Skocz do zawartości
IGNORED

Upsampling/Oversampling czy 16/44.1

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, carlos med napisał:

Czyli SACD tak , upsampling z CD do DSD nie. Może i tak. Ale w instrukcji Esoteric jest, że przez Dual AES upsampling do DSD powinien pójść. Ale czy to jest w  DoP ?? Chyba tak, bo jak inaczej przez AES?

Szczerze to nie zależy mi tak na tym bo nie spodziewam się, że zagra lepiej niż 16/44.1.

Póki co szukam kabli AES.

Nie SACD tylko DSD 😉 .

U mnie w dCS NB upsampling jest tylko w PCM. Nie ma z PCM do DSD. Jest też konwersja DSD do PCM w locie.

Bedziesz w Wawie kiedys to wpadnij z tym Esoterickiem to sie pobawimy.

Muszę przewietrzyć mój system…

2 minuty temu, jar1 napisał:

Oczywiście, świat jest k..., bez końca 🙂

Analogowy na szczęście. To ludzie go cyfryzują. Czasem z lepszym, czasem z gorszym skutkiem.

Edytowane przez pmcomp

27 minut temu, pmcomp napisał:

Odpowiednikiem zaawartosci bitowej albo gestości sygnalu DCS64 jest PCM 24/88.

nie pomyliły ci się wartości khz a mhz ?

Edytowane przez krzystekov
4 minuty temu, krzystekov napisał:

nie pomyliły ci się wartości khz z mhz ?

Nie. Mialo byc jedynie DSD64 zamiast DCS64. Ponieważ kilka moich postwo bylo ostatnio o double AES w dCS, chochlik w głowie zrobil swoje.

Napisalem ci kiedys zebys policzyl sobie bity. Jak widze nie zrobiles tego.

Edytowane przez pmcomp

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Analogowy na szczęście. To ludzie go cyfryzują. Czasem z lepszym, czasem z gorszym skutkiem.

Świat jest korpuskularno-falowy. Analog w rzeczywistości nie istnieje 😉

1 minutę temu, jar1 napisał:

Świat jest korpuskularno-falowy. Analog w rzeczywistości nie istnieje 😉

Nie drążmy dalej. Wystarczy, ze mam juz jednego wroga na Żoliborzu 😉 .

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Nie drążmy dalej. Wystarczy, ze mam juz jednego wroga na Żoliborzu 😉 .

To nie moja dzielnia, a wprost przeciwnie.

11 minut temu, jar1 napisał:

To nie moja dzielnia, a wprost przeciwnie.

No … KAiM przeca chyba na Żoliborzu? Nie jakos gdzies w okolicach Rydygiera?

A propos formatów super duper itd. Jeszcze nie tak dawno Tidal szczycił się swoimi gęstymi plikami MQA, i już też szał minął, i się skończyło. A jakie były zachwyty tu i ówdzie. 😉 

24 minuty temu, pmcomp napisał:

Nie SACD tylko DSD 😉 .

U mnie w dCS NB upsampling jest tylko w PCM. Nie ma z PCM do DSD. Jest też konwersja DSD do PCM w locie.

Bedziesz w Wawie kiedys to wpadnij z tym Esoterickiem to sie pobawimy.

No właśnie Esoteric ma upsampling w PCM i do DSD ( z płyty CD).

SACD to chyba DSD64.

Esoteric waży 32kg. Sam napęd 12kg. Ten sam co w Vivaldim ( lub bardzo podobny). Ciężko to targać ze sobą

Teraz, pmcomp napisał:

No … KAiM przeca chyba na Żoliborzu? Nie jakos gdzies w okolicach Rydygiera?

Ale ja tam nie mieszkam. Poza tym, też mam tam "wrogów", w zalażności co i jak gra. 😉

3 godziny temu, carlos med napisał:

Mnie osobiście bardziej odpowiada raczej wersja 16/44.1, która daje lepszą przestrzeń, bardziej spójny przekaz, bardziej naturalny , że świetną holografią i ogromną ilością wypełnionej mikroprzekazem przestrzeni wokół instrumentów, wokali. Niesamowicie namacalny przekaz

Bo upsampling i filtrowanie wbudowane w typowe urządzenia audio są prościutkie ze względu na ograniczenie mocy obliczeniowej.
Dlatego takie przetwarzanie robi się na mocnych, dedykowanych komputerach z dobrym oprogramowaniem. I wynik przesyła do dobrego/dopasowanego NOS DAC.

W taki system należy włożyć tyle samo starania jak w każdy inny. Trzeba by cudu żeby użyć przypadkowo posiadanych komponentów i od razu uzyskać bardzo dobre wyniki.

2 minuty temu, maxijazz napisał:

Bo upsampling i filtrowanie wbudowane w typowe urządzenia audio są prościutkie ze względu na ograniczenie mocy obliczeniowej.
Dlatego takie przetwarzanie robi się na mocnych, dedykowanych komputerach z dobrym oprogramowaniem. I wynik przesyła do dobrego/dopasowanego NOS DAC.

W taki system należy włożyć tyle samo starania jak w każdy inny. Trzeba by cudu żeby użyć przypadkowo posiadanych komponentów i od razu uzyskać bardzo dobre wyniki.

Zgoda, ale nie nazwałbym transportu CD z opcją upsamplingu kosztujacego 13-17tys. € (nowy) przypadkowym komponentem. Chociaż wiadomo , że upsampling w nim to tylko dodatek.

3 minuty temu, carlos med napisał:

nie nazwałbym transportu CD z opcją upsamplingu kosztujacego 13-17tys. € (nowy) przypadkowym komponentem

A jak tak. 
Bo dobrałeś tą paczkę pod konkretny system i nie było to pod “upsamplowaną ścieżkę sygnału“. Prawdopodobnie nie ma w świecie hi-fi sprzętowego upsamplera o możliwościach HQPlayera bez względu na cenę.
Zresztą cena nie gra. Chyba tak zawsze mówisz w innych dyskusjach?

2 godziny temu, carlos med napisał:

SACD to chyba DSD64.

Gwoli scislosci materialem wejsciowym dla SACD jest DSD64.

Ja Sam robię upsampaling za pomocą HQPLAYER i to naprawdę działa pozytywnie.
Co prawda wymagania sprzętowe ogromne ale działa

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Ja Sam robię upsampaling za pomocą HQPLAYER i to naprawdę działa pozytywnie.

Nie chciałbyś napisać więcej? Na jakim DAC odtwarzasz taki upsamplowany materiał? W czym dostrzegasz poprawę?

No ogólnie te filtry z HQPLAYER działają że ta muzyka jest dużo ciekawsza w odbiorze niż jak z Roon , tylko kompa potrzeba potężnego. A DAC to LAiV Harmony DAC

Chwilę poczytałem o HQplayerze, on oprócz upsamplingu ma sporo "pokręteł", które w rezultacie mogą wpłynąć na brzmienie bardziej niż zwiększenie gęstości próbek. Choćby te filtry. Czy DAC używasz w trybie NOS czy nie-NOS?

Chwilę poczytałem o HQplayerze, on oprócz upsamplingu ma sporo "pokręteł", które w rezultacie mogą wpłynąć na brzmienie bardziej niż zwiększenie gęstości próbek. Choćby te filtry. Czy DAC używasz w trybie NOS czy nie-NOS?
Jak robisz filtry HQPlayer to musi być NOS to chyba oczywiste

Jak robisz filtry HQPlayer to musi być NOS to chyba oczywiste

Dzięki za odpowiedź. Tak sobie myślę, że w technice, w tym w technice audio, wskazane jest szukanie zrozumienia zjawisk. "Oczywistość" bywa subiektywna a zrozumienie jest obiektywne.
W dniu 11.11.2024 o 19:39, pmcomp napisał:

Gwoli scislosci materialem wejsciowym dla SACD jest DSD64.

Nie ma czegoś takiego jak DSD64. W studiach nagraniowych wszystko jest w DSD128. Niestety z powodu problemów technicznych w postaci zbyt dobrej jakości, a co za tym idzie zbyt dużych wymagań dla sprzętu zdecydowano się na "upublicznienie" takich audiofilskich nagrań w okrojonej wersji DSD64. Dopiero w domu na własne ryzyko, często klikając na zgodę w odpowiednim alercie mamy możliwość posłuchania dźwięku przerobionego na DSD128 i wyżej. 

Oczywiście to już nie to co oryginał ze studia, podobnie jak płyta CD powstała z oryginalnego gęstego studyjnego zapisu poprzez kompresję stratną do 16/44.1, ale tyle mamy na ile producenci nam pozwalają.

53 minuty temu, Audroc napisał:

Niestety z powodu problemów technicznych w postaci zbyt dobrej jakości

Dobre ... bardzo dobre ... koniecznie muszę zapamiętać 

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

Dobre ... bardzo dobre ... koniecznie muszę zapamiętać 

Tak, to jeden z najlepiej znanych i opisywanych problemów w historii audio, jaknie słys,ałeś to jest okazja pokopać w necie i się zapoznać.

27 minut temu, Audroc napisał:

Tak, to jeden z najlepiej znanych i opisywanych problemów w historii audio, jaknie słys,ałeś to jest okazja pokopać w necie i się zapoznać.

Szkoda czasu na takie brednie. 

Są DAC które maja opcje włączania i wyłączenia upsamplingu. Czy ktoś testował coś takiego? Jak grało z i jak grało bez?

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

6 godzin temu, S0nic napisał:

Są DAC które maja opcje włączania i wyłączenia upsamplingu. Czy ktoś testował coś takiego? Jak grało z i jak grało bez?

nie tylko dac , są odtwarzacze np blu ray , z funkcją cd , sacd do 128 khz , po ustawieniu takiej opcji jednak czuć techniczny nalot , oryginalne 44,100 czy 4800  mimo niedosytu ,dźwięk jest bardziej naturalny , nie męczący 

Edytowane przez krzystekov
  • Pokaż nowe odpowiedzi