Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsza z tanich wkładek.

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Marcinus napisał:

Odtwarzać można. Dobrze mieć do takiego słuchania przełącznik na mono w pre, lub we wzmacniaczu.

Lepiej jest mieć prawdziwą wkładkę mono, bo rowki na płycie mono są modulowane w innej płaszczyźnie. Jeśli nie masz setek, lub chociaż dziesiątek takich płyt, to ja bym się tym nie przejmował. 

Mam dwie-trzy.
Mono mam w rme.
Ale chyba w moim przypadku wkładki nic nie trzeba robić.

2 godziny temu, Marcinus napisał:

NIby tak, ale się nie stresuj. Ramion o tej długości używa 95% winylowców.

A te 5% pozostalych?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

16 minut temu, Marcinus napisał:

rowki na płycie mono są modulowane w innej płaszczyźnie

No nie bardzo, bo jak? Nie poziomo tylko jakoś inaczej? 

nagrywamy.com

3 minuty temu, przemak napisał:

Ja nie wiem.
Pionowo?
Bo jak mono,to nie ma systemu 45/45?
nie wiem

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 minuty temu, bolo_senor napisał:

jest chyba nawet igła do mono

chyba nie w tej wkładce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1 minutę temu, Marcinus napisał:

do szelaków

ale to chyba w ogóle inna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, przemak napisał:

Rowków, to ja sobie nie powiększałem, ale wkładkę od wewnątrz widziałem. No i w stereo cewki są ustawione pod kątem 45 stopni. 

Ty ten temat znasz na pewno lepiej bo od strony powstawania, To mógłbyś nam uszczegółowić.

10 minut temu, Pseudodrummer napisał:

chyba nie w tej wkładce.

Ukryta Zawartość

ale to chyba w ogóle inna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jednak ta igła nie zmieni wkładki w mono. Tu chodzi o promień igły, a w tym przypadku bardziej by pasowało napisać rylca 🙂 . Szalaki były normalnorowkowe, a płyty winylowe są mikrorowkowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marcinus
5 minut temu, Marcinus napisał:

a płyty winylowe są mokrorowkowe.

chyba mikro

6 minut temu, Marcinus napisał:

Jednak ta igła nie zmieni wkładki w mono. Tu chodzi o promień igły, a w tym przypadku bardziej by pasowało napisać rylca 🙂

Dobrze,ale ja mam płyty winylowe mono,nie szelakowe.

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

chyba mikro

😂

Oczywiście, to te słowniki 😂

Poprawiłem

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

chyba mikro

Dobrze,ale ja mam płyty winylowe mono,nie szelakowe.

Rozumiem, dlatego to nie jest igła, która byłaby Ci potrzebna.

W ogóle bym sobie tym głowy nie zawracał.

Edytowane przez Marcinus

😂

Oczywiście, to te słowniki 😂

Mam to samo.
Jak poczytałem o "przesiadce z CD na SACD" to nawet mój stary odtwarzacz CD zrobił się mokry,a nowy mini transport/CDek jakoś zmalał z rozpaczy.

Sobota.
Cóż począć.

17 minut temu, Marcinus napisał:

Rozumiem, dlatego to nie jest igła, która byłaby Ci potrzebna.

W ogóle bym sobie tym głowy nie zawracał.

Tak zrobię.
Dziękuję

32 minuty temu, Marcinus napisał:

Rowków, to ja sobie nie powiększałem, ale wkładkę od wewnątrz widziałem. No i w stereo cewki są ustawione pod kątem 45 stopni. 

Ty ten temat znasz na pewno lepiej bo od strony powstawania, To mógłbyś nam uszczegółowić.

Płyty stereo są nagrywane w systemie MS. Wzięło się to stąd, że wczesniej gramofon wygrał z patefonem. Czyli zwyciężył zapis poprzeczny jako mający dużo mniejsze zniekształcenia i większą dynamikę niż zapis wgłębny. W płytach mono od tego czasu igła porusza się na boki a głębokość rowka jest w zasadzie stała. Jak weszło stereo, to myśleli, jak dodać ten drugi kanał. I oczywiste rozwiązanie czyli poziomo jeden kanał a pionowo drugi jest całkowicie bez sensu bo po pierwsze nie kompatybilne z mono a po drugie jeden kanal by miał duża gorszą jakość niż drugi. Zastosowano więc system MS dokładnie taki jak w radiofonii stereo - czyli suma kanałów jest zapisywania jak dotychczas poprzecznie a różnica wgłębnie. W ten sposób stare gramofony mono mogły prawidłowo odtwarzać płyty stereo - na początku ryjąc je okropnie, bo igła nie mogła ruszać się w pionie więc ruszało się całe ramię, dlatego wprowadzono wkładki mono mogące ruszać się w pionie, np w mister hicie takie były a w bambino nie. Kanał S może być upośledzony względem M, ponieważ w sygnale muzycznym ma zwykle niższy poziom i w sumie może brzmieć gorzej - ale i tak ma on spore ograniczenia pod względem poziomu (czyli szerokości bazy stereo) i niskich częstotliwości (czyli monofonizacja dołu). Cewki we wkładce są pod kątem 45 stopni tworząc "mechaniczny dekoder MS". Gdyby jedna była poziomo a dtuga pionowo to trzeba by było w każdym gramofonnie robić dekoder ms czyli w jednym kanale odjąć s od m a w drugim dodać. Również głowica nacinajaca jest tak skonstruowana, ale mastering na winyl tradycyjnie robi się w MS a nie LR, inaczej traktując sygnał M a inaczej, bardziej restrykcyjne, sygnał S (w obróbce zwykłego sygnalu stereo zwykle oba kanały obrabia się identycznie i do tego współbieżnie). Czyli z magnetofonu sygnał stereo LR jest konwerotwany do MS, te dwa kanały są niezależnie obrabiane korektorami i kompresorami z całkowicie innymi ustawieniami i przed wysłaniem na wzmacniacz nacinajacy znów konwertowane do "zwykłego" stereo. 

nagrywamy.com

więc igła do mono 😄

a tak serio to , to gdzieś wyczytałem że rowek w mono jest szerszy - ale sprecyzowania nie było czy to szelak czy winyl. Niemniej w jednym i drugim przypadku sprawdzają się sferyki.

Ml-ki szkoda trochę.

No właśnie coś takiego to było co wyżej , czyli jak dla mnie czarna magia 😄

Edytowane przez bolo_senor
  • Moderatorzy
3 minuty temu, przemak napisał:

Płyty stereo są nagrywane w systemie MS. Wzięło się to stąd, że wczesniej gramofon wygrał z patefonem. Czyli zwyciężył zapis poprzeczny jako mający dużo mniejsze zniekształcenia i większą dynamikę niż zapis wgłębny. W płytach mono od tego czasu igła porusza się na boki a głębokość rowka jest w zasadzie stała. Jak weszło stereo, to myśleli, jak dodać ten drugi kanał. I oczywiste rozwiązanie czyli poziomo jeden kanał a pionowo drugi jest całkowicie bez sensu bo po pierwsze nie kompatybilne z mono a po drugie jeden kanal by miał duża gorszą jakość niż drugi. Zastosowano więc system MS dokładnie taki jak w radiofonii stereo - czyli suma kanałów jest zapisywania jak dotychczas poprzecznie a różnica wgłębnie. W ten sposób stare gramofony mono mogły prawidłowo odtwarzać płyty stereo - na początku ryjąc je okropnie, bo igła nie mogła ruszać się w pionie więc ruszało się całe ramię, dlatego wprowadzono wkładki mono mogące ruszać się w pionie, np w mister hicie takie były a w bambino nie. Kanał S może być upośledzony względem M, ponieważ w sygnale muzycznym ma zwykle niższy poziom i w sumie może brzmieć gorzej - ale i tak ma on spore ograniczenia pod względem poziomu (czyli szerokości bazy stereo) i niskich częstotliwości (czyli monofonizacja dołu). Cewki we wkładce są pod kątem 45 stopni tworząc "mechaniczny dekoder MS". Gdyby jedna była poziomo a dtuga pionowo to trzeba by było w każdym gramofonnie robić dekoder ms czyli w jednym kanale odjąć s od m a w drugim dodać. Również głowica nacinajaca jest tak skonstruowana, ale mastering na winyl tradycyjnie robi się w MS a nie LR, inaczej traktując sygnał M a inaczej, bardziej restrykcyjne, sygnał S (w obróbce zwykłego sygnalu stereo zwykle oba kanały obrabia się identycznie i do tego współbieżnie). Czyli z magnetofonu sygnał stereo LR jest konwerotwany do MS, te dwa kanały są niezależnie obrabiane korektorami i kompresorami z całkowicie innymi ustawieniami i przed wysłaniem na wzmacniacz nacinajacy znów konwertowane do "zwykłego" stereo. 

Dzięki za profesjonalny w miarę zrozumiały opis.

Jak już Cię tutaj mamy, to może nam jeszcze opiszesz zasadę zapisu systemu kwadro na winylu?

