Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel 1572 - i co dalej

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze można też A klasę w tranzystorze, połączenie trochę obu światów... ja sobie chwalę. 

A najlepiej i tak zagra coś o bardzo małej czułości 😛

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Hybrydę Unico można za grosze wyrwać. Imo super sprzęt. U mnie na razie niepokonany. :P

O kurna, żadnej używki na olyks. Niezłą reklamę robię. 😬

4 godziny temu, piotrek7 napisał:

Copland do BW

Jest na forum użytkownik bowersow, któremu bardzo podobało się połączenie z hybrydą copland. Ostatecznie kupił Unico Due, bo było tańsze. 

.

9 godzin temu, J4Z napisał:

Jest na forum użytkownik bowersow, któremu bardzo podobało się połączenie z hybrydą copland. Ostatecznie kupił Unico Due, bo było tańsze. 

Ja nie twierdzę, że taki zestaw nie jest w stanie zagrać fajnie. Raczej stawiam pytanie (a nie tezę) , czy Copland jest w stanie wycisnąć wszystko co najlepsze  z BW, które są dość himeryczne i z drugiej strony czy BW nie obciążają nadmiernie wzmacniacza. 

ja tam obstawiam hybrydę, bo lampa do B&W nie za bardzo raczej 😉

porządna A-klasa też drogo...

14 godzin temu, il Dottore napisał:

Kto kupuje Rotela i B&W i potem narzeka że dźwięk nie jest ciepły - ten sam sobie winien.

ale to tak nie musi być, bo jeśli ktoś szuka neutralności i prawdy to dlaczego nie? To dość często wybierane połączenie na odsłuchach. Zdania są różne, ludzie wybierają różnie. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

ja tam obstawiam hybrydę

Hybryda super pomysł ale skoro mieliśmy ocieplać to nie żałujmy sobie! 🙂

ale to tak nie musi być, bo jeśli ktoś szuka neutralności i prawdy to dlaczego nie? To dość często wybierane połączenie na odsłuchach.

Oczywiście. Nie moje małpy, nie mój cyrk. Ale skoro człowiek prosi o radę na forum, to znaczy, że podświadomie czuje, iż coś skopał przy dobieraniu.  Jeszcze Nordostem niech to połączy. 😄 

porządna A-klasa też drogo...

Drogo jak... nie powiem co.

Zresztą nie bawiłbym się w Pure Class A do tych kolumn. Jak już ktoś zainwestował w Pure Class A, to się kłania Spendor czy Tannoy albo Fyne.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

11 minut temu, il Dottore napisał:

Hybryda super pomysł ale skoro mieliśmy ocieplać to nie żałujmy sobie! 🙂

myślę że na tych hybrydowych Coplandach jest wystarczająco ciepło 😉

11 minut temu, il Dottore napisał:

Oczywiście. Nie moje małpy, nie mój cyrk. Ale skoro człowiek prosi o radę na forum, to znaczy, że podświadomie czuje, iż coś skopał przy dobieraniu.  Jeszcze Nordostem niech to połączy. 😄

ależ oczywiście, dlatego to klient ma ostatecznie wybierać, a nie my, szwagier, sąsiad itd 😉

12 minut temu, il Dottore napisał:

Zresztą nie bawiłbym się w Pure Class A do tych kolumn.

B&W lubią się z klasą A. Ja uwielbiam połączenie np Pass Labs z B&W, no ale tutaj z uwagi na budżet bardziej seria 800 oczywiście 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 14.10.2024 o 08:14, marcinmarcin napisał:

To nie czytaj bzdur. Praw fizyki nie przeskoczysz. 3V na wejściu mało który wzmacniacz przełknie bez jazgotu, a Rotele są dość czułe.

Możesz spróbować obniżyć na źródle głośność softwarowo i zobaczyć czy to ten kierunek.

Zależy które Rotel'e. 

Mój A14-MK2 ma czułość 1,2V podczas gdy Denon'y czy inne Naim'y mają 0,15V.

Muszę naprawdę daleko odkręcić joga, żeby było głośno.

To nie czytaj bzdur. Praw fizyki nie przeskoczysz. 3V na wejściu mało który wzmacniacz przełknie bez jazgotu, a Rotele są dość czułe.

Możesz spróbować obniżyć na źródle głośność softwarowo i zobaczyć czy to ten kierunek.

Zależy które Rotel'e. 

Zależy które Rotel'e. 

Zależy które Rotel'e. 

Zależy które Rotel'e. 

Zależy które Rotel'e. 

Zależy które Rotel'e. 

@Gargan

Poważna multiplikacja wpisu 😉 

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

32 minuty temu, audioburak napisał:

@Gargan

Poważna multiplikacja wpisu 😉 

Niestety to forum kiepsko u mnie działa. Mnie pokazało, że nie może zapisać tekstu. 

