Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning kolumn DALI przez McGyvera

Tomek Skura

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra McG już raz to pisałem, więc tu tylko powtórzę:

>Jednak w obecnej sytuacji czuję się zobowiązany aby przeprosić pana McG...

>bo napisałem wyżej, że p. McG "ma pojęcie co robi", teraz jednak widzę, że chyba jednak nie ma. W

>związku z tym muszę przyjąć postawę pokorną, bo po prostu Pan McG tuningując kolumny T. Skury pewnie

>"myślał, że da radę... ale nie dał". A Jego twierdzenie, że SS9700 T. Skury nie są prawdziwymi

>SS9700 też pewnie wypływało z "niedoinformowania" a nie z chęci maksymalizacji swoich zysków :(

>Przepraszam więc p. McG i Grze... wasz tuning kolumn Tomka Skury był widocznie tuningiem na miarę

>waszych ówczesnych możliwości.

>Wybaczam i proszę o wybaczenie ;-/

• 5 miesięcy później...

OSTRZEŻENIE DLA NOWYCH UŻYTKOWNIKÓW TEGO FORUM - jakiś czas temu sugerowałem umieszczenie takowego na eksponowanym miejscu. Spora część ludzi ma bowiem problem ze zrozumieniem prawideł rządzacych kapitalizmem a pojęcie marketingu wiążą oni głównie z "kierunkiem studiów" nie do końca świadomi czemu studia te mają dokładniej służyć. A, mówiąc w skrócie, marketing to nic innego jak niegdyśiejsza propaganda, czyli wykorzystywanie naiwności ludzkiej i schematów "myśleniowych" ludzkiego mózgu do wciskania ludziom kłamst (dzisiaj mówi się o półprawdach i prawdach "nie do końca").

Cel jest jeden - jak najkorzystniej sprzedać.

Cały ten wątek czyta się jak "Nieboską komedię" w trzech aktach :) Proponuję, w dodatku do regulaminu, aby przy rejestracji nowego konta użytkownik był informowany o istnieniu takowego a jego przeczytanie musiałby potwierdzić zaznaczając odpowiednią pozycję! Mam nadzieję, że zanim ktoś da się naciągnąć na rady "złotouchych" wcześniej natrafi na tą dyskusję... dotyczy ona co prawda tylko chałupniczej modyfikacji za niemałe pieniądze, ale mechanizm jest ten sam co przy wciskaniu bajecznie... drogich audiofilskich nowinek.

To jak będzie w końcu z tymi fotkami? Zobaczymy je czy nie? :D

• 4 tygodnie później...

dowoszek

Szkoda Twojego wysiłku.

Niestety pismactwo McGyvera sypie w oczy piaskiem nowicjuszom. Dają się nabrać na jego techniczny żargon i "zapraszanie" na "darmową" kawę. (Ciekawe , że zaprasza tylko chłopców - a wazelinka w kieszeni ;-))

Teraz Adam przyjął zasadę rozdzielności z kolesiem. Że niby to Studio 16 Hz to Grzegorz Rogala a McGyver nic o tym nie wie. Teraz będzie wciskał remedium w postaci własnoręcznie spieprzonego ... - a przepraszam, miało być stuningowanego- wzmacniacza lampowego Music Angel. Powie klientom, że te zniekształcenia które wprowadził to poprawa dźwięku i tym podobne głupoty. Nie jeden się da nabrać. Wszak ktoś kto ma 10000 tysięcy wpisów to musi mieć rację, podobnie jak miliony much które mają rację że g..no jest smaczne.

Nie jeden jeleń sie znajdzie.

Ale to już nie moja sprawa.

Ja pragnąłem ludzi ustrzec przed hochsztaplerami, ale oni sami pchają im forsę do kieszeni. Tak jak ja kiedyś. Niestety Polak nie potrafi sie uczyć na cudzych błędach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3550-100006767 1197768944_thumb.gif

post-3550-100006768 1197768944_thumb.gif

post-3550-100006769 1197768944_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie ten watek to kuriozum i dowód na po prostu bezkresna głupotę i obłudę jego założyciela. Najpierw jego autor jest zachwycony nad efektami tuningu, by po 2 latach stwierdzic, ze "słuchu nie da się oszukać na długa metę".

Chlopie, pisanie takich bzdetow i zablokowanie jeszcze osoby, ktora odsadzasz od czci i wiary jest dowodem, ze nie tylko z Twoim sluchem ale i z glowa masz mocno nie w porządku.

