Skocz do zawartości
IGNORED

Mój subiektywizm w sprawie kabli

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Klotz czy Van damme to zwykłe kable instalacyjne?

Tak, kupowane w hurcie i na szpule, bez konfekcji.

Kupowane w detalu w odcinakach for audio domowe z konfekcją w salonie...są tymi samymi ...ale jakby "bardziej" for audio. 😉

1 minutę temu, Ajothe napisał:

No jest zdaje się jeszcze alternatywa o połowę tańszych 😄

To po cholere przepłacać? 

Ale przecież nie o to chodzi. Po co tak piszesz? Wiadomo, że są kable, które mają swoją trwałość, nominalne oznaczenia. Dla firm istotne jest, że kupują 100 m i mogą reklamować lub zaufać, że następna partia kabli od tego producenta wciąż trzyma zadeklarowane parametry. I to wszystko kosztuje na rynku pro 4 zł za metr.

3 minuty temu, iro III napisał:

Kupowane w detalu w odcinakach for audio domowe z konfekcją w salonie...są tymi samymi ...ale jakby "bardziej" for audio. 😉

Na szpule to możesz też sobie chord clearway kupić bez problemu 😉

2 minuty temu, A co tam napisał:

Ale przecież nie o to chodzi. Po co tak piszesz? Wiadomo, że są kable, które mają swoją trwałość, nominalne oznaczenia. Dla firm istotne jest, że kupują 100 m i mogą reklamować lub zaufać, że następna partia kabli od tego producenta wciąż trzyma zadeklarowane parametry. I to wszystko kosztuje na rynku pro 4 zł za metr.

Stąd, że przecież według wielu wszystko jedno jakie kable, może być drut od lampki nocnej do każdego zastosowania 🤭

3 minuty temu, Ajothe napisał:
5 minut temu, A co tam napisał:

Stąd, że przecież według wielu wszystko jedno jakie kable, może być drut od lampki nocnej do każdego zastosowania 🤭

No, ale @przemak tego nie napisał. Wyobraź sobie, że rozmawiam z Tobą i kwestionując Twoje wypowiedzi odnoszę się do słów innych osób. A powinienem do Twoich. W tym wypadku nie odnosisz się do słów rozmówcy tylko czyichś innych. To nie jest ładny sposób na rozmowę. Nie wiem czy to zauważasz.

14 minut temu, Wito76 napisał:

Skąd wiadomo które kable zostały użyte w studio? Ktoś wynalazł jakąś taniochę i manipuluje.

Manipulują firmy kablarskie for hajend audio.

Już w drugiej połowie lat 90. Któryś z guru dziennikarstwa audio napisał słynny materiał, w którym ukazał odkryte m.in. przez siebie drogi rozpowszechniania kabelków produkowanych głównie w Korei (wtedy Korea Płd. była jednym z "tygrysów" przemysłowych).

Czytałem to wtedy w nieistniejącym już chyba "Audio-video".

Na końcu mamy -Różne firmy kablarskie, różne marki, typy kabli, różne oploty, kolory, wtyczki, a w środku ten sam kabel, pocięty na odcinki ze szpuli, zakupiony w tej samej fabryce koreańskiej. 🙃

Edytowane przez iro III
21 minut temu, Ajothe napisał:

Warto prześledzić ten topic to zobaczysz jakie kocopoły niektórzy wypisują 😃

Dobrze być świadomym własnej działalności.
To nawet zabawne jest...
🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

25 minut temu, A co tam napisał:

Ja mam wrażenie, że nadinterpretowujesz wypowiedzi @przemak.
Nie pisał, że wszystkie studia. Pisze, że studia używają zwykłych kabli instalacyjnych po parę złotych za metr. Podał przykład, gdzie takich kabli używają. Wypowiada się jasno i dość precyzyjnie. 
W dodatku jego wypowiedź była osadzona w konkretnym kontekście. Przypisywanie komuś słów, których nie wypowiedział lub interpretacja słów według swojego widzi mi się jest nieładną manipulacją.