@Gargan

Mnie w telefonie czasem taką wieść niesie 😉 , ale jak się chwilę wstrzymam, 

to zwykle treść się pojawia.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

14 minut temu, audioburak napisał:

@Gargan

Mnie w telefonie czasem taką wieść niesie 😉 , ale jak się chwilę wstrzymam, 

to zwykle treść się pojawia.

Zbyt niecierpliwy widać jestem 🤷

B&W lubią się z klasą A.

B&W z niczym się nie lubią. Nienawidzę tej firmy i tych kolumn. Słuchałem tych wszystkich Nautilusów na diamentowych tweeterach - dużych i małych i nic mi nie pasowało. Kompletnie beznamiętne, totalnie obiektywne, zero zaangażowania, zero chęci do grania.

Nie lubię B&W, bo są potężnie zaawansowani technicznie a kompletnie nic z tego nie wynika. Gdyby jeszcze tłukli taniochę, to OK. Ale przecież to nie są tanie rzeczy. Może kevlaru nie lubię, bo Wafle też na kevlarze i też mi nie pasują. Tylko Wafle przynajmniej mają miękkość i ciepełko, których B&W jest pozbawiony. Za to B&W przebija je szczegółowością. Muszę przyznać, że to nie jest chamska szczegółowość tylko taka w sam raz.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

10 minut temu, il Dottore napisał:

B&W z niczym się nie lubią. Nienawidzę tej firmy i tych kolumn. Słuchałem tych wszystkich Nautilusów na diamentowych tweeterach - dużych i małych i nic mi nie pasowało. Kompletnie beznamiętne, totalnie obiektywne, zero zaangażowania, zero chęci do grania.

Nie lubię B&W, bo są potężnie zaawansowani technicznie a kompletnie nic z tego nie wynika. Gdyby jeszcze tłukli taniochę, to OK. Ale przecież to nie są tanie rzeczy. Może kevlaru nie lubię, bo Wafle też na kevlarze i też mi nie pasują. Tylko Wafle przynajmniej mają miękkość i ciepełko, których B&W jest pozbawiony. Za to B&W przebija je szczegółowością. Muszę przyznać, że to nie jest chamska szczegółowość tylko taka w sam raz.

No wyraziłeś opinię. Ja słucham dziennie po kilka/kilkanaście połączeń i widzę jak klienci wybierają. Większość kolumn postawiona obok gra jak zza ściany albo chociaż zza koca.

B&W pod względem technicznym najczęściej biją na głowę konkurencję, jednak to nie są kolumny dla każdego. One grają bardzo dokładnie, mało przekłamują i kolorują. Grają czysto i strasznie selektywnie. Na nich przede wszystkim bardzo szybko i mocno wychodzi jakość reszty komponentów, a przede wszystkim jakość samego nagrania i jego realizacji. To takie pół studyjne granie 😉 

Jedni kochają, drudzy nienawidzą 😉 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

5 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

B&W pod względem technicznym najczęściej biją na głowę konkurencję, jednak to nie są kolumny dla każdego. One grają bardzo dokładnie, mało przekłamują i kolorują. Grają czysto i strasznie selektywnie. Na nich przede wszystkim bardzo szybko i mocno wychodzi jakość reszty komponentów, a przede wszystkim jakość samego nagrania i jego realizacji

Dokładnie tak! Moje kolumny, gdyby porównać do B&W to jakby nie koc a dwa koce narzucił! 😄 Ale bym się nie zamienił nawet na 805D, tym bardziej że 25W/kanał to nie jest moc do napędzania B&W.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1 minutę temu, il Dottore napisał:

Dokładnie tak! Moje kolumny, gdyby porównać do B&W to jakby nie koc a dwa koce narzucił! 😄 Ale bym się nie zamienił nawet na 805D, tym bardziej że 25W/kanał to nie jest moc do napędzania B&W.

https://rumble.com/v5fah8r-sugden-a21-mhdt-havana-dac-pmctb2-nordost-white-ligtning-cables.html

dlatego napisałem najczęściej, a nie zawsze 😉

Bufor i margines musi być zawsze 😉

www.tophifi.pl

1 minutę temu, Gargan napisał:

@il Dottore widzę, że Ty darzysz takim samym uczuciem B&W jak ja Dynaudio 😃

Nic nie mam do B&W. Szanuję stopień zaawansowania technicznego, szanuję obudowy Matrix.

Tyle, że po prostu ich styl grania w ogóle nie jest dla mnie.

Absolutnie rozumiem ludzi, którzy to kupują - wszak każdy ma swój gust. Absolutnie natomiast nie rozumiem ludzi, którzy łączą to z Rotelem. 🙂 

8 minut temu, il Dottore napisał:

Absolutnie natomiast nie rozumiem ludzi, którzy łączą to z Rotelem. 🙂 

Bo w Polsce jest ten sam dystrybutor. Przez analogię, Naim i Focal. Dla wielu największe nieporozumienie świata audio. Mak i Sonus Faber. 

