Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc wyborze prostego gramofonu.

Rekomendowane odpowiedzi

Po zmianie dziś igły z eliptyka na microline mój gramofon zaczął grać na tyle dobrze, że płyt słucham od początku do samego końca z rowną przyjemnością. Sybilanty i IGD już nie dokuczają. Mogę w takim razie polecić jakiś klon Technicsa 1200 od Audiotechnica czy Reloop ale od razu koniecznie wymienić igłę na czerwoną ML zamiast zielonej E. Koszt igły to obecnie ok. 600zl.

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, przmor napisał:

Po zmianie dziś igły z eliptyka na microline mój gramofon zaczął grać na tyle dobrze, że płyt słucham od początku do samego końca z rowną przyjemnością. Sybilanty i IGD już nie dokuczają. Mogę w takim razie polecić jakiś klon Technicsa 1200 od Audiotechnica czy Reloop ale od razu koniecznie wymienić igłę na czerwoną ML zamiast zielonej E. Koszt igły to obecnie ok. 600zl.

Jest wręcz przeciwnie, igła microline jest dużo wrażliwsza na złą kalibrację od igły ze szlifem eliptycznym, przy prawidłowej kalibracji obie zachowują sie tak samo w zakresie odtwarzania muzyki na początku i końcu płyty (nie piszę tu oczywiście o różnicy brzmienia wkladek z igłami różnych szlifów)

• Moderatorzy
14 minut temu, przmor napisał:

Sybilanty i IGD już nie dokuczają.

W nowych płytach Ci to dokuczało, czy w używanych?

Zarówno w nowych jak i używanych. Posłuchałem "Niewiele ci mogę dać" Perfectu i był to pierwszy raz od kiedy mam tą płytę a więc od jej premiery kiedy IGD nie drażniły uszu.

23 minuty temu, Marcinus napisał:

W nowych płytach Ci to dokuczało, czy w używanych?

Zielona at , jak i red u mnie też tak mają. Ale to nie wszędzie i mnie to nie denerwowało.

• Moderatorzy
4 minuty temu, przmor napisał:

Zarówno w nowych jak i używanych. Posłuchałem "Niewiele ci mogę dać" Perfectu i był to pierwszy raz od kiedy mam tą płytę a więc od jej premiery kiedy IGD nie drażniły uszu.

Ok.

Często się również zdarza, że płyty wielokrotnie odtwarzane pod koniec mają problem z IGD i ustawienie wkładki niewiele pomaga.

Powyższe dotyczy igieł o mało wyrafinowanych szlifach i w takiej sytuacji zdarza się, iż zastosowanie "ostrego" szlifu powoduje, że igła wchodzi głębiej w rowek i dociera do nie "drapanych" wcześniej części rowka.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Marcinus napisał:

Ok.

Często się również zdarza, że płyty wielokrotnie odtwarzane pod koniec mają problem z IGD i ustawienie wkładki niewiele pomaga.

Powyższe dotyczy igieł o mało wyrafinowanych szlifach i w takiej sytuacji zdarza się, iż zastosowanie "ostrego" szlifu powoduje, że igła wchodzi głębiej w rowek i dociera do nie "drapanych" wcześniej części rowka.

Kolega pisze, że w nowych też słyszy poprawę, a to czysta herezja.

2 minuty temu, bolo_senor napisał:

Zielona at , jak i red u mnie też tak mają. Ale to nie wszędzie i mnie to nie denerwowało.

U Ciebie to różne niestworzone  cuda się zdarzają.

1 minutę temu, Nil napisał:

U Ciebie to różne niestworzone  cuda się zdarzają.

Masz na forum wątek o blue i igd na pj-cie.

więc i nie tylko u mnie 😉

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, bolo_senor napisał:

Masz na forum wątek o blue i igd na pj-cie.

więc i nie tylko u mnie 😉

Rzeczywiście, to niesamowity argument! 🤣

Czy to przypadkiem nie  Ty pisałeś niejeden raz o tym , że igieł ze szlifem liniowym nie należy zakładać do gramofonów bez regulacji azymutu???

Edytowane przez Nil
1 minutę temu, Nil napisał:

Rzeczywiście, to niesamowity argument! 🤣

a jakie chcesz argumenty ?

są podobne wątki na różnych forach.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, bolo_senor napisał:

a jakie chcesz argumenty ?

są podobne wątki na różnych forach.

Zastanawiałeś się kto i po co  tworzy takie wątki?

W dniu 30.09.2024 o 11:07, krystian12 napisał:

W związku z tym mam pytanie jaki gramofon jest najmniej kłopotliwy pod tym względem. I czy taki najprostszy gramofon da mi zauważalną różnicę w dźwięku. Obecnie słucham plików z serwisów streamingowych

Najprostszy to może nie. 

Sam więcej słucham na streamerze niż na tt , a gramofon jak mam nastrój.

z najprostszych to technics sl5 , z mniej prostych , rega , project i inne deskowce.

W dniu 30.09.2024 o 21:38, EmilioE napisał:

Ja jestem fanem winyla, placków, justowania, szlifów, tłoczeń... Miałem siedem drapaków, przerobiłem kilkanaście wkładek, było cudownie! Ale w pewnym momencie stwierdziłem

... że nie mieszczę się w chałupie z płytami, że mam dość ich ustawicznego mycia i odkurzania, że - nawet gdy myjokiem do garów wydrapię wszystkie frędzle i rupiecie z rowków, a nawet przejadę pumeksem - to i tak czasami farfocel (na dobrej igiełce) się pokazuje... yebany.

Wróciłem do kompaktów. Takoż - z racji wieku. Już mi się nie chce zrywać co chwilę z otomany 😃.

Zostań z CD. Autorowi wontecka szczerze polecam. Małe to i tanie.

Jacek.

3 minuty temu, Nil napisał:

Zastanawiałeś się kto i po co  tworzy takie wątki?

Czasem się zastanawiam, kto na nie odpowiada, Panie Nil 😀🤪...

27 minut temu, bolo_senor napisał:

Zielona at , jak i red u mnie też tak

Dlatego cza nabyć czterysta czterdziestkę.

Miodzio wkładka i igiełka.

I kolor ładniutki.

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Czasem się zastanawiam, kto na nie odpowiada, Panie Nil 😀🤪...

Zastanawianie się jest jak najbardziej godne polecenia. 😁

Polecam to samo przy pisaniu.

Edytowane przez Nil
W dniu 30.09.2024 o 11:07, krystian12 napisał:

słucham głównie jazzu. I teraz wpadłem na pomysł żeby sobie tych wszystkich klasyków jazzowych posłuchać z płyt winylowych. Tyle

😀🤣.

Pomysł - świetny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

14 minut temu, Nil napisał:

Polecam to samo przy pisaniu.

Pisze moja sekretarka.

Nie mam czasu na pierdoły.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
24 minuty temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Pomysł - świetny.

Ukryta Zawartość

Jacuś, kto jak kto, ale Ty to nie powinieneś narzekać na ceny płyt 🙂 

A tak w ogóle, to ludzie zbierają znaczki, na które można ewentualnie tylko popatrzeć. Zbierając płyty, można sobie popatrzeć i posłuchać🤓

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Marcinus napisał:

Ty to nie powinieneś narzekać na ceny płyt 🙂 

Fakt.

Nie narzekam.😀

Choć bywają winylki, na które można wyłącznie spojrzeć, a gdy już je ewentualnie dotknąć - to tylko w białych rękawiczkach.

I nie tak, jak Mister Bean w bibliotece.

😃😘

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bezlitosna Niusia
3 godziny temu, Nil napisał:

Albo nigdy nie miałeś przyzwoitego gramofonu (wcale nie drogiego) i piszesz, aby pisać,  albo czas na wizytę u laryngoiloga.

Kolejne niczym nie uzasadnione, całkowicie błędne "stwierdzenie".

Wypowiedzi, które, jak piszesz skutecznie wyleczyły Cię z tej zbędnej choroby to są  tego samego typu jak te, ze np Fordem Focusem czy VW Golfem itp. nie da się jeździć. 

To był sarkazm. Błędnie założyłem, że to forum służy do dzielenia się wiedzą, a nie uprzedzeniami i, wróżeniem z fusów. Mógłbym kupić sprzęt za ponad 20k, tylko jakoś nie widzę takiej potrzeby. I mam kilka innych zainteresowań na którę wolę przepalać kasę. Śmieszą mnie te stękania nad cenami płyt winylowych bo są one dosyć niskie w porównaniu do książek które od dawna nie są wznawiane czy cygar albo wina..Odkąd pamiętam to forum składało się w przeważającej części z nadętych dupków i, to się nie zmieniło. Na szczęście są fora anglojęzyczne bez mitomanów, złośliwych gnomów i ignorantów. 

Godzinę temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Dlatego cza nabyć czterysta czterdziestkę.

Miodzio wkładka i igiełka.

I kolor ładniutki.

ale to ma być wkładka na początek i taka nie zadroga , by nie było igieł szkoda.

Edytowane przez bolo_senor
3 godziny temu, Nil napisał:

Kolejne niczym nie uzasadnione, całkowicie błędne "stwierdzenie".

Serio ? Uzasadnione moim doświadczeniem 😉 I faktami opartymi na technice. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, Nil napisał:

Czy to przypadkiem nie  Ty pisałeś niejeden raz o tym , że igieł ze szlifem liniowym nie należy zakładać do gramofonów bez regulacji azymutu???

tak , ale co to ma do rzeczy ? Jak gramofon jest precyzyjnie zrobiony to kąt błędu jest minimalny. Nawet nie dokładnie ustawiona ml jest dźwiekowo inna niż eliptyk.

Ale ja w tym przypadku nie widzę potrzeby kupowania mikrolinii , zielona to eliptyk.

Edytowane przez bolo_senor
14 minut temu, bolo_senor napisał:

wkładka na początek i

Na początek powinien być Tymoteusz Rymcimci i Mister Hit. Jako i u mnie było 😃...

A dopiero później można się "dobardzać".

Ukryta Zawartość

images (11).jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Na początek powinien być Tymoteusz Rymcimci i Mister Hit

zniechęcić na początek też jakieś rozwiązanie 😄

1 minutę temu, bolo_senor napisał:

zniechęcić na początek też jakieś rozwiązanie 😄

Nie uwierzysz...

Niedawno słuchałem Rymcimci na YT.

To jest absolutna rewelacja!

🤣🤪

• Pokaż nowe odpowiedzi