Skocz do zawartości
IGNORED

Mój subiektywizm w sprawie kabli

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Lech36 napisał:

potem już tylko można zacząć się rozglądać za TV lampowym lub chociaż częściowo lampowym

Warto. Nie ma na tym sprzęcie już czego oglądać, ale choćby jako ładny mebelek. 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Teraz, Ajothe napisał:

Dopiero ostatnie lata pozwoliły na osiąganie dobrych rezultatów w cyfrze (Fractal Axe, Kemper), ale "organiczność" w przypadku lampowych wzmacniaczy to wciąż aktualne pojęcie.

A "organiczność" takiej np. lampy kineskopowej? Dlaczego upadła? Była za mało organiczna? 😉 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 minutę temu, il Dottore napisał:

Warto. Nie ma na tym sprzęcie już czego oglądać, ale choćby jako ładny mebelek. 🙂 

Ukryta Zawartość

Włącz i pokaż obraz z tego zabytku 😉.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

9 minut temu, Lech36 napisał:

Poza tym słucha się chyba muzyki a nie zestawów nawet takich "egzotycznych" cokolwiek to znaczy.

Święta racja. Jak chcę posłuchać muzyki to mam głośnik BT. Bardzo miło słucha się muzyki pod prysznicem czy w kuchni.

Natomiast jeśli ktoś mi puszcza muzykę na jakichś wymyślnych zabawkach to siłą rzeczy, gdy słucham znanych mi utworów to oceniam i zestaw a nie tylko grającego akurat artystę.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Teraz, Ajothe napisał:

Audio nie przekłada się na Obraz.

Ale organiczność lamp występuje i tu i tam. Mówisz że ta organiczność nie przekłada się na jakość obrazu?

9 minut temu, Wito76 napisał:

Niebywała amnezja. Wejdź sobie w swój profil, zobacz swoją aktywność i tam praktycznie każdy wpis jest w stylu "doucz się" albo "tak to jest jak komuś brakuje wiedzy" "trzeba było się pouczyć", "jak ktoś nie ma pojęcia" . Taka codzienna mantra. Takie robienie miny mędrca a zero konkretów.

Powiedz mi zatem czym jest cytat?

Nigdzie nie napisałem "doucz się".

Naucz się wyrażać precyzyjnie, bo to jest podstawa. Bez tego pozostaje ci tylko przyjmowanie różnych rzeczy na wiarę.

Bez tego nie ma konkretów, tylko właściwie nie wiadomo co.

W oscyloskopie też były lampy. W telekomunikacji też. I jeszcze w wielu miejscach gdzie organiczność jest zbędna.

Będę miał chwilę to znajdę.

Jak chcę posłuchać muzyki to mam głośnik BT

A dlaczego na co dzień do zajęć domowych nie słuchać na bardziej wypasionym sprzęcie niż głośnik BT?  

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Audio nie przekłada się na Obraz. Słuchu niewarto porównywać ze wzrokiem 🙂

Oj p[odpadłeś tym wpisem wszystkim zwolennikom dźwięku 3D i hektarów przestrzeni wokół kolumn 😄

1 minutę temu, Wito76 napisał:

W oscyloskopie też były lampy. W telekomunikacji też. I jeszcze w wielu miejscach gdzie organiczność jest zbędna.

Naprawdę?

A co to jest organiczność?

2 minuty temu, bum1234 napisał:

Oj p[odpadłeś tym wpisem wszystkim zwolennikom dźwięku 3D i hektarów przestrzeni wokół kolumn 😄

Przecież do tego niepotrzebny telewizor....LOL 🙂

2 minuty temu, Wito76 napisał:

W audio też organiczność jest zbędna, potrzebna jest wierność odtworzenia obwiedni zarejestrowanego w studiu sygnału. Gitarzysta jest artystą a audiofil takim artystą nie jest.

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Dlaczego upadła? Była za mało organiczna? 😉 

Upadła ponieważ pojawiły się nowe technologie płaskich wyświetlaczy. Najpierw LCD - i w porównaniu do Trinitrona czy dobrego Panasonika to obraz z tych LCD był GÓWNIANY. Pamiętam kiedyś w sklepie widziałem mecz, to za każdym zawodnikiem latała taka plamka i pokazywała, jaki gość ma kolor spodenek.

Stopniowo jakość wyświetlaczy poprawiała się i pojawiła się plazma. Plazma to już była naprawdę fajna technologia. Dopiero OLED dał jej radę. I tak to leci...

Inaczej w audio. Starożytna technologia winylu wciąż w modzie, wzmacniacze lampowe też mają się doskonale. To powiedz mi: dlaczego w XXI wieku ludzie wciąż używają lampy? Bo są głupi? Przecież wzmacniacz tranzystorowy ma doskonałe (przynajmniej na papierze) parametry. I jest tańszy.

U mnie w torze gra lampa z 1964 roku. Nie używam jej z powodu zamiłowania do staroci, tylko dlatego że z nią mi gra najlepiej. Nie wiem, czy najwierniej. Na pewno najprzyjemniej.

4 godziny temu, ProjectPi napisał:

Kto spośród slyszacych wpływ interkonektow analogowych lub cyfrowych, bądź kabli zasilających, weryfikował to ślepymi testami?

Wyglada ze nikt.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

6 minut temu, Lech36 napisał:

A dlaczego na co dzień do zajęć domowych nie słuchać na bardziej wypasionym sprzęcie niż głośnik BT?  