Wszystko zalezy jak MG go zrobil w trabe i co mu wmowil? cale szczescie ze MG nie zajmuje sie juz kolumnami a teraz dlubie w chinskich lampowcach za grosze robiac z nich hiend. Ciekawe kiedy kolejny watek bedzie o chinskim lampowcu w stylu tego watku?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

dowoszek

o mnie | ignoruj | PW

stat: 174 / 114 / 3

17 Lis 2007, 16:39

OSTRZEŻENIE DLA NOWYCH UŻYTKOWNIKÓW TEGO FORUM - jakiś czas temu sugerowałem umieszczenie takowego na eksponowanym miejscu. Spora część ludzi ma bowiem problem ze zrozumieniem prawideł rządzacych kapitalizmem a pojęcie marketingu wiążą oni głównie z "kierunkiem studiów" nie do końca świadomi czemu studia te mają dokładniej służyć. A, mówiąc w skrócie, marketing to nic innego jak niegdyśiejsza propaganda, czyli wykorzystywanie naiwności ludzkiej i schematów "myśleniowych" ludzkiego mózgu do wciskania ludziom kłamst (dzisiaj mówi się o półprawdach i prawdach "nie do końca").

Cel jest jeden - jak najkorzystniej sprzedać.

Cały ten wątek czyta się jak "Nieboską komedię" w trzech aktach :) Proponuję, w dodatku do regulaminu, aby przy rejestracji nowego konta użytkownik był informowany o istnieniu takowego a jego przeczytanie musiałby potwierdzić zaznaczając odpowiednią pozycję! Mam nadzieję, że zanim ktoś da się naciągnąć na rady "złotouchych" wcześniej natrafi na tą dyskusję... dotyczy ona co prawda tylko chałupniczej modyfikacji za niemałe pieniądze, ale mechanizm jest ten sam co przy wciskaniu bajecznie... drogich audiofilskich nowinek.

To jak będzie w końcu z tymi fotkami? Zobaczymy je czy nie? :D

I po co odgrzebujesz ten zalosny temat? Masz cos blizej do powiedzenia czy tylko spekulujesz? Sam autor watku ma nie do konca rowno pod sufitem co celnie ujal barni.

Niniejszym wzywam firmę " Studio 16 Hertz" do natychmiastowego usunięcia ze strony internetowej www.studio16hertz.pl mojej opinii na temat przeróbki moich kolumn DALI Evidence 470.

Po pierwsze, przeróbka dokonana została przez osoby prywatne , które bynajmniej nie stanowiły ówcześnie firmy Studio 16 Hertz.

Po wtóre opinia to została zamieszczona bez mojej wiedzy i wbrew mojej woli z naruszeniem prawa do cytatu.

Tomasz Skura

Oj ja specjalnie nie wiem o co chodzi, ale Panie kolego Tomaszu opinie to sie wystawia całkowicie dobrowolnie za wykonana jakaś prace i specjalnie nie ma sie na to wpływu co sie dzieje z taka opinia w późniejszym czasie. Sam korzystam z rożnych opinii i chyba nie można żądać usunięcia jej publikacji, bo sam ja Pan wystawił dobrowolnie na rzecz danej osoby w danym czasie i wtedy ona była zgodna z prawdą. Nie ma czegoś takiego jak wygaśnięcie opinii, bo sam Pan taką kiedyś wystawił. No chyba, ze ktoś sobie ja przywłaszczył, to wtedy juz jest zupełnie inna sprawa. Pozdrawiam

yolaos

>>Piotr SZ

>>"Jak ktoś twierdzi, że robi na ucho i mu się podoba to ok. Ale nie ma żadnej gwarancji, że to co mu się podoba to >>np. >dołek 20dB na średnicy albo na odwrót. Ale to w żadnym razie nie jest dobra kolumna"

>świete słowa

>mozna by dodać ,ze jak zrobi za rok spadek na niższym sopranie i doda ta średnice to mu sie jeszcze bardziej >spodoba ))

>Niestety zbyt wiele czynników decyduje czy kolumna gra czy udaje ,że gra.

