Skocz do zawartości
IGNORED

Mullard z ali express

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś miał styczność a może z innego źródła  wie co te lampy są warte? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/168059-mullard-z-ali-express/

Zwyczajne ECC85 Mullard, żadne podróby, po prostu sprzedaje Chińczyk co ma na stanie, bo je kiedyś kupił a teraz wystawia z przebitką 4x więcej (co najmniej).

Edytowane przez ampman
12 minut temu, bolo_senor napisał:

taka żółra farbka jak w rft 😄

Dokładnie, jeśli chodzi o zdjęcie lamp w moim wzmacniaczu. To rft. Grają dobrze, żadnych zmian robił nie będę żeby czegoś nie zepsuć Dziś kupię kwadrę NOS rft ecc85 na zapas. Temat do zamknięcia. 

Kwadra NOS rft ecc85 dotarła. Czy powinienem wymienić te stare we wzmacniaczu? Kilka lat już mają. U mnie ok 1500 godzin, a ile wcześniej nie jestem w stanie powiedzieć, aczkolwiek grają dobrze. Czy lampy potrzebują czasu wygrzania?

Edytowane przez Tyrion.L
Edycja
5 minut temu, Tyrion.L napisał:

Kwadra NOS rft ecc85 dotarła. Czy powinienem wymienić te stare we wzmacniaczu? Kilka lat już mają. U mnie ok 1500 godzin, a ile wcześniej nie jestem w stanie powiedzieć, aczkolwiek grają dobrze. Czy lampy potrzebują czasu wygrzania?

Zawsze dobrze jest lampy w torze ułożyć ( wygrzac) 

Czy masz te które grają wymieniać? Jak Ci się tak podobają pewnie nie ma na razie potrzeby .

Ale dla porównania  czy dźwięk z nowo zakupionych nie będzie Ci lepiej pasować ?

Warto sprawdzić. 

3 minuty temu, bogus18 napisał:

Zawsze dobrze jest lampy w torze ułożyć ( wygrzac) 

Czy masz te które grają wymieniać? Jak Ci się tak podobają pewnie nie ma na razie potrzeby .

Ale dla porównania  czy dźwięk z nowo zakupionych nie będzie Ci lepiej pasować ?

Warto sprawdzić. 

Jak warto to sprawdzę. Są identyczne. Boję się samej wymiany żeby czegoś nie uszkodzić 

W dniu 18.09.2024 o 21:15, Tyrion.L napisał:

Jak warto to sprawdzę. Są identyczne. Boję się samej wymiany żeby czegoś nie uszkodzić 

Wymiana lamp to nic niezwykłego . Ważne! Lampy ktore zakładamy powinny być pewne albo inaczej z  dobrego źródła.

Jak nowe  grają na "dzień dobry " 

Sprawdzałeś ?

Edytowane przez bogus18
16 minut temu, bogus18 napisał:

Wymiana lamp to nic niezwykłego . Ważne! Lampy ktore zakładamy powinny być pewne albo inaczej z  dobrego źródła.

Jak nowe  grają na "dzień dobry " 

Sprawdzałeś ?

Grają dobrze, jednakże nie mam skali porównawczej. Jutro spróbuję wymienić całą kwadrę  posłuchać i porównać. Jeśli będą grały tak samo to nowe powędrują do pudełka jako zapas, a jeśli lepiej to stare do stylizacji 

23 minuty temu, Tyrion.L napisał:

Grają dobrze, jednakże nie mam skali porównawczej. Jutro spróbuję wymienić całą kwadrę  posłuchać i porównać. Jeśli będą grały tak samo to nowe powędrują do pudełka jako zapas, a jeśli lepiej to stare do stylizacji 

Jeśli nie   słychać różnic  To po  "wygrzaniu"  będzie tylko lepiej .

Jak piszesz to ten sam  typ lamp . Masz nowe na zapas .Jak te które nie ustępują Nowym ? to po co na razie wymieniać ?

Ps . Daj znać jak poszło?

Na razie nie dam znać jak poszło , bo dziś dostanę nowy kabel połączeniowy i nie będzie czekał. Nie chciałbym , aby coś co ewentualnie kabel zmieni poszło na konto nowego zestawu lamp i odwrotnie. Jak go ,,ogram" to wówczas zmienię lampy, wrócę do wątku i napiszę o spostrzeżeniach z tym związanych , jeśli takie będą. 

19 minut temu, Tyrion.L napisał:

Na razie nie dam znać jak poszło , bo dziś dostanę nowy kabel połączeniowy i nie będzie czekał. Nie chciałbym , aby coś co ewentualnie kabel zmieni poszło na konto nowego zestawu lamp i odwrotnie. Jak go ,,ogram" to wówczas zmienię lampy, wrócę do wątku i napiszę o spostrzeżeniach z tym związanych , jeśli takie będą. 

Co miałeś i jaki teraz kabel kupujesz  ?

6 godzin temu, bogus18 napisał:

Co miałeś i jaki teraz kabel kupujesz  ?

