Skocz do zawartości
IGNORED

Ludzie zadowoleni ze swojego sprzętu audio*

Moje Audio-Moje Stereo  

174 użytkowników zagłosowało

1. 1. Moje Audio

• Jestem zadowolony
      118
    • Jestem niezadowolony
      1
    • Jeszcze szukam
      20
    • Wystarczy byle co-ważna jest muzyka
      7
    • Żona nie pozwala
      2
    • Nigdy nie będę zadowolony-audio to układanka o nieskończonej liczbie kombinacji
      19
    • I tak wymyślę pytanie-którego nie ma w ankiecie
      2
    • Pytania są trywialne i nie obejmują sedna zagadnienia.
      1
    • Z tą ankietą to wiesz co możesz zrobić....
      4

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, paww napisał:

Generalnie super, tylko kto będzie za prąd płacił? 🙂

No przecież to w firmie stoi! 🙂 

5c12dc6c413bf_o_large.jpg

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

3 godziny temu, paww napisał:

Trochę to wszystko dziwne, na koncertach powszechnie stosuje się aktywne subwoofery, często kilka naraz i jest to powszechnie akceptowane. Z kolei w domu już takie samo rozwiązanie budzi zapytania i wątpliwości.

Kiedyś ludzie bali się burzy.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Opcja wypożyczenia suba i przetestowania go w domu we własnych warunkach jest bardzo dobrym pomysłem I absolutnie nie przejmuj się niektórymi wpisami że musisz odpowiednio filtrować kolumny podłogowe. Nie musisz! Sprawdź czy temat ogólnie jest dla ciebie. 

4 godziny temu, paww napisał:

Trochę to wszystko dziwne, na koncertach powszechnie stosuje się aktywne subwoofery, często kilka naraz i jest to powszechnie akceptowane. Z kolei w domu już takie samo rozwiązanie budzi zapytania i wątpliwości.

Na koncercie jest (raczej) pewnosc ze realizator to wszystko dobrze zestroil/zgral. W domu moze byc roznie kiedy np ktos nie korzysta z pomiarow zeby taki sub dostosowac.

Dochodzi jeszcze kolejny aspekt ze na rynku jest pelno kiepsko grajacych subow do taniego KD i sa czesto na pale podlaczane do kolumn obok.

Jak ktos zgra dobry sub z zestawem, tak jakby byly zgrane basowce podczas projektowania kolumn podlogowych to nie powinno byc roznicy.

Ja tam suba nie potrzebuje, jestem zadowolony z OB 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

nie przejmuj się niektórymi wpisami że musisz odpowiednio filtrować kolumny podłogowe

Nie wiem jak w innych subach ale apka do SVS pozwala na wszystko: płynna regulacja fazy, polaryzacja, częstotliwość podziału wraz z prędkością opadania, do tego ustawienia: kino, muzyka, custom itp z których każde możesz sobie dowolnie modyfikować w zakresie każdego parametru, jest i korektor, small room gain... no kupa bajerów.

I tym wszystkim zawiadujesz z telefonu przez apkę bez ruszania się z fotela.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Moderatorzy
5 godzin temu, il Dottore napisał:

SVS 3000 Micro

Zaciekawiłeś mnie tym subem, więc zacząłem czytać. Na stronie jednego ze sprzedawców znalazłem opis, a poniżej fragment tego opisu:

Procesor: analogowy DSP o rozdzielczości 50 MHz

🙂 

13 minut temu, Marcinus napisał:

analogowy DSP

To bardzo ciekawe! 😄 

Profesjonalny sprzedawca jak sto karabinów! 🙂 

@paww - coś dla Ciebie! 😍

1 godzinę temu, rafa napisał:

Ja tam suba nie potrzebuje, jestem zadowolony z OB

Ja się zgadzam z takim podejściem i bynajmniej nie dlatego, że nie zgadzam się podejściem innych kolegów optujących za ubogaceniem zestawu subem oraz sugerujących mi wypożyczenie go na testy. Dlaczego więc? Otóż dlatego, że jednak obecny wolumen, moc i kontrolę basu oceniam jako absolutnie zadowalające, a test suba mógłby dodatkowo sprawić, że jednak już bym się z nim nie pożegnał, a zarazem głośność postrzeganą obecnie jako umiarkowaną, zaczął postrzegać jako tę minimalną (dodam godz 9, 9.30). W tych okolicznościach sub byłby już więc gwarantem nie tylko wizyt sąsiada z dołu, ale także kolegów z radiowozu. Tego jednak chciałbym uniknąć. 

