Skocz do zawartości
IGNORED

Transport plików za około 10tys. Co po auralic.

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, kivlov napisał:

Forum schodzi na psy

Czas przejsc w tryb obserwatora. Juz blisko tego jestem...

4 godziny temu, Gargan napisał:

nie powiedziałbym, że wydanie 1300 PLN na kartę dźwiękową to zakup budżetowy. To jest w ciup drogo

😂😂😂

Kolego weź przeskocz do hifi, serio.

4 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Najgorsze jest to, że on mówi poważnie

On tak myśli, co nie jest jednoznaczne że mówi poważnie. Powagi tu nie odnajduje 🤭

2 godziny temu, Gargan napisał:

Taki zasilacz... i pyk!

Ty to chyba jestes z KONTOWNI bo skąd?

Sama karta jcata plus zasilacze jak pisal Jacek to sie robi sporo

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

@Mikelas76 sam bądź poważny. Jcat czy jak to tam się nazywa to zwykła karta rozszerzeń PCIe z dodatkowymi portami USB. 

Kup sobie to że zdjęcia poniżej i będziesz miał wypas za 100 PLN. Nawet będziesz miał osobne zasilanie i ominięcie mostka południowego. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przyjrzyj się uważnie tym fotkom dziubasku, a potem policz ile wentylatorów widzisz?

e260a467c16334158320d43d5b3b79cc.jpg

Dwa.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

W dniu 20.10.2024 o 15:57, J4Z napisał:

I co tam tyle kosztuję?

• ASUS X670E-PLUS WIFI + AMD Ryzen 7 7700 + Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MHz CL32 Renegade + Samsung 2TB M.2 990 PRO -> ok. 3900zł (polecana konfiguracja ok. 1 rok temu)
  • HDPLEX H5 + 500W HiFi DC-ATX + HDPLEX 300W LPS -> ok. 5000zł

• Mojo Audio internal LPS -> ok. 1100zł

• Pink Faun USB bridge v2 lub SPDIF/i2s bridge + Ultra OCXO -> ok. 2100 lub 6800zł

Oczywiscie mozna tu i ówdzie zaoszczędzić lub dołożyć, z zależnosci od wymagań.

Na przykłąd Taradak PC ATX LPS to około 5000-7000zł w zaleznosci od mocy. Podobno lepszy od HDPLEX.

Tyle zachodu i kosztów a Ci tu zaraz przetlumaczaczą że każde USB gra tak samo 😁

BTW, fajny zestaw 👌

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Do tego jeszcze system operacyjny.

Ktoś moze skusic sie na Linuxa.

A moze Win11 za 100-200zł (np. coś takiego 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  zeby zaoszczedzic czas na optymalizację).

Hardcorowcy wybiora Windows 2019 Server (mozna od czasu do czasu wyrwac uzywana licencje za 1000zł).

A jeszcze przydałby sie jakiś odtwarzacz plików. Roon i/lub HQPlayer: $830 i/lub  €300. 

Ukryta Zawartość

Bo "gra" tak samo, chyba że zmienisz typ USB na niższy od 2.0, wtedy masz różnicę w próbkowaniu i głębi bitowej. Ewentualnie możesz mieć jakąś zmianę wybierając tryb synchroniczny lub asynchroniczny.

Te wasze koko-dżambo za pierdyliard cebulionów to zwykłe placebo.

Edytowane przez Gargan

Wiadomo, najlepsza jest karta dzwiekowa do kompa..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W sumie to by było zabawnie, gdyby w ślepym teście Creative zagrało tak samo jak LAiV Harmony DAC 🤔

Skoro jest nie do odróżnienia do PinkFaun 4.32 SE to pewnie i jakiś tam LAiV nie zrobiłby wielkiej różnicy 🙂

Moim zdaniem dopieszczony komp na starannie dobranych komponentach może "zagrać " wybitnie i cieszyć ucho właściciela, ale to nie wyklucza , że stary DAC ( np na PCM63 czy 1704)może "zagrać " również wybitnie. I nie mam na myśli obiektywnych, mierzalnych parametrów technicznych, bo w tych pewnie współczesne rozwiązania w PC audio są doskonalsze.  Mam na myśli subiektywny odbiór obu opcji ... bo w kwestii odbioru i satysfakcji audio jest Subiektywne. Na szczęście...I jednemu podoba się mega PC audio, a stary DAC jest be i odwrotnie. 

@carlos med mnie najbardziej podeszły stare DAC Burr-Brown. Coś jest w nich przyjemnego. Przede wszystkim nie są tak krzykliwe jak te nowsze DAC.

Nowe DAC wszystkie brzmią tak samo i wcale nie tak przyjemnie 🙂

Dużym plusem kart dźwiękowych jest swoboda kształtowania ich brzmienia softem. Urządzenia HiFi to praktycznie zamknięte rozwiązania. Źle gra to źle gra i tyle 🙂

7 minut temu, Gargan napisał:

@carlos med mnie najbardziej podeszły stare DAC Burr-Brown. Coś jest w nich przyjemnego. Przede wszystkim nie są tak krzykliwe jak te nowsze DAC.

Dużym plusem kart dźwiękowych jest swoboda kształtowania ich brzmienia softem. Urządzenia HiFi to praktycznie zamknięte rozwiązania. Źle gra to źle gra i tyle 🙂

W Roon też możesz sobie kształtować jak chcesz, ale to już np z materiałem oryginalnym na płycie może już nie mieć dużo wspólnego. Moim zdaniem chodzi jednak o to żeby wydobyć z nośnika najwierniej to co tam zostało zapisane, co nie zawsze musi się podobać, bo mało jest bardzo dobrych realizacji. Jeśli "niezamknięta " konstrukcja ma dać finał, że wszystko zagra dobrze,  to dla mnie nie jest sukces. 

Edytowane przez carlos med
17 minut temu, Gargan napisał:

W PC masz to samo co daje Roon tylko nie tak drogo 🙂

Nie jestem fanem Roon , a szczególnie modyfikowania brzmienia w nim, ale w porównaniu z audiofilskimi kartami audio PC to Roon z subskrybcją life time jest raczej ... tani . 

8 minut temu, Gargan napisał:

Roon to tylko program.

Kiedy dodasz sprzęt tanie to nie będzie.

W dodawanym sprzęcie nie potrzebujesz już opcji korekcji, bo masz je w Roon , wiec nie musi być drogo. 

Moim zdaniem dopieszczony komp na starannie dobranych komponentach może "zagrać " wybitnie i cieszyć ucho właściciela, ale to nie wyklucza , że stary DAC

[mention=91930]carlos med[/mention] mnie najbardziej podeszły stare DAC Burr-Brown.

Panowie, panowie, panowie... Nie mylmy pojęć. Transport to transport, a nie DAC.

21 minut temu, partick napisał:

Panowie, panowie, panowie... Nie mylmy pojęć. Transport to transport, a nie DAC.

No trochę rzeczywiście wygląda na pomieszanie,  chodziło mi generalnie o zestawienie starych i współczesnych rozwiązań w audio

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Pojecia widze nie masz o nowych DACach.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

No trochę rzeczywiście wygląda na pomieszanie,  chodziło mi generalnie o zestawienie starych i współczesnych rozwiązań w audio
Ok. Z tym że, podążając za wpisem założyciela wątku, na początku jest Squeezebox Touch jako transport.

Też mam. Mam też Yamahę NP-S303 - jako transport. Obydwa transporty po koaksialu.

I co decyduje o brzmieniu? DAC.

12 minut temu, partick napisał:

Ok. Z tym że, podążając za wpisem założyciela wątku, na początku jest Squeezebox Touch jako transport.

Też mam. Mam też Yamahę NP-S303 - jako transport. Obydwa transporty po koaksialu.

Miałem kiedyś Yamaha np-s303...modyfikowana. Na tym poziomie , rzeczywiście może być mała lub rzadna różnica w transportach ...U mnie Moon jako transport sieciowy / plików zagrał zdecydowanie inaczej niż Yamaha np-s303 na tym samym DAC. Ale u mnie rzeczywiście różnice między różnymi DAC były wieksze niż między transportami plików.  Między transportami CD znacznie większe niż w transportach sieciowych.

Edytowane przez carlos med
Yamaha np-s303...modyfikowana.

Mudyfikowana? To ja nie mam więcej pytań, niestety.

Co gość wymienił? Kabel, gniazdko, bezpiecznik sieciowy?

5 godzin temu, partick napisał:

Kabel, gniazdko, bezpiecznik sieciowy?

A to nie są w hajendzie najbardziej kluczowe elementy? Z tego co czytam to właśnie są. Zwłaszcza bezpiecznik.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

7 godzin temu, partick napisał:

Dobrze mówisz. Transport nie dekoduje dźwięku. 

Tym samym byle laptop czy mini-PC to taki sam dobry transport jak hajendowy streamer czy odtwarzacz CD. 

Wystarczy gniazdo wyjścia cyfrowego i masz transport plików.

U mnie super sprawdzał się komputer z płytą główną wyposażoną w SPDiF optyczny. Zwykłe, przaśne wyjście cyfrowe bez bajerów. 

Podejrzewam, że tak naprawdę wyjścia cyfrowe z drogich transportów nie są wcale Bit Perfect. Możliwe, że producent softem już na etapie odczytu nieco poprawia rzeczywistość. Jak inaczej wytłumaczyć zmianę brzmienia po podłączeniu innego transportu?

Skoro weszło "11100011011110000001111" to jak może wyjść "11101011010010001001110"? 

10 godzin temu, Gargan napisał:

Nowe DAC wszystkie brzmią tak samo i

Rozumiem, że słuchałeś wszystkich? Od Toppinga po MSB? Faktycznie WE WSZYSTKICH nie dostrzegłeś różnicy w brzmieniu, sposobie budowania przekazu? 

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Podejrzewam, że tak naprawdę wyjścia cyfrowe z drogich transportów

No właśnie. Swoje wypowiedzi opierasz na podejrzeniach i urojeniach a nie wiedzy i osobistych doświadczeniach. 

No ale cóż. W zakładce hi-end największą aktywnością wykazują się osoby, którym w najlepszym wypadku "wydaje się"

9 godzin temu, partick napisał:

Caly lancuch ma wplyw na finalne granie. DAC ma oczywiscie tutaj najwieksze.

A co mozna modyfikowac w transportach? Np zegary, zasilanie..

23 minuty temu, rafa napisał:

Caly lancuch ma wplyw na finalne granie. DAC ma oczywiscie tutaj najwieksze.

A co mozna modyfikowac w transportach? Np zegary, zasilanie..

Zegar z dokładności do 0,00002 MHz poprawisz na dokładność 0,00001 MHz. Różnica z pewnością będzie odczuwalna 😀

3 godziny temu, Gargan napisał:

Tym samym byle laptop czy mini-PC to taki sam dobry transport jak hajendowy streamer czy odtwarzacz CD. 

Pod warunkiem, że korzystamy z USB i stosujemy izolację galwaniczną USB. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

15 minut temu, Gargan napisał:

Zegar z dokładności do 0,00002 MHz poprawisz na dokładność 0,00001 MHz. Różnica z pewnością będzie odczuwalna 😀

Widac ze "masz" pojecie o czym piszesz..

• Pokaż nowe odpowiedzi