Czytałem wiele o różnicach czy braku różnic wśród kabli koaksjalnych. Na zdjęciu ten gruby , który był do tej pory, chyba Chińczyk i nowy Wireworld który nabyłem po dość dobrej cenie. Zobaczymy po tygodniu dwu , który zostanie . Dziś wieczorem pierwszy odsłuch

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Różnice niewątpliwie są, ku mojemu zdziwieniu a grubość kabla nie jest wyznaczającym jakość kryterium. Chińczycy generalnie mają tendencje do produkcji grubo i na wyrost groźnie wyglądających potworów. Kabel Wireworld pokazał więcej szczegółów na górze i lepiej je zaznaczył. Blachy są bardziej metaliczne i dłużej wybrzmiewają. Jest jednak pewne ale. Pomimo pokazania i zaznaczenia szczegółów  dźwięk na dole jakby się odchudził i jako całość porozklejał i poszarpał  . Ten kabel ma elementy srebra . Czy to jest powodem czy też trzeba poczekać na jego ułożenie czy jak niektórzy określają wygrzanie. Na razie pograł 10 godzin. Mam łączowke RCA Nemesis Audio Project że srebrem i tam tego nie słychać, ten jednak wpięty  jest kilka ładnych lat. Uzbroje się w cierpliwość , gruby Chińczyk jednak czeka na powrót gdyby złagodzenie i podklejanie dźwięku w całość nie nastąpiło . 

Przepraszam za off topic, ale ile ten cholerny kabel będzie się wygrzewał ??? Słuchałem na nim muzyki, włączałem odtwarzacz na pętlę i szedłem do pracy, ale był odłączony  od DAC. Czy musi być cały czas podłączony  do DAC, żeby uzyskać efekt? Uzbierałoby się w sumie że 40 godzin, a kiedy przed chwilą usunąłem Wireworld  a włączyłem grubego chinczyka to odczułem autentyczną ulgę. Może szczegóły mniej podkreślone, ale gładko i muzyka sklejona w jedną całość , a nie wszystko jakoś osobno rozstrzelone. Wokaliści nie śpiewają z manierą jakby mieli infekcję gardeł. Czy trzeba więcej czasu?

Godzinę temu, Tyrion.L napisał:

Przepraszam za off topic, ale ile ten cholerny kabel będzie się wygrzewał ??? Słuchałem na nim muzyki, włączałem odtwarzacz na pętlę i szedłem do pracy, ale był odłączony  od DAC. Czy musi być cały czas podłączony  do DAC, żeby uzyskać efekt? Uzbierałoby się w sumie że 40 godzin, a kiedy przed chwilą usunąłem Wireworld  a włączyłem grubego chinczyka to odczułem autentyczną ulgę. Może szczegóły mniej podkreślone, ale gładko i muzyka sklejona w jedną całość , a nie wszystko jakoś osobno rozstrzelone. Wokaliści nie śpiewają z manierą jakby mieli infekcję gardeł. Czy trzeba więcej czasu?

Nic się nie zmieni. Szkoda prądu na wygrzewanie coaxial. Jedyne co się wygrzewa to nasz mózg, stopniowo przyzwyczajamy się i adoptujemy 😉

To prawda co pisze przedmówca... inaczej, to "siła" percepcji:) Według słownika Języka Polskiego percepcja to "złożony proces poznawczy, który prowadzi do odebrania przez człowieka jakichś zjawisk lub procesów, zachodzący wskutek działania określonych bodźców na narządy zmysłowe; postrzeżenie".

Edytowane przez ampman

Czyli co? Chiński MRS lepszy od Wireworld? Różnica jest naprawdę duża. Namówiłem żonę  żeby zmieniała kablew na ślepym teście. 5/5 trafione. Potem oświadczyła że nie ma czasu na bzdury 

Bzdury, otóż to, my faceci łapiemy się na te "ulepszenia" a kobieta wbrew pozorom wie co jest "dobe a co złe", czyli działa on/off a my mamy stany pomiędzy, czyli standby:)

Edytowane przez ampman
28 minut temu, Tyrion.L napisał:

Czyli co? Chiński MRS lepszy od Wireworld? Różnica jest naprawdę duża. Namówiłem żonę  żeby zmieniała kablew na ślepym teście. 5/5 trafione. Potem oświadczyła że nie ma czasu na bzdury 

A oba mają 75 Ohm?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Tak. Oba koaksjalne 75 ohm. Powyżej zdjęcie. Najchętniej połączyłbym szczegółowość Wireworld z gładkością i muzykalnością MRS. Ten pierwszy jest przynajmniej do tej pory szorstki 

8 godzin temu, Tyrion.L napisał:

Tak. Oba koaksjalne 75 ohm. Powyżej zdjęcie. Najchętniej połączyłbym szczegółowość Wireworld z gładkością i muzykalnością MRS. Ten pierwszy jest przynajmniej do tej pory szorstki 

To że mogą być różnice nie jest dziwne, może to oznaczać "spierdzielone" wej/wyj coax.

Edit. To o "przyzwyczajeniu", dotyczyło wygrzewania, natomiast różnice mogą być. Wybrać ten, który tobie pasuje i już. 

Edytowane przez OLES
  • Pokaż nowe odpowiedzi