Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, jar1 napisał:

E tam, słuchałem różnych hajednów od wielu lat i nie ma żadnego wzorca, jeśli chodzi o dźwięk. Bywają mody na taki czy inny. Mody się zmieniają i hajend też.   Zmieniają się też gusta  słuchających, a i tak te gusta są różne.

Nie istnieje obiektywnie coś takiego, jak dźwięk hajendowy.

Ty wszystko potrzebujesz mieć zdefiniowane? Ja nie i nie obchodzą mnie czyjeś definicje. Każdy ma własną, każda grupa ludzi ma własną. Jestem pewien że w KAIM moglibyście zdefiniować własny zakres hiendu też.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Godzinę temu, Gargan napisał:

W zapisie cyfrowym liczy się tylko przekazana informacja a nie rodzaj nośnika czy typ pliku

ale żeby tą informację rzetelnie przekazać to droga musi być krótka , im krótsza tym lepiej , np powszechnym przekonaniem koneserów dźwięku jest że toslink nie jest najlepszym łączem ale koaksjal .Dlaczego ? ano dlatego ze przy toslinku zachodzi podwójna konwersja.Plik z komputera też ulega wielu przekształceniom gdzie największym problemem jest jego przekazanie w jak najprostszy sposób

Edytowane przez krzystekov
23 minuty temu, rafa napisał:

Ty wszystko potrzebujesz mieć zdefiniowane? Ja nie i nie obchodzą mnie czyjeś definicje. Każdy ma własną, każda grupa ludzi ma własną. Jestem pewien że w KAIM moglibyście zdefiniować własny zakres hiendu też.

Jeśli się o czymś dyskutuje, to wypadałoby wiedzieć o czym.  Inaczej pozostaje jedynie pieprzenie o Szopenie 😉

Co zresztą od lat najczęściej się na forum odbywa. 😉

Muszę cię zmartwić, po tylu latach spotkań w KAiM, słuchania różnych sprzętów i nagrań nie ma szans na zdefiniowanie co to jest haiend w odneisieniu do jakości odtwarzania nagranej muzyki. 

Hiend to nazwa rynkowa półki cenowej skierowanej dla określonej grupy docelowe.  

Jest jakaś definicja Hiendu? Ja nie znam.

7 minut temu, krzystekov napisał:

ale żeby tą informację rzetelnie przekazać to droga musi być krótka , im krótsza tym lepiej , np powszechnym przekonaniem koneserów dźwięku jest że toslink nie jest najlepszym łączem ale koaksjal .Dlaczego ? ano dlatego ze przy toslinku zachodzi podwójna konwersja.Plik z komputera też ulega wielu przekształceniom gdzie największym problemem jest jego przekazanie w jak najprostszy sposób

Przy koaksjalu możesz zrobić pętlę masy, a sama transmisja może być czuła na zakłócenia elektromagnetyczne.

Jaka znowu konwersja? Przecież nie zmienia się zawartość tylko forma fizyczna. Kiedy przesyłają DSD poprzez DoP a potem dekodują jako PCM to już im konwersja nie przeszkadza?

W nowych EverSolo (albo Wiim, nie pamiętam) jest automatyczna konwersja/upsampling PCM do DSD. Podobnie było w starym Cambridge CXN - automatyczna konwersja do wyższego formatu poprzez algorytm firmy Anagram. 20-bitowe odtwarzacze CD Yamaha i Denon, a teraz 32-bitowe Arcam też audioświrom nie przeszkadzają.

Zabobon, wszędzie zabobon... 🤦

2 minuty temu, Gargan napisał:

Kiedy przesyłają DSD poprzez DoP a potem dekodują jako PCM to już im konwersja nie przeszkadza?

DoP to jedynie sposob przeslania sygnalu DSD ze zrodla do DACa polegajace na wlozeniu sygnalu DSD do kontenera PCM, a potem w DACu jego wyjecie i odtworzenie. Czyli opakowanie DSD w papierek PCM. I nic poza tym.

Tam nie ma zadnej konwersji.

Muszę przewietrzyć mój system…

13 minut temu, Gargan napisał:

Jaka znowu konwersja? Przecież nie zmienia się zawartość tylko forma fizyczna

w przypadku cd mam na myśli konwersje optyczno, cyfrowo ,optyczno ,cyfrowo , analogową a w przypadku koaksjala tylko optyczno , cyfrowo analogowa

Teraz, krzystekov napisał:

w przypadku cd mam na myśli konwersje optyczno, cyfrowo ,optyczno , analogową a w przypadku koaksjala tylko optyczno , cyfrowo analogowa

Nie pisz bzdur. Nie ma konwersji optyczno-cyfrowej !!!

aby przeslac cygbal cyfrowy PCM przwz lacze Tosljnk nastepuje w transmiterze konwersja sygnału elektrycznego na optyczny a w receiverze optycznego na elektryczny.