23 godziny temu, Mark75X napisał:

Ta kwestia, a więc suba nieco mnie zastanawia. Jeśli już sam wzmacniacz i kolumny tworzą naprawdę masywną podstawę basową, do tego dochodzi mały lub średniej wielkości metraż tak jak u mnie, to w zasadzie jaką dodatkową korzyść można tu uzyskać?

Piszesz "solidna podstawa basowa" - zacznijmy od początku: przede wszystkim sub nie służy do zwiększenia głośności basu - sub służy do poprawy jakości basu poprzez uzupełnienie niedoboru najniższych częstotliwości. 

Oczywiście im niżej schodzą kolumny, tym mniej sub ma do roboty, a że Twoje schodzą dość nisko... postaram się przybliżyć Ci teoretycznie temat, ale na przykładzie swoich monitorków, po prostu będzie mi łatwiej.

Gitara basowa gra E czyli dźwięk o częstotliwości 41Hz, a Q Acoustics 3020i  mają pasmo od 64Hz. Czy E usłyszymy? A może usłyszymy ale ciszej? Zobacz na widmo E zagranego na gitarze basowej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dźwięk E poza częstotliwością bazową składa się z wyższych harmonicznych. Z harmonicznymi moje monitorki nie będą mieć problemu, pierwszą czyli 82Hz nawet nieco podbiją, ale częstotliwość bazowa odtworzona zostanie bardzo cicho. Dźwięk oczywiście usłyszymy, ale brzmieć będzie pudełkowato i zlewać się może np ze stopą perkusji, która będzie mieć podobne widmo.

Rozwiązanie jest proste: kolumny 2way przerabiamy na 3way (Twoje są 2,5way). Zwrotnica kieruje najniższe częstotliwości do głośnika niskotonowego, a głośnik średniotonowy nie musi już starać się ich odtworzyć, więc generuje niższe zniekształcenia. Same korzyści, prawda?

Następny krok to kolumny 3way przerabiamy na układ półaktywny. Głośniki niskotonowe zyskują własne końcówki mocy po 250W, które zapewniają doskonałą kontrolę basu, z czym integra 2x50W po prostu sobie nie radzi.

Ostatni krok to kolumny 3 way rozdzielamy, otrzymujemy z powrotem 2 monitorki i 2 suby aktywne. Jaki tego sens? Pomieszczenie mam minimalnie większe od Twojego. Ale kształt pomieszczenia, usytuowanie drzwi, okna i kominka sprawia, że miejsce na bazę stereo właściwie tylko jedno. Każde podłogówki ustawione w tym miejscu dudniły i buczały basem. Z przyczyn poza tematyką forum sub mam tylko jeden, za to ustawiony w miejscu, w którym bas nie dudni i nie buczy. Bas jest mocny i głęboki, ale szybki i wyraźny, cechy które z podłogówkami po prostu wzajemnie się wykluczały.

Jak byłoby u Ciebie? Gdybać nie będę. Twoje kolumny schodzą dość nisko, więc zysk z suba pewnie byłby niewielki. Ale teorię warto znać, zanim przystąpisz do praktyki. Tacy, co zamiast teorii wybrali fajniejsze porady już na tym Forum byli, a potem przychodzili rozczarowani w praktyce tym, przed czym ich teoretycznie ostrzegano.

-----

2 godziny temu, Marcinus napisał:

Zaciekawiłeś mnie tym subem, więc zacząłem czytać.

Masz jakieś doświadczenia z subem w stereo?

-----

23 minuty temu, Mark75X napisał:

suba mógłby dodatkowo sprawić, że jednak już bym się z nim nie pożegnał, a zarazem głośność postrzeganą obecnie jako umiarkowaną, zaczął postrzegać jako tę minimalną (dodam godz 9, 9.30). W tych okolicznościach sub byłby już więc gwarantem nie tylko wizyt sąsiada z dołu, ale także kolegów z radiowozu.

Hmmm... a może było by inaczej? Jak pisałem, sub ustawiony mam w miejscu, w którym nie dudni i nie buczy. I tu ciekawostka: bas nie wychodzi z pokoju, o nawet w środku nocy mogę słuchać z satysfakcjonującą mnie głośnością bez wizyty domowników. Przypadek? Nie sądzę. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Hmmm... a może było by inaczej? Jak pisałem, sub ustawiony mam w miejscu, w którym nie dudni i nie buczy. I tu ciekawostka: bas nie wychodzi z pokoju, o nawet w środku nocy mogę słuchać z satysfakcjonującą mnie głośnością bez wizyty domowników. Przypadek? Nie sądzę. 