Jak już Cię tutaj mamy, to może nam jeszcze opiszesz zasadę zapisu systemu kwadro na winylu?

i splątanie kwantowe 😄

Edytowane przez bolo_senor
8 minut temu, Marcinus napisał:

może nam jeszcze opiszesz zasadę zapisu systemu kwadro na winylu?

Są/były dwa systemy, oba chyba oparte na kodowaniu za pomocą przesunięcia fazy, podobnie jak dolby. Nie pamiętam dokladnie, bym musiał doczytać, a to to każdy może ;) 

nagrywamy.com

23 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Wytłumacz proszę,czemu trzeba regulowac azymut w przypadku tych igieł.?

Człek się na chwilę odwrócił a tu temat o trzy strony rośnie 😯

A co do pytania to: jeżeli popatrzysz na przekrój rowka płyty to ma on kształt litery V. Jeżeli wpakujemy tam kulkę (szlif sferyczny) to każdy kąt wpasowania kulki będzie właściwy. Jeżeli będzie to elipsa to mocne odchylenia na boki spowodują niedopasowanie elipsy do przekroju rowka. Ale niewielkie odchylenia - rzędu 1-2 stopni nie robią różnicy.

Jeżeli jednak do naszego V spróbujemy wstawić trójkąt to nawet małe odchylenia, o 0,5 stopnia, spowoduje że V (rowek) i trójkąt (ostry szlif), które teoretycznie doskonale do siebie pasują, nie będą do siebie przylegać.

7 minut temu, arpeggione napisał:

Jeżeli jednak do naszego V spróbujemy wstawić trójkąt

mikro linia to nie trójkąt 😄

Ukryta Zawartość

można przyrównać do cienkiej linii w poprzek - jakby płetwy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bolo_senor
18 godzin temu, przmor napisał:

Mam moje płyty z lat dzieciństwa katowane na gramofonie z wkładką piezo z naciskiem 6g z niewymienianą przez lata igłą i prawdę mówiąc ni słyszę żeby były zjechane choć z drugiej strony nie wiem jak powinna brzmieć zjechana od rycia w rowku igła.

To już wiem, jaka mi jest następna potrzebna: VTM520-el. oraz 540-ml.

Nośników w podobnym stanie też mam mnóstwo.

Katowane były UF70, ale jak po twoim wpisie można domniemać, wcale niezupełnie.

(Teraz używam Sony VL32G i odtwarzam raczej nowe vinyle)

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Moderatorzy
7 godzin temu, arpeggione napisał:

(szlif sferyczny) to każdy kąt wpasowania kulki będzie właściwy.

Uuuu, ale spłyciłeś... 🙂 .  Będzie mała różnica, ale będzie, bo jednak nie ładujesz do tego rowka kulki, tylko jej część przyklejoną do walca 🙂 .  Uwierz mi, że przy sferyku też słychać źle ustawiony azymut, jak również widać nawet na paskach dB

A co to za wynalazek z laserowym odczytem winyla

W dniu 1.02.2025 o 08:12, Marcinus napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  azymut

image.pngVTA 

Kąt VTA zmieniasz przez podniesienie lub opuszczenie ramienia. Jeśli ramie nie posiada takiej możliwości, to można to zrealizować (w ograniczonym stopniu) przez dobranie grubości slip maty i/lub pręż podkładki pod wkładką. Hedshelle również posiadają różną wysokość.

A są takie headshelle które pozwalają na montaż wkładki ok 10mm poniżej standardowego poziomu ramienia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
4 minuty temu, K8v8M napisał:

A są takie headshelle które pozwalają na montaż wkładki ok 10mm poniżej standardowego poziomu ramienia?

Ukryta Zawartość

To jeden z najniższych mi znanych .

Ukryta Zawartość

10 minut temu, K8v8M napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
30 minut temu, K8v8M napisał:

A tak w ogóle Krzychu, to po cholerę Ci taki niski headshell, jak będziesz miał SME, które ma regulowane VTA?

12 minut temu, Marcinus napisał:

A tak w ogóle Krzychu, to po cholerę Ci taki niski headshell, jak będziesz miał SME, które ma regulowane VTA?

Co to jest SME?

8 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Co to jest SME?

ramie albo standard połączenia heada

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.67d58f9be5ab85efbf4312963fa06997.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bolo_senor
54 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

A co to za wynalazek z laserowym odczytem winyla

Zapewne chodzi o ELP.

Niby fajny bajer ale konieczna jest częsta kalibracja tego urządzenia robiona tylko u producenta

• Pokaż nowe odpowiedzi