8 minut temu, pmcomp napisał:

receiverze optycznego na elektryczny.

a gdzie sygnał cyfrowy , a co z sygnałem elektrycznym , przecież dac musi mieć synał cyfrowy by go przekonwertować na analogowy

44 minuty temu, jar1 napisał:

Jest jakaś definicja Hiendu? Ja nie znam.

Możesz sobie stworzyć własną.

Ja np. jak czuje dużą dawkę emocji w przekazie to system uważam za hiend. A jak gra dla mnie nijako, nie wciągająco to nie jest hiend. Dlatego hiend może być na różnych półkach cenowych.

13 minut temu, pmcomp napisał:

Nie pisz bzdur. Nie ma konwersji optyczno-cyfrowej !!!

aby przeslac cygbal cyfrowy PCM przwz lacze Tosljnk nastepuje w transmiterze konwersja sygnału elektrycznego na optyczny a w receiverze optycznego na elektryczny.

To dlaczego to urządzenie nazywa się konwerterem? 😉

konwerter-optyczny-fo-port-sfp-mm-sm-lc-

Słowo „konwersja” w słownikowej definicji oznacza zmianę postaci danej rzeczy, przekształcenie, transformację.

Edytowane przez jar1
Strach mieć internet na światłowodzie. Tyle tych konwersji tam zachodzi, że oryginalna treść zawierająca wiedzę techniczną dostarczana jest błędnie do końcowego użytkownika co potwierdza powyższy post.
6 minut temu, rafa napisał:

Możesz sobie stworzyć własną.

Ja np. jak czuje dużą dawkę emocji w przekazie to system uważam za hiend. A jak gra dla mnie nijako, nie wciągająco to nie jest hiend. Dlatego hiend może być na różnych półkach cenowych.

No widzisz, czyli jest to określenie zależne od reakcji człowieka, więc subiektywne. 

Ludzie mają różne gusta, każdego może podniecać zupełnie coś  innego i w inny sposób.

Zresztą przy słuchaniu w grupie to zjawisko występuje często.  Jednym się podoba a drugim wprost przeciwnie. 

11 minut temu, przmor napisał:

Strach mieć internet na światłowodzie. Tyle tych konwersji tam zachodzi, że oryginalna treść zawierająca wiedzę techniczną dostarczana jest błędnie do końcowego użytkownika co potwierdza powyższy post.

czyli sumy kontrolne mogą być przydatne

19 minut temu, krzystekov napisał:

a gdzie sygnał cyfrowy , a co z sygnałem elektrycznym , przecież dac musi mieć synał cyfrowy by go przekonwertować na analogowy

Doucz sie chlopie.

Sygnal cyfrowy może miec postac optyczna lub elektryczna.

😡

Edytowane przez pmcomp

4 minuty temu, jar1 napisał:

No widzisz, czyli jest to określenie zależne od reakcji człowieka, więc subiektywne. 

Ludzie mają różne gusta, każdego może podniecać zupełnie coś  innego i w inny sposób.

Zresztą przy słuchaniu w grupie to zjawisko występuje często.  Jednym się podoba a drugim wprost przeciwnie. 

No bo hiend to jest TO 'Westerplatte' 😉

4 minuty temu, krzystekov napisał:

czyli sumy kontrolne mogą być przydatne

A co maja do tego sumy kontrolne ???

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Sygnal cyfrowy mize miec postac optyczna lub elektryczna.

to jest sygnał cyfrowy ale w postaci światła , który musi być przekonwertowany do postaci sygnału cyfrowego a następnie analogowego

Nie.

Dla 'Absolute Sound' liczą się tylko niektóre wydania winyli, taką mają klasyfikację 

20 godzin temu, krzystekov napisał:

pytanie czy pliki to jest hi-end ,nawet na sprzęcie za krocie czy nie jest ? 

Dziwi ono mnie, przecież wiadomo co absolutne 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

46 minut temu, pmcomp napisał:

DoP to jedynie sposob przeslania sygnalu DSD ze zrodla do DACa polegajace na wlozeniu sygnalu DSD do kontenera PCM, a potem w DACu jego wyjecie i odtworzenie. Czyli opakowanie DSD w papierek PCM. I nic poza tym.