To prawda, można tak ustawić suba, że ten bas jest jakby w pewnej przestrzeni i nigdzie indziej nie jest odczuwalny. Mimo że w miejscu odsłuchu czuć go mocno. Mam nawet wrażenie, że kolumn tak precyzyjnie nie można ustawić. Też często słucham muzyki o godzinie 22-24 i nawet żona zza ściany nie przychodzi, a to byłoby pierwsze co by mnie spotkało 🙂

3 minuty temu, paww napisał:

To prawda, można tak ustawić suba, że ten bas jest jakby w pewnej przestrzeni i nigdzie indziej nie jest odczuwalny. Mimo że w miejscu odsłuchu czuć go mocno. Mam nawet wrażenie, że kolumn tak precyzyjnie nie można ustawić. Też często słucham muzyki o godzinie 22-24 i nawet żona zza ściany nie przychodzi, a to byłoby pierwsze co by mnie spotkało 🙂

No Ok, może podejmę próbę, choć specjalnie miejsca na niego nie mam. To jeszcze inny problem. Ewentualnie sam róg pokoju.

Czyli opuszczasz łoże małżeńskie dla słuchania muzyki🙂? Nieładnie.

1 minutę temu, Mark75X napisał:

No Ok, może podejmę próbę, choć specjalnie miejsca na niego nie mam. To jeszcze inny problem. Ewentualnie sam róg pokoju.

Czyli opuszczasz łoże małżeńskie dla słuchania muzyki🙂? Nieładnie.

Żona ogląda filmy i ma przed TV soundbara JBL i nierzadko mam wrażenie że tam jest więcej basu niż u mnie 🙂

39 minut temu, paww napisał:

Mam nawet wrażenie, że kolumn tak precyzyjnie nie można ustawić.

To nie tylko wrażenie: trójkąt równoramienny i symetria akustyki musi być, a sub może stać gdzieś obok.

33 minuty temu, Mark75X napisał:

No Ok, może podejmę próbę

Nie wiem czy ze swoimi kolumnami wiele zyskasz. Ciekawszym doświadczeniem mogło by być zabawa moim systemikem - większy problem bardziej widowiskowe rozwiązaniem. Ale masz pewnie 2000km, a moj systemik w trakcie przebudowy.

Edytowane przez szymon1977

6 minut temu, szymon1977 napisał:

To nie tylko wrażenie: trójkąt równoramienny i symetria akustyki musi być, a sub może stać gdzieś obok.

Nie wiem czy ze swoimi kolumnami wiele zyskasz. Ciekawszym doświadczeniem mogło by być zabawa moim systemikem - większy problem bardziej widowiskowe rozwiązaniem. Ale masz pewnie 2000km, a moj systemik w trakcie przebudowy.

Kolumna MA Bronze 500 ma dwa dobre woofery, to lepiej niż niejeden subwoofer. 

Edytowane przez paww

Kolumna MA Bronze 500 ma dwa dobre woofery w sumie, to dużo lepiej niż niejeden subwoofer. 

Nie do końca, to jest 2,5way, więc nie posiada wielu z opisanych przeze mnie zalet suba. Oczywiście dźwięk ostatecznie ma się podobać właścicielowi... i chyba się podoba.

Jeśli 16m², sub i Bronze, to moim zdaniem model 100

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie do końca, to jest 2,5way, więc nie posiada wielu z opisanych przeze mnie zalet suba. Oczywiście dźwięk ostatecznie ma się podobać właścicielowi... i chyba się podoba.

No fakt, subem można sterować, ale kolumnami podłogowymi w pewnym zakresie też, czyli ustawieniem, chociaż jest to nieco bardziej kłopotliwe, z uwagi np. na aranżację wnętrza itp.

Edytowane przez paww

nawet żona zza ściany nie przychodzi, a to byłoby pierwsze co by mnie spotkało 🙂

Czego się boisz?🙂

dwa dobre woofery, to lepiej niż niejeden subwoofer. 

To może mylić: membrana w subie o tej samej średnicy ale dzięki znacznie większemu skokowi, wytworzy niższy bas. Z pewnością ułatwi jej to fakt, że w sygnale dostanie baaardzo wąski zakres częstotliwości.

12 godzin temu, il Dottore napisał:

Nie wiem jak w innych subach ale apka do SVS pozwala na wszystko: płynna regulacja fazy, polaryzacja, częstotliwość podziału wraz z prędkością opadania, do tego ustawienia: kino, muzyka, custom itp z których każde możesz sobie dowolnie modyfikować w zakresie każdego parametru, jest i korektor, small room gain... no kupa bajerów.

