORED

LAIV Harmony DAC - wrazenia lub newsy.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, pmcomp napisał:

A tapicerka „gra” czy wplywa na osiagi i mozliwosci auta?

I gra i wpływa na możliwości auta. Przejedź się głośnio słuchając muzyki pół Polski "Daćką" i potem nawet C-klasą, a sam się przekonasz.  W pierwszym przypadku chodzi o jakość dźwięku, a w drugim komfort psycho-fizyczny organizmu podczas długiej trasy  😉  

Godzinę temu, umka napisał:

komfort psycho-fizyczny organizmu podczas długiej trasy  😉  

To mi daje sama jazda 🙂 .

Jak jeżdżę szybko moim Miziakiem to muzyka wyłączona. Pełna koncentracja. Słucham tylko ryku silnika.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

12 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

To źle rozumiesz i jest przyczynkiem do zastanowienia czy to co nazywasz koncertami, ma cokolwiek wspólnego z koncertami 🤔

I żeby nie było niedomówiem, po prostu napisz jakie to były koncerty 

Ale przepraszam co ja źle rozumiem? 

Ze koncert to jak jacyś ludzie grają na instrumentach i/lub śpiewają? 

Na koncerty chodzę sporadycznie, bo są dla mnie za głośne.

Ostatnio byłem chyba jeszcze przed pandemią. Nie chodzę na duże koncerty, największy na jakim byłem był w filharmonii. 

13 godzin temu, pmcomp napisał:

Instrumenty orkiestry symfonicznej graja jak grają. Szarpiesz, dmuchasz, walisz i grają. Taki ich urok. Wszystko zalezy od sali i uszu sluchacza.

No ale to nie znaczy że nie są dla mnie za głośne. 

Jeszcze jak to jest mały skład jazzowy to jest to do przyjęcia zwykle. Pod warunkiem że nie jest dodatkowo nagłośnione, a niestety zwykle jest. 

Orkiestra symfoniczna jest bez nagłośnienia zdecydowanie za głośna aby było to dla mnie komfortowe. 

Dodatkowo wkurzają mnie odgłosy wydawane przez innych ludzi. Zawsze ktoś kocha chrząka, wierci się, etc. 

To nie pomaga. 

Zdecydowanie wolę słuchać muzyki w domu, gdzie jest bezwzględnie cicho i gdzie mogę dostosować poziom głośności do swojej wrażliwości. 

Owszem czasem lubię trochę głośniej ale to mnie męczy po kilkunastu minutach i ściszam. 

Moje głośniki mają kilkanaście W, wzmacniacz 20W i to daleko wykracza poza moje potrzeby. 

13 godzin temu, pmcomp napisał:

Instrumenty orkiestry symfonicznej graja jak grają. Szarpiesz, dmuchasz, walisz i grają. Taki ich urok. Wszystko zalezy od sali i uszu sluchacza.

No ale to nie znaczy że nie są dla mnie za głośne. 

Jeszcze jak to jest mały skład jazzowy to jest to do przyjęcia zwykle. Pod warunkiem że nie jest dodatkowo nagłośnione, a niestety zwykle jest. 

Orkiestra symfoniczna jest bez nagłośnienia zdecydowanie za głośna aby było to dla mnie komfortowe. 

Dodatkowo wkurzają mnie odgłosy wydawane przez innych ludzi. Zawsze ktoś kocha chrząka, wierci się, etc. 

To nie pomaga. 

Zdecydowanie wolę słuchać muzyki w domu, gdzie jest bezwzględnie cicho i gdzie mogę dostosować poziom głośności do swojej wrażliwości. 

Owszem czasem lubię trochę głośniej ale to mnie męczy po kilkunastu minutach i ściszam. 

Moje głośniki mają kilkanaście W, wzmacniacz 20W i to daleko wykracza poza moje potrzeby. 

