Skocz do zawartości
IGNORED

Jak obecnie zrobiłem sobie Quasi Quadro

Rekomendowane odpowiedzi

Na moj chlopski rozum, tylko to pojawia sie nie tylko z przodu, ale takze z tylu, co jest rozne miedzy L i R. A to co jest mono, pozostaje z przodu.
Czyli nagle zamiast roznicowac miedzy odbiorem tylko lewo/prawo zaczynamy roznicowac miedzy przod/tyl i to w zaleznosci i proporcjonalnie do roznicy miedzy L i R.
Im „wieksze“ stereo tym wiekszy „przod/tyl“!
Im bardziej okreslone zrodlo jest przesuniete na bok, tym bardziej do tylu.
I ty piszesz, ze tu nie ma zadnej sztucznosci?
Dla mnie to jest sztuczne

Podejrzewam,ze z tym QQ to tak jak z komunizmem.

Każdy wie,że nie zdało egzaminu
Jeśli gdzieś działa,to nie tak jak powinno
nikomu się z tym nie udało do końca

Ale wciąż ktoś wierzy-że założenia były słuszne i próbuje.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

31 minut temu, przemak napisał:

nie ma obowiązku, żeby M było różne od zera - jak jest zero to się nazywa zwyczajowo "przeciwfaza"

Jest. M = 0 to jest cisza. A przeciwfaza to jest przesunięcie o 180⁰. A więc nie cisza.

Teraz, Bobcat napisał:

Jest. M = 0 to jest cisza. A przeciwfaza to jest przesunięcie o 180⁰. A więc nie cisza.

A podasz ten drugi schemat połączeń,z wyjściem pre out i drugim wzmacniaczem?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Podejrzewam,ze z tym QQ to tak jak z komunizmem.

Każdy wie,że nie zdało egzaminu
Jeśli gdzieś działa,to nie tak jak powinno
nikomu się z tym nie udało do końca

Ale wciąż ktoś wierzy-że założenia były słuszne i próbuje.

Polityka to nie ten wątek. 

A jak ja takie zabawy lubię to co? Zabronisz mi? Działa tak jak powinno. Udało się do końca.

Ty tego nie lubisz? Nie ma żadnego obowiązku instalacji tego u siebie.

3 minuty temu, Bobcat napisał:

A tak dobrze w sumie ci szło... :(

nagrywamy.com

11 minut temu, xajas napisał:

Na moj chlopski rozum, tylko to pojawia sie nie tylko z przodu, ale takze z tylu, co jest rozne miedzy L i R. A to co jest mono, pozostaje z przodu.
Czyli nagle zamiast roznicowac miedzy odbiorem tylko lewo/prawo zaczynamy roznicowac miedzy przod/tyl i to w zaleznosci i proporcjonalnie do roznicy miedzy L i R.
Im „wieksze“ stereo tym wiekszy „przod/tyl“!
Im bardziej okreslone zrodlo jest przesuniete na bok, tym bardziej do tylu.
I ty piszesz, ze tu nie ma zadnej sztucznosci?

Tak to niestety jest. 

Teraz, Bobcat napisał:

A nie idzie nadal?

Nie. M=0 to jest właśnie "przeciwfaza". Czyli tył w dolby surround jak kto woli. 

nagrywamy.com

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

A podasz ten drugi schemat połączeń,z wyjściem pre out i drugim wzmacniaczem?

Głupia sprawa. Narysowałem. Zrobiłem smartfonem foto tego schematu. Załączam tutaj do wpisu. Odrzuca. Za duży załącznik. A mojego smarfona nie można zmusić, aby zrobił zdjęcie o mniejszej rozdzielczości. Myślę jak to rozwiązać.  

4 minuty temu, Bobcat napisał:

Polityka to nie ten wątek. 

A jak ja takie zabawy lubię to co? Zabronisz mi? Działa tak jak powinno. Udało się do końca.

Najważniejsze, żebyś był zadowolony. Samo stereo to "sztuczność", więc nie ma się czym przejmować. 

Sam kiedyś trochę podobnie słuchałem muzyki jak miałem 5.1 i wrażenie bycia na scenie wśród muzyków mi się podobało 😉

5 minut temu, przemak napisał:

Nie. M=0 to jest właśnie "przeciwfaza". Czyli tył w dolby surround jak kto woli. 

M = 0 to brak dźwięku. Nie mylmy podstawowych pojęć. 

8 minut temu, Bobcat napisał:

A jak ja takie zabawy lubię to co? Zabronisz mi?

Dlaczego miałbym?

8 minut temu, Bobcat napisał:

To wiadomo,chciałbym mimo wszystko usłyszeć jak to działa.

2 minuty temu, Bobcat napisał:

Głupia sprawa. Narysowałem. Zrobiłem smartfonem foto tego schematu. Załączam tutaj do wpisu. Odrzuca. Za duży załącznik. A mojego smarfona nie można zmusić, aby zrobił zdjęcie o mniejszej rozdzielczości. Myślę jak to rozwiązać.  

W smartofnie w edytorze zdjęć zazwyczaj jest opcja zmniejszenia procentowego zdjęcia. 

1 minutę temu, Ajothe napisał:

W smartofnie w edytorze zdjęć zazwyczaj jest opcja zmniejszenia procentowego zdjęcia. 

MOżna też przesłac do siebie mailem,i smartfon spyta w jakim rozmiarze wysłać,oryginalny czy pomniejszony-i jest tam parę opcji.

6 godzin temu, Bobcat napisał:

z tyłu mam sam S

6 minut temu, Bobcat napisał:

M = 0 to brak dźwięku. Nie mylmy podstawowych pojęć. 

Czyli na tył dajesz ciszę. To ma sens. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Abstrachujac od problematyki lokalizacji przod/tyl nadal nie rozumiem co to jest M.
I tak, rozumiem operacje na wektorach.
Zapomnijmy te tylne kanaly. Zostanmy przy dwu kanalach, czyli stereo.
Pytalem o teoreyczny przypadek w ktorym okreslony sygnal wystepuje tylko w lewym kanale. Jesli ten sygnal zawiera skladowa M, a to M to „wspolna“ czesc dla L i R, to po odlaczeniu lewego glosnika, powinienem slyszec to wspolna skladowa M z prawego glosnika. A moj chlopski rozum oczekiwal by cisze
Czyli cos tu ze zrozumieniem „wspolna czescia“, definicji M i definicji mono nie pasuje (to nie to samo)

7 minut temu, xajas napisał:

Abstrachujac od problematyki lokalizacji przod/tyl nadal nie rozumiem co to jest M.
I tak, rozumiem operacje na wektorach.
Pytalem o teoreyczny przypadek w ktorym okreslone zrodlo/sygnal wystepuje tylko w lewym kanale. Jesli ten sygnal zawiera skladowa M (czyli wspolna dla L i R), to po odlaczenii lewego glosnika, powinienem slyszec to M z prawego glosnika. Moj chlopski rozum oczekiwal by ciszy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To proste jest, tylko zapomnij o tych wektorach ;) Po prostu M to jest suma kanałów a S to jest ich różnica. 

MS i LR to jest dokładnie to samo, tylko inaczej przedstawione. Zrozumienie może być przydatne, bo nie tylko radiofonia fm ale przede wszystkim winyle stereo są "kodowane" w ten sposób. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

32 minuty temu, przemak napisał:

Czyli na tył dajesz ciszę. To ma sens. 

Jeżeli L = R to L - R = 0 . Na tył nie idzie nic. Wokale są zazwyczaj tak właśnie nagrywane, dlatego wokalista pojawia się na przodzie dokładnie w środku, między głośnikami L i R i w ogóle nie ma go z tyłu.

Edytowane przez Bobcat
To proste jest, tylko zapomnij o tych wektorach ;) Po prostu M to jest suma kanałów a S to jest ich różnica. 

Teraz! Taraa!
Czyli M to nie jest to, co jest „wspolne“ dla L i R! Sumuje wszystko z L i wszystko z R, lacznie z tym co jest „specyficzne“ tylko w L albo tylko w R

A S to nie jest to, co jest „specificzne“ dla jednego okreslonego kanalu.
47 minut temu, xajas napisał:

piszesz, ze tu nie ma zadnej sztucznosci?

Nie ma. Jeżeli sygnał pojawi się tylko w kanale (przykladowo) L to pojawi się również z tyłu. Tyły nie grają z tą samą mocą co przody. Więc efekt końcowy masz taki, że to co miało być tylko w głośniku L usłyszysz z punktu na lewo od L. Albo analogicznie na prawo od R. Rozszerzeniu ulega baza. Czyli "rozciąga" Ci to scenę stereo. Sztuczności nie na tu żadnej. 

21 minut temu, przemak napisał:

MS i LR to jest dokładnie to samo

Of course.

L = M + S

R = M - S

M = L + R

Ale watek jest o pseudo quadro (czyli lokalizacji nie tylko z „przodu“ ale i z „tylu“), a rozszerzenie bazy to tylko manipulacja „przodu“.

Jesli zalezy mi tylko na rozszerzeniu bazy, to de facto, aby uniknac tego „skakania do tylu“ w zaleznosci od roznic miedzy kanalami i zachowac „czyste“ rozszerzenie bazy tylko z przodu, nalezalo by umiescic te „tylne“ glosniki z przodu w poblizu tych przednich

A aby tylko rozszerzyc baze nie potrzebuje tylnych glosnikow. Wystarczy „przeniesc czesc sygnalu“ z jednego „przedniego“ glosnika do drugiego przedniego, ale z odwrocona faza (i opoznic?)

Ambiofonia, ciekawa sprawa. Takie pierwowzór dolby surround, a potem pro-logic. 

Najbezpieczniej chyba jednak robić to z dodatkowym wzmacniaczem, żeby przypadkiem nie uszkodzić swojego. 

Edytowane przez Ajothe
35 minut temu, Bobcat napisał:

Jeżeli L = R to L - R = 0 . Na tył nie idzie nic. Wokale są zazwyczaj tak właśnie nagrywane, dlatego wokalista pojawia się na przodzie dokładnie w środku, między głośnikami L i R i w ogóle nie ma go z tyłu.

Jeżeli... Poza filozofią, do której każdy ma prawo, sensownie pisałeś aż zdarzył się mały błąd. Nie potrafisz się przyznać - zrozumiałe, ale dalej wychodzi, że raczej nie rozumiesz. Wszystko jedno, mylisz podstawowe pojęcia. 

12 minut temu, xajas napisał:

Ale watek jest o pseudo quadro (czyli lokalizacji nie tylko z „przodu“ ale i z „tylu“), a rozszerzenie bazy to tylko manipulacja „przodu“.
Aby tylko rozszerzyc baze z „przodu“, nie potrzebuje tylnych glosnikow. Wystarczy „przeniesc czesc sygnalu“ z jednego „przedniego“ glosnika do drugiego, ale z odwrocona faza.

Czyli dodać S albo odjąć M ;) 

6 minut temu, Ajothe napisał:

Ambiofonia, ciekawa sprawa. Takie pierwowzór dolny surround, a potem pro-logic. 

Najbezpieczniej chyba jednak robić to z dodatkowym wzmacniaczem, żeby przypadkiem nie uszkodzić swojego. 

Nic się wzmacniaczowi nie stanie. RMS sygnalu S jest dużo niższy niż M i jest silnie ograniczony pasmowo (stąd tak chętne wykorzystywanie tego kodowania na płytach winylowych i kompresji stratnej), więc na te tylne głośniki idzie mniej niż 1/10 mocy. 

nagrywamy.com

W dniu 25.08.2024 o 22:40, Bobcat napisał:

Kto choć raz słuchał muzyki docierającej do niego z więcej niż dwóch głośników temu nigdy w życiu zwykłe stereo nie wystarczy".