A B&W 800 chciałbym mieć (gdyby finansowo był w moim zasięgu). Nautiliusy tym bardziej. Sprzedałbym je i kupił coś porządnego Aktywne trzysetki od ATC 🥰

Teraz, piotrek7 napisał:

Naim i Focal

Przecież to jest identyczne nieporozumienie, co B&W+Rotel. 🙂 

Mac + Sonus? Tu mam zdanie odmienne. Potrafi to ładnie zagrać (za taką chorą kasę do diabła - powinno!). Mac jest ciepły na ogół ale współczesne Sonusy to wcale nie jest ciepełko, klucha i miś.
Powinno więc zatrybić. I szczerze mówiąc to jeszcze nigdy nie słyszałem Maca z Sonusami, żeby było źle. Bo Mac ma moc, co jest też ważne przy Sonusach.  Ale to może dlatego, że to jest granie z mojej parafii.

Accuphase i Luxman (oba w klasie AB) też ładnie z Sonusami grają. Kto wie, czy nie czyściej, z większą otwartością, niż Mac. Ale wciąż po trochę cieplejszej stronie.

Jedno jest pewne: Sonus lubi prąd. Dlatego nie mam Sonusów i tylko dlatego.

19 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Zawsze można też A klasę w tranzystorze, połączenie trochę obu światów... ja sobie chwalę. 

Nie ma nic lepszego. Pod warunkiem zastosowania skutecznych kolumn.

Też nie mogę się nachwalić. ❤️❤️❤️ 

Myślę że lekko przesadzasz twierdząc że jest to nieporozumienie. Każdy ma swoje gusta muzyczne i oczekiwania od dźwięku. Wg mnie zestaw gra bardzo ładnie, jest przestrzeń, jest szczegół jest głębia. Taki zestaw już gra ok 3 lat. Wiem że mało w życiu słyszałem i wiem że można dużo lepiej. Po takim czasie stwierdziłem, że warto może lekko ocieplić i zagęścić ten dźwięk, to chyba tego mi tu teraz brakuje. Dlatego jest ten temat abym mógł otrzymać jakieś sensowne propozycje na lepszy inny sprzęt.

Na pewno będę chciał odsłuchać Coplanda 100 pomimo że chwilowo jest poza budżetem, może jakiegoś Nuprime bo widzę że dużo się przewija w necie pozytywnych opinii.

Edytowane przez znoww
3 minuty temu, znoww napisał:

będę chciał odsłuchać Coplanda 100

To wcale nie jest zły pomysł.

I nie gniewaj się na mnie. W sumie naprawdę nic mi do tego, jak sobie ludzie sobie składają sprzęt.

Pytałeś o radę to dostajesz różne opcje. Moja porada jest taka, żebyś sprzedał i kolumny i wzmak. 🙂 

Ale to tylko mój subiektywny punkt widzenia, bo ja jestem na zupełnie odmiennym biegunie  oczekiwań. Mnie potrafi system za 200 i więcej tysięcy odrzucić i dopiero właściciele się obrażają! 🙂 

@znoww ja z kolei uważam że wzmacniacz masz bardzo dobry tylko kolumny go ograniczają. Umówiłbym się z jakimś salonem audio posłuchać jak zagra na paru innych zestawach głośników.

44 minuty temu, znoww napisał:

Na pewno będę chciał odsłuchać Coplanda 100 pomimo że chwilowo jest poza budżetem

Copland 100 kosztuje zdecydowanie ponad 8 tysięcy. Posłuchaj Unison Research Unico Due, mieści się w budżecie (może nawet nowy jak utargujesz) i to może być Twój kierunek grania. 

Gdybym nie miał "błędnie" zestawionego McIntosha z Sonusem, to pewnie patrzyłbym w kierunku tego Unico.

Też uważam Unison za bardzo dobry kierunek. Kilka modeli słuchałem w znajomym sklepie i każdy grał dobrze. U mnie odpadły bo są za głębokie i sie nie mieszczą 🙃

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Wydaje mi się , że współczesny Rotel gra cieplej niż jego starsze wydania, dlatego dziwię się, że tak oceniacie jego połączenie z Bowersami.

Miałem Rotela RC-1570+RB1552mk2 i końcówkę mocy musiałem wymienić na AMC2N100, bo z moimi Tannoyami R3 grało trochę za ciepło.

Kolega kupił jakiegoś Hegla i Bowersy i tego połączenia nie rozumiem. Krew z uszu.

Edytowane przez StachMuszel

Ze starym Rotelem + Bowersy właściciel by się pewnie dość szybko

pożegnał wyskakując przez okno 😉 

Ja traktuję zwykle Bowersy jako "błąd obsadowy" powodowany zbyt szybką

decyzją zakupową, bo potrafią zrobić wrażenie, ale po dłuższym ...

Kolega ma B&W P6, ale do niego ma klasę A i brzmi to całkiem nieźle.

• Pokaż nowe odpowiedzi