Edytowane przez K8v8M
2 minuty temu, K8v8M napisał:

Na koncerty chodzę sporadycznie, bo są dla mnie za głośne

A mi przeszkadzają ludzie z telefonami komórkowymi, którzy przychodzą chyba tylko po to, aby przeprowadzić transmisję na żywo i wzbogacić swój profil na szajsbooku o kilka lajków. Co do nadmiernego poziomu głośności, Sennheiser robi bardzo fajne stopery do uszu, zaprojektowane właśnie do wykorzystania na imprezach masowych, gdzie jest się narażony na zbyt głośny dźwięk 

26 minut temu, piotrek7 napisał:

A mi przeszkadzają ludzie z telefonami komórkowymi, którzy przychodzą chyba tylko po to, aby przeprowadzić transmisję na żywo i wzbogacić swój profil na szajsbooku o kilka lajków. Co do nadmiernego poziomu głośności, Sennheiser robi bardzo fajne stopery do uszu, zaprojektowane właśnie do wykorzystania na imprezach masowych, gdzie jest się narażony na zbyt głośny dźwięk 

A to ciekawa opcja.  Nie wiesz jak się produkt nazywa? (Już znalazłem)

Ja raczej na takich koncertach gdzie ludzie używają telefonów nie bywam, ale to kolejny temat który może drażnić. 

Szczerze nie przypominam sobie koncertu po którym bym nie powiedział (w najlepszym wypadku) - "super ale trochę za głośno". 

Jak widzę nagłośnienie w małym klubie dla instrumentów które ze swojej natury są głośne to mi się robi słabo. 

Ok rozumiem wzmocnienie dla wokalistów i wokalistek ale po co puszczać perkusję i kontrabas przez głośniki?

Pomijając głośność to tylko psuje jakość dźwięku. 

O wiele przyjemniej słucha mi się płyty koncertowej Melody Gardot niż jjej koncertu na żywo. 

Po pierwsze mogę znacznie ściszyć, po drugie jest znacznie ograniczony przez realizatora wpływ akustyki sali, po trzecie odgłosy publiczności są zmiksowane tak że nie przeszkadzają. 

Akurat jest to jeden z niewielu przykładów gdzie w ogóle koncert był w miarę przyjemnym przeżyciem. 

Czymś innym niż słuchanie w domu. Ani lepszym ani gorszym. 

Edit. 

Jeśli producent nie kłamie to mi znacznie podniosłeś komfort życia. 

O ile oczywiście da się to nosić dłużej bez dyskomfortu. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tak BTW to prawdopodobnie dzięki temu że całe życie unikałem hałasu dziś będąc po pięćdziesiątce słyszę jeszcze powyżej 15KHz (15400Hz słyszałem w badaniu w tym roku). 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez K8v8M

Niestety opinie o tych stoperach są słabe. Ludzie piszą że praktycznie nie działają. Redukcja poziomu dźwięku jest minimalna. 😞

Edytowane przez K8v8M

Opinie są różne. Spotkałem się zarówno z negatywnymi jak i pozytywnymi. Jak jest naprawdę, wiadomo będzie jak się samemu sprawdzi 

K8v8M - to nie instrumenty grają za głośno ale obecnie Twój słuch już nie daje radę. Mam to somo choć parę lat temu jeszcze było ok. Niestety to, że badania pokazują nic nie znaczy, oni badają jaki zakres słyszysz i nic poza tym. 

Obecnie oddalam się maksymalnie od orkiestry a i tak za bardzo skrzypce pierwsze i drugie niekiedy mi piszczą.

Jak chcesz nie za głośno to pozostają Ci koncerty muzyki barokowej i klasycyzmu.

39 minut temu, zn21 napisał:

K8v8M - to nie instrumenty grają za głośno ale obecnie Twój słuch już nie daje radę

Niestety często wina leży po stronie "specjalistów" od nagłośnienia, którzy w najlepszym razie powinni naglasniać potupaje organizowane w sali gimnastycznej szkoły podstawowej. Choć wiadomo, że trafiają się tam wybitni specjaliści. Kiedyś rozmawiałem z wokalistą jednego z zespołów. Opowiadał jak ściął się z magikami od nagłośnienia Filharmonii Szczecińskiej. Odwalili taka lipę że ani publiczność z pierwszych rzędów nic nie słyszała poza jazgotem ani muzycy nie słyszeli w słuchawkach tego, co słyszeć powinni aby zagrać razem a nie obok siebie. Tak więc spokojnie, z czasem słuch pogarsza się ale to nie jest tak, że odbiór muzyki przeradza się w drażniące impulsy dźwiekowe 

Godzinę temu, zn21 napisał:

K8v8M - to nie instrumenty grają za głośno ale obecnie Twój słuch już nie daje radę. Mam to somo choć parę lat temu jeszcze było ok. Niestety to, że badania pokazują nic nie znaczy, oni badają jaki zakres słyszysz i nic poza tym. 

Obecnie oddalam się maksymalnie od orkiestry a i tak za bardzo skrzypce pierwsze i drugie niekiedy mi piszczą.

Jak chcesz nie za głośno to pozostają Ci koncerty muzyki barokowej i klasycyzmu.

Słuch to się z wiekiem pogarsza a nie poprawia. Słyszy się coraz słabiej (subiektywnie ciszej). Ale w moim przypadku to mam tak od zawsze, z wiekiem się nie zmieniło. 

Kilka, kilkanaście minut głośniej jest ok. Ale dłużej już po prostu męczy. 

Ale nawet przyjmując że to kwestia starości tym bardziej w mocy pozostaje teza że koncert to nie jakieś absolutnie najlepsze źródło muzyki. W każdym razie nie dla każdego i nie zawsze. 

59 minut temu, piotrek7 napisał:

Niestety często wina leży po stronie "specjalistów" od nagłośnienia, którzy w najlepszym razie powinni naglasniać potupaje organizowane w sali gimnastycznej szkoły podstawowej. Choć wiadomo, że trafiają się tam wybitni specjaliści. Kiedyś rozmawiałem z wokalistą jednego z zespołów. Opowiadał jak ściął się z magikami od nagłośnienia Filharmonii Szczecińskiej. Odwalili taka lipę że ani publiczność z pierwszych rzędów nic nie słyszała poza jazgotem ani muzycy nie słyszeli w słuchawkach tego, co słyszeć powinni aby zagrać razem a nie obok siebie. Tak więc spokojnie, z czasem słuch pogarsza się ale to nie jest tak, że odbiór muzyki przeradza się w drażniące impulsy dźwiekowe 

nospr i wszystkie inne koncerty symfoniczne w salach koncertowych nie są nagłaśniane, więc specjalista od nagłośnienia nie mógł nic zepsuć. Nie wiem skąd u ludzi przekonanie, że orkiestry w salach gdzie dają koncerty są nagłaśniane!!!

to nie pop czy rock, gdzie instrumenty bez prądu nie grają.

pod tym względem grzeszą jak diabli, w domu duuuużo lepiej, też nie chodzę na takie koncerty z tego i wielu innych powodów, szkoda uszu 🙂

Tego DACa to jak będzie w Polsce możliwość to choćby tylko posłuchać to wypożyczę i sprawdzę czy pode mnie gra. Cena wydaje się atrakcyjna.

43 minuty temu, zn21 napisał:

wszystkie inne koncerty symfoniczne w salach koncertowych nie są nagłaśniane

Ja z opisu wnioskuję że to nie był koncert symfoniczny, ale może się mylę...

Osoba, która przywoluję wraz  z kolegami gra w zespole rockowy. Grają repertuar Queen. A "fachowcy* z Filharmonii byli odpowiedzialni za nagłośnienie i obsługę techniczną. To tak jeśli już rozmawiamy o konkretach. 

Imponujące..jak dużo można nie powiedzieć w temacie wątku..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Być może poprawi się dostępność do produktów tej marki bo weszła do stajni Vinshine Audio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie koncerty też są o wiele za głośne, chodzę bardzo często i używam tego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, zn21 napisał:

jak nie ma go dostępnego w Polsce

A co to za różnica? Nie ma ich bezpośrednio sprzedawanych np. w Niderlandach, Niemczech czy USA a użytkowników jest coraz więcej na całym świecie. Dziwny "argument"

4 godziny temu, rafa napisał:

A co to za różnica? Nie ma ich bezpośrednio sprzedawanych np. w Niderlandach, Niemczech czy USA a użytkowników jest coraz więcej na całym świecie. Dziwny "argument"

Argument jest zasadny. 

Jeśli sprzęt jest dostępny w Polsce to można iść do salonu, spokojnie posłuchać, albo wypożyczyć. 

Osoby które kupiły sprzęt mają tendencje do niezbyt obiektywnego osądu danej rzeczy. Zwykle te opinie są bardziej pozytywne, niż wśród osób które miały z daną rzeczą kontakt innego rodzaju. 

Zdarzają się też opinie skrajnie negatywne kiedy przeleje się czara goryczy.

Tak czy inaczej trudno o obiektywizm. 

Nie bierz tego do siebie. Jesteśmy na to podatni bez wyjątku. Mnie to też dotyczy i nie bardzo jest sposób by coś z tym zrobić. 