Tam nie ma zadnej konwersji.

Nie ma żadnej konwersji podczas przesyłania danych poprzez Toslink.

Co za różnica czy ten sam sygnał prześlesz prądem czy światłem?

46 minut temu, jar1 napisał:

A kto to jest audioświr?

Częsty bywalec forów o sprzęcie audio.

16 minut temu, Gargan napisał:

Nie ma żadnej konwersji podczas przesyłania danych poprzez Toslink.

Oczywiscie ze jest … elektryczno-optyczna, w nadajniku. Potem przesyłasz sygnal optyczny przez Toslink, a potem w odbiorniku dokonujesz powrotnej konwersji sygnalu na postac elektryczna.

Ludzie … to sa przeciez podstawy !!!

Jak 2+2 w matematyce. 

Jesli masz internet swiatlowodowy w domu to dziala na tej samej zasadzie.

16 minut temu, Gargan napisał:

Co za różnica czy ten sam sygnał prześlesz prądem czy światłem

Zasadnicza i ogromna. Poczytaj. 
Spróbuj w domu przeslac Ethernet 1 Gbps po kablu miedzianym np. na dwiescie metrow. A do tego moze w jakims silnym polu elektromagnetycznym? Powodzenia.

30 minut temu, krzystekov napisał:

to jest sygnał cyfrowy ale w postaci światła , który musi być przekonwertowany do postaci sygnału cyfrowego a następnie analogowego

Belkot, szkoda slow.

Moja babcia mawiala, ze wiesz ze dzwoni tylko nie wiesz w ktorym kosciele.

Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Oczywiscie ze jest … elektryczno-optyczna, w nadajniku. Potem przesulasz synal optyczny przez Toslink, a potem w odbiorniku dokonujesz powrotnej konwersji sygnalu na postac elektryczna.

Ludzie … to sa przeciez podstawy !!!

Jak 2+2 w matematyce. 

Forma fizyczna nie ma znaczenia. 

Chodzi mi o zawartość informacji. 

Przecież nie zmienisz w ten sposób zawartości. Po drugiej stronie jest dokładnie to samo. 

Tak tłumaczysz jakby przejście na światło miało sprawiać, że Instasamka nagle źle zabrzmi. To nie tak! Ona po prostu nie umie śpiewać 😄 Jest tak kiepska, że aż ją polubiłem 😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Gargan napisał:

Po drugiej stronie jest dokładnie to samo

Nie, niektórzy byli sa i będą głusi, dlatego można spróbować na obrazie

HD-SD-HD vs HD-HD, niby na końcu obraz będzie, ale czy taki sam ?

34 minuty temu, przmor napisał:

Porównanie jak to mówią z czapy.

Mówia troche inaczej,ale niech będzie.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Gargan napisał:

Forma fizyczna nie ma znaczenia. 

Chodzi mi o zawartość informacji. 

Przecież nie zmienisz w ten sposób zawartości. Po drugiej stronie jest dokładnie to samo. 

Tak tłumaczysz jakby przejście na światło miało sprawiać, że Instasamka nagle źle zabrzmi. To nie tak! Ona po prostu nie umie śpiewać 😄 Jest tak kiepska, że aż ją polubiłem 😁

Ukryta Zawartość

Czy ja napisalem ze ma znaczenie? W transmisji danych nie ma zadnej.

U audiofilów w transmisji SPDIF chyba ma znaczenie ponieważ twierdzą ze elektryczny coaxial gra lepiej niz optyczny Toslink. Czyli podwojna konwersja „ma znaczenie”.

A ja czepiam sie nazewnictwa, ktore stosujecie. Maslo maslane i mylenie pojec, a co poniektorzy nie maja pojecia co piszą.

BTW w transmisji PCM w SPDIF nie ma transmisji dwukierunkowej i jak cos „ucieknie” nie ma jak tego skorygowac.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

Nie, niektórzy byli sa i będą głusi, dlatego można spróbować na obrazie

HD-SD-HD vs HD-HD, niby na końcu obraz będzie, ale czy taki sam ?

Źródło:

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz:

IMG_20241013_1503144512.thumb.jpg.cd36871c7c3a2328ce894fb063053a25.jpg

Gdzie tu jest to HD→SD→HD? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Gargan napisał:

Źródło:

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz:

IMG_20241013_1503144512.thumb.jpg.cd36871c7c3a2328ce894fb063053a25.jpg

Gdzie tu jest to HD→SD→HD? 

Aluzju nie ponial?

😂😂😂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi