Skocz do zawartości
IGNORED

LAIV Harmony DAC - wrazenia lub newsy.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, ProjectPi napisał:

No masz, tak wychodziłeś i oceniales, że jak posłuchałes R2R to to, co było naturalne, nagle zrobiło się nienaturalne. Strzelasz sobie w stopę.

Napisalem tylko że wystarczy jakikolwiek kontakt z ludźmi żywymi żeby ocenić glos ludzki...

Co do Qutesta- moim zdaniem jest w pół drogi między DS a R2R, ale bliżej mu DS. Jest calkiem dobry, ale R2R lepsze. Słuchaliśmy 3 x R2R I wspólny minanownik był bardzo zauważalny. Pewnie zmienię go z czasem, ale będzie to kolejny R2R...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

20 minut temu, marcinmarcin napisał:

Napisalem tylko że wystarczy jakikolwiek kontakt z ludźmi żywymi żeby ocenić glos ludzki...

Uff... bo po mojemu kolejny dac nie jest do tego potrzebny. Ale moje nie stają się plastikowe i nienaturalne gdy wcześniej były naturalne.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

9 minut temu, ProjectPi napisał:

Uff... bo po mojemu kolejny dac nie jest do tego potrzebny. Ale moje nie stają się plastikowe i nienaturalne gdy wcześniej były naturalne.

Również tak uważam, poza tym, ważne jest wszystko przed i za przetwornikiem dac. Istotna jest konfiguracja i dopasowanie elementów całego systemu.

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

Typowe zjawisko tzw olśnienia kiedy słuchamy czego lepszego niż do tej pory posiadaliśmy i wydawało się końcem świata.

Warto wyjść czasem spod kamienia.. polecam ci

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

25 minut temu, rafa napisał:

Typowe zjawisko tzw olśnienia kiedy słuchamy czego lepszego niż do tej pory posiadaliśmy i wydawało się końcem świata.

Warto wyjść czasem spod kamienia.. polecam ci

Często ci się zdarzają takie olśnienia po wyjściu spod kamienia, skoro aż tak na ten temat próbujesz mnie pouczac?

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

Pomiary pokażą, że LAIV nie jest najwyższych lotów.

A wracając do wokali, skąd wiesz, że brzmią bardziej realistycznie na R2R?

Moje pomiary wypadły wzorcowo 📐...idealnie zmieścił się na półce wraz uDDC - a jeśli chodzi o inne pomiary to jestem tym szczęśliwcem który ma je w głębokim poważaniu 😁

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

5 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Moje pomiary wypadły wzorcowo 📐...idealnie zmieścił się na półce wraz uDDC - a jeśli chodzi o inne pomiary to jestem tym szczęśliwcem który ma je w głębokim poważaniu 😁

Pewnie, komfort niewiedzy bywa błogosławieństwem.

Teraz, ProjectPi napisał:

Pewnie, komfort niewiedzy bywa błogosławieństwem.

No skoro tak twierdzisz to ...bądź błogosławiony 😄

8 minut temu, Ma_cieQ napisał:

No skoro tak twierdzisz to ...bądź błogosławiony 😄

Ja tam wolę wiedzieć i z tego czerpać przyjemność. Ale absolutnie nie odbieraj tego jako krytyki twych wyborów.

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Ja tam wolę wiedzieć i z tego czerpać przyjemność. Ale absolutnie nie odbieraj tego jako krytyki twych wyborów.

Nie odbieram ...ja po prostu żeczerpię przyjemność z posiadanych klocków i uzyskanego brzmienia jakie odbiera mój narząd słuchu. Słuchu który dla mnie zwyczajnego "Kowalskiego" jest moim jedynym "przyrządem pomiarowym" 😁

1 godzinę temu, TomaszWarecki napisał:

o denafrisach bywają opinie, że psują się regularnie

O Qutestach też... ale widzialem tylko raz ogłoszenie zepsutego. Nie słyszałem też o zepsutym Aresie czy Enyo, ktoś gdzieś napisał na forum o 2 padniętych Terminator. Znalazłem też info ze może paść w trakcie upgrade'u.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, TomaszWarecki napisał:

Głos głosem napiszcie mi, czy macie jakąś wiedzę o Musican, bo o denafrisach bywają opinie, że psują się regularnie

Wg recenzentów nie jest aż taki dobry. Gorszy od Denafripsów. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, TomaszWarecki napisał:

Głos głosem napiszcie mi, czy macie jakąś wiedzę o Musican, bo o denafrisach bywają opinie, że psują się regularnie

Mam Draco prawie 1,5 y i jest ok. ale czytając inne, światowe fora to rzadko spotykam się z opiniami o wadliwości tego sprzętu.

Ale ostatnio natknąłem się na przykre doświadczenia z Taurusem. Ponoć w środku były jakieś uszkodzone, przegrzane kondensatory wlutowane na pałę. Zakup był u oficjalnego dystrybutora Aoshida i ponoć nie było problemu ze zwrotem.

4 godziny temu, marcinmarcin napisał:

O Qutestach też... ale widzialem tylko raz ogłoszenie zepsutego. Nie słyszałem też o zepsutym Aresie czy Enyo, ktoś gdzieś napisał na forum o 2 padniętych Terminator. Znalazłem też info ze może paść w trakcie upgrade'u.

Uspokiliście mnie co do jakości. Widocznie pechowcy nabili negatywnej piany.

Standardowo, żeby go wyłączyć trzeba nacisnąć guzik (dłużej przytrzymać power). Jak tego nie zrobimy, uDac jest cały czas włączony, możemy natomiast ustawić kiedy ma się wyłączyć display. Podsumowując sam nie idzie w stan czuwania i się nie wybudza.

2 godziny temu, TomaszWarecki napisał:

Uspokiliście mnie co do jakości. Widocznie pechowcy nabili negatywnej piany.

Czytałem trochę for dzisiaj i podobno wersje 15th są już mocno poprawione, a te problemy tyczyły się głównie tych wcześniejszych wersji 🙂 

Cena nowego też jest bardzo dobra, Dac ciekawszy od Qutesta, raczej to jest poziom R26 lub trochę wyżej. Niestety nie ma natywnego DSD.

Lumin u2mini to bardzo porządny transport. Myślę że lepiej nie trzeba już.

Wysłane z Wrocławia

Wszystko to jest kwestia odniesienia i porównanie do tego co się dotychczas słuchało.

Daj jeszcze znać jak po i2s z reclokerem czy coś to zmieni.

Wysłane z Wrocławia

Jakby ktoś miał.porownanie Laiv Harmony Vs. uDac to dajcie znać jaka różnica

Wysłane z Wrocławia

5 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Lumin u2mini to bardzo porządny transport. Myślę że lepiej nie trzeba już.

To jest transport klasy poniżej budżetowa jeśli chodzi o jakość dźwięku,.stawiam go na równo z Wiim Ultra, miałem oba 

Też mam oba i wiim ultra luminowi w żaden sposób nie dorównuje. Zupełnie inny poziom rozdzielczości. Wiim gra grubą kreską. Uproszczony trochę dźwięk. Mniej szczegółowa lokalizacja źródeł pozornych. Choć wiim ultra zdecydowanie lepiej wypada od maliny. I wiim duży plus za prosty soft. Choć u mnie i tak wszystko pod kontrolą roona gra.

Najlepszy transport jaki do tej pory miałem to był jednak transport CD jays cdt3. Tylko jego wielkość i top loader mi nie odpowiadał i jeszcze żadnym transportem plików do takiego poziomu nie doszedłem. Kiedyś z kolegami zrobiliśmy porównanie jeysa,  lektora i Lumina i każdy z tranportów CD wypadał lepiej. Czy to był dać dcs Bartoka, czy nasze DIY lampowe.

Ale w kategorii cena jakość wiim ultra na pewno wychodzi lepiej od Lumina u2mini.

1 godzinę temu, RobG1974 napisał:

Też mam oba i wiim ultra luminowi w żaden sposób nie dorównuje. Zupełnie inny poziom rozdzielczości. Wiim gra grubą kreską. Uproszczony trochę dźwięk. Mniej szczegółowa lokalizacja źródeł pozornych. Choć wiim ultra zdecydowanie lepiej wypada od maliny. I wiim duży plus za prosty soft. Choć u mnie i tak wszystko pod kontrolą roona gra.

Wimm ultra miałem z DDC na Accusilicon i grał lepiej od U2mini, czysty jest słaby, malina czysta jest z nich najgorsza 

Edytowane przez RCD

Z Wimm wychodzimy USB na DDC oparte na Amanero z zegarami Accusilicon, wychodzimy i2s lub Coax i tak Wimm gra lepiej od Lumina, jest znacznie bardziej rozdzielczo 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG-20250512-WA0001.jpg

Nie mam już tych zabawek, mam coś znacznie bardziej wyrafinowanego, coś co gra na poziomie kilkakrotnie wyższym od Lumina, Auralica itp

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam identyczny set plus na reklokerze zasilanie bateryjne, i jestem innego zdania.

C19 tez z zegarem LHY przetestuję, zobaczę jak wypadnie.  

Z U2m że jest słaby to opinia nie tylko moja a wieksości którzy go testowali, u mnie słuchało go kilka osób i nikomu się nie podobał

Co do C19 to trzeba wiedzieć co zrobić żeby wycisnąć z niego max, samo podpięcie jeszcze nie robi z niego hienda, u mnie działa tylko jako cel diretta z softem audiolinux, włączona jest tylko diretta i zoptymalizowane rdzenie...

Czyli nie urządzenie a soft jest kluczowy. To jeszcze postawmy serwer na komputerach z zasilaniem liniowym i jeszcze będzie lepiej dopóki ktoś nie wyda kolejnego super optymalizatora lub innego oprogramowania, lub nie zakończy wsparcia. Dlatego lubię transporty cd. 

A odnośnie c19, na forach zagranicznych temat jest szeroko opisywany i ludzie milsi niż na naszym forum. I opinie też są różne jedni wolą c19… inni LHY UIP i wszędzie tylko subiektywne stwierdzenia.

6 godzin temu, RCD napisał:

coś co gra na poziomie kilkakrotnie wyższym od Lumina, Auralica itp

A jak oceniłeś, że jest to poziom kilkukrotnie wyższy, co jest podstawą wskaźnika oceny?

15 minut temu, RobG1974 napisał:

A jak oceniłeś, że jest to poziom kilkukrotnie wyższy, co jest podstawą wskaźnika oceny?

Różnica jest miażdżąca 

Zagraniczne fora też czytam, znam osobę która C19 jako cel diretta łączy z dCS Vivaldi, miał dCS NB i wiele innych

2 godziny temu, Mikha'el napisał:

To może jakiś mini poradnik, co i jak?

Poczytaj o diretta. Jedna malina z Linux/inny OS robi za diretta host (czyli jest tam zainstalowany soft jako “mózg”) a streamer (tez malinopodobne lub np Sotm) musi mieć włączoną opcję diretta target czyli to gdzie leci “upsampling”. Podobno fajnie to działa coś jak HQPlayer

4 godziny temu, RCD napisał:

Zagraniczne fora też czytam, znam osobę która C19 jako cel diretta łączy z dCS Vivaldi, miał dCS NB i wiele innych

A ja takiego co dwa lata jechał na PC + izolacja do vivaldiego  😉 a widziałem na forum dwóch osobników co mają Sotm ultra wpięty do vivaldiego również 😉 im więcej czytam tym coraz bardziej się przekonuje, że streamer to zegar i zasilanie. Zresztą wystarczy popatrzeć na te “wypasione” streamery 🙂 Auralic s1 wygląda jak malina, g2.1 zasilanie plus płytka 😉 lumin etc wygląda tak samo 🙂 

Także taki ustars/Sotm ultra z wejściem na zewnętrzny zegar to wcale nie jest zła opcja 🙂 

Edytowane przez Ghotti
  • Pokaż nowe odpowiedzi