Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Gargan napisał:

CD 96dB

Pokaz mi CD nagrany z 96 dB. Mnostwo CD ma kilka, najwyzej kilkanascie dB.

Muszę przewietrzyć mój system…

7 minut temu, pmcomp napisał:

To co, wszystkie CD wyprodukowane i sprzedane na swiecie przez ostatnie 45 do smietnika ???  Zapewne sa to miliardy sztuk. Wiekszej glupoty w audio daaawno nie slyszalem.

miałem na myśli zapis amatorski np. rip swoich płyt winylowych , na płytę np. dvd-audio , jaki efekt na cd kolega asura wyżej opisał

6 minut temu, ASURA napisał:

Zmieniać całą resztę toru co by się DCS-owi wpasować? doceniam!

No niestety, DCS z wypaczonym chłamem nie chce współpracowac.

Obnaża wszelkie gnioty .

2 minuty temu, Rafał.M napisał:

No niestety, DCS z wypaczonym chłamem nie chce współpracowac.

Obnaża wszelkie gnioty .

Akustykę chyba masz lepszą , większe tłumienie i to może być też ten sukces

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

21 minut temu, ASURA napisał:

Akustyka to podstawa. 

Większe tłumienie?, czego?, to tylko przy skopanej akustyce poprzez permanentną ekspozycje wełny. Tłumimy tylko do założonego czasu pogłosu. Reszta to  twarde i ciężkie elementy rozpraszające.

U mnie zero wełny , wszystko na bas za dyfuzorami , fraktalami i binarkami.(wszystkie ściany, sufit, ba nawet drzwi presuwne) Na mody działa znakomicie ,a średnicy i góry nie rusza. i gitara.

ps. 

Lubisz mocny bit, posłuchaj tego.

2Mj9zDI.png

Edytowane przez Rafał.M
56 minut temu, ASURA napisał:

Słuchałem u gościa w Monachium, w starym budownictwie, wysokie ze 3,2 i pomieszczenie śmiało ze 40m2, prawie puste, kanapa, fotele, mały dywanik, Wilson Audio odstawione sporo od ścian, swoboda, oddech, przestrzenność.

Godzinę temu, Rafał.M napisał:

Akustyka to podstawa. 

Większe tłumienie?, czego?, to tylko przy skopanej akustyce poprzez permanentną ekspozycje wełny. Tłumimy tylko do założonego czasu pogłosu. Reszta to  twarde i ciężkie elementy rozpraszające.

U mnie zero wełny , wszystko na bas za dyfuzorami , fraktalami i binarkami.(wszystkie ściany, sufit, ba nawet drzwi presuwne) Na mody działa znakomicie ,a średnicy i góry nie rusza. i gitara.

Kupilem aktywne bass trapy, które zbijają mody lepiej niż ustrojstwa pasywne, ale
robilo sie sprzężenie akustyczne i bass trapy aktywne zaczynały piszczeć, okazało się ze za dużo odbić na wyższym zakresie, musiałem dac na sufit i ściany panele, ale nawet w pustych ścianach grało za mało wyraziście, w innym większym pomieszczeniu nie miałem tego problemu, były inne 😉 

Ogólnie jestem na dobrej drodze, w innym mieszkaniu miałem też dużo absorberów i teraz chciałem jak najmniej, niestety, nie wiem czy się zamknę w 8k€, co drugi dzień dowożę

2 godziny temu, Rafał.M napisał:

To nie wina DCS. Tylko reszty toru. Ten pomyłek nie wybacza.

Umka już na secie Gryphona śmiga.

Ale jak Cię jeszcze DCS nie przekonał, wpadnij , a wszystko się wyjaśni.🙂

Żeby była jasność, zmiany w kwestii źródła u mnie podyktowane były maksymalizacją jakości brzmienia od jakiegoś czasu niezbędnego w systemie przedwzmacniacza liniowego. Doszło drugie źródło analogowe i miałem dość ciągłego przełączania okablowania. A najlepsze jest to, że zmiana warty na początku toru to czysty przypadek i tylko jako skok w bok, a nie gradacja jakości. 🙂 

4 godziny temu, ASURA napisał:

Miałem podobne odczucia no kurcze muszę do @umka podjechać może tam w końcu te marki dobrze zagrają

p.s. zapomniałem @umka lubi słuchać z vinyla ( z takiego ja też) a cala reszta to... oficjalny sprzęt

To, że u mnie dCs zagrał na tyle, aby spędzać z nim wolny czas, niestety wymagało dobrej konfiguracji reszty toru. Nie ma drogi na skróty. No chyba, że szukasz zestawu grającego ładnie ponad wszystko, wówczas wystarczy pierwszy z brzegu średniak. Będzie esencjonalnie, plastycznie i zawsze tak samo ładnie. 😀

Edytowane przez umka
10 minut temu, umka napisał:

To, że u mnie dCs zagrał na tyle, aby spędzać z nim wolny czas, niestety wymagało dobrej konfiguracji reszty toru. Nie ma srogi na skróty. No chyba, że szukasz zestawu grającego ładnie ponad wszystko, wówczas wystarczy pierwszy z brzegu średniak. Będzie esencjonalnie, plastycznie i zawsze tak samo ładnie. 😀

U mnie obecnie jestem na etapie co by grało dokładnie, cokolwiek to znaczy ale jak jest dokładnie to i czasem ładnie może być 😉 

• Moderatorzy
2 godziny temu, ASURA napisał:

Wątpię w tą lepszość akustyki, samym styrodurem, choćbyś okleił każdą ścianę i sufit nie uzyskasz tego co da normalnej wielkości pokój. Wciskanie kolumny w kąt czy siedzenie metr od linii głośników daje efekty takie, a nie inne. Nie wiem jak sprawdza się ta akustyka u Umki bo nigdy nie słuchałem, ale z tego co kojarzę pokój ok 50m dobrem sprzętu i kolumn pasuje do siebie i zapewne pozwala rozwinąć im skrzydła, poprawnie ustawić i normalnie słuchać. Nie śledzę zbyt dokładnie jego relacji (może jestem w błędzie), ale jakoś przez parę lat nie widziałem, żeby tam u Niego coś było obnażane  i wychodził chłam. Raczej był w stanie zauważyć zalety/wady/cechy konkretnego urządzenia i to jest zgodne z moimi obserwacjami, gdy składa się różne systemy ale robi się to sensownie i bez z góry określonych celów. 

Z kolei 16m u Rafała to za ciasno i tu bym się upatrywał notorycznego obnażania "chłamu" przez DCSy i inne produkty jakie ma (bo u wielu innych grają te urządzenia normalnie tylko u Niego wymaga jakiś nadzwyczajnych akustyk czy superkomputerów). Dodaj do tego wątpliwie działająca końcówki mocy DIY, improwizowany PC, brak preampa i masz system chimeryczny gdzie ciągle coś gdzieś obnaża. 

DCS jak wiele innych sprzętów ma swoje wady i zalety, w wielu kategoriach jest świetny, ale ma też swoje wady. Moim zdaniem gdy traktuje się go jako zwykłego DACa i pogodzi z faktem, że regulacja głośności w nim wbudowana nie zastąpi dobrej klasy preampa linowego, lwia część jego zalet staje się ułudna. Nie znam nikogo kto na dłuższą metę wybrał granie bez preampa linowego o ile tylko miał możliwość nabyć sensowny preamp pasujący do Jego systemu.  

-----------------

2 godziny temu, pmcomp napisał:

Pokaz mi CD nagrany z 96 dB. Mnostwo CD ma kilka, najwyzej kilkanascie dB.

Nie znam nic nagranego z zakresem 96dB, ale znam Telarc "1812 Overture" (Czajkowski, wykonanie Cincinnati Symphony Orchestra, 1979), gdzie jest zakres dynamiki >70dB.

Taki Rachmaninow – Piano Concerto No. 2 (RCA, wykonanie Horowitz) ma już biedne 55dB rozciągnięcia zakresu dynamiki.

Tak szeroki zakres dynamiki jest potrzebny do tłumienia szumu. Magnetofon czy gramofon w tym aspekcie nigdy nie prześcignie nawet gołej CD, a przecież są jeszcze sztuczki z oversampling i dithering.

9 minut temu, Gargan napisał:

Nie znam nic nagranego z zakresem 96dB,

ale znam Telarc "1812 Overture" (Czajkowski, wykonanie Cincinnati Symphony Orchestra, 1979), gdzie jest zakres dynamiki >70dB.

Taki Rachmaninow – Piano Concerto No. 2 (RCA, wykonanie Horowitz) ma już biedne 55dB rozciągnięcia zakresu dynamiki.

No widzisz, znalazłes jedynie dwie pozycje, które i tak są bardzo daleko od teorii tak promowanej w latach 80-ych przez machinę marketingowa i PRową.

I cała teoria 100 dB płyty CD poszła się j....

Edytowane przez pmcomp

Tu jest recenzowany sprzęt godzien odtwarzać pliki high end:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Gargan napisał:

Nie znam nic nagranego z zakresem 96dB, ale znam Telarc "1812 Overture" (Czajkowski, wykonanie Cincinnati Symphony Orchestra, 1979), gdzie jest zakres dynamiki >70dB.

Tak szeroki zakres dynamiki jest potrzebny do tłumienia szumu. Magnetofon czy gramofon w tym aspekcie nigdy nie prześcignie nawet gołej CD, a przecież są jeszcze sztuczki z oversampling i dithering.

Ja mam takie uwertury Rosiniego i jak zapomnę jednej ściszyć to jest takie p... w domu że szyby łomocą a rzut na gałkę jest za późno. No musiał bym to pomierzyć jakoś ale nie mam parcia. Zapis na tym CD powstał w momencie uczenia się przechodzić z analogu na CD i coś tam realizator zapomniał zrobić i nie było to celowe

Same nagrania symfoniki to ok 35dB strat z dynamiki na szumach tła pomieszczenia za tym do 100dB zostaje tylko 65dB wolnych i zejście z szumami pozornie zwiększa dynamikę orkiestry która nagrywana z 5 metrów od frontu generuje do 95dB ale jak coś ciachniemy przy rejestracji np. te szumy tła to szybko robi się 65dB orkiestra  a to co powyżej to pusta nie wykorzystana dla rozpiętości nagrania dynamika zapisu

5 minut temu, pmcomp napisał:

No widzisz, znalazłes jedynie dwie pozycje, które i tak są bardzo daleko od teorii tak promowanej w latach 80-ych przez machinę marketingowa i PRową.

I cała teoria 100 dB płyty CD poszła się j....

Dodatkowo pierwsza pozycja to taka ciekawostka do przechowywania w szufladzie, do wyciągnięcia od czasu do czasu na jakiś pokaz możliwości dynamicznych poważnego setupu, bo zrobienie odpowiednio głośno by usłyszeć to WOW, grozi uszkodzenie przeciętnych zestawów głośnikowych.

19 minut temu, tymek napisał:

Tu jest recenzowany sprzęt godzien odtwarzać pliki high end:

Ukryta Zawartość

Podejrzewam, że w normalnym odsłuchu na tych samych kolumnach mój zestaw zagra z plików bardzo podobnie.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
11 minut temu, Gargan napisał:

Podejrzewam, że w normalnym odsłuchu na tych samych kolumnach mój zestaw zagra z plików bardzo podobnie.

Na jakiej podstawie tak podejrzewasz?

-----------------

9 minut temu, Gargan napisał:

Będziesz blisko, ale 100 kg wagi i 100 000 euro zobowiązuje chyba do czegoś. Przynajmniej kilka procent może być lepiej. Dołożysz zasilanie z akumulatora i będzie prawie. Ooo sam tak zrobię, tylko mam mac mini o wadze chyba kilograma albo dwóch więc ogólnie słabo.

4 minuty temu, plastik1989 napisał:

Pewnie porównywał.

Bo takie wypasione sprzęty pokazują wyższość tylko przy naprawdę dużych pomieszczeniach i dużych mocach.

Drugi aspekt to granica percepcji ludzkiego słuchu. 

Któryś z zestawów mogłyby się bardziej podobać, ale obiektywna jakość przy normalnym słuchaniu, na kolumnach nie przekraczających możliwości mojego zestawu w statystycznym pomieszczeniu byłaby bardzo zbliżona.

@tymek Oho, kolejny co mu gra metka z ceną a nie sprzęt.

2 minuty temu, Gargan napisał:

Bo takie wypasione sprzęty pokazują wyższość tylko przy naprawdę dużych pomieszczeniach i dużych mocach.

Przy tym co piszesz to dochodzą niebotyczne wydatki na ich ogarniecie akustyczne a na to to już brak kaski za tym piszesz o jakimś idee fix rozumiem?

Chcesz wydać jakieś niebotyczne pieniądze na takiego grzmota i słychać w małym pomieszczeniu i po cichu? To jest dopiero fix na audio voodoo 😀 

6 minut temu, Gargan napisał:

@tymek Oho, kolejny co mu gra metka z ceną a nie sprzęt.

Nie zrozumiałeś mnie, metki mnie nie interesują o ile coś się nie broni dźwiękiem. Do tej pory u mnie nic nie wygryzło maca mini z 1 edycji na zwykłym programie foobar z kilkoma wtyczkami. Wrzuciłem ciekawostkę, pewnie gra wyjątkowo, ale czytając opis to 75 kg aluminium i windows 10 dostosowany do czegoś tam, jakoś mnie nie przekonuje do końcowej ceny. Ale jako high end to przyjmuję do wiadomości.

@tymek No to u mnie też jest Windows 10 ze względu na problemy Windows 11 z moją konfiguracją. Procesora mi nie rozpoznaje - i5 gen. 12 🤦 

Myślę, że to 75 kg jest tylko po to, żebyś wywalił pieniądze. Drugi Lampizator.

Edytowane przez Gargan
  • Moderatorzy
8 minut temu, Gargan napisał:

@tymek No to u mnie też jest Windows 10 ze względu na problemy Windows 11 z moją konfiguracją. Procesora mi nie rozpoznaje - i5 gen. 12 🤦 

Myślę, że to 75 kg jest tylko po to, żebyś wywalił pieniądze. Drugi Lampizator.

Windows, generacja procka, co ma piernik do wiatraka... jak to ma przełożyć się na dźwięk? 

Nie słyszałem wszystkiego z wszystkim, ale staram się nie wypowiadać na temat urządzeń których nie znam, nie słyszałem. Mogę słuchać jakiegoś DACa w 2-3 rożnych systemach i jakieś kolumny w 2-3 miejscach i jakoś starać sobie wyobrazić jakby to mogło z sobą się zgrać.

Ale to zawsze tylko przewidywania i jakieś toerytyczne wydumki, które mogą się sprawdzić lub nie. Natomiast jak nie słyszałeś ani jednego, ani drugiego w ogóle, to po co wyciągać jakieś teorie, że pewnie to zagra tak czy siak.

Nie masz bladego pojęcia jak to może zagrać więc po co marnować atrament na takie dywagacje. Komu coś może dać taka rada, że "nie wiem nie słuchałem, ale tak mi się zdaje że zagra tak samo bo tam tak windows". To nawet nie jest pusta porada to gdybanie i chciejstwo, przelewane na papier i publikowane - tylko w jakim celu?

-----------------

Godzinę temu, ASURA napisał:

Ja mam takie uwertury Rosiniego i jak zapomnę jednej ściszyć to jest takie p... w domu że szyby łomocą a rzut na gałkę jest za późno. No musiał bym to pomierzyć jakoś ale nie mam parcia. Zapis na tym CD powstał w momencie uczenia się przechodzić z analogu na CD i coś tam realizator zapomniał zrobić i nie było to celowe

Same nagrania symfoniki to ok 35dB strat z dynamiki na szumach tła pomieszczenia za tym do 100dB zostaje tylko 65dB wolnych i zejście z szumami pozornie zwiększa dynamikę orkiestry która nagrywana z 5 metrów od frontu generuje do 95dB ale jak coś ciachniemy przy rejestracji np. te szumy tła to szybko robi się 65dB orkiestra  a to co powyżej to pusta nie wykorzystana dla rozpiętości nagrania dynamika zapisu

Jest taka płyta:

RRAP_0016__130634__03182020121544-789.jp

wydana na tasmie R2R 15ips.

Ukryta Zawartość

Chyba pierwszy numer. Jak się to puści i wcale nie głosno to ... widownia podskakuje na fotelu. Nie idzie opanować odruchu.

Ale tylko odtwarzane z taśmy. Na wersjach cyfrowych zadziałały juz kompresory i dynamika została ucięta.

Polecam kiedys posłuchać.

Ukryta Zawartość

5 minut temu, plastik1989 napisał:

To nawet nie jest pusta porada to gdybanie i chciejstwo, przelewane na papier i publikowane - tylko w jakim celu?

Staram się zrozumieć 100 000 euro za 75 kg aluminium i miedzi z modyfikowanym windowsem 10. Nie rozpatruję jak to gra.

5 minut temu, Gargan napisał:

@plastik1989 nie no serio pytasz?

Myślałem, że to już było tyle razy wałkowane, że nikt się nie zapyta.

Myliłem się... 

Mam głupie wrażenie, że piszesz tutaj tylko żeby robić sobie bekę.

😡

1 godzinę temu, plastik1989 napisał:

Z kolei 16m u Rafała to za ciasno i tu bym się upatrywał notorycznego obnażania "chłamu" przez DCSy i inne produkty jakie ma (bo u wielu innych grają te urządzenia normalnie tylko u Niego wymaga jakiś nadzwyczajnych akustyk czy superkomputerów). Dodaj do tego wątpliwie działająca końcówki mocy DIY, improwizowany PC, brak preampa i masz system chimeryczny gdzie ciągle coś gdzieś obnaża. 

7 minut temu, plastik1989 napisał:

Nie słyszałem wszystkiego z wszystkim, ale staram się nie wypowiadać na temat urządzeń których nie znam

8 minut temu, plastik1989 napisał:

Ale to zawsze tylko przewidywania i jakieś toerytyczne wydumki, które mogą się sprawdzić lub nie.

8 minut temu, plastik1989 napisał:

Nie masz bladego pojęcia jak to może zagrać więc po co marnować atrament na takie dywagacje.

19 minut temu, 747 napisał:

Całe moje życie to hi end audio - jak mogę czegoś nie słyszeć, Kolego, na litość.. 

..

Jak wsadzisz stopery. Nie wiedziałes ?

A dzisiaj masz już prawie 60-kę więc ze słuchem bywa różnie. Statystycznie rzecz biorąc w porównaniu do zdrowego nastolatka jestes głuchy jak pień. I hi-end audio nie ma z tym nic wspólnego.

55 minut temu, plastik1989 napisał:

Bo nadredaktor WP opisuje 😂😂😂.

• Pokaż nowe odpowiedzi