Muzykę słychać z fali odbitej od ścian (a nie z głośników), slychać ją gdzieś obok.

Wystarczy głośniki ustawić tak, żeby osie ich promieniowania krzyżowały się za tylną ścianą.

W kilkunastu pomieszczeniach to mi się udawało.

(Rozmiary 3-5 m między ścianami)

Tzn. z każdej fali bezpośredniej są odbicia 

Poza tym w odległości poniżej promienia granicznego energia fali bezpośredniej jest większa od energii fali odbitej, dalej od promienia granicznego słychać głównie energię fali odbitej a nie bezpośredniej.

(Niezależnie czy stosuje się dodatkowe przetworniki czy nie, to źródła pozorne nie muszą być tam gdzie głośniki)

PS.

Ja bladego pojęcia nie mam, czy i jak to co poniżej się liczy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

7 godzin temu, przemak napisał:

Jeżeli... Poza filozofią, do której każdy ma prawo, sensownie pisałeś aż zdarzył się mały błąd. Nie potrafisz się przyznać - zrozumiałe, ale dalej wychodzi, że raczej nie rozumiesz. Wszystko jedno, mylisz podstawowe pojęcia. 

Ja? Chyba raczej Ty skoro u Ciebie może być sytuacja, ze M = 0, ajednak coś gra (z lewej strony). Brak wiedzy o elementarnych sprawach. 

8 godzin temu, Ajothe napisał:

Ambiofonia, ciekawa sprawa.

Nazwy były stosowane zamiennie, ale znaczyły dokładnie to samo. Radmor nazwał w swoim amplitunerze 5102 i późniejszych (za przykładem producentów zachodnich) Quasi Quadro, Diora identyczne rozwiązanie w amplitunerze Merkury  nazwała Ambiofonia. 

14 minut temu, Ajothe napisał:

Rozumiem, że idzie całe pasmo?

Nie ma tam basów, które nagrywane są po środku, czyli na tył nie trafia nic.

Muzykę słychać z fali odbitej od ścian (a nie z głośników), slychać ją gdzieś obok.

Uwazam ze troche tutaj namieszales

Muzykę słychać zarowno z fali odbitej od ścian jak i z głośników (z fali bezposredniej)

A udzial fali bezposredniej i odbitej w tym co do nas dociera jako „muzyka“ zalezy od akustyki pomieszczenia i odleglosci sluchacza od glosnikow.

Tutaj widac jak sie to zmienia w funkcji odleglosci

Ukryta Zawartość

Poza tym w odległości poniżej promienia granicznego energia fali bezpośredniej jest większa od energii fali odbitej, dalej od promienia granicznego słychać głównie energię fali odbitej a nie bezpośredniej.
PS.
Ja bladego pojęcia nie mam, czy i jak to co poniżej się liczy:

Ukryta Zawartość

Polska wikipedia troche namieszala, bo to nie jest stosunek „mocy“ albo jak ty piszesz „energii“, tylko SPL, ale mniej wiecej o to samo chodzi.
Ale efekt ten bardziej dotyczy zrozumieniu mowy w duzych pomieszczeniach a nie sluchania muzyki w malych pomieszczeniach (czyli domowych). To jest podobny parametr jak C50.
A jak to sie liczy, jest przeciez podane w wikipedia

IMG_4755.thumb.png.e12153e68159858afcdc5817d3268642.png

IMG_4757.thumb.jpg.0080476410b813f45cae5fee60b4a30c.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Ja? Chyba raczej Ty skoro u Ciebie może być sytuacja, ze M = 0, ajednak coś gra (z lewej strony). Brak wiedzy o elementarnych sprawach. 

Ten brak wiedzy powoduje, że umiem tak zrobić.

Kolumb normalnie 😉

Ale nie umiem zrobić, żeby z forum zagrało, to może tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi