Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, co John Atkinson znajdzie, gdy zmierzy wydajność Audio Notes, ale mogę się domyślić. Moje poprzednie doświadczenia z cyfrowymi komponentami źródłowymi firmy sugerują, że DAC 2.1x Signature, w szczególności, może generować zniekształcenia, których inne, bardziej nowoczesne technologicznie produkty cyfrowe są stosunkowo wolne. Podejrzewam również, że Audio Note przyjmie to ze spokojem. Nie ukrywają faktu, że ich podejście do cyfrowego dźwięku jest technologicznie niezgodne z podejściem niemal wszystkich innych — ani przekonania, że ich podejście skutkuje produktami o wyższej muzykalności, niezależnie od tego, co jeszcze osiągną lub czego nie osiągną. Pytanie, czy dźwięk Audio Notes należy chwalić za wierność istocie muzyki, czy też winić za handel przyjemnymi zniekształceniami, nigdy nie zostanie rozwiązane w sposób satysfakcjonujący dla wszystkich — przynajmniej nie w 2800-wyrazowej recenzji produktu. Mogę z całą pewnością powiedzieć, że muzyczne zalety transportu CDT One/II CD i DAC 2.1x Signature DAC są niepodważalne: z możliwymi wyjątkami potężnego Naim CD555 i CD-4.1x Audio Note, nigdy nie słyszałem odtwarzacza CD, który przebijałby tę kombinację pod względem zdolności do wciągnięcia mnie w magię nut i rytmów, ani który prezentuje linie nut w tak muzyczny i przyciągający uwagę sposób. Gorąco polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
43 minuty temu, marynarz80 napisał:

nigdy nie zostanie rozwiązane w sposób satysfakcjonujący dla wszystkich

Zaden produkt nie ma satysfakcjonowac wszystkich takze problemu nie ma.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

18 godzin temu, rafa napisał:

Toyoty to najmniej psujaca sie marka samochodow. Czy wszyscy kupuja tylko toyoty?

Piszemy w hiend, bezawaryjność to podstawa ale na tym poziomie priorytetem jest a przynajmniej powinna być ... jest jakość dźwięku.

I kazdy moze zbudowac swoj indywidualny idealny system. Hiend, hifi czy budzetowy

Czy nie lepiej było by kupić raz a porządnie? Zamiast latami "przerzucać różne klocki"? Dla mnie to strata czasu i pieniędzy. Strata, gdyż w taki sposób często nie zyskuje się na jakości a jedynie uzyskuje się "równowagę" która w moim mniemaniu powinna być już od początku. To tak jakby dostawać "wadliwy" towar który samemu trzeba "naprawić" ...

Przez analogie uwazam ze ile klientow w audio tyle oczekiwan. Stad zroznicowanie produktow.

Mam odmienne zdanie na ten temat ale nie będę dolewał oliwy do ognia ...

Edytowane przez szpakowski
20 minut temu, szpakowski napisał:

Piszemy w hiend, bezawaryjność to podstawa ale na tym poziomie priorytetem jest a przynajmniej powinna być ... jest jakość dźwięku.

100% zgody

21 minut temu, szpakowski napisał:

Czy nie lepiej było by kupić raz a porządnie? Zamiast latami "przerzucać różne klocki"? Dla mnie to strata czasu i pieniędzy. Strata, gdyż w taki sposób często nie zyskuje się na jakości a jedynie uzyskuje się "równowagę" która w moim mniemaniu powinna być już od początku. To tak jakby dostawać "wadliwy" towar który samemu trzeba "naprawić" ...

To by moglo byc przy zalozeniu ze wszyscy sa tacy sami i maja te same audio cele i tak samo traktuja swoje hobby itd..

Wiemy ze tak nie jest i nigdy tak nie bedzie. Ty realizujesz swoja wizje a kazdy ma prawo miec ja wlasna 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

17 minut temu, Gargan napisał:

High-End nie ma nic wspólnego z jakością dźwięku czy wykonania produktu.

To jak powiedziec, ze nie istnieja wysokiej jakosci wykonania czy wysokiej jakosci dzwieku produkty zaliczane do High End.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

22 minuty temu, Gargan napisał:

A z wyczynowym ściganiem ma cechy wspólne?

(Pliki to na pewno nie jest hi-end, ale sprzęt być może taki)

5 minut temu, ProjectPi napisał:

To jak powiedziec, ze nie istnieja wysokiej jakosci wykonania czy wysokiej jakosci dzwieku produkty zaliczane do High End.

To nie o to chodzi w tej zabawie, wg mnie o to kto ma największego audio.

Seyv taką formułkę wymyślił to ją podaję dalej.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

5 minut temu, xetras napisał:

To nie o to chodzi w tej zabawie, wg mnie o to kto ma największego audio.

Moze i tak, ale nie wierze, ze nikomu nie udaje sie przemycic cech wczesniej wspomnianych.

6 minut temu, xetras napisał:

wg mnie

6 minut temu, xetras napisał:

Seyv taką formułkę wymyślił

To wg kogo w koncu?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

39 minut temu, Gargan napisał:

czyli cena robi hiend?
Albo znana marka?
🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

45 minut temu, Gargan napisał:

Istotą Hi-End są przede wszystkim te dwa aspekty:  najwyższa jakość wykonania i najwyższa jakość dźwięku. Naucz się tego na pamięć i zapamiętaj na zawsze.

Wielokrotnie podawałem definicję Hi-End - nie ma tam nic o cenie.

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

czyli cena robi hiend?
Albo znana marka?
🙂

Bezkompromisowa budowa robi prawdziwy High-End.

Niestety często tylko cena jest teoretycznym wyznacznikiem High-End. Patrz Lampizator 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

E tam, legenda i filozofia, czyli bajeczki.

Co oczywiście nie pozwala na wyścigi plikowe o największego audio.

13 minut temu, babatular napisał:

Istotą Hi-End są przede wszystkim te dwa aspekty:  najwyższa jakość wykonania i najwyższa jakość dźwięku

Czyli na pewno nie pliki.

Plik jest ten sam.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Ethan Winer (muzyk i inżynier dźwięku)

„Większość akcesoriów audio za tysiące dolarów to czysty marketing i nie wpływa na dźwięk w sposób, który mógłby być zmierzony lub usłyszany w ślepym teście.”

James Randi (iluzjonista i sceptyk naukowy)

„Jeśli ktoś kupuje kabel za 7 000 dolarów, to nie płaci za jakość dźwięku – płaci za iluzję i za swój własny snobizm.”

Roger Russell (były inżynier McIntosh Laboratory)

„Nie istnieją żadne dowody naukowe potwierdzające, że kabel za kilka tysięcy dolarów brzmi lepiej niż dobrze wykonany przewód za kilkanaście dolarów.”

Julian Hirsch (znany recenzent audio)

„Wiele twierdzeń high-endowego rynku audio to bzdury, które nie wytrzymują testów naukowych.”

Linn Products (producent sprzętu audio)

„High-end audio to często bardziej efekt placebo niż realna poprawa dźwięku.”

«Wzmacniacze lampowe i „ciepły” dźwięk»

Bob Carver (inżynier audio, twórca Carver Corporation)

„Można zaprojektować wzmacniacz tranzystorowy, który będzie brzmiał identycznie jak lampowy, jeśli się tego chce. Różnice to głównie zniekształcenia, które nie zawsze są pożądane.”

Douglas Self (projektant wzmacniaczy audio)

„Mit o wyższości wzmacniaczy lampowych opiera się głównie na psychoakustyce i sentymencie.”

«Przetworniki cyfrowo-analogowe (DAC) za tysiące dolarów»

Archimago (audiofil i bloger technologiczny)

„Nowoczesne DAC w budżetowych kartach dźwiękowych mają lepsze parametry techniczne niż wiele high-endowych przetworników za tysiące dolarów.”

«Płyty winylowe kontra cyfrowy dźwięk»

Neil Young (muzyk, zwolennik wysokiej jakości dźwięku cyfrowego)

„Winyl to marketingowy powrót do przeszłości. Analogowy dźwięk nie ma przewagi nad dobrze nagraną cyfrową muzyką.”

Bob Katz (inżynier masteringu)

„Winyl może brzmieć przyjemnie, ale nie jest w stanie dorównać rozdzielczością dobrze nagranemu materiałowi cyfrowemu.”

«Magiczne akcesoria audiofilskie»

Peter Aczel (redaktor naczelny „The Audio Critic”)

„Naklejki poprawiające dźwięk, specjalne nóżki pod wzmacniacze, antywibracyjne podstawki – to wszystko bzdury bez żadnych naukowych podstaw.”

James Randi (iluzjonista i sceptyk naukowy, ponownie)

„Słyszałem o ludziach, którzy kupowali audiofilskie bezpieczniki za 1000 dolarów. To graniczy z oszustwem.”

3 minuty temu, Gargan napisał:

„Większość akcesoriów audio za tysiące dolarów to czysty marketing i nie wpływa na dźwięk w sposób, który mógłby być zmierzony lub usłyszany w ślepym teście.”

„Jeśli ktoś kupuje kabel za 7 000 dolarów, to nie płaci za jakość dźwięku – płaci za iluzję i za swój własny snobizm.”

„Nie istnieją żadne dowody naukowe potwierdzające, że kabel za kilka tysięcy dolarów brzmi lepiej niż dobrze wykonany przewód za kilkanaście dolarów.”

„Wiele twierdzeń high-endowego rynku audio to bzdury, które nie wytrzymują testów naukowych.”

„Można zaprojektować wzmacniacz tranzystorowy, który będzie brzmiał identycznie jak lampowy, jeśli się tego chce. Różnice to głównie zniekształcenia, które nie zawsze są pożądane.”

„Mit o wyższości wzmacniaczy lampowych opiera się głównie na psychoakustyce i sentymencie.”

„Nowoczesne DAC w budżetowych kartach dźwiękowych mają lepsze parametry techniczne niż wiele high-endowych przetworników za tysiące dolarów.”

„Winyl to marketingowy powrót do przeszłości. Analogowy dźwięk nie ma przewagi nad dobrze nagraną cyfrową muzyką.”

„Winyl może brzmieć przyjemnie, ale nie jest w stanie dorównać rozdzielczością dobrze nagranemu materiałowi cyfrowemu.”

„Naklejki poprawiające dźwięk, specjalne nóżki pod wzmacniacze, antywibracyjne podstawki – to wszystko bzdury bez żadnych naukowych podstaw.”

„Słyszałem o ludziach, którzy kupowali audiofilskie bezpieczniki za 1000 dolarów. To graniczy z oszustwem.”

No i ?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

3 minuty temu, Gargan napisał:

Co nie przeszkadza im sprzedawać produkty w bardzo wysokich cenach. 

4 minuty temu, Gargan napisał:

Ale gorzej brzmią 😉 Audiofil ? 

5 minut temu, Gargan napisał:

Cała prawda. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, babatular napisał:
9 minut temu, Gargan napisał:

Rozwiń  

No i ?

To nalezy podwiesić i ... każdy audiofil powinien taka litanie wykuć na blachę i odmawiać przy każdym posiłku i przed zasnięciem, jak modlitwę.

Muszę przewietrzyć mój system…

4 minuty temu, Piopio napisał:

Co nie przeszkadza im sprzedawać produkty w bardzo wysokich cenach.

Skoro jest cała rzesza pragnących iluzji i potwierdzenia własnej wartości poprzez zakup-to czemu nie?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

34 minuty temu, babatular napisał:

Istotą Hi-End są przede wszystkim te dwa aspekty:  najwyższa jakość wykonania i najwyższa jakość dźwięku. Naucz się tego na pamięć i zapamiętaj na zawsze.

Wielokrotnie podawałem definicję Hi-End - nie ma tam nic o cenie.

Kiedyś myślałem tak jak Ty.

Ostatnie lata zmieniły moją definicję hi-endu na:

Hi-end to ... stan umysłu (dodam ... i portfela).

54 minuty temu, xetras napisał:

wg mnie o to kto ma największego audio.

... znaczy audiofajfusa.

Pełna zgoda.

Godzinę temu, rafa napisał:
Godzinę temu, szpakowski napisał:

100% zgody

Naiwniacy ... 🙂 

Edytowane przez pmcomp

Teraz, pmcomp napisał:

To nalezy podwiesić i ... każdy audiofil powinien taka litanie wykuć na blachę i odmawiać przy każdym posiłku i przed zasnięciem, jak modlitwę.

dla nich modlitwą jest odsłuch.
spowiedzią sprzedaż (starego sprzętu)
a komunią zakup(nowego)
a żenią się z marzeniami
🙂
niektórzy nawet przyjmują święcenia audio (przerzucenie ton sprzętu,żonglowanie kablami,lampami) w różnych zakonach...
No i jest swoisty Papież (pan Nadredaktor)
🙂
Człowiek od wiary nie ucieknie....

10 minut temu, pmcomp napisał:

Dlaczego ?

9 minut temu, pmcomp napisał:

Kiedyś myślałem tak jak Ty.

Ostatnie lata zmieniły moją definicję hi-endu na:

Hi-end to ... stan umysłu (dodam ... i portfela).

Generalnie w takim razie to współczuję.  Hi-end to nie jest stan umysłu tylko najwyższa jakość wykonania i brzmienia. Natomiast faktem jest, że wielu ludzi próbuje podciągać pod hajend rzeczy tylko dlatego, że są drogie, mimo że fatalnie brzmią i są kiepsko wykonane.

4 minuty temu, babatular napisał:

Dlaczego ?

Bo ja tak mówię? 😉 

Bo to jest prawda.

Edytowane przez pmcomp

2 minuty temu, babatular napisał:

Dlaczego ?

Dlaczego nie?
To nie zaszkodzi
Nawet-jesli nie pomoże:)

12 minut temu, ProjectPi napisał:

No i mamy obraz High Endu w audio.

Obraz ludzi którzy bredzą o Hi-End, a nie mają pojęcia czym jest Hi-End.

1 minutę temu, babatular napisał:
15 minut temu, ProjectPi napisał:

No i mamy obraz High Endu w audio.

Obraz ludzi którzy bredzą o Hi-End, a nie mają pojęcia czym jest Hi-End.

Hi-end to ... stan umysłu (dodam ... i portfela).

• Pokaż nowe odpowiedzi