42 minuty temu, K8v8M napisał:

Nie bierz tego do siebie.

Jak widzisz piszę mało na temat DAC'a a raczej odpowiadam zapytany 😉

ps. tak jestem bardzo zadowolony

51 minut temu, rafa napisał:

Jak widzisz piszę mało na temat DAC'a a raczej odpowiadam zapytany 😉

ps. tak jestem bardzo zadowolony

Spoko. Ja Ci niczego nie zarzucam. Cieszę się że jesteś zadowolony. Zasadniczo o to tu chodzi jak się kupuje dość drogi sprzęt. 😄

Jednak chyba jesteś jedyną osobą która miała kontakt z tym sprzętem więc trudno oczekiwać aby ten wątek się jakoś mocno merytorycznie rozwijał. 

BTW jeśli to nie tajemnica to skąd jesteś? 

Pytam w kontekście ewentualnego zaproszenia do siebie (ze sprzętem 😄)

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, K8v8M napisał:

Jeśli sprzęt jest dostępny w Polsce to można iść do salonu, spokojnie posłuchać, albo wypożyczyć. 

Co za różnica skąd kupujesz/wypożyczasz sprzęt z możliwością zwrotu?

Ja  wolę posłuchać u siebie niż w salonie, etc.

4 godziny temu, K8v8M napisał:

Osoby które kupiły sprzęt mają tendencje do niezbyt obiektywnego osądu danej rzeczy. Zwykle te opinie są bardziej pozytywne, niż wśród osób które miały z daną rzeczą kontakt innego rodzaju. 

Zdarzają się też opinie skrajnie negatywne kiedy przeleje się czara goryczy.

Tak czy inaczej trudno o obiektywizm

Wcale niekoniecznie, kupujesz aby sprawdzić w swoich warunkach i systemie.

Kupowałem wiele rzeczy droższych i zwracalem, pozostawiając tańsze..

Kontakt innego rodzaju.. o co chodzi, bo to może być np. UFO😉.

U mnie przelała się ostatnio czara goryczy, Rafał wie o co chodzi🙂, ale i tak uważam ten produkt za bardzo dobry.

Obiektywizm może być aksjologiczny, tak samo subiektywizm, dochodzi jeszcze absolutyzm i relatywizm, także wartościowanie jest bardzo zmienne..🤔

3 godziny temu, K8v8M napisał:

BTW jeśli to nie tajemnica to skąd jesteś? 

Galway w IRE

To chyba niedaleko.., zapraszam na weekend z laivem do Koluszek

A ja do Wrocławia

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
3 godziny temu, Cezary_58669 napisał:

Co za różnica skąd kupujesz/wypożyczasz sprzęt z możliwością zwrotu?

Stąd że taki zwrot to ryzyko i koszt jeśli chodzi o kraje poza UE. 

12 godzin temu, K8v8M napisał:

Stąd że taki zwrot to ryzyko i koszt jeśli chodzi o kraje poza UE. 

Ja kupiłem wewnątrz EU.

Super. Gratulacje. Łaczymy się z Twoja radoscią.

Moze jak ktos inny kupi i poslucha to też cos napisze. Na razie jesteś sam i swoje juz napisaleś.

A ja opisalem swoje spostrzezenia nt. budowy oraz funkcjonalnosci.

Czekamy wiec na kogos nastepnego.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

• 2 tygodnie później...
W dniu 23.08.2024 o 17:24, Mr.Jones napisał:

jakbys go odsylal to daj znac, moze zamowie do testow odpakowane urzadzenie z Audiofonics

Teraz juz moge potwierdzic ze to sie na pewno nie stanie.

Wczoraj zabralem LAiV na porownanie do systemu kolegi z Ayon S5. Dolaczyl takze Holo Audio May Kitsune.

Powiem tak. Wrocilem do domu z tarcza 😉 Wszyscy obecni w tym wlasciciel S5 przyznali ze to urzadzenie z podobnej polki jakosci dzwieku tylko rozniace sie troche estetyka grania. Kazdy z nich zagral bardzo dobrze i kazdy mial jakas mocna strone delikatnie poza konkurentow. Generalnie poziom roznic w tym systemie byl nieduzy i sprowadzal sie do czepiania sie o niuanse.

Dla porzadku system w ktorym graly DAC'i to kolumny Martin Logan CLX Art + koncowka Reymio + pre Manley

• Pokaż nowe odpowiedzi