Przepielem Twoj wpis z zakladki DIY :) IMHO bardzo pasuje do tego watku... Moze Tomek Skura powinien tjuningowac u zlotouchych co rok te kolumny :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

ta

można by wywalic zwrotnice na zewnątrz i przelutowywac tylko wartości, ale znam lepszy sposób

zakup korektora

Jestem pewien ,że na testach w ciemno jakieś 60procent ludzików z tego forum padłoby wskazując lepszy dzwiek swoich systemów własnie z korektorem , oczywiście w ciemno bo po ujzeniu tego przebrzydłego wykletego urzadzenia wcinajacego sie w tor jak majty w krok natychmiast dostrzegli by ,że jednak bez było lepiej, hihi takie to nasze audio jest i dzieki tej róznorodności forum wciąz tetni zyciem , a my wpinamy coraz to inne klocki.

pozdrawiam

Yolaos nie masz racji !! Korektor nie służy do korekty ch-ki przenoszenia kolumn tylko do niwelowania rezonansów pomieszczenia. To co napisałeć jest bzdurą bo po pierwsze 20dB dołek na średnicy żadnym korektorem nie podbijesz, chyba że walniesz tercje w góre i jeszcze expandera pasmowego założysz (takie cośrobi tylko topowy KlarkTeknik DN9060 bodaj za bagatela 22kzł) a po drugie po tym zabiegu takich szumów dostaniesz że padniesz na glebe (nawet w przypadku zastosowania korektora cyfrowego).

wovo:

> Korektor nie służy do korekty ch-ki przenoszenia kolumn

A dlaczego nie? Spokojnie może służyć i do tego.

> 20dB dołek na średnicy żadnym korektorem nie podbijesz

Podbijesz, i to bezproblemowo. Naturalnie, tak duże nierównomierności występujące w zakresie średnicy nie świadczą najlepiej o systemie.

> po tym zabiegu takich szumów dostaniesz że padniesz na glebe (nawet w przypadku

> zastosowania korektora cyfrowego).

Bzdura wierutna. Howgh.

Ogólnie: odnoszę wrażenie, że autor tez powyższych nie miał do czynienia z korekcją cyfrową, na temat której (między innymi) raczy się wypowiadać.

Każde kolumny mają wady, każde się z czasem nudą, nudzi ich brzmienie (bo już wiemy jak będą daną cd grać), a bolą nas coraz bardziej wady. Wtedy wymienimy klocki na lepsze... a jak nie mamy zbyt wiele kasy i nie za wiele w głowie, to obrywa McGyver.

P.L.

>a jak nie mamy zbyt wiele kasy i nie za wiele w głowie, to obrywa McGyver.

nie obrywa, a zarabia...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Teo:

Jeżeli dołek pochodzi od pracy głośników w przeciwfazach (a tak często bywa), to podbijanie tego zakresu korektorem nie ma sensu ponieważ:

- może doprowadzić do przesterów na wzmaku (te 20dB podbicia)

- może doprowadzić do spalenia głośnika (zwłaszcza średniaka)

- doprowadzi do tego że odbicia od podłogi i sufitu będą silnie akcentowane (bo tam raczej nie będzie pracy w przeciwfazie dającej ten 20dB dołek na osi)

- korektory dają podbicia przy określonych częstotliwościach niekoniecznie odpowiadającym dołkom na SPL źle zaprojektowanej kolumny.

na poteege posepnego czerepuuuuuuuu,wyzyam cięeeeeeeeeeeee.....

o matko i corko Mcgywer to ty sam piszesz chyba jako ten skura i robisz sobie reklame,bo inaczej w to nie uwierze.

wovo:

>Teo - powodzenia heh :)

Dziękuję. Używam korektora cyfrowego - wiem więc, do czego się nadaje, i jak mu to wychodzi. Mam wrażenie, że ty podobnej wiedzy nie posiadasz, tak wynika przynajmniej z twoich wpisów. Taki np. TacT z palcem radzi sobie z rzeczami, do których wg ciebie się nie nadaje, nie wprowadzając przy tym efektów niepożądanych.

misiomor:

Twoje uwagi dotyczą klasycznych korektorów parametrycznych, typu "dziesięć suwaków na kanał". Aktywna korekcja cyfrowa rządzi się zupełnie innymi prawami, i opisane przez ciebie zjawiska w zasadzie jej nie dotyczą.

foxbat, 20 Gru 2007, 21:30

>P.L.

>>a jak nie mamy zbyt wiele kasy i nie za wiele w głowie, to obrywa McGyver.

>

>nie obrywa, a zarabia...

Jak to zarabia... to on nie jest cichodajką, co daje za darmo? :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.