I tym wszystkim zawiadujesz z telefonu przez apkę bez ruszania się z fotela.

Będzie to na pewno ułatwienie. Nie szukał bym w tej kalibracji rozwiązania wszystkiego ale tak. Pomoże.

No sami powiedzcie: jak tu nie być zadowolonym, jeśli sub integruje się tak pięknie nawet w muzyce klasycznej (co wydaje się absolutną herezją!)?
Myślę że dużo daje obudowa zamknięta - i w monitorach i w subie.

Ukryta Zawartość

Bardzo ładna kontrola na basie - ten Chord to dobry kabelek. @Q21 dobrze doradzili! Bas jest trzymany za twarz i ma taki twardy i krótki charakter, jak lubię. Ale w zależności od utworu i nagrania umie też wybrzmiewać, pokazuje niuanse, charakter instrumentów akustycznych

Ukryta Zawartość

a w elektronice nawet bułę, jeśli trzeba. Jak nagrali - tak jest. Myślę, że to może być zasługa wzmacniacza w klasie D do suba. Klasa D jest znana z kontroli na basie.

Z czystym sumieniem mogę polecić ten sub do zamkniętych monitorów: wszystkie mutacje Ls3/5a, ATC itp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

2 godziny temu, il Dottore napisał:

nawet w muzyce klasycznej

W gęstej i mocnej symfonice subwoofer to podstawa. Kto był w filharmonii to wie.

Takie tam wieczorne słuchanie...

Ukryta Zawartość

jestem zadowolony.

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Takie tam wieczorne słuchanie...

Ukryta Zawartość

jestem zadowolony.

To są monobloki u góry?

Ten DAC fajnie wygląda, z tym wyświetlaczem widma to coś pięknego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez paww

To są monobloki u góry?

Ten DAC fajnie wygląda, z tym wyświetlaczem widma to coś pięknego.

Tak.
To V3 MOno Fosi 2x240w przy 4 omach.

Dac RME.
Ma loudnes,regulowany.
MOzna ustalis ile db poddbija w basie,w górze,mozna ustalić w jakim paśmie podbija bas i górę,można ustalić od jakiej głośności działa

bajka.

I 5 punktowe PEQ+2 punkty regulacji barwy (regulowane)
MOzna zapisać 20 presetów.

I doskonały wzmacniacz słuchawkowy.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

MOzna ustalis ile db

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

MOzna zapisać

Przemku, rozumiem, że te zapisy nie mają nic wspólnego z uwielbieniem MO, względnie ZO(MO) bądź OR(MO)? Ostatnia rzecz o jaką bym Cię podejrzewał 😄

14 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Tak.
To V3 MOno Fosi 2x240w przy 4 omach.

Dac RME.
Ma loudnes,regulowany.
MOzna ustalis ile db poddbija w basie,w górze,mozna ustalić w jakim paśmie podbija bas i górę,można ustalić od jakiej głośności działa

bajka.

I 5 punktowe PEQ+2 punkty regulacji barwy (regulowane)
MOzna zapisać 20 presetów.

I doskonały wzmacniacz słuchawkowy.

To można ustawić sobie presety do swojej ulubionej muzyki, bajka wg mnie, chociaż wiem że dla wielu purystów będzie to obrzydliwe 🙂

9 minut temu, Mark75X napisał:

Przemku, rozumiem, że te zapisy nie mają nic wspólnego z uwielbieniem MO, względnie ZO(MO) bądź OR(MO)? Ostatnia rzecz o jaką bym Cię podejrzewał 😄

Hahaha.
Oczywiście.
Niedokładnie piszę,więc często zamiast Mo wychodzi MO i tak dalej.

Hahaha
Ale wymyśliłes!😉

1 minutę temu, paww napisał:

To można ustawić sobie presety do swojej ulubionej muzyki, bajka wg mnie, chociaż wiem że dla wielu purystów będzie to obrzydliwe 🙂

Tak,można.

@xajas o tym pisze od lat,w sensie bardziej "poprawienia" niedoborów akustyki
Jest w tym ekspertem

A puryści?
Niech se wymieniaja kolumny,wzmacniacze i kable aby zyskac 1-2 dB w jakims paśmie.
Ja mam to w presecie,jesli jest taka potrzeba.

6 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

o tym pisze od lat,w sensie bardziej "poprawienia" niedoborów akustyki
Jest w tym ekspertem

Nic mu nie ujmując, ale są  więksi eksperci

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

• Pokaż nowe odpowiedzi