Bo do kuchni z salonu mam daleko. I jeszcze dalej do łazienki na piętrze. 😄

4 godziny temu, ProjectPi napisał:

Kto spośród slyszacych słyszy wpływ kabli USB?

Wyglada, ze ponoc wszyscy powinni to slyszec, a jak nie slysza, to maja problem z glowa.

Poza tym mój głośnik BT jest wystarczająco wypasiony. 🙂 Naprawdę mogę go polecić.

Teraz, ProjectPi napisał:

Wyglada, ze ponoc wszyscy powinni to slyszec,

Nigdy nie robiłem eksperymentów z brzmieniem kabli USB - używam kabelków no name ze sklepu komputerowego. Znaczy - mają jakieś name ale nie Audioquest czy Siltech. 🙂 

Jeśli ktoś mieszka w IRL i ma wypasione kable USB to zapraszam do mnie na eksperymenty.

I wtedy się wypowiem, bo dotychczas to koło "audiofilskiego" kabla USB nawet nie stałem.

2 minuty temu, Lech36 napisał:

W audio też organiczność jest zbędna, potrzebna jest wierność odtworzenia obwiedni zarejestrowanego w studiu sygnału. Gitarzysta jest artystą a audiofil takim artystą nie jest.

To już nie Tobie decydować co się komu podoba. Obecne audio poszło w złym kierunku i nacisk na rozdzielczość, detal, robienie wrażenia ilością informacji o tej samej hierarchi jest słabe, a zapomniano o zwyczajnej muzykalności i przyjemności. 

Najpierw LCD - i w porównaniu do Trinitrona czy dobrego Panasonika to obraz z tych LCD był GÓWNIANY.

U mnie z LCD obraz jest doskonały a miałem długie lata drugiego od góry Trinitrona, oczywiście był w tamtym czasie praktycznie bezkonkurencyjny, ale potem technologia się zmieniła i rozjechała tamte i była to technologia oparta tylko na półprzewodnikach. 

4 minuty temu, il Dottore napisał:

Poza tym mój głośnik BT jest wystarczająco wypasiony. 🙂 Naprawdę mogę go polecić.

Jak jestem w kuchni to słucham tylko wiadomości z radia kuchennego, po śniadaniu wyłączam i przechodzę na bardziej zaawansowane środki przekazu dźwięku.

6 minut temu, il Dottore napisał:

"audiofilskiego" kabla USB

W czesci przypadkow to zdanie samo w sobie jest falszywe.

7 minut temu, il Dottore napisał:

Nigdy nie robiłem eksperymentów z brzmieniem kabli USB

Dlaczego? Miałbyś o czym pisać 😉.

11 minut temu, il Dottore napisał:

To powiedz mi: dlaczego w XXI wieku ludzie wciąż używają lampy? Bo są głupi?

Nie wiem, czy są mądrzy czy nie, ale wiem jedno - uleganie modom było, jest i będzie bardzo popularne - to jedna z cech zachowań stadnych dlatego też audiofile lubią lampy.

,

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Skrajności są kretyńskie, niektórzy uważają nawet, że kable zasilające mają wpływ na obraz telewizora 😉

Ale jak się ich poprosi o pokazanie tego na żywo w salonie, to chowają głowę w piasek, zwłaszcza jeśli w grę wchodzi ich własna "konstrukcja" 😄

5 minut temu, Lech36 napisał:

Dlaczego?

5 minut temu, Ajothe napisał:

Skrajności są kretyńskie, niektórzy uważają nawet, że kable zasilające mają wpływ na obraz telewizora 😉

Wow, słabi nie są 🙂.

5 minut temu, bum1234 napisał:

Ale jak się ich poprosi o pokazanie tego na żywo w salonie, to chowają głowę w piasek, zwłaszcza jeśli w grę wchodzi ich własna "konstrukcja" 😄

Był tu nawet takich przypadek nawet z propozycja wykorzystania referencyjnego monitora i wartości bodajże 130 000zł 🙂

58 minut temu, il Dottore napisał:

No cóż - nie tyle przestanie się podobać ale zmieni się a Twój mózg to przetworzy i odbierze jako dyskomfort. To wszystko wychodzi w porównaniach A/B.

Ja słyszę różnicę między przetwornikiem R2R a delta/sigma. 🙂 Ten drugi nigdy mi nie grał naturalnie i fizjologicznie.

A ktoś inny powie, że ten drugi gra mu lepiej i tyle Twojego teoretyzowania.

39 minut temu, il Dottore napisał:

Całe to forum jest o voodoo. A najgorsze jest to, że jak słucham egzotycznych zestawów wyznawców voodoo to one na ogół grają lepiej niż zestawy złożone przez wyznawców zdrowego rozsądku.

Jak ktoś może sobie pozwolić na zestaw "egzotyczny", to nie będzie zaskoczeniem, gdy zagra lepiej. Tylko ile tej lepszości grania z voodoo gadżetów, ale ile z trywialnego faktu, że mógł sobie pozwolić na zestaw "egzotyczny"?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

A ktoś inny powie, że ten drugi gra mu lepiej i tyle Twojego teoretyzowania.

Dokładnie, tylko ten drugi będzie miał dowód na swoją rację a ten pierwszy będzie wmawiał innym że on "słyszy"

12 minut temu, Ajothe napisał:

Zabawne, gdy wyznawcy voodoo zaczynają dzielić się na voodoo-sceptyków i voodoo do kwadratu. BTW skoro sieciówka może mieć wpływ na dźwięk audio, to dlaczego miałaby nie mieć na obraz video? 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.