2 godziny temu, przemak napisał:

Większość studiów i praktycznie wszystkie nagłośnienia w Europie to klotz/neutrik (i to jak ktoś ma kasę). Są alternatywy, w podobnej cenie. Na kabel xlr za 30pln nawet nie spojrzysz, a tyle kosztuje. W dodatku studia kablowane są kablem instalacyjnym, a na niego to już żaden audiofil by nawet nie splunął. 

Przepraszam za użycie słowa wszystkie, pozostaje większość.

Nie wypowiem się, większość czy mniejszość ma jakieś kable. Bo tego nie wie nikt. 

34 minuty temu, Ajothe napisał:

Warto prześledzić ten topic to zobaczysz jakie kocopoły niektórzy wypisują

Acha, czyli tak sobie tu piszesz, żeby było śmiesznie?

Gdy zapytać o konkrety...jak zwykle - "poszukaj sobie" 🙄

28 minut temu, iro III napisał:

Na końcu mamy -Różne firmy kablarskie, różne marki, typy kabli, różne oploty, kolory, wtyczki, a w środku ten sam kabel, pocięty na odcinki ze szpuli, zakupiony w tej samej fabryce koreańskiej. 🙃

Wiesz, byłeś, widziałeś, kupowałeś te 100m ze szpuli, wiarygodny jesteś. Fajnie mieć takiego obytego gościa w dyskusji.

4 minuty temu, Wito76 napisał:

Wiesz, byłeś, widziałeś, kupowałeś te 100m ze szpuli, wiarygodny jesteś. Fajnie mieć takiego obytego gościa w dyskusji.

Wiem bo czytałem, to co zacytowałeś, to konkluzja przypomnianej  wypowiedzi audio-guru w prasie. Dla mnie wystarczająco wiarygodnej, spójnej i logicznej.

Edytowane przez iro III
9 minut temu, iro III napisał:

Acha, czyli tak sobie tu piszesz, żeby było śmiesznie?

Gdy zapytać o konkrety...jak zwykle - "poszukaj sobie" 🙄

Wybacz, nie mam czasu na opracowanie strzeszczenia 30 stron tematu, ale warto sobie poczytać 😁

2 minuty temu, bum1234 napisał:

Uwielbiam to określenie 😄

O tak, "mulą" to w opisie kabelka jedna z nagorszych obelg. Wystarczy, że któryś z audio recenzentów lub lokalnych audio guru tak opisze swoje doznania i sprawa dla kabelka powszechnie zaoraną jest na lata. Tak m.in. było właśnie z Klotzem.

(Wydanie winylowe Fleetwood Mac "Tango In The Night", z epoki, które akurat mam i strasznie sieje sybilantami, jakoś Klotz ni jak, ani za grosz nie wyprostował swoim "przymuleniem")

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Klotz czy Van damme to zwykłe kable instalacyjne? 

Jesteś kolego w internecie. Jedno kliknięcie dzieli Cię od odkrycia, że istnieje coś takiego jak kabel instalacyjny. Dla Ciebie może są one niezwykłe. Produkuje to i klotz i vandamme i wiele innych firm. Są tańsze i drozsze, vandamme akurat tańszy. 

nagrywamy.com

7 minut temu, Ajothe napisał:

Wybacz, nie mam czasu na opracowanie strzeszczenia 30 stron tematu, ale warto sobie poczytać 😁

Wybacz, śledzę go i pisuję w tym wątku od początku i jakoś nikogo, poza Tobą nie przypominam sobie, by tak twierdził. Zresztą na całym forum nikogo takiego nie znajdziesz. 

Bo wiesz, do zrozumienia niektórych twierdzeń potrzeba nie tylko szybkiego "skrolingu" tekstu ale jeszcze technicznego zrozumienia... 🙂

Wystarczy porównać Melodika Purple Rain z Qed silver Xt. 

Ale po co, skoro można pisać o czymś czego się nie słyszało i nie ma o tym pojęcia 🙂

1 minutę temu, przemak napisał:

Jesteś kolego w internecie. Jedno kliknięcie dzieli Cię od odkrycia, że istnieje coś takiego jak kabel instalacyjny. Dla Ciebie może są one niezwykłe. Produkuje to i klotz i vandamme i wiele innych firm. Są tańsze i drozsze, vandamme akurat tańszy. 

Wiem co to kabel instalacyjny, dlatego napisałem, że są o połowę tańsze. Po co, więc w studio kłaść jakieś Klotz'e for audio? 🤭

2 minuty temu, iro III napisał:

Wybacz, śledzę go i pisuję w tym wątku od początku i jakoś nikogo, poza Tobą nie przypominam sobie, by tak twierdził. Zresztą na całym forum nikogo takiego nie znajdziesz. 

Bo wiesz, do zrozumienia niektórych twierdzeń potrzeba nie tylko szybkiego "skrolingu" tekstu ale jeszcze technicznego zrozumienia... 🙂

Widocznie nieuważnie czytasz, bo często też jest odnośnik wtedy do wielkiego forumowego TESTU ABX 🤣

6 minut temu, Ajothe napisał:

Po co, więc w studio kłaść jakieś Klotz'e for audio? 🤭

Nadal nie zorientowałeś się, że Klotz i każdy inny, staje się instalacyjnym wtedy, gdy jest kupiony w hurcie i rozwijany ze szpuli.

For audio staje się, gdy potniemy go na odcinki o długości for audio i zarobimy odpowiednimi wtyczkami? 😉

1 minutę temu, iro III napisał:

Nadal nie zorientowałeś się, że Klotz i każdy inny, staje się instalacyjnym wtedy, gdy jest kupiony w hurcie i rozwijany ze szpuli.

For audio staje się, gdy potniemy go na odcinki o długości for audio i zarobimy odpowiednimi wtyczkami? 😉

Dawno się zorientowałem i nie tylko takie są że szpuli, ale również znacznie droższe co o niczym nie świadczy 🙂

Po co zatem kupować Klotze skoro są znacznie tańsze kable. 

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Po co zatem kupować Klotze skoro są znacznie tańsze kable. 

No właśnie, po co 😉?  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

15 minut temu, Ajothe napisał:

bo często też jest odnośnik wtedy do wielkiego forumowego TESTU ABX 🤣

A tam to ile wzmacniaczy zostało porównanych ze sobą? Wszystkie?

A o warunkach technicznych doczytałeś? 

Bo ja kiedyś, już naście lat temu doczytałem, jakie logiczne i techniczne konkluzje wysnuto na bazie tego testu.

8 minut temu, iro III napisał:

staje się instalacyjnym wtedy, gdy jest kupiony w hurcie i rozwijany ze szpuli.

For audio staje się, gdy potniemy go na odcinki o długości for audio i zarobimy odpowiednimi wtyczkami?

nadmienię tylko, że te rozwijane ze szpuli są również zarobione wtykami.

5 minut temu, iro III napisał:

A tam to ile wzmacniaczy zostało porównanych ze sobą? Wszystkie?

A o warunkach technicznych doczytałeś? 

Bo ja kiedyś, już naście lat temu doczytałem, jakie logiczne i techniczne konkluzje wysnuto na bazie tego testu.

To nie do mnie z tymi pytaniami, bo dla mnie wzmacniacze zarówno jak i kable głośnikowe mają wpływ ma brzmienie 🙂

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

To nie do mnie z tymi pytaniami, bo dla mnie wzmacniacze zarówno jak i kable głośnikowe mają wpływ ma brzmienie

Nie mają tylko mogą mieć w pewnych ściśle określonych techniką warunkach, nieuważnie czytasz forum 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 godziny temu, Wito76 napisał:

Skąd wiadomo które kable zostały użyte w studio? Ktoś wynalazł jakąś taniochę i manipuluje.

Nie masz odwagi napisać, że w ferworze palnąłeś głupotę? Wolisz brnąć i ignorować oczywiste fakty? Spoko, jak pisałem, był czas przywyknąć. Refleksji nie oczekuję, ale może...

Ile wiecie o kablach to już pisaliście:  

5 godzin temu, Ajothe napisał:

Co do okablowania studia nagraniowego to są różne studia i pisanie, że wszystkie lecą na instalacyjnych jest trochę dziwne

5 godzin temu, Wito76 napisał:

Czyli chcesz powiedzieć że studio nagraniowe okablowane jest jak chałupa w bloku z wielkiej płyty a kable to te po taniości z allegro? Chyba dobrą flaszkę czegoś już z rana przygarnąłeś.

Jeżeli abbey road jest okablowane vandammem ale nie tym z linka, to pokaż inne kable instalacyjne tej firmy. Jest jeszcze w ofercie cienki giętki, ale nie do instalacji tylko do zastosowań zewnętrznych. Twierdzisz @Wito76 , że Vandamme to dobra firma - robiliby badziewne kable instalacyjne, żeby do instalacji nikt ich nie kupował? Bo profesjonaliści to dają kable odpowiednie - do głośników głośnikowe, do mikrofonów mikrofonowe, do instalacji instalacyjne. 

3 godziny temu, iro III napisał:

Kupowane w detalu w odcinakach for audio domowe z konfekcją w salonie...są tymi samymi ...ale jakby "bardziej" for audio.

No nie, kabel instalacyjny to jest kabel instalacyjny, nie będzie inny po pocięciu. Tak się nazywa - "1 PAIR INSTALL CABLE"

2 godziny temu, lamario napisał:

nadmienię tylko, że te rozwijane ze szpuli są również zarobione wtykami.

Nadmienię tylko, że kable instalacyjne zasadniczo nie są kończone z obu stron wtykami. W sumie to nigdy, albo przynajmniej nie powinny być tak używane bo nie do tego są. Ja używam, bo cienkie i mam na szpulce 😉

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu jest info, co by nie pisać więcej jakichś głupot z dupy i nie dodawać od siebie jakichś teorii.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Musisz przeczytać uważnie temat to się dowiesz kto ma takie pomysły 😄

Czytam uważnie: Ty.

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Ja jedynie wykazałem, że skoro nie potraficie na podstawie parametrów, pomiarów określić jak brzmi dany wzmacniacz to gdzie Wam do określania na podstawie parametry reszty elementów systemu 🙂

No i ok, bo ja jestem tylko zwykłym konsumentem, który rozumie troszeczkę więcej niż Ty.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

17 minut temu, Wito76 napisał:

Ukryta Zawartość

Tu jest info, co by nie pisać więcej jakichś głupot z dupy i nie dodawać od siebie jakichś teorii.

No właśnie. To jest kabel instalacyjny, studyjny, ekran z folii i bez oplotu pod izolacją zewnętrzną. Dokładnie taki sam jak pojedynczy, w pycie i z cyferkami dla wygody. Cena podobna jak pojedynczego. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

33 minuty temu, szymon1977 napisał:

Czytam uważnie: Ty.

No i ok, bo ja jestem tylko zwykłym konsumentem, który rozumie troszeczkę więcej niż Ty.

Tak, tak arcymistrz się nie myli.

33 minuty temu, przemak napisał:

To jest kabel instalacyjny

Na codzień używam pojęcia kabel instalacyjny wobec kabli, które sobie kładłem w całym domu i garażu od zewnętrznej rozdzielni włącznie. Mam na myśli kable typu YDY. To są kable sygnałowe, jakiś 8 żyłowy i koncentryk RG 6u (taki np daje się do instalacji TV oraz Sat - ja akurat dałem u siebie lepszy bo Triset 113 ). 

A tak w ogóle to nie mam pojęcia o co Ci chodzi, w czym masz jakiś problem? Po co drążysz temat?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.